Regelfnidder og opfindersyge svækker dansk konkurrenceevne

Danmark er blevet et driftssamfund, som styres af komplekse regler og præges af langsommelige beslutningsprocesser. Samtidigt bruger vi unødig tid og ressourcer på at udvikle store infrastrukturprojekter og offentlige systemer fra grunden i stedet for at trække på udenlandske erfaringer. Det er blandt de væsentligste årsager til de seneste 10 års dalende produktivitetsvækst i Danmark. “Vi har et eksekveringsproblem,” konstaterer centerleder på det velansete britiske University of Oxford, Bent Flyvbjerg. Hans internationalt anerkendte forskning i megaprojekter viser, at Danmark i dag  indtager en topplacering, hvad angår budgetoverskridelser på store IT- og infrastrukturprojekter, som Metrobyggeri, broprojekter og IT systemer. ”Vi tror, vi kan styre store komplekse projekter alene med regler. Det er en fejlantagelse,” siger Flyvbjerg. Mandag Morgens analyse af de bagvedliggende årsager til Danmarks dalende konkurrenceevne viser, at det stigende regelbureaukrati truer med at holde væksten i slæbegear mange år frem. Det gælder ifølge professor i miljøret ved Aarhus Universitet, Ellen Margrethe Basse ikke mindst  Danmarks ambitioner om at bruge “grøn vækst” som økonomisk motor. “Lovgivningen er så rodet, at du tror det er løgn. Den er ikke kun ualmindeligt uoverskuelig. Dele af den er også meget kortsigtet og derfor vanskelig og usikker at manøvrere i for de danske virksomheder, der ønsker at udnytte vækstpotentialet inden for vedvarende energi,” siger Ellen Margrethe Basse.

Det er ikke bare høje lønninger og høje priser, der svækker Danmarks vækstmuligheder. Den største barriere for at forbedre konkurrenceevnen skal findes i institutionerne. Danmark er blevet et driftssamfund, som styres af komplekse regler og præges af langsommelige beslutningsprocesser frem for innovation, hurtig eksekvering og langsigtede målsætninger om, hvor vi gerne vil hen. Samtidig skyder vi os gang på gang i foden ved at gå enegang i udviklingen af nye offentlige systemer og store infrastrukturprojekter frem for at trække på udenlandske erfaringer. Det trækker unødigt på de offentlige ressourcer og bidrager til at sætte Danmarks produktivitetsvækst i slæbegear. Det er endt med at blive en alvorlig væksthæmmer for dansk økonomi.

Det viser Mandag Morgens analyse af de bagvedliggende årsager til Danmarks stigende konkurrenceevneproblemer. Ifølge professor Bent Flyvbjerg, centerleder på det velansete britiske University of Oxford, lider dansk konkurrenceevne under et vi-vil-selv-syndrom. “Vi vil opfinde alting selv, og vi er ikke ret gode til at tage ved lære af andres erfaringer. Det duer ikke i et land med 5 millioner indbyggere,” siger Bent Flyvbjerg.

Samtidig insisterer vi på at gøre alting efter bogen, helst specificeret i mindste detalje. De to barrierer er ifølge Flyvbjerg en sprængfarlig cocktail for dansk produktivitet og økonomi. “Vi har et eksekveringsproblem. Vi tror, vi kan styre store komplekse projekter alene med regler. Det er en fejlantagelse. Det gør, at vi fokuserer på det forkerte. Vi ser os blinde på den formelle proces i stedet for at styre efter målet og se på, hvem der vil være bedst til at nå det,” siger Bent Flyvbjerg , der i mange år har forsket i såkaldte megaprojekter som bygning af broer og metroer og store it-projekter.

Login