Patenttroldene trives

Patenttrolde er betegnelsen for virksomheder, der lever af at opkøbe pantenter og så sagsøge andre virksomheder for at bryde dem. De har eksisteret længe, men de har usædvanligt gode kår for tiden. I disse år raser nemlig den stor globale patentkrig på elektronik- og it-området. I forreste linje står Apple og Samsung, der sagsøger hinanden for en række patentbrud i ti forskellige lande. Eksperter frygter, at det går ud over forbrugerne.

Lige siden symaskinen og telegrafen blev opfundet, har industriel innovation ført slagsmål om rettigheder og patenter med sig. Derfor er der ingen grund til at bekymre sig over, at verdens to førende producenter af smartphones – Apple og Samsung – i øjeblikket bekæmper hinanden i en global patentkrig med advokater som villige og velbetalte lejesoldater.

Sådan lød det fra David Kappos, chef for det amerikanske patent- og varemærkekontor, da han i sidste måned i den amerikanske kongres blev bedt om at redegøre for eventuelle skadelige virkninger af den store globale patentkrig, som verdens førende mobiltelefonproducenter i øjeblikket fører mod hinanden på fire kontinenter.

Mobile patentsøgsmål

Figur 1 | Forstør

Patent-relaterede søgsmål mellem producenter af komponenter til mobiltelefoner

De globale virksomheder inden for elektronik- og it-branchen sagsøger hinanden på kryds og tværs for brud på patentrettigheder.

Note: 1 Bruger Googles Android OS., Kilde: Reuters.

“Jeg mener ikke, at dette er et tegn på, at der er noget galt med innovationsmiljøet i USA overhovedet. Det er et biprodukt af et overordnet set sundt innovationsmiljø. Det løser sig over tid,” sagde Kappos ifølge Bloomberg.

Andre iagttagere med fokus på forbrugernes tarv mener derimod, at det i sidste ende er forbrugerne, der kommer til at betale for de globale patentkrige, som mobilproducenterne og underleverandører fører mod hinanden. Patentkrigene skyldes, at moderne mobiltelefoner er sammensat af en mængde forskellige komponenter, som er udviklet og patenteret af forskellige virksomheder.

Tag sagen – eller rettere sagerne – mellem Apple og Samsung. De to selskaber er hinandens største konkurrenter, men samtidig er Apple også en af Samsungs største kunder. Den sydkoreanske gigant, der solgte 42,2 mio. smartphones i første kvartal i år, leverer nemlig komponenter, som udgør en betydelig andel af iPhonen, der blev solgt i 35,1 mio. eksemplarer i samme tidsrum. Disse leverancer har naturligvis ført til innovation og produktudvikling hos Samsung og dermed befrugtet Samsungs egen smartphone-forretning. Men den går ikke, mener Apple, som hævder, at Samsung dermed har krænket Apples patentrettigheder. Status i juni 2012 er, at de to selskaber har anlagt sager mod hinanden ved domstole i 10 lande fordelt på USA, Europa, Asien og Sydamerika. Mens disse sager kører, har de to selskaber ført ’diplomatiske’ forhandlinger om en fredsaftale. Senest har Apple-topchefen Tim Cook og Samsungs Choi Gee-Sung forsøgt at nå frem til en aftale, men uden held.

Det er langtfra kun Apple og Samsung, der er røget i totterne på hinanden. Også Google, Nokia, Microsoft, Oracle, HTC og mange andre er involverede i den store globale patentkrig. Det seneste fænomen i problemstillingen er fremvæksten af såkaldte ’patenttrolde’ – selskaber som ikke har anden aktivitet end at eje patenter og at føre sager mod andre selskaber, som angiveligt krænker disse patenter. Således har Google over for EU-Kommissionen beklaget sig over, at Microsoft og Nokia angiveligt har placeret 1.200 patenter i patenttrolden Mosaid, som har anlagt en række sager mod Google. Google mener, at disse sager er konkurrencebegrænsende, mens Microsoft og Nokia svarer igen med, at Google nærmest har monopol på mobil søgning og annoncering, og derfor i sig selv hæmmer konkurrencen. Men bare rolig, lyder det altså fra Kappos. Det går over.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu