Socialdemokraternes kamp for projektet

Til trods for den væsentlige indsats i mandagens kronik lykkedes det ikke for de fire socialdemokratiske topfolk at tegne det nødvendige projekt for partiet.

Socialdemokratismen er ikke baseret på en bog. Det er liberalismen og socialismen til gengæld, hvilket giver et fast historisk kompas, som altid kan tages frem, når kursen skal justeres. De er lovideologier.

For Socialdemokratismen er det anderledes, den må selv skabe grunden, den står på. Det er en praksisideologi.

Socialdemokraterne er et reformistisk parti, med alt hvad det indebærer af klumpspil på midten og kompromisser i metermål. Derfor er et samlende ”projekt” meget vigtigere for Socialdemokraterne end for andre partier. Der skal være en klar underlægningsmusik, som man i dagligdagen kan tale ind i.

Venstre kan derimod have autosvar klar som f.eks. ”frit valg” eller ”pengene følger borgeren”, når en sag dukker op. En sådan ideologisk, praktisk og retorisk rygrad har Socialdemokraterne ikke…

…indtil i mandags, må man forstå. Projektet, som mange har efterspurgt, er blevet leveret af fire top socialdemokrater i en kronik i Politiken.

Ingen tvivl, et politisk projekt er en sælsom størrelse. Der er ingen færdselsregler for, hvordan de skal se ud, men mange har til gengæld en stærk mening om, hvordan de burde være. Lad mig starte med at understrege, at både politisk og strategisk er ideen om at skrive et projekt den rigtige vej.

Politisk, fordi Socialdemokraterne savner en ramme at tale ud fra, som folk øjeblikkeligt kan genkende. Alene det faktum at der ikke er udgivet en idepolitisk bog i over ti år med centrale sosser som forfattere, er tankevækkende.

[quote align="left" author=""]Når de gør så stor umage gennem hele indlægget med at italesætte projektet, må man forvente mere.[/quote]

Strategisk, fordi Socialdemokraterne har svært ved at vinde over de borgerlige, hvis ikke de har et projekt for samfundet i almindelighed og fællesskabet i særdeleshed. I konkurrencen om hvem der kan tilbyde den Blå Bjarne flest gaver, vil Socialdemokraterne sjældent kunne hamle op med Venstre. Simpelthen fordi der konkurreres i en disciplin, der ligger bedre til andre partiers fysik.

Socialdemokraterne vinder aldrig, hvis folk tiltales, som om de lever på øde øer. Hvis et rødt projekt skal være levedygtigt, kræver det, at man taler ind i et klart optegnet fællesskab. Øerne skal slås sammen, og kommunikationen skal følge med.

Generelt er der fine realpolitiske takter at hente i kronikken. Eksempelvis ideen om at omfordelingen fra rig til fattig ikke længere er førsteprioritet, men at folk i stedet skal uddannes bedre for at udfolde deres potentiale. Det læser jeg som en smagskamp snarere end en klassekamp. Og det har resonans, i hvert fald når man kigger på valgforskningen og statens slukne kasseapparat.

Desværre for Socialdemokraterne får det ikke lov at spille hovedrollen i kronikken. Det gør til gengæld politik fra fjerlagret hældt på nye flasker. Såsom mere vækst, mere sundhed, mere beskæftigelse, mere, mere, mere. Det er svært at være uenig i. Måske det kan samle partiets fløje, men det er langtfra nok til at skabe et projekt for et praksisideologisk parti som Socialdemokraterne.

[quote align="right" author=""]Kunne man forestille sig at det socialdemokratiske projekt kunne være at redde kapitalismen fra sig selv?[/quote]

Derfor er der endnu et stykke vej, før de fire socialdemokratiske spydspidser når i mål. Især når ordet projekt gentages som en besværgelse gennem kronikken, må man forvente lidt mere.

Et tema, der går igen i det nye S-projekt, er det stedmoderlige forhold til kapitalismen. Markedet, og ikke mindst folk, der tjener mange penge, er i skudlinjen. Men det kan undre, at den skal skæres så simpelt. Et projekt er for mig en tekst, der formår at bryde med vaneforestillinger hos modtagerne. Som sætter virkeligheden i et nyt lys, så enhver kan mærke, at forfatterne har tidsånden inde under huden og ideerne om fremtiden i hovedet.

Hvordan kunne sådan et projekt se ud for Socialdemokraterne i dag? Kunne man forestille sig at det socialdemokratiske projekt kunne være at redde kapitalismen fra sig selv?

Måske.

Da Socialdemokraterne stormede frem under Stauning i 1930’erne, var der en mand bag manden: Den politiske ordfører, Hartvig Frisch. Han støbte et projekt til Stauning, mest konkret i bogen: Pest over Europa. Kogt ind til benet var Frischs analyse, at Socialdemokraterne ubetinget skulle være på demokratiet side, selv om totalitære kræfter væltede frem i Europa. Socialdemokraterne skulle rede demokratiet fra sig selv. Et synspunkt, der i dag og ikke mindst den gang kunne overraske, da demokratiet blev opfattet som en borgerlig konstruktion. Men Stauning blev i manges øjne garanten for demokrati i Danmark.

I dag er det kapitalismen snarere end demokratiet, som må reddes fra sig selv. Hvis man ser på kapitalismen i dag, er den præget af markedsdannelser med kun to eller tre store spillere. Der er en hidtil uset kapitalkoncentration, således at de store bliver større og de små forsvinder. Det er dårlige nyheder for kapitalismens fortalere, og det er dårlige nyheder for almindelige borgere, fordi konkurrencen sander til, og priserne stiger. Det er derfor ikke så underligt, at uligheden i indtjeningen mellem virksomhedsejere og lønmodtagere i USA er steget eksplosivt. I udlandet (og til dels i Danmark) er det ofte borgerlige kræfter, som lader denne udvikling fortsætte. Men markedets kraftcenter er borgerne og foretagsomhed – ikke de store virksomheder.

Med andre ord: At regulere markedet så flere spillere kan udbyde varer er at hjælpe markedet, og at hjælpe markedet er at priserne holdes i et passende leje, og et passende prisleje er til gavn for borgerne.

Det var derfor tankevækkende, at de fire socialdemokraters kronik måtte dele forsiden af Politiken med en nyhed fra Erhvervs- og Vækstministeren: Forbrugerombudsmanden skulle have flere beføjelser til at sikre et velfungerende marked til gavn for borgerne.

Måske er der her en brudlinje som kan italesættes og konkretiseres, så den i sidste ende kan redde Socialdemokraterne fra sig selv.

Læs flere af Sigge Winther Nielsens indlæg her

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Så giv dog de børn en iPad Næste artikel Romney og Ryans miljøpolitik: Vær bange. Vær meget bange

Er du agil nok til agil ledelse?

Er du agil nok til agil ledelse?

Samarbejde i højt tempo kan øge produktiviteten, men risikerer også at skade karrieren for de mennesker, der er generte eller mangler selvtillid.

Eksperter: Tid til evidensbaseret ledelse

Eksperter: Tid til evidensbaseret ledelse

Der er efterhånden så meget ’ledelsesbullshit’ i omløb, at vi fuldstændig glemmer, at der foreligger grundig videnskabelig viden om, hvad der virker, og omvendt. Det er tid til en oprydning i junglen og ikke mindst til, at evidensbaseret ledelse bliver forankret i virksomheder og organisationer, mener forskere.

Bobler, kriser, ubalancer – og den finansielle sektor

Bobler, kriser, ubalancer – og den finansielle sektor

Økonomiske kriser opstår ikke ved tilfældigheder. I en ny bog giver økonom Katarina Juselius sine bud på, hvorfor økonomien med jævne mellemrum smelter sammen. Det er en mulighed at lade Nationalbanken styre landets pengeskabelse, skriver hun i denne analyse.

Biomasse er en blindgyde i dansk klimapolitik

Biomasse er en blindgyde i dansk klimapolitik

Forsyningsselskaber i danske storbyer bindes i årtier til biomasse, der er fritaget for afgift og anses for bæredygtig, selv om den udleder masser af CO2. Klimaministeren vil ikke udtale sig om sagen, der rokker ved Danmarks status som frontløber inden for vedvarende energi.

Det Økonomiske Råd og Klimarådet:  Læg afgift på biomassen

Det Økonomiske Råd og Klimarådet: Læg afgift på biomassen

Afgiftsfritagelsen på biomasse skævvrider markedet og giver incitament til private investeringer og fjernvarmeinvesteringer i biomasse på bekostning af andre grønne energikilder, lyder det fra Det Økonomiske Råd og Klimarådet, der begge opfordrer til en afgiftsændring. Det nuværende system forhaler en reel grøn omstilling.

Aalborg Kommune: Biomasse er sidste udvej

Aalborg Kommune: Biomasse er sidste udvej

Med omstillingen af Nordjyllandsværket går Aalborg Kommune foran med at sikre fremtidens varmeforsyning gennem flere energikilder. Her har biomasse laveste prioritet. I stedet hentes energien fra luft, sol, jord, havvand, varmt vand i undergrunden og overskudsvarme.

Set, læst og hørt: Katja Iversen

Set, læst og hørt: Katja Iversen

Katja Iversen anbefaler i denne uge krimien ’Den blå digters kone’, der tackler samfundsmæssige dilemmaer, og tv-serien ’Sex Education’, der er lærerig for både børn, unge og forhenværende unge.

Trump øjner nyt ejendomseventyr: Grønland

Trump øjner nyt ejendomseventyr: Grønland

Præsidenten har under samtaler med sine medarbejdere – mere eller mindre seriøst – leget med idéen om, at USA skulle købe det selvstændige danske territorie.

Trumps besøg er risikabelt for Danmark

Trumps besøg er risikabelt for Danmark

ANALYSE: USA under Donald Trump arbejder målrettet på at splitte EU. Derfor skal statsminister Mette Frederiksen træde varsomt, når den amerikanske præsident kommer på besøg. De store EU-lande holder skarpt øje med, hvor Danmark placerer sig.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Danmark og Holland planlægger grøn guldfeber i Nordsøen

Danmark og Holland planlægger grøn guldfeber i Nordsøen

Statsejede virksomheder i Danmark og Holland har udviklet en masterplan for de næste 25 års massive vindboom i Nordsøen. Virksomhederne bag planen skal sikre integrationen af nye store mængder vindstrøm i det europæiske elnet. Investorer står i kø for at være med, siger aktieanalysechef i Sydbank.

Her er beskæftigelsespolitikkens bermudatrekant

Her er beskæftigelsespolitikkens bermudatrekant

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil undersøge, hvorfor andelen af danskere i beskæftigelse falder. For hvis der skal være råd til bedre velfærd, skal flere danskere arbejde mere. Ikke mindst blandt de tre grupper, der udgør beskæftigelsespolitikkens bermudatrekant: De udsatte unge, ikkevestlige indvandrere og de ufaglærte.

50.000 unge er i risikozonen på fremtidens arbejdsmarked

50.000 unge er i risikozonen på fremtidens arbejdsmarked

Den nye regering arver en stor udfordring med at få flere udsatte unge til at tage en ungdomsuddannelse. Knap 50.000 unge under 25 år har hverken er i gang med en uddannelse eller et job. De får det svært på fremtidens arbejdsmarked, forudser forsker.

Indvandrere kan bidrage med 15 milliarder på arbejdsmarkedet

Indvandrere kan bidrage med 15 milliarder på arbejdsmarkedet

Det går så godt med at sluse ikkevestlige indvandrere i job, at en forsker ligefrem taler om en ny succesfase i den danske integrationshistorie. Men der er fortsat store udfordringer. Specielt indvandrerkvinder udgør et stort økonomisk potentiale for at sikre velfærden.

Bjarne Corydon: Jeg kom væk fra politik, inden det åd mig op

Bjarne Corydon: Jeg kom væk fra politik, inden det åd mig op

INTERVIEW: Tabet af regeringsmagten i 2015 var et venligt puf til Bjarne Corydon, som dermed kunne slippe ud af den politiske osteklokke, han har set mange blive opslugt af. Men skiftet til det private erhvervsliv faldt folk for brystet, og kritikken haglede ned. Nu kritiserer han selv kritikerne for at puste til en farlig ild.

Hvad Trump egentlig skal i Danmark

Hvad Trump egentlig skal i Danmark

ANALYSE: Et eskalerende stormagtsspil i Arktis mellem USA, Rusland og Kina er den egentlige årsag til, at USA's præsident har bedt om et møde med den danske statsminister. Lige nu foregår en slags våbenkapløb i form af arktiske baser og isbrydere i farvandet omkring Grønland.

Kønsdebatten er rykket ind på chefkontorerne

Kønsdebatten er rykket ind på chefkontorerne

Fire af de helt tunge topchefer i dansk erhvervsliv slår nu et kraftigt slag for diversitet i direktioner og bestyrelser. Det skader simpelthen konkurrenceevnen for danske virksomheder, at Danmark et blevet overhalet indenom, lyder budskabet.

Problemet med populære medarbejdere

Problemet med populære medarbejdere

Popularitet kan påvirke beslutningstagning negativt og føre til ringere arbejdsindsats, fordi det fordrer overdreven selvtillid, skriver WSJ’s ledelsesekspert Marissa King

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Set, læst og hørt: Anne Skovbro

Set, læst og hørt: Anne Skovbro

Anne Skovbro anbefaler dig at læse om dyrene i afrika, se Benedict Cumberbatch arbejde for at få Storbritannien ud af EU, og så skal du høre Kalaha, ikke spille det. 

CO2-neutralt København i 2025:  Hvornår kan man kalde en by klimaneutral?

CO2-neutralt København i 2025: Hvornår kan man kalde en by klimaneutral?

København skal være CO2-neutralt inden 2025 − som den første hovedstad i verden. Biomasse, vind og energibesparelser er hovedfokus i planen, og målet har skaffet byen international berømmelse. Spørgsmålet er, om København vitterligt kan noget, som ingen andre kan, eller om politikerne har skåret opgaven og målene rigeligt smart til.

Frank Jensen: Vi vil gøre det nødvendige

Frank Jensen: Vi vil gøre det nødvendige

Hvis det skal lykkes at gøre hovedstaden CO2-neutral i 2025, kræver det justering af byens klimaplaner og nye investeringer – og de vil komme, lover overborgmester Frank Jensen (S). 

Peter Wibroe: Min næste exit bliver den største og sidste

Peter Wibroe: Min næste exit bliver den største og sidste

INTERVIEW: Reklamekongen, der ikke længere ønskede den titel, begik den ultimative exit og forlod arbejdsmarkedet helt. Det var under opsejling over mange år, og strategien har set ud på adskillige måder. Det endte med en smuk have. Og nu, 19 år efter, spøger endnu en exit hos Peter Wibroe: den sidste.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Fik du læst? Klædeskabet er en større klimasynder end flyrejsen

Fik du læst? Klædeskabet er en større klimasynder end flyrejsen

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er en artikel fra vores tema om en ureguleret og forurenende modeindustri, som står for ikke mindre end ti procent af verdens udledning af drivhusgasser. Mens det lykkes andre brancher at begrænse udledningen af drivhusgasser, så stiger udledningen fra tøjindustrien år for år. FN forventer, at modeindustriens udledninger stiger med over 60 procent frem mod 2030. En regulær bombe under verdens anstrengelser for at få klimaet under kontrol.

God læselyst og god sommer,

Mikkel Lind Sorgenfrey, journalist

Fik du læst? Klimakampen skaber større ulighed

Fik du læst? Klimakampen skaber større ulighed

SOMMERLÆSNING: Kun Finland har i dag en mere ambitiøs klimapolitik end Danmarks 70 procent reduktion i 2030. Det kommer til at gribe ind i alle områder af samfundet – og dybt ind i vores hverdag. Og det kan skabe mere ulighed i samfundet. Det skrev vi om i januar.

God læselyst og god sommer

Jens Reiermann, velfærdsredaktør