Selvmål underminerer Novo-topchefs eftermæle

Lars Rebien Sørensen har takket være flere besynderlige udtalelser sikret sig selv en noget uskøn exit fra Novo Nordisk og muligvis gjort det endnu sværere for selskabet at få styr på sin problemfyldte amerikanske forretning.

Kløften mellem de danske investorer og Novo Nordisk vokser. Og det er ikke den nye direktør Lars Fruergaards skyld. Tværtimod.

Mens amerikanske investorer netop nu kaster sig frådende over den danske medicinalgigant med søgsmål og skarp kritik, sidder en række danske investorer herhjemme og vrider hænderne over de seneste måneders begivenheder i det tidligere så succesfulde medicinalselskab. Især et åbenhjertigt interview i Børsen med Lars Rebien kort før jul har givet dybe panderynker hos mange af de store danske aktiekøbere, der efter den bratte kursnedtur i Novo Nordisk sidder tilbage med fornemmelsen af, at den nu forhenværende direktør ikke havde godt nok styr på sin forretning.

Her gav Rebien nemlig en bramfri bredside til den amerikanske lægemyndighed FDA. Ifølge den mangeårige topchef bar FDA en stor del af skylden for den omfattende nedtur, der ramte Novo Nordisk umiddelbart efter sommerferien sidste år, efter at det pludselig blev en realitet, at den danske virksomhed stod over for et markant prispres i USA i de kommende år. I 2013 valgte det strenge amerikanske sundhedsorgan nemlig at vende tommelfingeren nedad for Novos store håb, det langtidsvirkende insulin Tresiba, som FDA mente kunne give øget hjerterisiko. Det forsinkede Novo-midlets lancering i USA med to år, og ifølge Rebien spændte det ben for Novos planer om at skabe sig en position på markedet, inden ærkerivalen Sanofis diabetesmiddel Lantus gik af patent.

Login