Rugekasse for den politiske magtelite

Europa-Parlamentet er et sted for pensionsmodne politikere, der henslæber sidste del af karrieren i Bruxelles. Og dog. I disse år bliver der rykket ved den gamle sang om den europæiske elefantkirkegård – eller Mickey Mouse-parlamentet, som jernladyen Thatcher kaldte det. Parlamentet er tværtimod vugge for en række politiske talenter, der siden stiger helt til tops i deres hjemlige politiske arena. Alene i den danske regering har fem ministre en fortid i Parlamentet. Og i udlandet har flere nuværende og tidligere regeringsledere været i Europa-Parlamentet, før de indtog magtens tinde i hjemlandet. Tendensen har også bredt sig til erhvervslivet, der har fået øjnene op for parlamentarikernes tidligere politiske assistenter.

Europa-Parlamentet er dér, man ender en politisk karriere, snarere end begynder den. Det skulle man i hvert fald tro, når man kigger på gennemsnitsalderen for parlamentsmedlemmerne. I sidste periode var den 55 år. Men en lang række eksempler fra både Danmark og udlandet udfordrer myten om, at Europa-Parlamentet er en elefantkirkegård for gamle landspolitikere. Tværtimod er det mindst lige så meget en rugekasse for unge politikere, hvor de kan få værdifuld arbejdserfaring fra det pulserende liv i Bruxelles. En erfaring, de tager med sig videre i en gryende karriere.

Nogle af de bedste eksempler findes i toppen af vores egen regering. Efter at Helle Thorning-Schmidt i 1994 afsluttede sine statskundskabsstudier i København, blev hun ansat som leder af Socialdemokraternes sekretariat i Europa-Parlamentet. Og da hun i 1996 gik på barsel, var det en ung Bjarne Corydon, der blev ansat som vikar. 15 år senere strøg de to socialdemokrater sammen til tops i dansk politik og sidder nu på de to mest magtfulde ministerposter i den danske regering.

Fra andre dele af Europa er der også eksempler på politiske sværvægtere, der er udklækket i Bruxelles. Både de forhenværende franske præsidenter Jacques Chirac og Nicolas Sarkozy, Belgiens afgående premierminister Elio Di Rupo og den nuværende vicepremierminister i Storbritannien, Nick Clegg, har en fortid som medlemmer af Europa-Parlamentet. Se figur 1. Og i denne måned kan den næste statsminister i Finland meget vel slutte sig til det fine selskab. Landets europaminister, Alexander Stubb, der også er tidligere europaparlamentariker, har meldt sig ind i formandsopgøret i det konservative finske regeringsparti, efter at nuværende statsminister Jyrki Katainen har annonceret sit kandidatur til en af de europæiske topposter.

Login