Opbrud i mormors kolonihavehus

Ny pagt og nye skillelinjer mellem Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl. Alternativet, Enhedslisten og SF afprøver ny 20 pct.-blok i Folketinget.

Mandag Morgen på Folkemødet 2017

Gæsterne i restaurant Det Gamle Posthus har svært ved at holde både takt og tempo i Leif Sylvester Petersen og Erik Clausens evergreen ’Mormors Kolonihavehus’ fra 1978, og ved første linje i tredje vers går det helt galt. De to partiformænd Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl synger for og lige her, hvor forsamlingen går i stå, bevæger Mette Frederiksen hænderne i store cirkler: Tempoet skal lidt op.

Det ender med, at forsamlingen skipper teksten og springer frem til omkvædet ’Det var et liv i sus og dus/i mormors kolonihavehus …’.

Og så er debatmødet mellem Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl ligesom i gang. Mødet finder sted i Folkets Hus, og tilslutningen er så stor, at naboen, restauranten Det Gamle Posthus, må spæde til med ekstra lokaler. Det er de to store forbund, LO og FTF, der har inviteret og bedt de to partiformænd om at vælge hver deres sang.

Mette Frederiksen har valgt ’Mormors Kolonihavehus’, fordi ”hun elsker de danske kolonihaver”. Thulesen Dahl har valgt ’Som en rejselysten flåde’ fra 1920 med tekst af Helge Rode og komponeret af Carl Nielsen, fordi den ”siger noget om det danske land, og så slutter den ved Dybbøl Mølle.”

Selv om debatmødet finder sted i Folkets Hus, og selv om Mette Frederiksen kunne have valgt en af socialdemokraternes klassikere a la ’Når jeg ser et rødt flag smælde’, vælger hun alligevel Mormors Kolonihavehus.

Dermed er grunden lagt for en debat, der begynder på et solidt fundament af det danske.

Artiklen fortsætter under videoen

Uddrag fra dagens debat på Folkemødet mellem Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF).

De to partiformænd har også aftalt, at de vil præsentere en fælles opfordring til statsminister Lars Løkke Rasmussen om at stille sig i spidsen for danske lønmodtageres kamp i EU mod social dumping og mod udnyttelse af danske velfærdsordninger som f.eks. SU’en.

”Vi vil gerne have Lars Løkke Rasmussen til at stå i spidsen og kæmpe for danske lønmodtagere i europæiske spørgsmål,” sagde Mette Frederiksen under debatten.

Udspillet ligger i lige forlængelse af den EU-skepsis, som Mette Frederiksen har gjort sig talsmand for, bl.a. i et interview med Mandag Morgen. Men det flugter også med den EU-politik, som de fire blå partier kridtede op under valgkampen tilbage i 2015. Det er en politik, der slår til lyd for, at Danmark skal arbejde for, at vi får lidt mindre EU og særligt mindre af de fælles europæiske regler, der giver rettigheder til f.eks. velfærdsydelser til andre EU-landes borgere, der opholder sig i landet.

Vil hellere høre om pension

Selv om det velforberedte udspil cementerer samarbejdet mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti på endnu et område, er det ikke det, gæsterne interesserer sig for.

Det første spørgsmål fra salen handler således om, at det for nogle danskere ikke kan betale sig at spare op til pension. I sit svar ærgrer Mette Frederiksen sig over, at regeringen lægger op til en blå løsning af pensionsproblemerne, da hun mener, at den slags emner kalder på et bredt flertal.

I sit svar afslører Thulesen Dahl, at Socialdemokratiets og Dansk Folkepartis parløb endnu ikke er nået til pensionsområdet. Selv om alle er enige om, at det skal kunne betale sig at spare op til pensionen, afviser han ikke en rent blå løsning på problemet.

Han siger, at det er ”fint”, hvis mange partier kan blive enige, men for ham kunne alternativet være, at den blå aftale bliver så spiselig for f.eks. Socialdemokratiet, at de ikke ændrer på den efter et evt. regeringsskifte.

Men indflydelse på en pensionsreform, det får Mette Frederiksen ikke som en selvfølgelighed.

Selv om S og DF hele tiden finder nye områder, hvor de kan samarbejde, er der altså grænser.

Røde partier frygter S og DF samarbejdet

Lidt senere på dagen diskuterer en anden af Folketingets alternative blokdannelser – den med Enhedslisten, Alternativet og SF – perspektiverne for at finde et grønt og solidarisk flertal.

Undervejs overvejer de også perspektiverne i et tættere politisk samarbejde mellem de tre partier, der tilsammen har næsten lige så mange stemmer som Dansk Folkeparti. Der er altså tale om det, man kan kalde en 20 pct.’s-blok.

Når det kommer til stykket er de tre partier dog helt afhængige af samarbejdet med Socialdemokratiet. Og de frygter, at deres stemmer ”bare” vil blive talt med, når de engang efter et valg har peget på Mette Frederiksen som deres foretrukne statsministerkandidat.

Artiklen fortsætter under billedet
rødblok
Mandag Morgen gæster debat på Folkemødet 2017 mellem Enhedslisten, Alternativet og SF.

Jakob Mark, formand for SF’s folketingsgruppe, sagde, at en kommende socialdemokratisk ledet regering skal foretage et opgør med kontanthjælpsloftet og den særligt lave integrationsydelse. Han håber altså på en gentagelse af politikken fra de første måneder efter dannelsen af SRSF-regeringen i 2011, der tilbagerullede netop de to elementer af den foregående VK-regerings politik.

”Det er et ultimativt krav,” fastslog Jakob Mark.

Også Enhedslisten overvejer sin position over for en Socialdemokratisk ledet regering. Et forslag på dagens debatmøde var, at de tre partier først efter valget fortæller, hvem de vil pege på som statsminister. Det kunne jo f.eks. være en politiker fra deres egen 20 pct.’s-blok.

Der er dog et meget stort MEN. Det er svært at se, at de tre kan pege på en anden statsminister end Mette Frederiksen, for gør de ikke det, kan deres modstand ende med at give Lars Løkke endnu fire år som statsminister.

Med andre ord: et ubehageligt dilemma.

Sprækker i den alternative blok

Men det handler også om, hvad de tre partier prioriterer højest. Er det som på fredagens møde uenighederne: Så er listen ret lang. De tre partier tvivler med god ret på, om socialdemokraterne vil være med til at ophæve kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen. Og oven i er der problemet med de radikale, der på den økonomiske politik er lige så blå som en skyfri himmel på en sommerdag. Det kan altså blive svært at se det solidariske flertal for sig, i hver fald i den udgave de tre partier kunne ønske sig.

Til gengæld kunne de tre partier og mødets deltagere varme sig over deres udbredte enighed om vigtigheden af at fortsætte den grønne omstilling og på uddannelsespolitikken.

Undervejs i diskussionerne stod det mere og mere klart, at heller ikke 20 pct.-blokken hænger helt så tæt sammen, som man skulle tro. Når Alternativets Rasmus Nordquist begejstret taler om borgerløn, sagde Jakob Mark f.eks., at det er en interessant diskussion, men at han ikke er enig. Og når Enhedslisten skælder ud på EU, må Jakob Mark også melde pas. For ham er EU en politisk kampplads helt på linje med Folketinget, og han ønsker hverken at kritisere Folketinget eller EU som institutioner, men kun de konkrete beslutninger, der bliver truffet.

Fredagens diskussioner fra morgen til eftermiddag har vist, at de politiske partier måske nok kan samarbejde og også gøre det på overraskende mange områder. Der er bare grænser for samarbejdet, og for hvor tæt partierne i de forskellige blokke kan væve deres politik ind i hinandens.

Forrige artikel USA dropper ud af global skatteaftale USA dropper ud af global skatteaftale Næste artikel Hvis nu jeg vil være murer, hvorfor skal jeg så også prøve at være tømrer? Hvis nu jeg vil være murer, hvorfor skal jeg så også prøve at være tømrer?

Vi skal ikke ønske os en ny Brexit-afstemning

Vi skal ikke ønske os en ny Brexit-afstemning

KOMMENTAR: Har du Brexit-blues og drømmer om, at briterne besinder sig og afholder en ny folkeafstemning? Og til sidst ender med at blive i EU? Mandag Morgens europaredaktør Claus Kragh kan godt genkende følelsen. Men han mener også, at Danmark og resten af EU reelt er bedst tjent med, at Storbritannien forlader EU.

Topembedsmand slår alarm:

Topembedsmand slår alarm: "Den offentlige sektor er ramt af en demokratisk krise"

Den offentlige sektor er ved at sande til i retningslinjer og vejledninger, der ikke skaber værdi for borgerne. Samtidig bliver diskussionen om udviklingen af sundhedsvæsenet mere og mere fragmenteret – med en mediemæssig og politisk verden, som er helt forskellig fra den virkelige verden i den offentlige sektor. Det mener Hjalte Aaberg, der stopper som regionsdirektør for Region Hovedstaden til nytår.

Hvad i alverden er det, der kører dér?

Hvad i alverden er det, der kører dér?

En mangfoldighed af nye, små elektriske køretøjer, med eksotiske navne som hoverboards, uniwheels og speed pedelecs, vil i den nærmeste fremtid blande sig i storbyernes mylder. Sammen med selvkørende biler og busser, små udbringningsrobotter, robothunde og droner kan de med tiden fortrænge bilerne som byernes konger.

Nye trafikanter vender op og ned på byplanlægning

Nye trafikanter vender op og ned på byplanlægning

En ny trafikhandlingsplan i Aalborg Kommune gør op med gamle trafikdogmer og gør dermed klar til at favne de mange nye typer af køretøjer, der åbnes for i en forsøgsordning fra nytår. Men især i Århus og København volder den nye lov også kvaler.

Manden bag digital transportrevolution: Lovgivere skal på banen

Manden bag digital transportrevolution: Lovgivere skal på banen

Teknologien bag nye avancerede løsninger til at organisere persontransport er langt fremme i Finland. Siden 2011 har den finske regering arbejdet på at tilpasse lovgivningen til en ny transportæra. Og det er ekstremt vigtigt at have lovgiverne med på sidelinjen i en af de næste store digitale revolutioner, siger administrerende direktør og stifter af virksomheden MaaS Global, Sampo Hietanen.

Tyrkiet i global jagt på kritikere

Tyrkiet i global jagt på kritikere

Tyrkiske modstandere af Erdogans regering fortæller om tortur i hemmelige fængsler og kidnapninger på åben gade. Et internationalt journalistsamarbejde, som Mandag Morgen er en del af, har undersøgt, hvordan Tyrkiets efterretningstjeneste jagter Erdogans kritikere på tværs af landegrænser. Også i Danmark har PET måttet beskytte en journalist, der er på Erdogans ’terrorliste’.

Europa hænger på autoritær Erdogan

Europa hænger på autoritær Erdogan

Præsident Erdogan krænker menneskerettigheder og ytringsfrihed og afvikler skridt for skridt demokratiet i Tyrkiet. Alligevel tager EU med fløjlshandsker på det store naboland, der på EU’s regning har over 3,5 mio. syriske flygtninge boende.

Nyt job: Thor Möger Pedersen bliver chef i COWI

Nyt job: Thor Möger Pedersen bliver chef i COWI

Thor Möger Pedersen forlader Socialdemokratiet og bliver chef for Economics and Management i COWI. Her skal han skabe motivation og teamspirit blandt de ansatte i en branche, hvor konkurrencen om arbejdskraften er benhård.

Bilens tid som byens konge rinder ud

Bilens tid som byens konge rinder ud

Den måde, vi færdes i byerne på, vil forandres væsentligt. Nye, små elektriske køretøjer er begyndt at dukke op, og samtidig bliver mobilitet i stigende grad en tjeneste; en løsning, som sammensættes til lejligheden alt efter den enkeltes behov. Bytrafikken kan blive mere effektiv, fleksibel og klimavenlig. Det er der hårdt brug for.

Set, læst og hørt: Hjalte Wieth

Set, læst og hørt: Hjalte Wieth

Mandag Morgen har bedt iværksætter Hjalte Wieth om tre kulturanbefalinger. Han fortæller blandt andet om eventet "Unleash the Power Within" med coach Tony Robbins.

Whistleblowerens bedste ven under anklage

Whistleblowerens bedste ven under anklage

KOMMENTAR: Hvis en retsstat vælger at gå efter undersøgende journalister, der bærer whistlebloweres væsentlige afsløringer af svindel og magtmisbrug videre, så lukker man ikke alene munden på pressen men også på de whistleblowere, der ikke har andre steder at gå hen.

To islamister kæmper om magten i Tyrkiet

To islamister kæmper om magten i Tyrkiet

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, har siden 2013 ført en skånselsløs kamp mod sin gamle politiske mentor og islamistiske allierede, Fethullah Gülen. Mandag Morgens europaredaktør giver her et overblik og en forklaring på de to politikeres ærkefjendskab.

En million lønmodtagere kræver pensionsreform for nedslidte kolleger

En million lønmodtagere kræver pensionsreform for nedslidte kolleger

Nedslidte lønmodtagere skal kunne trække sig tidligere tilbage fra arbejdslivet, lyder opfordringen fra en stribe af LO-fagbevægelsens topfolk. De frygter, at Folketinget i den kommende valgperiode endnu engang vil sætte pensionsalderen op, uden samtidig at indrette arbejdslivet så danskerne kan holde til det.

7 trends for 2019 - det handler om værdier

7 trends for 2019 - det handler om værdier

Hvis der er ét ord, der i 2019 vil præge forbrugernes krav og forventninger til  de produkter og tjenester de bruger, er det ”værdier”. Det skriver Fjord, konsulentvirksomheden Accentures designbureau, i deres årlige trendrapport.

Dansk Industri skal disrupte sig selv

Dansk Industri skal disrupte sig selv

KOMMENTAR: Erhvervsorganisationen Dansk Industri skal nytænke sin rolle i et samfund med markant ændrede udfordringer – og dermed også en ny direktørs profil.

