Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikerne bag sidste års energiaftale skubber bæredygtig dansk biomasse til side for at bane vejen for klimavenlige varmepumper. Resultatet er bare, at værkerne fastholdes i at fyre fossile brændsler af, når vinterkulden tager fat, og varmepumperne ikke længere slår til.

I et
forsøg på at fremme varmepumper i fjernvarmen lagde den tidligere regering og
resten af partierne i Folketinget i 2018 forhindringer op for omstilling til
biomasse. 
I et forsøg på at fremme varmepumper i fjernvarmen lagde den tidligere regering og resten af partierne i Folketinget i 2018 forhindringer op for omstilling til biomasse. Foto: Jesper Voldgaard
Malin SchmidtRebecca Holck Rosenberg

Læs den fulde version

Dette er en forkortet version af artiklen. Abonnenter kan gå i dybden med den fulde version.

Ønsker du eller din arbejdsplads et godt tilbud på Mandag Morgen, så klik her.

I et forsøg på at fremme varmepumper i fjernvarmen lagde den tidligere regering og resten af partierne i Folketinget i 2018 forhindringer op for omstilling til biomasse for de decentrale værker, der forsyner de små byer med energi.

Den politiske manøvre lykkedes, hvis man ser på antallet af klimavenlige varmepumper. 22 decentrale værker kan på nuværende tidspunkt levere varme gennem varmepumper, og der er planer om 33 ekstra varmepumper i fjernvarmeforsyningen.

Til gengæld kan man sætte spørgsmålstegn ved, om resultatet er helt grønt. Varmepumperne rækker nemlig ikke til at dække hele forbruget, når de kolde vintermåneder kommer og kræver en massiv mængde varme. Og så må de små varmeværker ty til det fossile brændsel naturgas.

Det er decideret ”fjollet”, mener udviklingschef i Dansk Fjernvarme Kim Behnke.

”De decentrale værker har netop mulighed for at aftage den lokale bæredygtige biomasse, som de store centrale værker ikke kan. Derfor giver det ingen mening, når man vil have en grøn omstilling af energiforsyningen, at man bremser de decentrale værkers mulighed for at oprette biomasseanlæg,” siger han.

Politikerne bag energiaftalen forsvarer beslutningen om at bane vejen for de eldrevne varmepumper til fordel for biomasse:

”Vi mener, det er positivt, at vi får fremmet en elektrificering af forsyningsnettet med en regulering, der fremmer varmepumper frem for biomasse,” siger energiordfører i Socialdemokratiet Anne Paulin.

De store centrale kraft-varme-værker, der forsyner de store danske byer med energi, har ikke mulighed for at aftage ret meget af den danske biomasse. De skal nemlig have biomassen leveret med skib og får derfor leveret tonsvis af træpiller og skovflis fra udlandet.

De små decentrale varmeværker kan til gengæld godt tage imod danskproduceret biomasse, som har den fordel, at der er sikkerhed for, at det er høstet på arealer, der har en bæredygtig forvaltning, og samtidig ikke er transporteret unødigt langt.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu