Radigal innovatør bag elbiler som alle vil have

Det lugter lidt af gal mands ambitioner, når Elon Musk optræder iført T-shirt med påskriften ”Occupy Mars”. Men stifteren af PayPal, Space Exploration Technologies – også kaldet SpaceX – Tesla Motors og Solar City har efterhånden så mange succeser i bagagen, at manden bliver taget meget alvorligt af både investorer, konkurrenter og kunder.

Elon Musk er allerede udråbt til årets erhvervsperson i 2013 af det amerikanske magasin Fortune. CNN udråber ham til den nye Steve Jobs. Andre kalder ham nutidens Henry Ford, mens andre igen peger på, at amerikaneren med de sydafrikanske rødder allerede står bag innovationer, der har skabt så store forandringer, at han er uden nutidig sammenligning.

[graph title="Elon Musk" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/b446e-elon-musk.jpg" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/fd3c9-elon-musk.jpg" text="Navn og stilling: Elon Musk, serieiværksætter, stifter og adm. direktør i SpaceX og Tesla Motors."] [/graph]

En radikal serieinnovatør, der evner at forene et utal af mindre innovationer til det store kvantespring. En evne, der med et hug gør ham i stand til at fjerne så mange forskelligartede forhindringer for fremskridt, at hans innovationer gang på gang rykker ved hele menneskehedens formåen, lyder nogle af beskrivelserne af hans bedrifter.

Elon Musk har bevist, at en rumraket ikke behøver at være et engangsprodukt. Det kan faktisk lade sig gøre at komme både ud og hjem i samme fartøj. Og selvsamme raket kan flyve helt til Mars og retur og dermed bringe menneskeheden et skridt tættere på at kolonisere en ny planet.

Han har også bevist, at uoverskuelige udfordringer for elbilens fremtid kan fjernes:

Problemet med batterierne, der længe var for dyre og for tunge til at fungere i praksis for en bred skare, kan f.eks. overvindes ved at bruge batteriteknologi, der ikke før er brugt i biler, men som er kendt fra computere og mobiltelefoner.

Elbiler som alle vil have

I Elon Musks hvirvelvind af innovationer står 2013 ud som året, hvor det lykkedes Tesla Motors at øge sit salg af elbiler med 12 gange i løbet af årets første 9 måneder og bringe firmaets aktiekurs på rekordniveau. Tesla Motors gik ud af 2013 med et salg på 2 milliarder dollar. Og for første gang i 50 år står en nyere amerikansk bilproducent til at blive en succes. 

Med Tesla Motors’ succes i 2013 nærmer Elon Musk sig gennembruddet, der gør elbilen til en standardvare, som alle ikke bare har råd til at købe, men også efterstræber, fordi den præsterer på alle ønskelige parametre. Den har et lækkert design og en god pris, og dens bæredygtige energiforbrug virker både på korte og lange distancer.

Ambitionerne om at få menneskeheden til at gå over til bæredygtig energi og finde en vej til at vokse ud over Jorden har fulgt Elon Musk siden studietiden. De to mål er hans drivkraft. Og hver succes undervejs i hans færd har næret den næste innovation.

Det var salget af PayPal til eBay i 2002 for 1,5 milliarder dollar – kun tre år efter at virksomheden blev stiftet – der sikrede det økonomiske fundament for SpaceX, hvis succes igen pustede til Elon Musks tillid til, at også Tesla Motors lod sig gøre.

I et interview med Chris Anderson fra TED – Ideas Worth Spreading fortæller Elon Musk, at han i starten måske nok selv mest troede, at arbejdet med de umiddelbart utopiske projekter ville ende med fiasko. Men omvendt har han altid kun startet noget, hvor succes var en reel mulighed.

Han lader sig ikke stoppe af forhindringer, der har afholdt etablerede spillere fra at flytte sig. De eneste begrænsninger er de fysiske love. Da han selv er en dygtig ingeniør, er han med i hver eneste detalje og bliver ved med at komme tilbage til sine udviklingsfolk med krav, som de med hans egne ord ikke bare kalder for udfordrende, men ”for noget af det dummeste, de nogensinde har hørt”.

Ingeniør med sans for design og forretning

Men vedholdenhed, overbevisning og et skarpt øje for det, som Fortune kalder for systemdesign, har resulteret i kvantespringsforandringer. Elon Musk evner at spotte potentialer i en stor fællesmængde af mindre innovationer. Bag hans raketrevolution ligger hundrede mindre innovationer, han ikke selv står bag. Men han kan samle dem til det store billede.

Hans styrke bunder i en sjælden kombination af indgående teknologisk forståelse, et stærkt designinstinkt og en klar fornemmelse af det økosystem, der skal være omkring et produkt for at gøre det kommercielt attraktivt. Alt samles i en løsning, som følges af en ukuelig tro på, at det her er stort, men at vejen derhen kan nedbrydes i konkrete delelementer. Som udviklingen af elbilen til hvermandseje.

Først kom Teslas Roadster, den første elsportsvogn, som skabte hype og revolution ved at vise, at elbiler også kan være smarte og hurtige. I 2012 startede salget af Model S, en familiebil stadig i topdesign. Salget i Europa startede i år, og meldingerne fra Tesla Motors lyder, at produktionen ikke længere kan følge med efterspørgslen. Næste stop på rejsen er en elbil, der er attraktiv i både udseende, pris og brug for alle.

Elon Musk selv er i dag både CEO og teknisk ansvarlig i SpaceX og CEO og chefarkitekt i Tesla Motors. Og undervejs i 2013 fik han også lige tid til at lave en første test af et nyt højhastighedskoncept, han udtænkte sidste år, Hyperloop, der potentielt kan bringe rejsende fra Los Angeles til San Francisco på en halv time.

Forrige artikel Hun fik os til at stoppe op inden skraldespanden Næste artikel Kansleren vil genrejse Europa

Tech-lyspunkter for Kina midt i coronaepidemien

Tech-lyspunkter for Kina midt i coronaepidemien

De seneste par uger har al snak om Kina fokuseret på udbruddet af coronavirus covid-19. Situationen minder på mange måder om udbruddet af sarsvirus tilbage i 2003. Derfor er det relevant at drage et par techrelaterede paralleller, idet sars faktisk spillede en stor rolle i udviklingen af Kinas techlandskab, som vi kender det i dag.

Kommunerne overhaler Frederiksens nærhedsreform

Kommunerne overhaler Frederiksens nærhedsreform

KOMMENTAR: Mange af landets kommuner er ved at finde vejen til stærkere lokalt engagement og mindre bureaukrati. Men hvis deres forehavende skal lykkes, har de brug for, at Christiansborgs politikere sætter en markant ny retning.

AI i det offentlige sætter borgernes tillid på spil

AI i det offentlige sætter borgernes tillid på spil

KOMMENTAR: Det er oplagt at også den offentlige sektor begynder at bruge avanceret dataanalyse til at levere mere effektiv og præcis service. Men det kræver, at vi som borgere forstår, hvad der foregår, og at vi kan nære tillid til, at teknologien bliver brugt til vores bedste.

Derfor trak vi den socialdemokratiske netavis i Pressenævnet

Derfor trak vi den socialdemokratiske netavis i Pressenævnet

KOMMENTAR: Netavisen Pio overholdt ikke god presseskik, da den gik til angreb på Mandag Morgens journalistik. Sagen viser ifølge Mandag Morgens chefredaktør, at den socialdemokratiske avis er partiets – og regeringens – forlængede arm. 

Bred opbakning til EU-Kommissionens digitale strategi

Bred opbakning til EU-Kommissionens digitale strategi

EU skal beholde sin førerposition, lød det fra kommissionsformand von der Leyen. Derfor lancerer Kommissionen nu en række strategier, der skal sætte turbo på den digitale vækst, uden at sætte borgernes rettigheder over styr.

Når medarbejderen bliver din mor

Når medarbejderen bliver din mor

KOMMENTAR: Lederfaget er fyldt med anvisninger til, hvordan ledere håndterer en udfordrende medarbejder. Men medarbejdere udvikler også strategier for, hvordan de håndterer en udfordrende chef. Nogle strategier er defensive og manipulerende. Andre er omsorgsfulde og udviklingsorienterede.

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Børns Vilkårs direktør, Rasmus Kjeldahl, er blevet mindet om næstekærligheden i uafrystelig dokumentarfilm og har lyttet til historier fra livet på dødsgangen.

Faldende renter er en historisk megatrend

Faldende renter er en historisk megatrend

NY VIDEN: Bank of England har gennemgået den globale renteudvikling gennem de sidste 700 år, og trenden er for nedadgående. Forskerne bag peger på, at renten sagtens kan fortsætte ind i det negative territorie.

Europas magthavere er historisk unge

Europas magthavere er historisk unge

Mens gennemsnitsalderen for politiske magthavere stiger globalt, bliver de i Europas bare yngre og yngre. Flere europæiske lande har sat historiske rekorder, senest i Østrig med valget af den 33-årige Sebastian Kurz som kansler. Det kan betyde, at Europa vil blive ledet mere visionært og mindre ud fra gamle ideologier.

Alderen er dalet på Slotsholmen

Alderen er dalet på Slotsholmen

Da Mette Frederiksen som 41-årig blev den yngste danske statsminister nogensinde, fulgte hun en alderskurve, der i forvejen var på vej nedad. Også ministre og folketingsmedlemmer bliver gennemsnitligt yngre. De dage, hvor politikere og partiledere døde med arbejdstøjet på, er forbi.

Det er nu, milliarderne skal skaffes til Europas grønne omstilling

Det er nu, milliarderne skal skaffes til Europas grønne omstilling

ANALYSE: EU-Kommissionen vil i denne uge forsøge at overbevise de europæiske regeringsledere om, at hver fjerde euro i det nye budget skal gå til grøn omstilling. 340 milliarder kroner om året fra EU skal trigge lokale, nationale og private investeringer i den grønne omstilling i 27 lande. Der er lagt op til et gigantisk partnerskab på tværs af den offentlige og private sektor som – hvis det lykkes – kan give et effektivt boost til den grønne økonomi.

USA er forvandlet til Det Gamle Vesten

USA er forvandlet til Det Gamle Vesten

KOMMENTAR: Glem Det Vilde Vesten. USA er ved at gro fast i gamle måder at tænke på og en insisterende modstand mod at tænke nyt. Det er en mulighed for Europa, hvis kontinentets unge ledere tør gribe den.

Grøn vinter: MM's bedste om grønt landbrug

Grøn vinter: MM's bedste om grønt landbrug

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØNT LANDBRUG:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn energi

Grøn vinter: MM's bedste om grøn energi

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN ENERGI:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn økonomi

Grøn vinter: MM's bedste om grøn økonomi

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN ØKONOMI:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn politik

Grøn vinter: MM's bedste om grøn politik

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN POLITIK:

Skal robotterne betale skat?

Skal robotterne betale skat?

Virksomheder skal punge ud, når de erstatter medarbejdere med maskiner, mener nogle forskere og politikere. Andre frygter, at det vil hæmme innovationen uden at have den ønskede effekt.

Fremtidsscenarier handler egentlig om nutiden

Fremtidsscenarier handler egentlig om nutiden

TECHTENDENSER: Udviklingen accelererer. Nye teknologier breder sig hurtigere, forholdene skifter, og det virker aldeles uforudsigeligt, hvad der sker om blot få år. Både professionelt og privat er vi nødt til at reagere hurtigere og hurtigere. Alligevel er der også hårdt brug for at lære at tænke mere langsigtet. Det kan scenarier og fortællinger om fremtiden hjælpe os med.

Fire udfordringer for Mette Frederiksens strategiske ledelsesprojekt

Fire udfordringer for Mette Frederiksens strategiske ledelsesprojekt

KOMMENTAR: Danmark har fået en statsminister, som har gjort det klart, at Danmark skal drejes i en ny retning. Forankret i Statsministeriet er regeringen lige nu i en proces med at fastlægge strategien. Det er en opgave, der indebærer en række velkendte udfordringer.

Set, læst og hørt: Robert Olsen

Set, læst og hørt: Robert Olsen

Robert Olsen har oplevet dette århundredes måske bedste kunstværk og er kommet igennem vintermørket med hjælp fra den svenske rockgruppe Kent.

Mere fryns, mindre plads

Mere fryns, mindre plads

Udendørs wi-fi, ildsteder og varmestyrings-apps er nye tiltag på virksomheders hovedsæder: ”Det skal være rart at gå på arbejde”

Derfor hjælper jobcentrenes indsats ikke udsatte unge

Derfor hjælper jobcentrenes indsats ikke udsatte unge

Allerede tidligt i livet hænger en gruppe unge fast i et liv på kanten af arbejdsmarkedet. Jobcentrene har mere end svært ved at hjælpe dem til at skifte kurs. ”Begynd med de unges behov og ønsker,” siger sociolog, der har fordybet sig i årsager og løsninger.

Det nye mål for social indsats er at skabe robuste unge

Det nye mål for social indsats er at skabe robuste unge

Udsatte unge har svært ved at holde fast i et job eller en uddannelse. Nu arbejder jobcentre og andre aktører over hele landet på at udvikle de unges sociale og menneskelige kompetencer lidt ad gangen. Fremskridtene bliver målt og sat i system.

Udsatte unge netværker sig til et arbejde

Udsatte unge netværker sig til et arbejde

Motivationen hos udsatte unge stiger, når de selv får ansvar for deres praktik. Det er rationalet bag en ny indsats, der placerer de unge i netværk og lader dem træffe de afgørende beslutninger selv.

Dansk klimalov i globalt perspektiv

Dansk klimalov i globalt perspektiv

Allerede tidligt i livet hænger en gruppe unge fast i et liv på kanten af arbejdsmarkedet. Jobcentrene har mere end svært ved at hjælpe dem til at skifte kurs. "Begynd med de unges behov og ønsker," siger adfærdsdesigner, der har fordybet sig i årsager og løsninger.

Robin Hood på overarbejde

Robin Hood på overarbejde

KOMMENTAR: Det kommunale udligningssystem skal gøres mere retfærdigt, mener regeringen. Men hvor ligger den højere retfærdighed mellem 98 kommuner med vidt forskellige grundvilkår og også forskellige politiske prioriteringer.

Kadogo-økonomi har ændret spillereglerne for innovation i Afrika

Kadogo-økonomi har ændret spillereglerne for innovation i Afrika

I Nairobi i Kenya er der utallige små startups og håbefulde iværksættere. Ligesom i Danmark eller USA er fokus på avancerede digitale løsninger. Men hverdagen for en almindelig kenyaner skaber andre behov – og løsninger, en dansker næppe ville forestille sig.

EU’s nye formandskab vil forhindre demografisk kollaps i Østeuropa

EU’s nye formandskab vil forhindre demografisk kollaps i Østeuropa

Når de europæiske regeringsledere gennem det næste halve år samles til EU-topmøder i Zagreb, står et nyt emne øverst på dagsordenen for værtslandet: affolkningen af økonomisk trængte lande i EU. Flere årtier med konstant udvandring fra Øst- og Sydeuropa mod Vest- og Nordeuropa tvinger flere af Unionens medlemslande til at genoverveje, om de kan overleve det grænseløse arbejdsmarked.

Kenya er blevet et klondike for kviklån, data og onlinespil

Kenya er blevet et klondike for kviklån, data og onlinespil

TECHTENDENSER: Takket være den mobile betalingsløsning M-pesa er Kenya blevet et samfund, hvor selv de mindste forretninger er trådt ind i den digitale økonomi. Spørgsmålet er nu, om Kenyas tech-startups formår at bygge videre på succesen. Desværre lader det meste af den digitale udvikling til at fokusere på kviklån og onlinespil. 

ICDK: Disrupt dig selv, før andre disrupter dig

ICDK: Disrupt dig selv, før andre disrupter dig

KOMMENTAR: Nogle af Silicon Valleys selskaber når dårligt nok at disrupte en branche, før de må i gang med at disrupte sig selv, hvis de skal holde sig på omgangshøjde. Når ledere i Silicon Valley taler om  digital omstilling er det i en ganske radikal udgave, sammenlignet med danske forhold.