Sørg nu for at løse det rette problem

LEDELSE Det er ikke nok at være god til problemløsning. Det er mindst lige så vigtigt at forstå, hvilke problemer du skal fokusere på, skriver Thomas Wedell-Wedellsborg, der sætter opgaven på formel i ny bog.

Af Thomas Wedell-Wedellsborg
Forfatter og international ledelsesrådgiver

For godt 50 år siden delte den amerikanske forsker Jacob Getzels en vigtig indsigt: De problemer, vi løser i skolen, er markant anderledes end dem, vi møder i den virkelige verden.

I skolen får vi problemerne serveret på et sølvfad: Her er en trekant! Hvis den ene side er bla bla bla, hvad er så længden på den tredje side? Opgaven er dejligt klar, og optræder belejligt nok i et kapitel om Pythagoras’ læresætning.

I den virkelige verden er tingene anderledes. Vi starter sjældent med et klart defineret problem; vi starter med et roderi uden lige. I den situation handler det ikke kun om at løse problemet; det handler i lige så høj grad om at forstå, hvilket problem der er det rigtige at fokusere på.

Evnen til at gøre dette kaldes problem reframing, og det er noget, som de færreste er gode til. I en survey, jeg gennemførte med 106 virksomhedsledere fra 17 lande, angav hele 85 procent, at deres firmaer spildte væsentlige ressourcer på at løse de forkerte problemer.

Selv folk, som er gode til at reframe problemer, ved ikke nødvendigvis, hvordan de gør det. Det er implicit viden – og de kan derfor sjældent lære det videre til andre. Det er en mangel, jeg har brugt snart ti år på at udbedre gennem mit internationale arbejde med firmaer såsom Cisco, Microsoft, Citigroup, Time Warner Group og FN.

Erfaringerne fra det arbejde har jeg samlet i bogen ’What’s Your Problem?’.  Her præsenterer jeg en metode, som bevidst er holdt enkel – når tingene bliver for komplekse, får vi dem ikke brugt i hverdagen.

Metoden indeholder tre trin, som du kan bruge på næsten alle problemer, store som små. Her er de:

Trin 1: Adskil problem og løsning

Når du står over for et problem, er din første opgave at beskrive problemet separat fra løsningen. Det er nødvendigt af to årsager. For det første har folk en tendens til at gå direkte i løsningsmode, uden at gøre sig klart, hvad problemet egentlig er. Når man tvinger sig selv til at sætte ord på problemet, skaber det en naturlig tænkepause.

For det andet sker det alt for ofte, at nogen har forelsket sig i en bestemt løsning på forhånd – ”Vi bør bygge en app!” – og derfor definerer problemet, så det passer til deres foretrukne løsning (”Problemet er, at vi endnu ikke har bygget en app”).

Et typisk eksempel fra det virkelige liv er, når en virksomheds nye produkt ikke sælger som forventet. Folk er i den situation ekstremt hurtige til at konkludere, at der bare skal postes flere penge i markedsføringen. Men der kan være mange andre årsager til, at salget går dårligt; måske er der noget ved produktet, som vi skal ændre, eller måske har vi ikke forstået kundens situation godt nok. Det får man ikke opklaret, hvis man blindt kaster flere penge i markedsføringen.

Skriv hurtigt problemet ned – det kan være så enkelt som at smide et par sætninger på et whiteboard – og gå så til trin to: reframingen af problemet.

Trin 2: Udfordr problemet sammen med andre

Det er ofte svært at reframe sine egne problemer. Vi er lidt for tæt på situationen til at se den med klare øjne. Når du har beskrevet problemet, bør du derfor tage fat i en kollega eller to – eller flere – og bede dem om at udfordre din diagnose af problemet.

Et smukt eksempel herpå er kreativitetsforskeren Robert Sternbergs historie om en leder, der elskede sit job, men hadede sin chef, og derfor besluttede sig for at søge et nyt job. Lederen kontaktede en headhunter, som fortalte ham, at der var stor efterspørgsel lige nu; det skulle ikke være et problem at finde noget.

Samme aften vendte lederen dog problemet med sin kone, som var trænet i reframing. Sammen fandt de frem til et bedre problem at løse. Den næste dag gik lederen tilbage til headhunteren og gav ham sin chefs CV. Headhunteren fandt dernæst et nyt job til chefen, som denne accepterede – uden at ane, hvad der foregik – og lederen endte med at overtage sin chefs gamle job.

Kernen er at få andre mennesker involveret, så du kan få øje på dine blinde vinkler. Jo vigtigere problemet er, jo mere energi bør du bruge på at få diversitet i den gruppe, du vender det med; tætte kollegaer kan nogle gange se verden lidt for meget med de samme briller som dig.

Fem strategier til reframing

Når du i trin 2 prøver at se problemer fra en ny vinkel, er det vigtigt at forstå, at ikke alle slags spørgsmål er lige gode. Man hører for eksempel ofte, at man skal spørge ’hvorfor’ fem gange (5 Whys-metoden). Men min erfaring er, at det ikke er en god ide, da ’hvorfor’-spørgsmålet ofte får folk til at grave dybere i den oprindelige framing (”Hvorfor er vores markedsføring dårlig?”).

Start i stedet med at træde et skridt tilbage og ’kigge uden for rammen’. Er det overhovedet markedsføring, det handler om, eller er der andre ting på spil?

Idéen om at tænke bredt, før du dykker ned i detaljerne, er blot én god tommelfingerregel. Via min forskning har jeg identificeret fire andre strategier, der kan hjælpe til at stille bedre spørgsmål:

  • Nytænk målet. Hvordan ser succes ud? Og er der en anden måde at vinde på? Alt for ofte tager vi vores mål for givne og glemmer at sætte spørgsmålstegn ved dem
  • Find lyspunkterne. Selv de værste problemer har positive undtagelser. Tænk over, om du nogensinde har været tæt på at løse problemet, bare én gang. Se også, hvordan andre, der har samme problem, normalt håndterer det
  • Se dig i spejlet. Vi mener ofte, at problemer er skabt af andre mennesker, og at vi selv er helt uskyldige ofre. I virkeligheden er det ofte sådan, at vi selv spiller en rolle i problemernes opståen. Kan du tage et ærligt kig i spejlet og undersøge din (eller jeres) egen adfærd?
  • Indtag deres perspektiv. Som mennesker er vi håbløst forankret i vores egne følelser. Forskningen i empati her vist, at det er helt centralt at stille spørgsmålet: ”Hvordan ser de andre mennesker problemet? Hvad er deres opfattelse af situationen?”

Trin 3: Kom fremad

Det kan være nærliggende at tro, at du skal have analyseret et problem helt til bunds, før du skrider til handling. Men det er forkert. Den største fare ved reframing er, at folk bliver hængende for længe i tænkefasen; på engelsk taler man om ’paralysis by analysis’. God problemløsning kombinerer analyse og handling. Du bør derfor altid afslutte problemdiagnosen med at spørge: Hvordan kommer vi videre?

Dette kan tage flere former. Nogle gange handler det bare om at fortsætte kursen, og så måske vende tilbage til problemdiagnosen senere, når du ved mere. Andre gange handler det om at lave et eksperiment, der bekræfter, at du har fat i det rette problem, før du bygger løsningen. Her kan metoder som ’pretotyping ’og de øvrige Lean Startup-principper være til stor hjælp.

Det eneste, du ikke må gøre, er at tygge drøv på problemet for længe.

Lad os komme i gang

Det er godt 80 år siden, at Albert Einstein påpegede vigtigheden af at ’se gamle problemer fra nye vinkler’ – og over 50 års forskning har efterfølgende dokumenteret, at reframing kan gøre en kæmpe forskel.

Så det er i mine øjne absurd, at vi ikke er blevet bedre til det endnu. Vi har flere problemer end nogensinde før, og mindre tid, vi kan tillade os at spilde på de forkerte løsninger.

Det er på høje tid, at ledere og deres medarbejdere lærer at løse de rette problemer.

 
Thomas Wedell-Wedellsborg er ledelsesrådgiver og internationalt anerkendt ekspert i innovation og problemløsning. Hans forskning er omtalt i The Economist, Financial Times og Wall Street Journal.

Bogen ’What’s Your Problem’ udkom på engelsk i marts og blev anbefalet af blandt andre Eric Schmidt, tidligere CEO for Google. Den udkommer på dansk 30. oktober på Content Publishing.

Forrige artikel Opgøret med sexisme har ulmet længe Opgøret med sexisme har ulmet længe Næste artikel ICDK: Stort land – store femårsplaner ICDK: Stort land – store femårsplaner
Hvor fri er en fri kommune?

Hvor fri er en fri kommune?

POLITIK OG VELFÆRD Velfærdsaftaler er det nye sort i den politiske værktøjskasse, som skal frisætte offentligt ansattes faglighed og øge kvaliteten af offentlig kernevelfærd. Alle jubler over hensigten. Men hvor fri bliver en fri kommune egentlig?

Hvordan skal vi forstå Viktor Orbán og hans ligesindede?

Hvordan skal vi forstå Viktor Orbán og hans ligesindede?

POLITIK OG VELFÆRD Polen og Ungarn er EU’s problembørn: De respekterer ikke basale demokratiske rettigheder, og knægter den frie presse og domstolene. Senest har de to lande nedlagt veto mod det samlede EU-budget og coronahjælpepakken. Men hvordan ser konflikten ud set fra Orbáns Ungarn? Er der noget, vi har misforstået i Vesten? 

Deep tech er fremtidens sammensmeltning af teknologier

Deep tech er fremtidens sammensmeltning af teknologier

DIGITAL OMSTILLING Der kommer en tid, hvor digitalisering ikke længere driver den teknologiske udvikling. Fremtidens løsninger vil være digitale – men samtidig en blanding af mange nye avancerede teknologier og videnskaber. Og måden, de udvikles på, vil inddrage langt flere og mere forskelligartede aktører.

ICDK: High tech byfarme skal forny Sydkoreas landbrug

ICDK: High tech byfarme skal forny Sydkoreas landbrug

GRØN OMSTILLING Den rekordhurtige økonomiske udvikling, som Sydkorea har gennemlevet de seneste årtier, har sat sit præg på alle aspekter af hverdagen. En af de sektorer, der har oplevet den største forandring, er landbruget og fødevareproduktionen, skriver Innovation Centre Denmark fra Seoul. 

Missioner er ledelsesbrændstof til tiden

Missioner er ledelsesbrændstof til tiden

LEDELSE Missioner kan hjælpe ledere og medarbejdere med at navigere efter langsigtede mål og udvikle forretningen i en tid, hvor sigtbarheden for mange organisationer er stærkt reduceret, skriver Christian Bason.

Søren Henriksen anbefaler

Søren Henriksen anbefaler

KULTURANBEFALING KMD's Søren Henriksen giver et indblik i tech-entusiastens kulturforbrug. Og så er han fascineret af renæssancemenneskets dyder.

Det er hele systemet, den er gal med

Det er hele systemet, den er gal med

POLITIK OG VELFÆRD Når man skal løse samfundets mest genstridige problemer, kan det hjælpe at træde et skridt tilbage og forsøge at forstå hele det system, som problemet er opstået i. Men hvordan forandrer man et helt system? Det skal et stort nyt projekt fra Rockwoolfonden undersøge.

Sociale detektiver finder udsatte kvinders motivation

Sociale detektiver finder udsatte kvinders motivation

POLITIK OG VELFÆRD Radikalt nybrud i tilgangen til kvinder, der får fjernet deres barn ved fødslen, reducerer antallet af tvangsfjernelser. ”Alt for ofte definerer vi kvinderne gennem deres problemer og ser dem ikke som borgere eller individer,” siger Sophie Humphrey, kvinden bag den britiske succeshistorie.

På Næstved Rådhus gentænker direktøren hele systemet

På Næstved Rådhus gentænker direktøren hele systemet

POLITIK OG VELFÆRD Over hele landet bakser kommuner med sociale udfordringer, som kører i ring. I Næstved gør kommunaldirektør Rie Perry klar til at tune hele sin organisation for at bryde det frustrerende mønster. I samarbejde med medarbejdere vil hun udvikle en praksis, der sætter borgeren og ikke borgerens problem i centrum.

Fonde vil ikke længere finansiere et defekt system

Fonde vil ikke længere finansiere et defekt system

POLITIK OG VELFÆRD Trods mange års fokus er det svært at rykke udsatte borgere. Organisationer og flere fonde vil derfor ikke blot finansiere sociale projekter – de vil også rette op på de fejl i systemet, der er med til at fastholde borgere i udsatte positioner.

Drejebog for en grøn fremtid

Drejebog for en grøn fremtid

GRØN OMSTILLING Danmark har alle forudsætninger for at blive rollemodel for bæredygtig omstilling. Men der mangler en fælles fortælling, der kan binde de mange gode aktiviteter og strategier sammen. Et nyt ambitiøst projekt, ledet af tænketanken Sustainia, skal skabe et samlingspunkt, som viser verden, at klimakrisen er en mulighed for udvikling.

Tema: Demokrati og borgerrettigheder under corona

Tema: Demokrati og borgerrettigheder under corona

Når de gule bjælker blinker og røgen står ud af nyhedsredaktørernes tastaturer, er der ekstra grund til at stoppe op og spørge, hvad det egentlig er for dagsordner, der er i spil neden under alle mellemregningerne.

I disse uger kan det næsten ikke blive større: Tilliden til samfundets institutioner. Respekt for demokratiet. Og vores samfunds resiliens og danskernes evne til at komme styrket og samlet gennem en krise.