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

KOMMENTAR: Det kan være svært at forsvare en prioritering af udsmykning og arkitektur på et hospital, når budgetterne er stramme. Men det skal vi. For det er godt for patienterne. På Nordsjællands nye superhospital kæmper vi for at udvikle en helt ny type velfærdsbygning, skriver projektdirektør Henrik Schødts.

Whistlebloweren fra Mærsk: Man er medskyldig hvis man tier stille

Whistlebloweren fra Mærsk: Man er medskyldig hvis man tier stille

Den tidligere Mærsk-laborant Dorte Jensen blev whistleblower i 2010, da hun gik til pressen med en optagelse, der afslørede, hvordan Mærsk pressede ansatte til at fuske med målinger af spildevand og oliespildsrapporter. Det har haft store konsekvenser for hende, men hun ville gøre det igen.

Danske whistleblowere er retsløse

Danske whistleblowere er retsløse

655 danske virksomheder har en whistleblowerordning, men hvem beskytter de egentlig? Ordningerne kan ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem.

Her foregår den digitale jobjagt

Her foregår den digitale jobjagt

KOMMENTAR: For 20 år siden revolutionerede internettets digitale løsninger jobsøgning og rekruttering. Nu er næste bølge på vej. Sociale medier og Google kan blive måden, du finder din næste kernemedarbejder – eller selv får et nyt job. Rekrutteringsekspert Frederik Lysgaard giver dig en guide til fremtidens jobmarked.

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark skraber bunden, når det gælder beskyttelse af whistleblowere. Det viser en undersøgelse af whistleblowerlovgivningen i samtlige EU-lande, hvor Irland lægger sig i top. Europa-Parlamentet kræver minimumsregler.

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Mandag Morgen har bedt Kvinfo-direktør Henriette Laursen om tre kulturanbefalinger. Hun fremhæver både tv-serien Babylon Berlin og forfatter Aydin Soei, og så har hun overhørt et citat til en demonstration for seksuelt samtykke.

Guide til den gode whistleblowerordning

Guide til den gode whistleblowerordning

Overvejer du, om der er brug for en whistleblowerordning i din virksomhed eller på din arbejdsplads? Her er 7 af de vigtigste spørgsmål, du skal tage stilling til, før du går i gang.

Nye generationer kan koste S og V magten

Nye generationer kan koste S og V magten

Den kommende valgperiode bliver en af de sidste, hvor Socialdemokratiet og Venstre er de toneangivende partier i dansk politik. Danmarks yngste vælgere vil halvere de to store partier. Deres foretrukne partier er Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet. Danmark er i gang med et markant generationsopgør, en revolution, der vender op og ned på de politiske partiers styrkeforhold.

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Efter afsløringerne af hvidvaskskandalen i Danske Bank og den danske og internationale finanssektors omfattende skattespekulation er det blevet en tand sværere at besætte de øverste poster i dansk erhvervsliv. Her kommer et bud på de kandidater, hvis personlige hæderlighed skal igennem en historisk hård test, før de kan lande i en af de tre tunge topposter, der står ledige lige nu.

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Halvdelen af de store bankers topchefer ville efter alt at dømme være dumpet på Finanstilsynets nye skærpede praksis for egnethedsvurderinger. Det viser en gennemgang af bankdirektørernes cv’er. Der er brug for mere transparens i tilsynets vurderingsgrundlag, lyder det fra eksperter.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Flere pensionskasser bekender nu åbenlyst politisk kulør og arbejder for at presse nøje udvalgte politiske agendaer igennem over for de virksomheder, de investerer i. Vi ser nærmere på tre af de absolut mest aggressive pensionsspillere, der kæmper for hver deres agenda.

Et gult wake-up call til den grønne elite

Et gult wake-up call til den grønne elite

ANALYSE: Den grønne omstilling er ikke bæredygtig, hvis den tager fra de fattige og giver til de rige. Det har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, måttet indse. Det samme skal resten af EU forholde sig til, hvis man vil af med kulindustrien, der beskæftiger 480.000 mennesker i Europa.

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

ANALYSE: Det danske erhvervsfremmesystem trængte til en overhaling – så langt har de fleste været enige. Men det system, der træder i kraft den 1. januar, betragtes af mange som et misfoster, hvor alt for mange af de ting, der rent faktisk fungerede i det gamle system, risikerer at gå tabt.

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Teknologi har disruptet demokratiet. Specialiserede digitale platforme med teknikker fra moderne corporate marketing gør det let at starte et nyt parti eller en borgerbevægelse. Amerikanske NationBuilder har bidraget både til Donald Trumps valgsejr og til at skaffe gadebelysning ved den utrygge Nørrebro Station.

Europas nationale demokratier skælver

Europas nationale demokratier skælver

Politikere i de europæiske lande får stadigt sværere ved at danne regeringer og føre politik, for når de politiske yderfløje vokser, reduceres evnen til at finde kompromisser. Splittelsen hjælpes på vej af russisk støtte til fløjene.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.