Sådan skaber Danmark fremtidens sundhedsvæsen

Den danske sundhedssektor er godt rustet til de store omstillingskrav, der vil møde de vestlige landes sundhedsvæsener med massiv kraft i de kommende år. Sådan lyder den rosende vurdering fra to topfolk i den berømmede amerikanske sundhedsorganisation, Kaiser Permanente, som har været på studiebesøg i Danmark. Den store tillid mellem borgerne og de praktiserende læger er et stort aktiv, men den danske sundhedsmodel svækkes af dårlig koordination og for lille videndeling i it-systemerne, mener de.

Den danske sundhedssektor er godt rustet til at håndtere de massive omstillingskrav, der med stor kraft vil møde de vestlige landes sundhedsvæsener i de kommende år. Sådan lyder den rosende vurdering fra to topfolk i den berømmede amerikanske sundhedsorganisation Kaiser Permanente, som i forrige uge var i Danmark for at studere det danske sundhedssystem.

Det er ikke mindst det eksplosivt voksende antal kronikere, der er hovedudfordringen for fremtidens sundhedsvæsen. Kroniske lidelser som diabetes og rygerlunger sluger allerede i dag ca. 70 pct. af Danmarks samlede sundhedsudgifter, og andelen er stigende. Det øger kravene til samarbejde og vidensdeling mellem sygehuse og de mange andre aktører på sundhedsområdet.

Figur 1 | Forstør

Login