Skal vi frygte dansk realkredit?

De danske husholdninger er verdens mest forgældede takket være det særlige danske realkreditsystem. Nu har en kundeopstand rejst sig efter Nykredits prisstigninger. Mandag Morgen har undersøgt, om den gældstunge danske boliglånemodel i virkeligheden er usikker takket være realkreditten.

Det var en redningsaktion sat i søen for at redde danske interesser fra den perfekte storm. Manøvren handlede ikke om et synkende skib, men om akut hjælp til stærkt gældsatte danske boligejere og realkreditselskaber, som skulle reddes fra den ultimative finansstorm i efteråret 2008.

Redningsfolkene var en lille gruppe af topembedsmænd primært fra Nationalbanken. Baggrunden var, at tilliden til selve det danske finansielle system var på spil, og at boligejerne risikerede voldsomt stigende renter på realkreditlån, hvad der kunne få den dengang sprængfyldte boligboble til at briste med endnu mere ødelæggende konsekvenser for økonomien end dem, der rent faktisk opstod efter finanskrisen.

Aktionen var både simpel og effektfuld. Den ukendte fond, Den Sociale Pensionsfond (DSP), der administreres af Danmarks Nationalbank på vegne af staten, annoncerede, at man ville investere 22 mia. kr. i de obligationer, som lå til grund for det populære F1-realkreditlån.

Login