Regioner sylter kræftpatienters sikkerhed
Jens Reiermann
VelfærdsredaktørEn vigtig fejlkilde er mangelfuld overførsel af information. Hver sjette patient oplever, at sygehuset mangler informationer, når han eller hun møder op på sygehuset til samtale, undersøgelse eller behandling. Se figur 3.
”Det er risikabelt, hvis lægen ikke har alle oplysninger om patienten til sin rådighed i forbindelse med undersøgelse og behandling. Det kan betyde, at oplysninger om f.eks. allergier, nedsat nyrefunktion eller patientpræferencer overses, med risiko for skade på patienten,” siger Henriette Lipczak.
Data er fundamentet for god behandling
Flere af de 43 anbefalinger fokuserer på at sikre adgang til de rigtige data om patienten og patientens sygdom, når der er brug for det.
Det lyder som en selvfølge, men i virkelighedens verden er netop overlevering af relevant information en akilleshæl. Patienter oplever i vidt omfang, at data ikke følger dem på deres vej mellem forskellige afdelinger, mellem forskellige hospitaler og mellem hospital og praktiserende læge eller hjemmesygeplejerske.
[graph title="Sygehuse overser information om hver sjette patient" caption="Figur 3 " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/68816-jre_figur03_sygehuse-overser-information-om-hver-sjette-patient.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/b4e27-jre_figur03_sygehuse-overser-information-om-hver-sjette-patient.png" text="Omkring hver sjette patient oplever, at vigtig information om deres sygdomsforløb mangler, når de møder op på sygehuset."]Note: 1 N=4.130., Kilde: Kræftens Bekæmpelse: Barometerundersøgelse 2013. [/graph]”Patienterne ved godt, at der sker fejl, når mange mennesker arbejder sammen om komplekse opgaver. Hvis de selv skal have en mulighed for at opdage nogle af disse fejl og bedst muligt kunne følge med i eget forløb, må de have indsigt i deres egne data. I sidste ende er ansvaret for patienternes sikkerhed selvfølgelig sundhedsvæsenets, men patienterne kan i nogle tilfælde udgøre en ekstra sikkerhedsbarriere, hvis ellers de får muligheden for det,” siger Henriette Lipczak.
Lige netop den mulighed får patienterne på Per Gandrups afdeling fra nytår, hvor man i samarbejde med et amerikansk hospital afprøver de såkaldte åbne noter, der giver større mulighed for patienter for at følge med og selv notere i journalerne.