Selvmål underminerer Novo-topchefs eftermæle

Lars Rebien Sørensen har takket være flere besynderlige udtalelser sikret sig selv en noget uskøn exit fra Novo Nordisk og muligvis gjort det endnu sværere for selskabet at få styr på sin problemfyldte amerikanske forretning.
Morten Johnsen

Kløften mellem de danske investorer og Novo Nordisk vokser. Og det er ikke den nye direktør Lars Fruergaards skyld. Tværtimod.

Mens amerikanske investorer netop nu kaster sig frådende over den danske medicinalgigant med søgsmål og skarp kritik, sidder en række danske investorer herhjemme og vrider hænderne over de seneste måneders begivenheder i det tidligere så succesfulde medicinalselskab. Især et åbenhjertigt interview i Børsen med Lars Rebien kort før jul har givet dybe panderynker hos mange af de store danske aktiekøbere, der efter den bratte kursnedtur i Novo Nordisk sidder tilbage med fornemmelsen af, at den nu forhenværende direktør ikke havde godt nok styr på sin forretning.

Her gav Rebien nemlig en bramfri bredside til den amerikanske lægemyndighed FDA. Ifølge den mangeårige topchef bar FDA en stor del af skylden for den omfattende nedtur, der ramte Novo Nordisk umiddelbart efter sommerferien sidste år, efter at det pludselig blev en realitet, at den danske virksomhed stod over for et markant prispres i USA i de kommende år. I 2013 valgte det strenge amerikanske sundhedsorgan nemlig at vende tommelfingeren nedad for Novos store håb, det langtidsvirkende insulin Tresiba, som FDA mente kunne give øget hjerterisiko. Det forsinkede Novo-midlets lancering i USA med to år, og ifølge Rebien spændte det ben for Novos planer om at skabe sig en position på markedet, inden ærkerivalen Sanofis diabetesmiddel Lantus gik af patent.

Dyb undren blandt investorerne

Generelt er der blandt både investorer og analytikere bred enighed om, at den amerikanske medicinalvagthund er blandt de mest rigide og besværlige overhovedet, og Novo er langtfra det første selskab, der har oplevet problemer med at få et lægemiddel gennem nåleøjet. Men at Rebien kort før sin exit fra Novo peger på netop FDA som syndebuk, er noget, der mildest talt har affødt vredesudbrud blandt flere investorer.

Ifølge Lars Rebien skete afvisningen af Tresiba på et ’tyndt grundlag’, hvilket meget vel kan være rigtigt. Men investorerne har mere end svært ved at forstå, hvorfor Rebien på vej mod udgangen skal sende en svada af sted mod de i forvejen fintfølende sundhedsmyndigheder på et marked, der er altafgørende for Novo Nordisk.

Den vragede kronprins Jakob Riis er nu manden, der skal overtage det amerikanske nøglemarked, og med Rebiens noget overraskende udtalelser starter han ikke ligefrem med de bedste kort på hånden. I forvejen er mange investorer og iagttagere noget nervøse for, at Novo overlader styringen af netop USA til en trofast firmaets mand, der netop er blevet vejet og fundet for let til at være topchef. Riis’ evner er ikke til diskussion, men hvor motiveret er en detroniseret direktør på at knokle dag og nat i et marked, hvor udfordringerne er massive.

Roste forbigået kronprins

Hele forløbet i forbindelse med Lars Rebiens exit fra Novo Nordisk, der i september førte til valget af Lars Fruergaard som ny Novo-direktør, bliver af flere kilder med stor indsigt i branchen betegnet som rodet og uskønt.

Investorer er stadig noget forundrede over, hvorfor Lundbecks nu så succesfulde topchef Kåre Schultz ikke endte med at få jobbet. Flere peger således på netop Schultz som en af de helt store stjerner på det danske aktiemarked, og i forbindelse med hans exit fra Novo stod det pludselig klart, at man ikke længere havde en vaskeægte kronprins på bedding.

Mange spørger i dag sig selv, om den benhårde Kåre Schultz ikke havde været netop den medicin, som Novo har behov for nu. Lars Rebien gjorde ikke selv meget for at lukke ned for de spekulationer, da han i begyndelsen af december udpegede netop den nuværende Lundbeck-topchef og Novos mangeårige forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen som de to bedste folk, han havde arbejdet sammen med i sin karriere.

Investorerne og aktiemarkedet havde ellers for en stund glemt alt om det kaotiske direktørskifte og Kåre Schultz, i takt med at problemerne og retssagerne væltede ind over Novo Nordisk. Men med Rebiens noget spøjse udmelding er spekulationerne nu igen brudt ud i lys lue – og med god grund.

Kilder med indgående kendskab til forløbet vil vide, at Kåre Schultz’ exit fra Novo i høj grad hang sammen med en særdeles dårlig kemi mellem den kontante direktør og store dele af ejerkredsen, herunder flere prominente navne i bestyrelserne for Novos ejere, Novo A/S og Novo Nordisk Fonden. Som InsideBusiness har beskrevet, er der så småt ved at ske en professionalisering af netop Novo A/S med den nyudnævnte direktør Kasim Kutay i spidsen. Spørgsmålet, som mange investorer netop nu stiller sig selv, er imidlertid, hvor meget forskel én mand kan gøre i det store billede.

Da formanden for Novo Nordisk Fonden, Sten Scheibye, for nylig udtalte, at man fra storaktionærens side var tilfreds med både ledelsen i insulinkæmpen og søstervirksomheden Novozymes, var det i hvert fald en rød klud i hovedet på mange aktiekøbere, der nu stiller sig selv spørgsmålet, om virkeligheden overhovedet er nået til Bagsværd.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu