Løkkes hækkeløb: Politisk thriller venter

2016 er et skæbneår for statsminister Lars Løkke Rasmussen med talrige forhindringer forude. De bliver en afgørende test for Løkkes styrke som statsminister, hans eftermæle og sammenholdet i blå blok. I en analyse i otte akter gennemgår Mandag Morgen Løkkes største udfordringer i sit politiske hækkeløb for resten af året. Dette afsnit handler om den politisk sprængfarlige cocktail, der består af store reformer og en kræftplan.
Jens ReiermannTorben K. Andersen


VELFÆRD OG VÆKST. Tjek, tjek og atter tjek. Løkke er i fuld gang med at føre mange af sine løfter fra valgkampen ud i livet.

Jobfradraget kom hurtigt på plads. Der er afsat flere milliarder til sygehusene og ældre. Og fra den 1. oktober i år bliver Løkkes politiske signatursag – behandlingsgaranti på 30 dage til sygehusene – genindført, hvilket vil betyde flere patienter til privathospitalerne.

Forude venter nye udfordringer for regeringen. Forhandlingerne om en ny gymnasiereform er i fuld gang, men partierne kan ikke blive enige om store dele af indholdet og specielt adgangskrav til gymnasierne. Også en taxameterreform til de videregående uddannelser og måske et eliteudspil til universiteterne kan blive nogle hårde nødder at knække.

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde får også nogle travle måneder. Hun er i gang med at udforme en helt ny og omfattende kræftplan, der skal lanceres til efteråret og geare sundhedsvæsenet til at kunne tackle det stigende antal kræftpatienter. Hun står også i spidsen for en ny national handlingsplan for demens og for ældre medicinske patienter. De kommende måneder vil vise, om regeringen magter at komme overbelægningen på sygehusene til livs og dermed indfri et af sine højt prioriterede valgløfter.

En ny pensionsreform til efteråret bliver også en politisk thriller. Politikere og eksperter har varmet op i månedsvis. De har anklaget regeringen for at feje ubehagelige – men nødvendige – beslutninger ind under gulvtæppet, da den få dage efter valget lukkede Pensionskommissionen og dermed undgik at skulle tage stilling til eksperternes anbefalinger. Men nu fanger bordet.

Som pensionssystemet er skruet sammen i dag, er det nærmest en omvendt Robin Hood. Derfor vil regeringen komme under massivt pres for at finde løsninger på det store samfundsproblem, at det for tusindvis af danskere nærmest ikke kan betale sig at spare op til pension, da flere penge på pensionskontoen også betyder modregning i offentlige ydelser. Samtidig er op imod 500.000 danskere fortsat uden egen opsparing til alderdommen. Det problem har regeringen lovet at finde en løsning på.

Regeringen er også ved at sætte gang i arbejdet med mere frit valg i ældreplejen og dermed give luft under vingerne til sine visioner om et mere markedsorienteret velfærdssamfund.

Men flere private plejehjem og øget privatisering af velfærdsopgaverne er ikke Dansk Folkepartis livret, og dermed er der lagt op til hårde konfrontationer mellem de to store partier i blå blok.

Foreløbig har Løkke stor succes med sine trepartsforhandlinger. Den første aftale handlede om integration. De nuværende trepartsforhandlinger handler om at skaffe flere praktikpladser og sikre virksomhederne den arbejdskraft, de har behov for. Løkke kan dermed blive den første statsminister i 25 år, der genopliver trepartsinstitutionen som et permanent samarbejdsforum for at finde løsninger på nogle af samfundets største udfordringer. Men DF truer nu med at blokere for aftalen.

Kuldsejler trepartsforhandlingerne, vil det blive udlagt som et kæmpe nederlag for regeringens magtfulde trojka – Lars Løkke Rasmussen, beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen og finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Omtalte personer

Lars Krarup

Formand, Realdania, formand, Team Danmark
Slagter (1991)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu