Socialdemokrater arbejder for et KSVMR-flertal i EU

De danske socialdemokrater har en stærk stemme i Europa-Parlamentets S&D-gruppe. Men de er på afgørende områder ude af sync med de kontinentale og sydeuropæiske socialdemokrater, der taler for fælles gældsstiftelse og borgerløn.

Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Claus Kragh

Fokus på Danmarks Europa-valg 9. juni

Mandag Morgen sætter i en række artikler fokus på de partigrupper, som de 15 danske medlemmer af Europa-Parlamentet kommer til at sidde i, og på de dagsordner, der er centrale i grupperne. Her handler det om den socialdemokratiske S&D-gruppe.

Tidligere artikler i serien:

Konservative og Liberal Alliance får vigtige roller i EU’s grønne omstilling

Fem grunde til, at Danmark i 2024 tager Europa-valget alvorligt

 

Mens højrepartier i Europa er på fremmarch drevet af folkelig utilfredshed med dalende købekraft, usikre ansættelser og indvandring, er EU’s socialdemokrater dybt splittede i svaret på, hvilke politiske løsninger man skal tilbyde de frustrerede vælgere.

Danske og andre nordeuropæiske socialdemokrater ser det som en opgave for parterne på nationale arbejdsmarkeder at sikre lønmodtagernes købekraft og beskæftigelse og at bidrage til virksomhedernes konkurrenceevne, mens socialdemokraterne i Sydeuropa i stedet ser EU som den centrale politiske arena til at sikre borgerne bedre løn og arbejdsvilkår gennem lovgivning.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu