Politisk gyser om ny skattereform

Efteråret 2016 byder på udfordrende forhandlinger om en ny skattereform. Find baggrund og fakta og følg vores dækning af forhandlingerne her.

Udfordringerne står i kø for regeringen efter sommerferien 2016. I statsminister Lars Løkke Rasmussens arbejdskalender er blandt andet en ny skattereform på dagsordenen, der kan gå hen og blive en politisk gyser. Det er svært at forestille sig de konservative og specielt Liberal Alliance stemme for en skattereform uden lettelser i topskatten. Det er lige så svært at forestille sig en reform uden skattelettelser i bunden, som Venstre nu i to år har argumenteret for. Og Løkkes opgave bliver ikke lettere af, at Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl gerne ser skattereformen helt droppet.

Mandag Morgen har fokus på de politiske forhandlinger om den nye reform. Herunder samler vi løbende op på vores dækning.


ARTIKLER FRA MANDAG MORGEN
Udvalgte artikler fra arkivet

Politisk sæsonstart: Skipper sætter kursen - Enhedslisten er parate til at vælte en ny rød regering, hvis ikke uligheden knækker og fattigdommen mindskes. Siger de. Men tror vælgerne på partiets frontfigur, Pernille Skipper? Hun skruer op for den røde fordelingspolitik. (Mandag Morgen 23. august 2016)

Politisk sæsonstart: Løkke er klar med indrømmelser - Med Løkke Rasmussen ved roret lægger Venstre op til et efterår i forligsmagerens rolle. Allerede nu er de første indrømmelser til både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance i støbeskeen. Tilbage står spørgsmålet om, hvad de konservative skal have. (Mandag Morgen 12. august 2016)

Dramatisk opgør om blå skattereform venter - Skattereformen kan blive knald eller fald for Venstre og Lars Løkke Rasmussen. De tre blå partiledere har brugt de seneste måneder på at promovere deres ofte modsatrettede krav og ikke på at tale sig nærmere hinanden. Kravene er dyre – og pengene få. (Mandag Morgen 8. august 2016)

Skattereform med bind for øjnene - Efterårets forhandlinger om skattelettelser skal tilskynde flere danskere til at arbejde mere. Det kan øge arbejdsudbuddet, lyder vurderingen fra Finansministeriet. Men de bebudede skattelettelser kan koste 9,4 mia. kr. Skal de penge findes ved besparelser, kan skattereformen ende med at sende offentligt ansatte pædagoger, lærere eller læger i arbejdsløshed. (Mandag Morgen 8. august 2016)

Hjorts konservative embedsmænd - Finansministeriet tror, at skattelettelser vil øge arbejdsudbuddet med 6.600. Alt for optimistisk, siger AErådet, alt for pessimistisk siger CEPOS. Topøkonomer bakker Finansministeriet op. (Mandag Morgen 8. august 2016)

Mandag Morgen mener: Lad ikke myterne om Danmark blokere for bæredygtig velstand - Hvis ikke regeringen forstår hemmeligheden bag den danske velstand, vil den heller ikke kunne forsvare og videreudvikle den i en 2025-plan. Finansministeriet har taget hul på processen. (Mandag Morgen 29. maj 2016)

OECD: Mindre velfærd og højere boligskat får Danmark tilbage på vækstsporet - Udgifterne til sociale ydelser skal ned, arbejdsmarkedet skal reformeres så arbejdsstyrken øges, og boligmarkedet skal beskattes hårdere. Det er bare nogle af anbefalingerne, som OECD har præsenteret i dag i sin årlige analyse af dansk økonomi. (Mandag Morgen 10. maj 2016)

Dansk deltagelse i global skattejagt, tak! - Danmark bør melde sig helhjertet ind i den globale skatterevolution, der finder sted i disse år. Hidtil har SKAT fejlet monumentalt, når det gælder forsvaret af skatteyderes internationale interesser. (Mandag Morgen 4. april 2016)

Mandag Morgen mener: 2025-plan kræver ny samfundsmodel - Danmark har brug for at nytænke sin meget berømmede og med god ret roste velfærdsmodel. For at sige det, som det er: Den er kørt træt, og det samme er dette lands politisk/økonomiske diskussion om vækst kontra velfærd…. (Mandag Morgen 18. januar 2016)

Danskerne slipper billigt i skat på arbejde - Selvom politikerne gentager, at det skal kunne betale sig at arbejde, så er skatten på arbejde i Danmark ikke særlig høj. Både for marginalskatten og den gennemsnitlige skat på arbejde er den danske skattesats væsentlig under niveauet i de fleste europæiske lande. (Mandag Morgen 23. juni 2015)

Krav om fair skat presser virksomheder - Fronterne er trukket hårdt op, når det gælder danske virksomheders skattebetaling som en del af deres CSR-strategi. For hvem skal afgøre, hvornår en virksomheds skattepolitik er fair og ansvarlig, og hvornår den er for aggressiv? (Mandag Morgen 7. april 2015)


RAPPORTER OG NOTATER

Ejendomsskat og kommunal grundskyld – udvikling og handlemuligheder - KORA har for Rødovre Kommune undersøgt kommunernes handlemuligheder i forhold til ejendomsskat og grundskyld. (KORA 17. august 2016)

Politisk sæsonstart: Ledige skal lokkes med højere dagpenge - Socialdemokraterne vil investere i uddannelse og give små og mellemstore virksomheder større fradrag. Partiformand Mette Frederiksen har brug for at skabe resultater inden næste valg. (Mandag Morgen 17. august 2016)

Danmark har udsigt til det laveste skattetryk siden år 1992 - Efter skattetrykket midlertidigt var ekstraordinært højt i 2014 pga. fremrykningen af kapitalpensionsbeskatning forventes skattetrykket at falde til et mere normaliseret niveau. Allerede i 2018 vil skattetrykket være det laveste i Danmark siden 1992 ifølge tal fra Finansministeriet. (AE Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd 5. juli 2016)

Finansministerens svar på udvalgsspørgsmål vedrørende skattetryk i Danmark sammenlignet med andre lande. Notatet fremhæver bla. at skattetrykket i Danmark formodentlig er langt højere, end de 45-50 pct., som statistikkerne har vist i årevis. (Finansministeriet 28. juni 2016)

Vismandsrapporten, forår 2016. I denne udgave af det økonomiske råds statusrapport behandles skatter og afgifter fra side 215. (Det Økonomiske Råd maj 2016)

Reformer virker: Det er blevet mere attraktivt at komme i arbejde - Den økonomiske tilskyndelse til at tage et arbejde stiger. Det er særligt ændringer i skattereglerne, der gør det mere attraktivt at arbejde. (Skatteministeriet 21. marts 2016)

Fra velfærdsstat til velstandsstat - Der er behov for at nytænke den danske velfærdsmodel. Den nuværende model har tjent Danmark flot igennem årtier og bidraget til at gøre Danmark til en økonomisk og social rollemodel. Men den er ikke gearet til at løse de meget anderledes og meget komplekse udfordringer, Danmark konfronteres med i fremtiden. (Mandag Morgen januar 2016)

Skatteberegning - hovedtrækkene i personbeskatningen 2016 - Principperne for opgørelsen af indkomst og beskatningsgrundlag samt skatteberegningen for personer belyst med eksempel for 2016. (Finansministeriet 10. november 2015)

Regeringen Lars Løkke Rasmussens lovprogram, "Sammen for fremtiden". Her omtales planerne om en skattereform, og hvor denne ventes at få effekt. (Statsministeriet juni 2015)

Skat og produktivitet - delrapport fra Produktivitetskommissionen (Marts 2014)


FAKTA

“Danmark har verdens højeste skatter! Nej vi har ej! Jo vi har! Nej…” - Er danskerne det hårdest beskattede folk i verden? Mandag Morgen præsenterer 20 forskellige måder at måle skattetrykket på. Og det er langtfra alle opgørelsesmetoder, der udråber danskerne til den mest skatteplagede befolkning. (Mandag Morgen 20. august 2016)

Skattetrykket historisk set (Skatteministeriet)

Ti punkter der kortlægger #PanamaPapers (Mandag Morgen maj 2016)

Forrige artikel Mens verden er i brand sælger danske diplomater sko Mens verden er i brand sælger danske diplomater sko Næste artikel Jordnære ambitioner i kræftplan Jordnære ambitioner i kræftplan