Opbrud i mormors kolonihavehus

Ny pagt og nye skillelinjer mellem Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl. Alternativet, Enhedslisten og SF afprøver ny 20 pct.-blok i Folketinget.

Mandag Morgen på Folkemødet 2017

Gæsterne i restaurant Det Gamle Posthus har svært ved at holde både takt og tempo i Leif Sylvester Petersen og Erik Clausens evergreen ’Mormors Kolonihavehus’ fra 1978, og ved første linje i tredje vers går det helt galt. De to partiformænd Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl synger for og lige her, hvor forsamlingen går i stå, bevæger Mette Frederiksen hænderne i store cirkler: Tempoet skal lidt op.

Det ender med, at forsamlingen skipper teksten og springer frem til omkvædet ’Det var et liv i sus og dus/i mormors kolonihavehus …’.

Og så er debatmødet mellem Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl ligesom i gang. Mødet finder sted i Folkets Hus, og tilslutningen er så stor, at naboen, restauranten Det Gamle Posthus, må spæde til med ekstra lokaler. Det er de to store forbund, LO og FTF, der har inviteret og bedt de to partiformænd om at vælge hver deres sang.

Mette Frederiksen har valgt ’Mormors Kolonihavehus’, fordi ”hun elsker de danske kolonihaver”. Thulesen Dahl har valgt ’Som en rejselysten flåde’ fra 1920 med tekst af Helge Rode og komponeret af Carl Nielsen, fordi den ”siger noget om det danske land, og så slutter den ved Dybbøl Mølle.”

Selv om debatmødet finder sted i Folkets Hus, og selv om Mette Frederiksen kunne have valgt en af socialdemokraternes klassikere a la ’Når jeg ser et rødt flag smælde’, vælger hun alligevel Mormors Kolonihavehus.

Dermed er grunden lagt for en debat, der begynder på et solidt fundament af det danske.

Artiklen fortsætter under videoen

Uddrag fra dagens debat på Folkemødet mellem Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF).

De to partiformænd har også aftalt, at de vil præsentere en fælles opfordring til statsminister Lars Løkke Rasmussen om at stille sig i spidsen for danske lønmodtageres kamp i EU mod social dumping og mod udnyttelse af danske velfærdsordninger som f.eks. SU’en.

”Vi vil gerne have Lars Løkke Rasmussen til at stå i spidsen og kæmpe for danske lønmodtagere i europæiske spørgsmål,” sagde Mette Frederiksen under debatten.

Udspillet ligger i lige forlængelse af den EU-skepsis, som Mette Frederiksen har gjort sig talsmand for, bl.a. i et interview med Mandag Morgen. Men det flugter også med den EU-politik, som de fire blå partier kridtede op under valgkampen tilbage i 2015. Det er en politik, der slår til lyd for, at Danmark skal arbejde for, at vi får lidt mindre EU og særligt mindre af de fælles europæiske regler, der giver rettigheder til f.eks. velfærdsydelser til andre EU-landes borgere, der opholder sig i landet.

Vil hellere høre om pension

Selv om det velforberedte udspil cementerer samarbejdet mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti på endnu et område, er det ikke det, gæsterne interesserer sig for.

Det første spørgsmål fra salen handler således om, at det for nogle danskere ikke kan betale sig at spare op til pension. I sit svar ærgrer Mette Frederiksen sig over, at regeringen lægger op til en blå løsning af pensionsproblemerne, da hun mener, at den slags emner kalder på et bredt flertal.

I sit svar afslører Thulesen Dahl, at Socialdemokratiets og Dansk Folkepartis parløb endnu ikke er nået til pensionsområdet. Selv om alle er enige om, at det skal kunne betale sig at spare op til pensionen, afviser han ikke en rent blå løsning på problemet.

Han siger, at det er ”fint”, hvis mange partier kan blive enige, men for ham kunne alternativet være, at den blå aftale bliver så spiselig for f.eks. Socialdemokratiet, at de ikke ændrer på den efter et evt. regeringsskifte.

Men indflydelse på en pensionsreform, det får Mette Frederiksen ikke som en selvfølgelighed.

Selv om S og DF hele tiden finder nye områder, hvor de kan samarbejde, er der altså grænser.

Røde partier frygter S og DF samarbejdet

Lidt senere på dagen diskuterer en anden af Folketingets alternative blokdannelser – den med Enhedslisten, Alternativet og SF – perspektiverne for at finde et grønt og solidarisk flertal.

Undervejs overvejer de også perspektiverne i et tættere politisk samarbejde mellem de tre partier, der tilsammen har næsten lige så mange stemmer som Dansk Folkeparti. Der er altså tale om det, man kan kalde en 20 pct.’s-blok.

Når det kommer til stykket er de tre partier dog helt afhængige af samarbejdet med Socialdemokratiet. Og de frygter, at deres stemmer ”bare” vil blive talt med, når de engang efter et valg har peget på Mette Frederiksen som deres foretrukne statsministerkandidat.

Artiklen fortsætter under billedet
rødblok
Mandag Morgen gæster debat på Folkemødet 2017 mellem Enhedslisten, Alternativet og SF.

Jakob Mark, formand for SF’s folketingsgruppe, sagde, at en kommende socialdemokratisk ledet regering skal foretage et opgør med kontanthjælpsloftet og den særligt lave integrationsydelse. Han håber altså på en gentagelse af politikken fra de første måneder efter dannelsen af SRSF-regeringen i 2011, der tilbagerullede netop de to elementer af den foregående VK-regerings politik.

”Det er et ultimativt krav,” fastslog Jakob Mark.

Også Enhedslisten overvejer sin position over for en Socialdemokratisk ledet regering. Et forslag på dagens debatmøde var, at de tre partier først efter valget fortæller, hvem de vil pege på som statsminister. Det kunne jo f.eks. være en politiker fra deres egen 20 pct.’s-blok.

Der er dog et meget stort MEN. Det er svært at se, at de tre kan pege på en anden statsminister end Mette Frederiksen, for gør de ikke det, kan deres modstand ende med at give Lars Løkke endnu fire år som statsminister.

Med andre ord: et ubehageligt dilemma.

Sprækker i den alternative blok

Men det handler også om, hvad de tre partier prioriterer højest. Er det som på fredagens møde uenighederne: Så er listen ret lang. De tre partier tvivler med god ret på, om socialdemokraterne vil være med til at ophæve kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen. Og oven i er der problemet med de radikale, der på den økonomiske politik er lige så blå som en skyfri himmel på en sommerdag. Det kan altså blive svært at se det solidariske flertal for sig, i hver fald i den udgave de tre partier kunne ønske sig.

Til gengæld kunne de tre partier og mødets deltagere varme sig over deres udbredte enighed om vigtigheden af at fortsætte den grønne omstilling og på uddannelsespolitikken.

Undervejs i diskussionerne stod det mere og mere klart, at heller ikke 20 pct.-blokken hænger helt så tæt sammen, som man skulle tro. Når Alternativets Rasmus Nordquist begejstret taler om borgerløn, sagde Jakob Mark f.eks., at det er en interessant diskussion, men at han ikke er enig. Og når Enhedslisten skælder ud på EU, må Jakob Mark også melde pas. For ham er EU en politisk kampplads helt på linje med Folketinget, og han ønsker hverken at kritisere Folketinget eller EU som institutioner, men kun de konkrete beslutninger, der bliver truffet.

Fredagens diskussioner fra morgen til eftermiddag har vist, at de politiske partier måske nok kan samarbejde og også gøre det på overraskende mange områder. Der er bare grænser for samarbejdet, og for hvor tæt partierne i de forskellige blokke kan væve deres politik ind i hinandens.

,

Forrige artikel USA dropper ud af global skatteaftale USA dropper ud af global skatteaftale Næste artikel Hvis nu jeg vil være murer, hvorfor skal jeg så også prøve at være tømrer? Hvis nu jeg vil være murer, hvorfor skal jeg så også prøve at være tømrer?

Dansk rigmand: Beskat verdens rigeste og brug pengene på verdensmålene

Dansk rigmand: Beskat verdens rigeste og brug pengene på verdensmålene

Verdens rigeste må finansiere opfyldelsen af FN’s 17 verdensmål gennem ekstra beskatning, mener dansk-iranske Djaffar Shalchi. Han er vokset op på bunden af det danske velfærdsamfund, men er i dag mangemillionær. ”Filantropien kan ikke redde vores verden. Det kan beskatningen.”

Danmark har fået et nyt parti: Velfærdspartiet

Danmark har fået et nyt parti: Velfærdspartiet

KOMMENTAR: Kommunernes Landsforening er blevet så stor en organisation, at den er mere slagkraftig end de fleste politiske partier. Det er ikke nødvendigvis sundt for den demokratiske samtale. 

Tech-giganternes tid varer ikke evigt

Tech-giganternes tid varer ikke evigt

Virksomheder som Google, Amazon og Facebook er blevet så store, at flere demokrater nu foreslår en opsplitning af techgiganterne. Men politikerne glemmer, at virksomheders dominans skifter hele tiden, mener Wall Street Journals Dan Gallagher. Derfor foregår debatten på forkerte præmisser.

Europa står foran et historisk skæbnevalg

Europa står foran et historisk skæbnevalg

Valget til Europa-Parlamentet 26. maj er det vigtigste nogensinde, fordi EU er under pres både internt og eksternt. Mens Brexit-processen har ført til voldsom kritik af Underhuset i London, har Europa-Parlamentet forvandlet sig fra et Mickey Mouse-Parlament til en central aktør i europæisk politik og en lovgivende forsamling med global rækkevidde.

Europa-Parlamentets yderfløje vokser

Europa-Parlamentets yderfløje vokser

Fløjpartierne med EU-skepsis på plakaten bliver stærkere i Europa-Parlamentet ved det kommende valg. Det kan i yderste konsekvens ramme centrale EU-politikker. Men også den liberale midte kommer til at stå stærkere.

EU er afgørende for danske klimaambitioner

EU er afgørende for danske klimaambitioner

Europa-Parlamentet spiller i en nøglerolle i EU’s kollektive klimapolitik – som også fastlægger Danmarks nationale klimamål. Derfor er grøn omstilling et kerneområde for alle danske medlemmer af Europa-Parlamentet.

Fort Europa er ikke længere et skræmmebillede

Fort Europa er ikke længere et skræmmebillede

Udlændingepolitikken har siden 2015 været det mest eksplosive tema i europæisk politik. EU har gennem aftaler med tredjelande og oprustet grænsekontrol reduceret antallet af illegale indvandrere, men der er fortsat ikke enighed om en fælles asyl- og indvandringspolitik.

Skat får central rolle i EP-valg

Skat får central rolle i EP-valg

Skattepolitikken er det sidste politikområde, hvor medlemslandene har fuld vetoret. Men Europa-Parlamentet har fået en vigtig skattepolitisk rolle – ikke mindst i kraft af konkurrencekommissær Margrethe Vestagers fokus på, hvordan national skattepolitik forvrider konkurrencen i EU.

Set, læst og hørt: Knud Aarup

Set, læst og hørt: Knud Aarup

Mandag Morgen har bedt Knud Aarup om tre kulturanbefalinger. Han fremhæver blandt andet 'Parasitterne' på Aarhus Teater og en bog om en kærlighedshistorie fra Auschwitz.

Lars Løkke udsteder garanti mod sygehuslukninger

Lars Løkke udsteder garanti mod sygehuslukninger

Statsminister Lars Løkke Rasmussen lover i et stort interview med Mandag Morgen om sundhedsreformen flere penge til sundhed, øget inddragelse af patienter i beslutningerne og flere hårde prioriteringer med oprettelsen af nyt behandlingsråd. Han freder de 21 akutsygehuse og ændrer sin fortælling af reformens konsekvenser. 

Erhvervslivet og Mette Frederiksen i ny alliance

Erhvervslivet og Mette Frederiksen i ny alliance

KOMMENTAR: Danmarks rolle som grøn frontløber er alvorlig truet. Men løsningen ligger måske i et potentielt parløb mellem erhvervslivet og Socialdemokratiet, vurderer Erik Rasmussen på baggrund af en konference, hvor Mette Frederiksen og virksomhederne fandt sammen om klimaet.

Et Brexit 'game of chicken': May spiller højt spil hele vejen til Bruxelles

Et Brexit 'game of chicken': May spiller højt spil hele vejen til Bruxelles

ANALYSE: Det britiske parlaments beslutning om at bede om en udskydelse af landets exit fra EU giver startskuddet til en ny nervekrig, både i Westminster og på et EU-topmøde 21. marts. Trods det ene nederlag efter det andet har Theresa May stadig ikke opgivet at skræmme modstanderne i sit eget parti til at stemme for sin Brexit-aftale.

Sådan vil et britisk 'no deal'-scenarie se ud for Danmark

Sådan vil et britisk 'no deal'-scenarie se ud for Danmark

Virksomheder og myndigheder i Storbritannien og resten af Europa er i fuld gang med at forberede sig på scenariet uden en Brexit-aftale den 29. marts. Et ’no deal’-scenarie byder især på nye toldafgifter, administrative byrder og tvivl om godkendelser.

Nej tak til konkurrerende e-bokse

Nej tak til konkurrerende e-bokse

KOMMENTAR: Staten risikerer at ramme sig selv i nakken på flere måder ved udbud af en digital postløsning. Det er vigtig og velfungerende fælles infrastruktur, der nu sættes i udbud. Og fordi vi alle er medejere af e-Boks gennem statens ejerskab af Post Nord, så vil tab af indtægter til det fælles system i sidste ende koste staten – og dermed skatteyderne – dyrt.

Værdier er nu engang det bedste styringsredskab

Værdier er nu engang det bedste styringsredskab

KOMMENTAR: Det er aldrig nemt at vende sin organisations tænkning på hovedet. I Aarhus Kommune arbejder vi på at vende det hele fra en indefra-og-ud-tankegang til en udefra-og-ind-tankegang. Det kræver tydelige værdier, nye begreber og – naturligvis – reformer.

Bare gå efter manden

Bare gå efter manden

KOMMENTAR: Det personlige og det forretningsmæssige kan ikke skilles ad. For hvem vil følge en retning, der ikke er sat af et rigtigt menneske, en, der både kan tage ansvar for succes og fejltagelser? Dagens ledelsesskribent giver sit bud på, hvordan personligt lederskab kan leves i praksis.

Karen Hækkerup: Sociale investeringer kan være et columbusæg

Karen Hækkerup: Sociale investeringer kan være et columbusæg

Med bred opbakning fra Folketinget skal Den Sociale Investeringsfond fremme investeringer for at undgå anbringelser af børn, forebygge livsstilssygdomme, undgå langtidssygemeldinger og hjælpe børn i familier med misbrug. "Kan ekstern kapital løfte velfærden, vil det være fantastisk," siger fondens formand, den tidligere S-minister, Karen Hækkerup.

Det offentlige føjer psykologiske tricks til værktøjskassen

Det offentlige føjer psykologiske tricks til værktøjskassen

Forestillingen om den rationelle borger er på vej ud hos offentlige myndigheder, som i stigende grad anvender adfærdsdesign, også kaldet nudging, til at påvirke vores valg i retning af vores eget eller samfundets bedste. Men grænsen mellem et kærligt puf og manipulation kan være hårfin.

Sådan spiller nudging på vores irrationelle sider

Sådan spiller nudging på vores irrationelle sider

Adfærdspsykologerne har samlet en værktøjskasse med psykologiske mekanismer, som kan anvendes til at påvirke folks handlinger. Det er virkemidler, der kan have stor indflydelse på, hvilke beslutninger vi tager, uden at vi er klar over det.

Virksomheder udnytter din dopaminhungrende hjerne

Virksomheder udnytter din dopaminhungrende hjerne

En gren af adfærdsdesign handler om at skabe vaner hos brugeren. Når det virker, kan det skabe en langt stærkere forbindelse mellem virksomhed og kunde. Men effekten kan også være så stærk, at det nærmer sig afhængighed.

Set, læst og hørt: Matias Møl Dalsgaard

Set, læst og hørt: Matias Møl Dalsgaard

Mandag Morgen har spurgt GoMore-stifter Matias Møl Dalsgaard om, hvad han har set, læst og hørt for nylig. Han anbefaler den afdøde musiker Jeff Buckley og en bog, der får ham til at mindes en tid, hvor hans liv drejede sig mere om kunst end om business.

Nyt job: Frands Fischer er Skanderborgs nye borgmester

Nyt job: Frands Fischer er Skanderborgs nye borgmester

Da stemmeslugeren Jørgen Gaarde pludselig har valgt at trække sig fra borgmesterposten i Skanderborg, overtager socialdemokraten Frands Fischer snart kæderne. Frands Fischers største udfordring bliver at sikre fortsat vækst i en af landets mest fremgangsrige kommuner.

Del Mandag Morgen kvit og frit i denne uge

Del Mandag Morgen kvit og frit i denne uge

Mandag Morgen er i forårshumør og deler denne uges nummer med alle, der er nysgerrige efter at se, hvad ugebrevet har at byde på. Du er også velkommen til at dele med dit netværk. Hent ugebrevet som PDF her. 

ATP anklages for omvendt Robin Hood

ATP anklages for omvendt Robin Hood

ATP-formand erkender udfordringer med fair fordeling af pensionspenge. Pensionsgigantens modeller tilgodeser nemlig de længstlevende, og det har de svageste grupper ikke nødvendigvis så megen gavn af, bekræfter Torben M. Andersen. At opdele pensionssparerne i risikogrupper kunne være en løsning, mener eksperter.

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

En amerikansk iværksætter mobiliserede tusindvis af youtubers og andre influencere til det amerikanske midtvejsvalg, der fik historisk høj valgdeltagelse blandt 18-24-årige. Influencere kan flytte stemmer, siger dansk forsker, men det er svært at måle deres indflydelse.

DF og Nye Borgerlige har skabt et politisk parallelsamfund

DF og Nye Borgerlige har skabt et politisk parallelsamfund

KOMMENTAR: Konkurrencen med Nye Borgerlige om en endnu strammere udlændingepolitik trækker DF væk fra positionen på midten af dansk politik. Duellen mellem Vermund og Thulesen Dahl torsdag syntes at foregå i sin helt egen politiske parallelverden. En verden langt fra kongemagerpositionen og regeringsmagten.  

Macron træder frem som Europas politiske leder

Macron træder frem som Europas politiske leder

ANALYSE: Statsministeriet var orienteret i forvejen, da Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, mandag aften fremlagde sine ambitiøse visioner for EU-samarbejdet. Udspillet er først og fremmest et oplæg til europaparlamentsvalget 26. maj, hvor Macron vil samarbejde med den liberale gruppe, hvor både Lars Løkke Rasmussen og Margrethe Vestager er forankret.

44 procent stemte elektronisk ved Estlands valg

44 procent stemte elektronisk ved Estlands valg

Ved de sidste ti valg i Estland har det været muligt at afgive sin stemme elektronisk fra sin computer. Ved valget i søndags benyttede næsten halvdelen af vælgerne sig af muligheden.

En tidlig indsats er måske ikke altid det bedste

En tidlig indsats er måske ikke altid det bedste

KOMMENTAR: Med inspiration fra den såkaldte Heckman-kurve er der bred enighed om, at jo tidligere i livet sociale indsatser sker, jo bedre. Det har haft stor indflydelse på dansk velfærdspolitik. Men resultaterne af en empirisk efterprøvning foretaget af to newzealandske forskere stemmer ikke overens med Heckman-kurven. Langtfra.

USA's politiske komet har en radikal grøn plan

USA's politiske komet har en radikal grøn plan

Moderate miljøorganisationer og demokratiske seniorpolitikere lægger luft til den plan for USA's grønne omstilling, The Green New Deal, som den nye unge stjerne i amerikansk politik, demokraten Alexandria Ocasio-Cortez, netop har fremlagt.

Folketingsvalget 2019: En kaotisk omgang alle mod alle

Folketingsvalget 2019: En kaotisk omgang alle mod alle

Med syv partiledere i blå blok og fem i rød har danskerne udsigt til en af de mest kaotiske valgkampe i nyere tid. Det gør det svært for Lars Løkke og Mette Frederiksen at udstede konkrete løfter. Mandag Morgens analyse baseret på samtaler med centrale politikere og embedsfolk viser store forskelle mellem S og V på otte konkrete områder. Et centralt spørgsmål kan afgøre valget.

8 områder der skiller Socialdemokratiet og Venstre

8 områder der skiller Socialdemokratiet og Venstre

Det kan nogle gange virke, som om man skal have luppen frem for at se forskellen på Socialdemokratiets og Venstres politik. Men Mandag Morgens gennemgang viser, at Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen på otte afgørende politikområder anviser to meget forskellige veje for Danmark. Se forskellene her.

Set, læst og hørt: Lasse Rich Henningsen

Set, læst og hørt: Lasse Rich Henningsen

Mandag Morgen har bedt Årets Leder 2018 Lasse Rich Henningsen om tre kulturanbefalinger. Han nævner blandt andet en fem år gammel Oscartale, der har gjort stort indtryk på ham.