Operation ’Kina ud og Danmark ind’ er en storpolitisk offensiv

Med en offensiv investeringspakke i Grønland forsøger regeringen at skabe et vendepunkt i det dansk-grønlandske forhold. Ikke kun for Rigsfællesskabets skyld. Det her er storpolitik, og Danmark er klemt mellem amerikanske og kinesiske interesser i Arktis.

Ind i mellem en byge af regeringsudspil om alt fra psykiatriplaner til ændringer i folkeskolen blev der i statsministerens travle kalender op til Folketingets åbning lige indføjet en særdeles vigtig udflugt.

En lynrejse til Grønland den 10. september og underskrivelse af en aftale med den grønlandske regering om et stærkt dansk engagement i et ambitiøst og kostbart lufthavnsprojekt til 3,6 mia. kr. i Grønland, samt et styrket erhvervssamarbejde mellem Danmark og Grønland. Anlæggelsen af tre nye lufthavne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq er et af de største infrastrukturprojekter i Grønland i nyere tid.

Selv om der er mange ubekendte til senere afklaring i lufthavnsaftalen, som har medført uro i den grønlandske regeringskoalition og nye diskussioner om forholdet mellem Grønland og Danmark, er statsministerens offensive skridt bemærkelsesværdigt og et vendepunkt.

Login