Saudi-Arabien lokker topchefer til megaprojekt med svimlende lønninger og skatteprocent på nul

Internationale topchefer lader sig hyre af det prestigiøse saudiske byggeprojekt Neom, der lokker med eksorbitante lønninger. Også selvom projektets medarbejdere arbejder under særdeles tvivlsomme vilkår.

Ifølge et internt Neom-dokument giver Saudi-Arabiens megaprojekt de ledende medarbejdere 8,4 millioner danske kroner i årsløn og demonstrerer dermed, hvordan kongedømmet med enorme lønpakker lokker talenter fra hele verden til at være med til føre kronprins Mohammed bin Salmans nationale forandringplan ud i livet.  
Neom er det mest ambitiøse projekt i Saudi-Arabien og et af en lang række af bygningsprojekter og nye virksomheder, der er blevet etableret for at gennemføre prins Mohammeds sociale og økonomiske reformer. Kongedømmet rekrutterer udenlandske topchefer, der skal stå i spidsen for nye industrier – turisme, teknologi og underholdning – som indtil for nylig var stort set ikke-eksisterende i oliestaten.   
Jagten på internationale talenter skal kickstarte prins Mohammeds plan om at diversificere økonomien i landet, der er verdens største olieeksportør. Som en del af transformationen har det 37-årige royale overhoved slækket på en række restriktioner for kvinder og gjort det nemmere at rejse ind i landet. Samtidig har han dog slået hårdt ned på systemkritikere og fængslet personer, som ikke støtter hans planer for landet.  
De over otte millioner kroner i årsløn til ledere på c-level-niveau hos Neom står omtalt på en detaljeret intern liste over lønninger og goder til medarbejdere i forskellige stillinger (De mest almindelige c-level-titler er Chief Executive Officer (CEO), Chief Financial Officer (CFO), Chief Sales Officer (CSO) og Chief Operating Officer (COO), red.).  
Til sammenligning fik en topchef i en af de 3.000 største børsnoterede selskaber i USA en gennemsnitlig årsløn på 6,7 millioner kroner i 2021, oplyser MyLogIQ LLC, der registrerer børsnoteringer. Dataene viser også, at den saudiske løn er mere end dobbelt så høj, som den løn en ledende amerikansk medarbejder på c-level-niveau typisk får. I USA tjener en finansdirektør gennemsnitligt 3,7 millioner kroner om året og en marketingschef 3,2 millioner.  
Den samlede årlige løn for amerikanske ledere på c-level-niveau kan også komme op på mange millioner kroner, når bonusser og frynsegoder bliver talt med. Hos Neom er 8,4 millioner kroner i årsløn kun grundlønnen, og folk modtager derudover en bonus, siger kilder tæt på Neom-projektet.

Jeg behandler alle som slaver. Når de falder døde om, fejrer jeg det. Sådan kører jeg mine projekter.

Nadhmi al-Nasr
Neoms øverste chef på en skjult båndoptagelse fra et møde

Ifølge en intern præsentation fra Neom består selskabets øverste ledelse af omkring 20 saudiarabere og udlændinge med erfaring fra den finansielle sektor, energisektoren, marketing og mediebranchen.  
Blandt topcheferne er Peter Terium, der er tidligere CEO i det tyske energiselskab RWE, og som nu står i spidsen for Neoms energi-, vand- og madsektorer; Vishal Wanchoo, der er tidligere præsident og øverste ansvarlige for det sydlige Asien hos General Electric, og som nu har ansvaret for produktionssektoren hos Neom; og Tim Shorrocks, der er marketingschef, og som tidligere var underdirektør hos Amazon. Den tidligere topchef hos Cisco Systems, Joseph Bradley, er blevet chef for den teknologiske og den digitale afdeling hos Neom. 
Ifølge rekrutteringskonsulenter lokker ét element i det saudiarabiske system især de udenlandske medarbejdere til, nemlig udsigten til at man får hele den lovede løn udbetalt – i kongedømmet betales der ingen indkomstskat. Mange medarbejdere bliver også tiltrukket af ideen om at oprette hele nye selskaber og brancher i et land, der engang var hermetisk lukket, men som nu er ved at åbne sig både socialt og økonomisk.    
“Selvfølgelig er det at skabe et system, der kører 100 procent på vedvarende energi, og opbygningen af det største grønne brintanlæg i verden helt fra bunden en større motivationsfaktor end lønnen,” siger Peter Terium.  
Officielle talsmænd fra Neom og de øvrige topchefer, som bliver nævnt i denne artikel, er ikke vendt tilbage på vores henvendelser. På sin hjemmeside skriver Neom, at projektet drejer sig om at ”samle de bedste hoveder i verden for at kunne opfylde drømme om at skabe en bedre fremtid.” 
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu