Radigal innovatør bag elbiler som alle vil have

Det lugter lidt af gal mands ambitioner, når Elon Musk optræder iført T-shirt med påskriften ”Occupy Mars”. Men stifteren af PayPal, Space Exploration Technologies – også kaldet SpaceX – Tesla Motors og Solar City har efterhånden så mange succeser i bagagen, at manden bliver taget meget alvorligt af både investorer, konkurrenter og kunder.

Elon Musk er allerede udråbt til årets erhvervsperson i 2013 af det amerikanske magasin Fortune. CNN udråber ham til den nye Steve Jobs. Andre kalder ham nutidens Henry Ford, mens andre igen peger på, at amerikaneren med de sydafrikanske rødder allerede står bag innovationer, der har skabt så store forandringer, at han er uden nutidig sammenligning.

[graph title="Elon Musk" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/b446e-elon-musk.jpg" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/fd3c9-elon-musk.jpg" text="Navn og stilling: Elon Musk, serieiværksætter, stifter og adm. direktør i SpaceX og Tesla Motors."] [/graph]

En radikal serieinnovatør, der evner at forene et utal af mindre innovationer til det store kvantespring. En evne, der med et hug gør ham i stand til at fjerne så mange forskelligartede forhindringer for fremskridt, at hans innovationer gang på gang rykker ved hele menneskehedens formåen, lyder nogle af beskrivelserne af hans bedrifter.

Elon Musk har bevist, at en rumraket ikke behøver at være et engangsprodukt. Det kan faktisk lade sig gøre at komme både ud og hjem i samme fartøj. Og selvsamme raket kan flyve helt til Mars og retur og dermed bringe menneskeheden et skridt tættere på at kolonisere en ny planet.

Han har også bevist, at uoverskuelige udfordringer for elbilens fremtid kan fjernes:

Problemet med batterierne, der længe var for dyre og for tunge til at fungere i praksis for en bred skare, kan f.eks. overvindes ved at bruge batteriteknologi, der ikke før er brugt i biler, men som er kendt fra computere og mobiltelefoner.

Elbiler som alle vil have

I Elon Musks hvirvelvind af innovationer står 2013 ud som året, hvor det lykkedes Tesla Motors at øge sit salg af elbiler med 12 gange i løbet af årets første 9 måneder og bringe firmaets aktiekurs på rekordniveau. Tesla Motors gik ud af 2013 med et salg på 2 milliarder dollar. Og for første gang i 50 år står en nyere amerikansk bilproducent til at blive en succes. 

Med Tesla Motors’ succes i 2013 nærmer Elon Musk sig gennembruddet, der gør elbilen til en standardvare, som alle ikke bare har råd til at købe, men også efterstræber, fordi den præsterer på alle ønskelige parametre. Den har et lækkert design og en god pris, og dens bæredygtige energiforbrug virker både på korte og lange distancer.

Ambitionerne om at få menneskeheden til at gå over til bæredygtig energi og finde en vej til at vokse ud over Jorden har fulgt Elon Musk siden studietiden. De to mål er hans drivkraft. Og hver succes undervejs i hans færd har næret den næste innovation.

Det var salget af PayPal til eBay i 2002 for 1,5 milliarder dollar – kun tre år efter at virksomheden blev stiftet – der sikrede det økonomiske fundament for SpaceX, hvis succes igen pustede til Elon Musks tillid til, at også Tesla Motors lod sig gøre.

I et interview med Chris Anderson fra TED – Ideas Worth Spreading fortæller Elon Musk, at han i starten måske nok selv mest troede, at arbejdet med de umiddelbart utopiske projekter ville ende med fiasko. Men omvendt har han altid kun startet noget, hvor succes var en reel mulighed.

Han lader sig ikke stoppe af forhindringer, der har afholdt etablerede spillere fra at flytte sig. De eneste begrænsninger er de fysiske love. Da han selv er en dygtig ingeniør, er han med i hver eneste detalje og bliver ved med at komme tilbage til sine udviklingsfolk med krav, som de med hans egne ord ikke bare kalder for udfordrende, men ”for noget af det dummeste, de nogensinde har hørt”.

Ingeniør med sans for design og forretning

Men vedholdenhed, overbevisning og et skarpt øje for det, som Fortune kalder for systemdesign, har resulteret i kvantespringsforandringer. Elon Musk evner at spotte potentialer i en stor fællesmængde af mindre innovationer. Bag hans raketrevolution ligger hundrede mindre innovationer, han ikke selv står bag. Men han kan samle dem til det store billede.

Hans styrke bunder i en sjælden kombination af indgående teknologisk forståelse, et stærkt designinstinkt og en klar fornemmelse af det økosystem, der skal være omkring et produkt for at gøre det kommercielt attraktivt. Alt samles i en løsning, som følges af en ukuelig tro på, at det her er stort, men at vejen derhen kan nedbrydes i konkrete delelementer. Som udviklingen af elbilen til hvermandseje.

Først kom Teslas Roadster, den første elsportsvogn, som skabte hype og revolution ved at vise, at elbiler også kan være smarte og hurtige. I 2012 startede salget af Model S, en familiebil stadig i topdesign. Salget i Europa startede i år, og meldingerne fra Tesla Motors lyder, at produktionen ikke længere kan følge med efterspørgslen. Næste stop på rejsen er en elbil, der er attraktiv i både udseende, pris og brug for alle.

Elon Musk selv er i dag både CEO og teknisk ansvarlig i SpaceX og CEO og chefarkitekt i Tesla Motors. Og undervejs i 2013 fik han også lige tid til at lave en første test af et nyt højhastighedskoncept, han udtænkte sidste år, Hyperloop, der potentielt kan bringe rejsende fra Los Angeles til San Francisco på en halv time.

Forrige artikel Hun fik os til at stoppe op inden skraldespanden Næste artikel Kansleren vil genrejse Europa

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.

Dansk svineproducent satser stort på bæredygtige larver

Dansk svineproducent satser stort på bæredygtige larver

Den danske virksomhed Enorm Biofactory vil dyrke larver til produktion af insektprotein, som vil kunne anvendes som tilskud i fødevarer og i fiskefoder. ”Vores mål er at komme så tæt som muligt på et nulspildsanlæg,” siger administrerende direktør Carsten Lind Pedersen

Set, læst og hørt: Julie Rokkjær Birch

Set, læst og hørt: Julie Rokkjær Birch

Julie Rokkjær Birch er ny direktør på Kvindemuseet. Mandag Morgen har spurgt hende om, hvad hun har set, læst og lyttet til for nylig, og hendes anbefalinger byder på alt fra historie til science fiction og spiritualitet.

EU rører på sig som global stormagt

EU rører på sig som global stormagt

EU-landene aftvang før påske historiske handelspolitiske indrømmelser fra Kina. Det er kun det seneste eksempel på, at EU så småt begynder at træde i karakter som en global stormagt.

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

KOMMENTAR: Hvordan tager man som virksomhed verdensmålene til sig og bruger dem konkret i forretningsudviklingen? 13 danske virksomheder har fundet svarene gennem FN’s Udviklingsprogram SDG Accelerator. Lederen af programmet giver her et bud på, hvad andre kan lære af det.

Javel, fru statsminister

Javel, fru statsminister

ANALYSE: Mette Frederiksen vil ruske op i embedsværket, hvis hun vinder valget. Hun vil styrke Statsministeriet og tage stærkere politisk styring på prioriterede områder som børn. Men strategien er risikabel, og møgsager kan hobe sig op på hendes bord.

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Danmark oplever i disse år en gradvis privatisering af velfærden. Her kan du se andelen af private daginstitutioner, andelen af elever i private skoler og antallet af private plejeboliger i din kommune.

Politisk aristokrati A/S

Politisk aristokrati A/S

Den postpræsidentielle klubs p.t. største stjerne, Michelle Obama, sælger millioner af bøger og taler for fulde huse. Et fragmenteret mediebillede gør, at folk hungrer efter en koncentreret aften i selskab med fascinerende mennesker, mener dansk festival-direktør. Det er blevet en millionforretning for ekspolitikere og deres fruer.

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

ANALYSE: Frankrigs demokrati er lige så sygt som det britiske. Hverken i Paris eller London er parlamenterne i stand til at skabe folkelig konsensus om nødvendige politikker. Theresa Mays håndtering af Brexit vil sætte dybe spor i årtier. Præsident Macron overlever kun takket være Frankrigs autoritære system.

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Hver syvende nye plejebolig drives af private. Antallet af fri- og privatskoler er højere end nogensinde. Antallet af børn i privatinstitutioner er tredoblet på få år. Danmark er på vej ind i en ny epoke, hvor den private velfærd vil fylde mere, forudser professor.

Over 30.000 børn bliver passet af private

Over 30.000 børn bliver passet af private

Private vuggestuer og børnehaver skyder frem over hele landet i disse år. Hver syvende daginstitution er i dag privat. I nogle kommuner er det op mod halvdelen. Eksperter forudser, at antallet vokser, i takt med at der skal oprettes op imod 6.000 flere pladser årligt.

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Hver syvende nye plejebolig i Danmark bygges for private penge og skal drives af private operatører. Det stigende antal ældre er også blevet et marked for millioninvesteringer i private velfærdstjenester. Borgmestre i en stor og en lille kommune hilser de nye byggerier velkommen.

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Mandag Morgen har bedt Rasmus Kjeldahl om tre kulturanbefalinger. Med musik fra unge, upcoming bands, en bog om Europas tilstand og et teaterstykke om parforholdet er der lidt for enhver smag.

Storhedstid for departementschefer

Storhedstid for departementschefer

Hvis en departementschef kan få en for departementet vigtig sag med i et regeringsgrundlag, er det en næsten-garanti for, at en ny minister vil tage sagen videre. Derfor bruger topembedsmændene tiden lige op til et folketingsvalg på at gennemgå såvel skuffesager som organisation.

Tag et opgør med de anonyme donationer

Tag et opgør med de anonyme donationer

KOMMENTAR: Politikere modtager mere offentlig støtte end nogensinde, men alligevel føler flere partier sig berettigede til at skjule deres private donorer. Det er demokratisk betænkeligt.

Regnearksledelsen har fejlet

Regnearksledelsen har fejlet

KOMMENTAR: Problemerne i Skat er et symptom på mange års fejlbehæftet tænkning i den offentlige sektor, hvor regneark udarbejdet af konsulenthuse har fået lov at diktere alt for meget alt for længe. Der er brug for færre konsulenter og mere ledelse.

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

KOMMENTAR: Uddannelsesministeren har nedsat en kommission, der skal komme med udspil til en ny læreruddannelse. Men der er ikke en eneste ekspert med forstand på specialpædagogik med ved bordet. Et signal om, at ministeren overser et af folkeskolens grundlæggende problemer.

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

En stor del af den politiske debat herhjemme begynder og foregår i dag på politikernes egne profiler på de sociale medier, og dermed er det også i politikernes magt at blokere de brugere, de ikke ønsker, skal blande sig i den demokratiske samtale.

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Mandag Morgen har bedt Marie-Louise Boisen Lendal om tre kulturanbefalinger. Som direktør i den fødevarepolitiske tænketank Frej er hun dybt optaget af bæredygtighed, og det skinner igennem i anbefalingerne, der rummer tanker om kapitalisme, klimakamp og grøn virksomhedsledelse.

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

KOMMENTAR: En vej til at blive en bedre mødeleder er at evaluere sine egne møder på en systematisk måde, mener en af dem, der underviser kommende mødeledere. Det er i foreningen af teori og praksis, at guldet ligger.

Dampen er gået af privatiseringstoget

Dampen er gået af privatiseringstoget

Regeringen drømte for få år siden om at sælge el-, vand- og varmeværker for milliarder. Nu er privatiseringsbølgen bremset op i Danmark og mange andre steder i Europa. Det handler både om politik og økonomi.

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Forsyningssektoren skal gøres mindre afhængig af tilskud og mere båret af markedskræfter. Men regeringen har ikke som mål, at der skal sælges ud af sektorens aktiver, fastslår energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. "Jeg har som minister – og det gælder også regeringen – ingen planer om at blande mig i ejerskabet."

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Tænketanke, analyseinstitutter og interessenter på tværs af det politiske spektrum har de senere år bidraget til debatten om forsyningssektorens fremtid med argumenter for og imod involvering af private kræfter. Mandag Morgen kortlægger argumenterne fra et bredt felt af aktører.

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Næsten to ud af tre boliger bliver varmet op af fjernvarme. Det nærmer sig europæisk rekord. Nu opfordrer dansk topekspert til, at vi for alvor bruger fjernvarmen i den grønne omstilling. ”Det bliver dyrere at lade være,” siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Som ny bestyrelsesformand på Copenhagen Business School skal Torben Möger Pedersen i samarbejde med rektor Nikolaj Malchow-Møller forsøge at sikre universitetet en plads blandt verdens bedste erhvervsuniversiteter.

"Den største fare ved maskinerne er at vi bliver som dem"

INTERVIEW: Teknologien byder på enorme gevinster, og hvis ikke vi kaster os ind i udviklingen, bliver vi udkonkurreret af dem, der gør. Men jo mere vores samfund og vi selv præges af teknologien, des mere mister vi af det, som gør os til mennesker og giver mening for os, advarer den tyske fremtidsforsker Gerd Leonhard.

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

INTERVIEW: Verden bliver rigere, sundere og mere sikker, hvis alle regeringer prioriterer ligestilling højere, mener Katja Iversen, leder af ngo'en Women Deliver. Hun skoser Danmark for at svigte ligestilling og for at have misset #MeToo-debatten.

Mødes I – eller holder I bare møder?

Mødes I – eller holder I bare møder?

KOMMENTAR: Møder er et nødvendigt, men ofte også udskældt element på mange arbejdspladser. Som leder er det din opgave at undgå, at subtile udelukkelsesmekanismer, alliancer og snævert fokus på egne agendaer blokerer for, at deltagerne kan samles om en fælles sag.

Ældres ensomhed kan også bygges væk

Ældres ensomhed kan også bygges væk

KOMMENTAR: Hvordan kan velfærdssamfundet bruge filantropiske fonde som en del af løsningen på presserende problemer? Udviklingen af seniorbofællesskaber er et godt eksempel på en opgave, hvor det giver god mening, og på en helt ny form for filantropi.

Et lille job har også ret

Et lille job har også ret

REPORTAGE: Aalborg Kommune inviterede sammen med Fokus Folkeoplysning lokale virksomheder og en håndfuld kontanthjælpsmodtagere på middag hos den socialøkonomiske restaurant Kaffefair. ’Et måltid med mening’ hed aftenen, der gik ud på at finde små deltidsjob til kommunens borgere på kanten af arbejdsmarkedet.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.