Professor: Potentialet ved patientinddragelse er grænseløst

Patienter med svær lungekræft har forlænget overlevelsen med 8-9 måneder og forbedret livskvaliteten ved løbende selv at rapportere om helbred og symptomer.

Hvert år mødes nogle af verdens førende kræftlæger, forskere og andre eksperter til ASCO-konferencen i USA for at drøfte de seneste tendenser på kræftområdet. Hvis en onkolog vil frem i verden, er det her, hun skal vise sit ansigt.

På dette års konference endte et stort fransk studie med at blive et af de største tilløbsstykker og mest hypede.

Studiet handler om de enorme gevinster ved PRO – Patient-Rapporterede Oplysninger. Det viser, at nogle af de mest syge lungekræftpatienter typisk har formået at forlænge overlevelsen med 8-9 måneder ved løbende hver uge at rapportere om deres eget helbred og symptomer. Samtidig har de fået en bedre livskvalitet, og projektet er samfundsøkonomisk sundt.

Patienterne har hver uge udfyldt et skema med 12 punkter om deres symptomer via en særlig web-applikation. Oplysningerne blev sendt automatisk til en onkolog eller kirurg, der passede de pågældende patienter. Systemet var bygget op på en måde, så hvis der var særlige udsving fra den ene uge til den anden, blev der sendt en alarm til lægen. Og så blev patienten kaldt ind til skanning eller anden behandling. Det betød, at alvorlige symptomer blev opdaget tidligt.

”Potentialet ved PRO er helt enormt. Det er grænseløst,” siger afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse og professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard og fortsætter: ”Ingen havde for bare 2 eller 3 år siden forventet, at det var muligt at forlænge overlevelsen blandt de mest syge lungekræftpatienter med mediant 8 til 9 måneder. Og ingen kan sige i dag, hvor grænserne for PRO ligger. Det er jo en proces, som hele tiden ændrer sig, i takt med at man bliver bedre til at se de nye muligheder.”

Potentialet ved systematisk brug af PRO omfatter bl.a. færre genindlæggelser, færre indlagte dage på sygehusene, mindre bivirkninger ved medicin og lavere forbrug af sundhedsydelser som lægebesøg og skanninger. Det er svært at give et bud på, hvad det betyder for samfundsøkonomien. Der findes kun begrænset viden på området.

En businesscase foretaget af PA Consulting Group fra sidste år viser en stor milliongevinst. Analysen har undersøgt potentialet ved brug af PRO ved ambulante kontroller og kemoterapibehandling på seks behandlingsområder. Businesscasen tyder på en årlig nettobesparelse på 37-42 millioner kr., og investeringen er tjent allerede i løbet af det første år. Men som Jes Søgaard udtrykker det:

”Hvis jeg var politiker eller ansat i Finansministeriet, ville jeg nedtone besparelsesdelen af PRO. Den er vigtig at have med. Men det gør lægerne urolige. Det er ikke alle læger, der klapper i hænderne af det her. Det kan lyde som en selvfølge og føles helt naturligt for mange at spørge patienterne systematisk, hvordan de har det. At gøre dem til en slags forbrugere og bruge deres vurderinger til at sikre et bedre patientforløb. Men nogle læger og andre sundhedsprofessionelle kan frygte, at det bliver en ekstra registreringsbyrde, som blander sig i hidtidig praksis. Så hvis man kører sparevinklen for hårdt, risikerer man bare at fremme skepsissen. Lad læger og patienter selv finde frem til fornuftige måder at indføre PRO på.”

LÆS OGSÅ: Nyt mål for behandling: Patienter skal evaluere resultatet

,

Forrige artikel DONG Energy: Inden for ti år er grøn energi billigst DONG Energy: Inden for ti år er grøn energi billigst Næste artikel Nyt mål for behandling: Patienter skal evaluere resultatet Nyt mål for behandling: Patienter skal evaluere resultatet

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.

Dansk Folkepartis storhed og fald

Dansk Folkepartis storhed og fald

ANALYSE: Dansk Folkeparti bløder vælgere til både højre og venstre og har udsigt til sit tredje valgnederlag i træk. Deres nedtur er den væsentligste årsag til, at syv ud af ti storkredse har udsigt til at blive røde efter valget.

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

En storsejr til Socialdemokratiet kan blive enden på en æra med Venstre som statsministerparti. En omfattende analyse af strømninger i vælgerhavet viser, at den kommende statsminister, uanset farve, skal stå i spidsen for en befolkning, der i stigende grad er politisk opdelt på køn, uddannelse og alder.

De kortuddannede trækker mod blå blok

De kortuddannede trækker mod blå blok

Vælgernes uddannelsesniveau er den største skillelinje i dansk politik. Næsten hver tredje kortuddannede vælger stemmer på Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige eller Stram Kurs. Blandt de højtuddannede er det mindre end hver tiende.

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Kigge Hvid fortæller Mandag Morgens læsere, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en bog om planter og Netflix-serien 'Queer Eye'.

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mandagens valgarrangementer hos Mandag Morgen og Altinget byder på et morgenmøde om truslen fra cyberspace, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen deltager. Senere overtager Socialdemokratiet gården til et valgmøde.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Sådan vil det nye parlament  forandre EU’s klimapolitik

Sådan vil det nye parlament forandre EU’s klimapolitik

Europa-Parlamentet har fået en ny klimapolitisk akse, der strækker sig fra det yderste venstre til den liberale gruppe. Flere medlemslande presser også på for en mere ambitiøs klimapolitik. Men forvent ikke nogen klimarevolution. EU-landene overopfylder allerede de aftalte klimamål. Derfor vil der næppe komme de store systemændringer, som de mest klimabekymrede vælgere drømmer om.

10 træk der skaber en enestående medarbejder

10 træk der skaber en enestående medarbejder

KOMMENTAR: Enestående medarbejdere besidder ikke gudgivne personlighedstræk; de læner sig op ad nogle enkle hverdagsagtige følelsesmæssige kompetencer, som alle kan tage ind i deres repertoire. Her er 10 ting, det er værd at fokusere på.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.