Opfattelsen af design er ændret – til gavn for verden

I de 15 år INDEX: Design to Improve Life® har eksisteret, har verden ændret sit syn på design og den rolle, designere kan spille. De kan og skal være med til at løse verdens største problemer.

Da Dansk Design Center og Design Denmark i sidste måned uddelte i alt 16 priser til Danish Design Award 2016, var halvdelen af vinderne tidligere kandidater til INDEX: Award. Men endnu vigtigere: Samtlige vinderdesign prioriterede det livsforbedrende og bæredygtige frem for det rent æstetiske. Altså ingen ny peberkværn blandt vinderne.

Et af målene for INDEX: Design to Improve Life® har altid været at reformere opfattelsen af design fra ren æstetik til det bredere ’design to improve life’ (design, der forbedrer livet), og at dømme ud fra udvælgelsen af vinderne i Danish Design Award 2016 ser dette ud til at være lykkedes. Vinderne omfattede således bl.a. en app til blinde, et toilet til katastroferamte områder og en nyfortolket stomipose.

Dermed ikke sagt, at vi kaster vrag på den danske traditionelle designtradition. Bestemt ikke – det er jo den, vi står på skuldrene af. Vi mener bare – hvilket vi også mente for 15 år siden, da organisationen blev etableret – at design og designere skal bringes i spil med løsninger på verdens største problemer som klima, miljø, energiproduktion, overbefolkning, sundhed, flygtninge, undertrykkelse osv. Og at andre end designere også kan sættes i scene som skabere af designløsninger, der kan ændre verden til det bedre.

På toppen af en designbølge

INDEX: Design to Improve Life® blev grundlagt på initiativ af Erhvervsministeriet i 2001 med det formål at lave en verdensomspændende designpris, som kunne bevare og udvikle Danmarks renommé som progressivt designland. Så vi rejste, talte og lyttede til designere, medier, administrerende direktører, ledere inden for design og innovation, akademikere og kunstnere fra hele verden. Og alle – uanset hvem eller hvor – pegede på det menneskelige potentiale i design og værdien af en ny designopfattelse. Ikke kun i traditionelle produkter, men også i udformningen af tjenesteydelser, processer og systemer.

Via disse samtaler etablerede vi begrebet ’Design to Improve Life’. Ikke kun fordi det er globalt relevant, men også fordi det kan forevige de humane og demokratiske traditioner, der ligger så dybt i det danske design-dna. Se bare på den danske andelsboligmodel, vores pantsystem eller vores bredtfavnende arkitektur.

Vores organisation stod dog ikke alene i jagten på at tilskynde designere til at holde op med at designe hvide tekopper og i stedet fokusere deres kreative evner på mere presserende spørgsmål; tværtimod sad vi på toppen af en international bølge, der allerede var i bevægelse.

Men vejen til en ny definition af design var alligevel ikke let. Eksempelvis betragtede Designrådet – repræsenterende designbranchen i Danmark – den nye definition som en slags forbrydelse imod dansk design, så de anlagde en fiktiv retssag imod os i 2005. Trods Designrådets hårde ”dom” (vi tabte ”retssagen” – men vandt publikumsafstemningen) fortsatte vi arbejdet, og stille og roligt har vi fået selv de stærkeste traditionalister til at se det store potentiale i en bredere designdefinition. Og vi modtog endda en pris fra Designrådet for den præstation i 2013.

Nominer den næste INDEX: Award-vinder

I dag anerkender alle verdens designevents, designkonferencer og designbureauer ’Design to Improve Life’- konceptet og tildeler det som minimum en del af deres program, arbejde eller ressourcer. Og den private sektor har ligeledes fulgt trop ved at realisere det anseelige kommercielle potentiale i design, der har kapacitet til at forbedre folks liv. DI har vores vindere på forsiden af deres publikationer, Velux Fonden har investeret i Chora Connection, Danmark har netop afholdt verdens største topmøde for bæredygtigt modedesign, Carlsbergfondet investerer for ’impact’ (tredobbelt bundlinje med fokus på bl.a. socialt afkast, red.), regeringen har lanceret en ny innovationsstrategi med tydeligt afsæt i vores arbejde, og finalister og nominerede til INDEX: Award 2015 får langt større opmærksomhed fra investorer end for bare fem år siden.

Så hvad nu? Skal vi hvile på laurbærrene og nyde, at det er lykkedes at samle designbranchen om at forene æstetik, gennemslagskraft og større relevans? Eller skal vi arbejde videre mod at få skabt flere og bedre designløsninger på verdens største udfordringer? Svaret giver vist sig selv, ikke sandt?

Husk, at INDEX: Award altid er åben for nomineringer. Alle kan nominere, man kan nominere sig selv og andre, og det er helt gratis. God fornøjelse.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu