Per Stig Møller udeblev fra hvert tredje EU-møde

Tidligere udenrigsminister Per Stig Møller pjækkede massivt fra EU´s udenrigsministerrådsmøder. Siden 2003 og frem til sin afgang udeblev Per Stig Møller fra 30 procent af alle rådsmøder i Bruxelles. Det viser en kortlægning Mandag Morgen har foretaget. Og det var alt andet end ligegyldige møder Danmarks udenrigsminister valgte fra. Har er i sin tid udeblevet fra 13 diskussioner om situationen i Mellemøsten, 10 diskussioner om Iran, otte om Irak osv. Samtidig har Per Stig droppet at deltage i andre mere generelle drøftelser blandt EU-udenrigsministrene om f.eks. naboskabspolitikken, østersøstrategien, WTO-forhandlingerne, lukningen af Guantanamo, migrationsproblemer i Middelhavet osv. Per Stig Møllers optræden som udenrigsminister står i skærende kontrast til det udenrigsminister ideal han selv opstillede i en kommentar i Berlingske Tidende i tirsdags. Samtidig står mediernes fuldstændigt manglende omtale af Per Stig Møllers EU-pjæk i skærende kontrast til mediernes omfattende omtale af Lene Espersens afbud. I info-media findes mere end 2.700 artikler om Lene Espersens afbud, mens Per Stig Møllers EU-pjæk endnu ikke har været omtalt i danske medier, selv om det er foregået kontinuerligt siden 2003.

I de forgangne måneders mediestorm omkring udenrigsminister Lene Espersens mødeaktivitet er hendes forgænger, Per Stig Møller, gang på gang fremhævet som et forbillede. Flere konservative lokalformænd har ligefrem efterlyst, at man genindsatte Per Stig Møller i sit gamle ministerium.

Men den forhenværende udenrigsminister pjækkede selv konsekvent fra en lang række møder mellem EUs udenrigsministre. Det viser en omfattende kortlægning, som Mandag Morgen har foretaget.

Fra han blev udenrigsminister i slutningen af 2001 og frem til afslutningen af det danske EU-formandskab i december 2002, var Per Stig Møller et dydsmønster blandt EUs udenrigsministre og deltog i samtlige formelle rådsmøder. Men så snart EU-formandskabet var overstået, forsvandt udenrigsministerens interesse for EU-møderne. Fra januar 2003, til han stoppede som udenrigsminister i februar 2010, udeblev han fra 30 pct. af de formelle udenrigsministerrådsmøder. Ud af 86 formelle møder har Per Stig Møller meldt afbud til 26. Ved disse lejligheder er det Danmarks EU-ambassadør eller en topembedsmand fra Udenrigsministeriet, der har sat sig ved mødebordet med udenrigsministrene fra store EU-lande som Tyskland, Frankrig og Storbritannien.

Login