Små penge er vejen til det store samfund

I en række engelske byer har de stor succes med at lade beboerene få direkte indflydelse på en del af de lokale budgetter. Modellen hedder Participatory Budgeting og har bl.a. ført til højere valgdeltagelse, mindre kriminalitet og større lokalt engagement.

Rekordlav valgdeltagelse, rekordhøj kriminalitet, almindelig trøstesløshed – en by af førtidspensionister og arbejdsløse. Forladt af dem som kunne, og opgivet af dem, som blev tilbage. Det var svært at finde noget positivt at sige om den tidligere mineby Manton uden for Manchester. I hvert fald indtil 2006, hvor kommunen besluttede at lade borgerne være med til at bestemme direkte over en lille del af kommunens budget.

Jeg hørte historien i sidste uge, hvor jeg brugte tre dage på en studietur til Manchester og omegn. Mit mål var at se, om jeg kunne opdrive nogle eksempler på nye idéer til at skabe velfærd, der på den ene eller anden måde kunne tænkes at rejse med inspiration fra England til Danmark. Ikke fordi man nødvendigvis kan kopiere noget én til én, men en bestemt model vakte især min interesse. Den handler om at involvere forældre, beboere, pensionister, beboerforeninger i at bruge små bidder af det kommunale budget. Englænderne kalder den Participatory Budgeting eller ’PB’.

Tilbage til minebyen Manton. Tænk, kan det virkelig interessere at få lov at ansøge om 5000 kroner, at skulle møde op en lørdag i et medborgerhus og høre om en stak andre små projekter og endelig stemme om, hvilket der er bedst? Overraskende nok – har det vist sig – er svaret ja.

Opbakningen fra de lokale beboere i Manton kom ikke over natten, men krævede et længere forarbejde. Konceptet blev fremlagt på skoler og biblioteker – og på den lokale pub. En rundtur til byens vandhuller, hvor et par frivillige medbragte korte videoer om de projekter, der skulle stemmes om, var med til at sikre, at byens midaldrende mænd også blev inddraget.

Siden 2006 har borgene i Manton således fordelt i omegnen af 500.000 kroner om året til de projekter, som indbyggerne selv syntes bedst om.

Beboerne har bl.a. bevilliget penge til det lokale politi, som kæmpede med at finansiere store mængder overarbejde. Det har betydet ekstra ressourcer til at lukke byens hashklubber. Det var ellers ikke noget, som lå højt på stationens prioriteringsliste. De havde mere end nok at se til.

Men ballade i gadebilledet, hærværk og småkriminalitet var store problemer for borgerne i Manton. Og de oplevede, at politiet ikke interesserede sig for de ting, som bekymrede dem. Derfor valgte borgerne at give flere midler til stationen.

Efter den nye finansiering er tilliden til politiet kommet igen, og borgerne er endda interesserede i at hjælpe. Kriminaliteten i området er faldet med 20 pct. og ’antisocial adfærd’ med 30 pct. For ti år siden stemte 18 pct. til kommunalvalgene. Nu dukker halvdelen af Mantons stemmeberettigede borger op, når der skal sættes krydser.

Og ifølge Phil Teece, som jeg havde lejlighed til at tale med under studieturen, er der ingen tvivl om, at det er Participatory Budgeting-metoden, som er årsagen til den positive udvikling i Manton. Han er ekspert i borgerinddragelse, leder af ”Participatory Budgeting Unit”, der arbejder nonprofit for at fremme demokratisk deltagelse lokalt rundt om i landet.

Han havde desuden tre råd til dem, som måtte have lyst til at forsøge sig med konceptet:

  • Start småt: Det skal være overskuelige beløb, som kan nå at blive investeret inden for et år, og projekter, som kan nå at starte op og vise et synlig resultat inden for de første tre måneder. Ellers risikerer man at modtagerne mister legitimiteten i lokalsamfundet: Har de været på pubben og bruge pengene i stedet?
  • Gør det lokalt: Borgerne skal kunne se resultaterne af PB i deres hverdag. Synligheden er meget vigtig for at sikre lokalbefolkningens opbakning til projekterne.
  • Gør det gennemsigtigt: Hvis der er tvivl, om det rent faktisk er borgerne, der bestemmer, kan man ligeså godt lade være. Stemmerne skal tælles i fuld offentlighed, og afgørelsen om hvilket projekt, der skal finansieres skal offentliggøres med det samme. Det er vigtigt at medbestemmelsen kan mærkes allerede på afstemningsdagen.

De råd gik igen hos kommunalpolitikere, embedsmænd, lokale frivilliggrupper og borgere, som jeg mødte under opholdet. Og i England forsøger flere kommuner sig nu med konceptet. Blandt andet er man i kystbyen Scarborough i gang med at udbrede PB til flere distrikter.

”It’s the best thing since sliced bread,” fortalte pensionisten, Mr. P, mig. Han er for første gang i sit liv aktiv i sit eget projekt i lokalsamfundet i Eastfield, Scarborough. Nu kan han tage nabolagets børn med ud at plante blomster og grøntsager rundt omkring i lokalområdet. Gulerødderne er ikke kommet op endnu i de små kummer, som står på gågaden. Men når de gør, er de til fri afbenyttelse.

Det er selvfølgelig dejligt med gratis og sund mad, men det bedste, sagde Mr. P, var han og Mrs. P. havde fået et helt nyt forhold til kvarterets unger.

En af de kommunalpolitikere, der nu taler varmt om konceptet, indrømmer beredvilligt, at han var skeptisk i starten. Hvorfor skulle han egentlig afgive en del af den magt, som han var valgt til at forvalte? Nu er han overbevist. Han har fået større indflydelse, siger han. Den slags indflydelse der følger med gode relationer til dem, som han er valgt af.

Gad vide om danske kommuner, der i disse år kæmper med at finde ud af, hvordan man kan give plads til, at borgere kan gøre mere for sig selv og hinanden, kan hente inspiration i Mr. P’s have? Hvis de gode erfaringer fra England kunne realiseres herhjemme, var det måske værd at lade lokale beboere få større indflydelse på budgetterne rundt om i landets kommuner?

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Den sociale innovation buldrer i Asien Næste artikel Når den politiske tid går baglæns

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Det danske økologimærke er blevet synonymt med varer, som er gode for os og vores klode. Men økologiske produkter er ikke nødvendigvis bæredygtige i bred forstand – eller det mest klimavenlige valg. Ø-mærkets popularitet er ligefrem blevet en hæmsko for nogle af dem, der går nye veje for at skabe fremtidens klimavenlige fødevareproduktion.

Derfor opgav politikerne klimamærket

Derfor opgav politikerne klimamærket

Den forrige regering forsøgte i foråret at indføre et klimamærke til fødevarer, men det viste sig at være for kompliceret. Nu vil fødevareminister Mogens Jensen forsøge at gøre forbrugerne mere klimabevidste gennem folkeoplysning og informationskampagner.

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Etisk Råd kalder det i en rapport ”etisk problematisk” at afvise GMO som et af værktøjerne til at dyrke tilstrækkeligt med fødevarer uden at ødelægge klimaet. Selv Økologisk Landsforening afviser ikke fuldstændigt mulighederne for at tillade sorter med bedre egenskaber via genteknologi.

Kina savner soft power

Kina savner soft power

Beijing er ivrig for at øve kulturel indflydelse, men kun et frit samfund i åben samtale med sig selv kan skabe global efterspørgsel.

Et Europa i form til den digitale tidsalder

Et Europa i form til den digitale tidsalder

KOMMENTAR: Bag Vestagers nye job ligger en meget stærk ambition i den nye Kommission om at rykke hurtigere og mere effektivt på den digitale dagsorden. Man fristes til at sige: Endelig. Må alle gode ønsker følge Vestager på gigantmissionen.

EU satser på grøn omstilling – med gas

EU satser på grøn omstilling – med gas

Grøn omstilling står centralt i den nye EU-Kommission af klimamæssige, økonomiske og industripolitiske grunde. Samtidig sikrer valget af hollænderen Frans Timmermans som klima- og energichef, at EU-toppen fortsat støtter import af russisk naturgas.

Et godt råd til danske startups: Go east

Et godt råd til danske startups: Go east

I det klassiske iværksættereventyr tager den lille startup til Silicon Valley og finder investorer og et kæmpe marked i USA. Men eventyrlystne iværksættere bør kigge mod Asien, som bugner af muligheder. Danske startups er generelt ikke særlig internationalt orienterede – og Asien er stort set ikke på landkortet.

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

I weekenden fandt en af verdens største computerspilsturneringer sted i Berlin, og endnu en gang blev det klart, at e-sport er meget mere end bare underholdning. Industrien er en sovende kæmpe med et stort uforløst samfundsmæssigt og industrielt potentiale.  

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikerne bag sidste års energiaftale skubber bæredygtig dansk biomasse til side for at bane vejen for klimavenlige varmepumper. Resultatet er bare, at værkerne fastholdes i at fyre fossile brændsler af, når vinterkulden tager fat, og varmepumperne ikke længere slår til.

Biomassen tages op til politisk revision

Biomassen tages op til politisk revision

Biomasse har været under kritik i den seneste tid, og politikerne tager nu træpiller, flis og halm op til revision. Hvordan skal biomassen bruges i fremtidens varmeforsyning? Og er det fornuftigt at basere de små, decentrale værker på naturgas frem for bæredygtig dansk biomasse? Vi har spurgt politikerne bag energiaftalen fra 2018 om deres holdning til biomasse. 

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Socialdemokratiets og Venstres vælgere trækker de to partier fra hinanden på nogle af de mest centrale temaer i dansk politik: lighed, skat og velfærd. Forskellene har være forbløffende stabile i 40 år. Det viser Mandag Morgens omfattende undersøgelse af vælgernes holdninger. Det forsøgte Løkke at løse med sit velfærdsløfte og SV-regering. Ny V-formand står nu med et alvorligt dilemma mellem hensynet til velfærdsvælgerne og ønsket om en klar borgerlig profil.

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Statsminister Mette Frederiksen sidder tungt på ejerskabet til valgets to vigtigste temaer – velfærd og klima. Det bliver svært at rykke ved for Venstres nye formand. Men ikke umuligt. Venstre har også sine styrker, viser valgundersøgelse.

Løkke grundlægger sit exit i 2015

Løkke grundlægger sit exit i 2015

En af de mest oversete politiske historier er Venstres fejllæsning af valgresultatet i 2015, mener valgforsker. Selv om vælgerne havde givet reformpartierne en ordentlig lussing, fortsatte Løkke med at gå reform-amok. Det var en af årsagerne til, at han tabte regeringsmagten, lyder dommen.

Set, læst og hørt: Stine Bosse

Set, læst og hørt: Stine Bosse

I denne uges ’Set, læst og hørt’ anbefaler forretningskvinden Stine Bosse filmen om, hvordan Cambridge Analytica var med til at hacke Trump til sejr. Og så skal vi en tur tilbage til 1970’erne med bandet 10CC.   

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Det fossile brændsel naturgas vinder indpas på de små varmeværker, mens regneregler, der blev vedtaget i forbindelse med energiaftalen sidste år, dømmer bæredygtig, dansk biomasse ude. Reglerne er et forsøg på at fremme varmepumper og dermed en grøn omstilling af værkerne, men varmepumperne rækker ikke til hele vinteren.

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

De decentrale værker kan i højere grad end de store, centrale kraftvarmeværker aftage den danske skovflis. Derfor er det en god idé at lade de små værker benytte sig af den bæredygtige biomasse, der er tilgængelig inden for landets grænser, vurderer flere eksperter.

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaminister Dan Jørgensen (S) giver sig god tid til at bygge en bred alliance bag regeringens mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Efter ministerens udtalelser i Mandag Morgen om nye regler for biomasse kæmper brancheforeningerne Dansk Energi og Dansk Fjernvarme for fortsat politisk accept af afbrænding af træ på kraftværkerne.

Løkkes fatale selvbedrag

Løkkes fatale selvbedrag

Det uhørt dramatiske opgør i Venstre tjener som skrækeksempel på, hvad der kan ske, hvis en leder ikke har en exitstrategi.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

TECHTENDENSER: I fremtidens økonomi skifter fokus fra det masseproducerede og standardiserede til det usædvanlige og personligt tilpassede. Når det forudsigelige kan automatiseres, bliver det det udsøgte og specielle, som driver økonomien.

Brainstormen stilner af

Brainstormen stilner af

Forestillingen om, at man kan finde de gode idéer ved at smide så mange på bordet som muligt, holder ikke længere. Idéerne skal ud af mødelokalet. 

Udvikler du mennesket bag talentet?

Udvikler du mennesket bag talentet?

Talenter, der accelererer hurtigt karrieremæssigt, har også brug for at accelerere det at modnes som menneske. Kan du som leder sætte strøm til læren om livet, så kan du få talenter, der modnes hurtigere end andre. Din opgave er ikke bare at uddanne, men at danne talentet.

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

De blå partier er ude af trit med deres vælgere om et af valgkampens hovedtemaer. Et stort flertal af danskere på tværs af alle partier ønsker et loft over, hvor mange børn der må være per voksen i landets børnehaver og vuggestuer. Kommunerne har længe været modstandere, men har læst skriften på væggen.

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Mikkel Bogh anbefaler en udstilling, der sætter Emil Nolde i helt nyt lys, barokmusik fremført af Les Ombres og dansk poesi.

Rekordmange vælgere besluttede sig først i valgkampen

Rekordmange vælgere besluttede sig først i valgkampen

Næsten halvdelen af alle vælgere besluttede sig først under selve valgkampen for, hvem de ville stemme på ved folketingsvalget i juni, viser stor undersøgelse. Det er det største antal usikre vælgere, der nogensinde er registreret i den slags målinger. Næsten hver tiende besluttede sig først på selve valgdagen.

Det polariserede demokrati

Det polariserede demokrati

KOMMENTAR: Mens vi kan glæde os over, at tilliden til politikerne er steget for første gang i mange år, har vi fortsat brug for at finde veje til indflydelse for de grupper, som føler sig marginaliseret og overhørt.

Johnsons Brexit er revolutionær populisme

Johnsons Brexit er revolutionær populisme

ANALYSE: Storbritannien har under Boris Johnsons kortvarige ledelse opgivet konservatismen og erstattet den med en revolutionær politik som den, Trump fører i USA.