Vi har samlet en stribe artikler og debatindlæg fra Mandag Morgen, der gør dig klogere på netop de store spørgsmål.

Farvel, Trump – nu er EU's demokrati på spil

Farvel, Trump – nu er EU's demokrati på spil

EU Kampen om demokratiet i EU går under radaren for de fleste, men der er afgørende ting på spil. I længden kan EU ikke acceptere at finansiere korruption og falske nyheder i Ungarn og Polen.

Hun skal skabe tillid

Hun skal skabe tillid

LEDELSE Nu var der endelig ved at være skabt ro på bassinkanten. Men så blussede balladen op igen. Derfor skal Merete Riisager få genskabt tilliden hurtigst muligt.

Regeringen spiller en grøn defensiv

Regeringen spiller en grøn defensiv

GRØN OMSTILLING Udspillet til en grøn skattereform viser med stadig større tydelighed en regering, der i klimapolitikken lytter mere til traditionalisterne i fagbevægelsen end til erhvervslivets grønne frontløbere. Måske kommer der slet ikke noget udspil til CO2-afgift i denne regeringsperiode. 

EU's ombudsmand: Kommissionen har ikke styr på interessekonflikter hos sine rådgivere

EU's ombudsmand: Kommissionen har ikke styr på interessekonflikter hos sine rådgivere

EU bør sikre sig langt bedre mod interessekonflikter, skriver EU’s ombudsmand i en afgørelse på en klage over valget af Blackrock som rådgiver om bæredygtig finans. Verdens største kapitalforvalter har indlysende egne interesser på spil i det område, som den nu skal rådgive kommissionen om. Men Kommissionens retningslinjer forhindrer i dag ikke, at Blackrock kan gå direkte fra lobbyist til rådgiver.  

Pandemi-udbrændthed og hvad du kan gøre ved det

Pandemi-udbrændthed og hvad du kan gøre ved det

LEDELSE Ledere prøver at støtte deres medarbejdere med alt fra overraskende fridage til 30 timers-uger under pandemien. Nogle gange handler det bare om at spørge ”Hvordan har du det, helt oprigtigt?”

Veganerpartiet ønsker et opgør med den menneskelige kødæder

Veganerpartiet ønsker et opgør med den menneskelige kødæder

GRØN OMSTILLING Hvis det nyligt opstillingsberettigede Veganerpartiet kommer til magten i morgen, bliver Danmark over 200 millioner individer fattigere. Partiets mærkesag er at lukke det konventionelle dyrelandbrug, servere bønnepostej for leverpostejsdanskerne og sætte naturen og dyrene i centrum – på lige fod med mennesket. For nogle et skrækscenarie. For Veganerpartiets forperson Lisel Vad Olsson det eneste scenarie for et medfølende og grønt land, som kan tage kampen op med klimakrise og døende økosystemer.

Verdens rige lande hamstrer coronavacciner

Verdens rige lande hamstrer coronavacciner

POLITIK OG VELFÆRD Allerede før den første coronavaccine har ramt markedet, er kampen om doserne i fuld gang. Et studie fra Duke University viser, at USA og EU har sat sig hårdt på den forventede produktion, skarpt efterfulgt af Indien, hvilket kan betyde færre og senere vacciner til milliarder af mennesker i andre og mindre velstående lande.

Grøn omstilling vil styrke EU på verdensscenen

Grøn omstilling vil styrke EU på verdensscenen

GRØN OMSTILLING Vedvarende energi er ikke kun godt for klodens klima. Det er også en nødvendig vej for Europa til regulær selvstændighed i forhold til USA og Rusland. Der kan også være sikkerhedsmæssige risici ved en udvikling, der svækker oliestater som Rusland og Saudi-Arabien og efterlader afrikanske lande med fossil energi. 

USA har stoppet russisk-europæisk energiprojekt til 75 milliarder

USA har stoppet russisk-europæisk energiprojekt til 75 milliarder

GRØN OMSTILLING Amerikanske politikere har truet europæiske virksomheder til at stoppe byggeriet af gasrørledningen Nord Stream 2. Sagen er et voldsomt geopolitisk sammenstød mellem USA på det ene side og Tyskland, Rusland og EU på den anden side om Europas energiforsyning.

Nye energikilder forskyder verdens magtbalancer

Nye energikilder forskyder verdens magtbalancer

GRØN OMSTILLING USA er blevet selvforsynende med olie. Dét faktum kombineret med den accelererede grønne omstilling betyder, at de gamle oliegiganter som Rusland og Saudi-Arabien mister indflydelse, mens Kina og andre lande, der satser på rene energiteknologier, styrkes.

Koks i regeringens maskinrum

Koks i regeringens maskinrum

LEDELSE Minksagen kommer ikke alene til at trække dybe politiske spor. Det må også blive en anledning til et kritisk eftersyn af ministeriernes topledelser. Det er ikke kun et Fødevareministerium og en fødevareminister, der har et problem.

Velkommen til skandaleministeriet

Velkommen til skandaleministeriet

LEDELSE Rasmus Prehn overtager et ministerium, hvor den tidligere departementscchef har beklaget fejl i ministerbetjeningen. Det er ikke første gang, Fødevareministeriets sagsbehandling halter efter almindelige forvaltningsretlige standarder. Rasmus Prehn skal sørge for, at det bliver den sidste gang.

Kent Damsgaard anbefaler

Kent Damsgaard anbefaler

KULTURANBEFALING Corona kan heldigvis ikke aflyse efterårets flotte farver. Ny administrerende direktør i Forsikring & Pension, Kent Damsgaard, mærker årstiden og anbefaler filmklassiker, der i den grad tåler et gensyn – også sammen med teenagebørnene.

Macron-doktrinen: Europa skal samle koalitioner af villige

Macron-doktrinen: Europa skal samle koalitioner af villige

POLITIK OG VELFÆRD Frankrigs præsident og Tysklands kansler vil øge EU’s autonomi over for USA og Kina. EU skal stille sig i spidsen for globale koalitioner om sundhed, terror, menneskerettigheder, sådan som man har gjort det på klimaområdet.

Den næste industrielle revolution er biologisk

Den næste industrielle revolution er biologisk

DIGITAL OMSTILLING Industrialiseringen bygger på ingeniørkunst. De teknologier, vi har brugt til fremstilling, har været præget af mekanik og kemi – og drevet af fossile brændsler. Men fremtidens industriproduktion kan for en stor dels vedkommende blive baseret på et helt andet teknologisk paradigme; på biologi.

Innovation Centre Denmark: Indien vil være førende på vacciner

Innovation Centre Denmark: Indien vil være førende på vacciner

KOMMENTAR Indien har været hårdt ramt af pandemien, men indsatsen for at bekæmpe covid-19 har også udviklet det indiske sundhedssystem, forskningssystem og den medicinske industri med ekspresfart, skriver det danske innovationscenter i Indien.

Hyldest til forstyrrelsen

Hyldest til forstyrrelsen

LEDELSE Prisen for hjemmearbejdets uforstyrrede fokus er mindre innovation og færre løbende småjusteringer af mål, strategier og processer. Coronakrisen har understreget, at en vigtig ledelsesopgave er blot at være til stede og “åben for forstyrrelse”, skriver Mads Thimmer.

Eksperter: Økonomisk genopretning uden grøn slagkraft

Eksperter: Økonomisk genopretning uden grøn slagkraft

GRØN OMSTILLING Regeringens økonomiske genstart af Danmark har indtil videre ikke formået at gribe en række grønne muligheder. Sådan lyder kritikken fra en lang række eksperter og DI, som opfordrer regeringen til at udnytte hjælpepakkernes grønne potentialer.

Nina Smith: Kom med alle jeres gode idéer

Nina Smith: Kom med alle jeres gode idéer

POLITIK OG VELFÆRD Som ny kommissionsformand får økonomiprofessor Nina Smith et stort ansvar for at forme fremtidens Danmark med en ny generation af reformer, så flere borgere på kanten af arbejdsmarkedet kommer i job. I et interview med Mandag Morgen løfter hun sløret for, hvordan hun vil forberede reformerne. Det danske uddannelseslandskab kan stå over for store forandringer.

Fra dimittend til direktør

Fra dimittend til direktør

POLITIK OG VELFÆRD Den tårnhøje ledighed blandt dimittender får universitet, jobcenter og erhvervskontorer til at samarbejde om at finde job til de unge. Nu skal dimittenderne også selv tænke på jobmuligheder i små og mellemstore virksomheder – eller starte deres egen virksomhed.

Der er brug for en vejviser i junglen af efteruddannelser

Der er brug for en vejviser i junglen af efteruddannelser

POLITIK OG VELFÆRD Man kan få fuld løn under et kursus, men mulighederne bliver ikke brugt. Ekspert efterlyser en personlig uddannelseskonto og et farvel til et uoverskueligt system af efteruddannelser. Jysk kommune bryder fødekæde fra fravær i folkeskolen til et liv med ufaglærte job.

Frivillige hjælper udsatte unge ud på karrieresporet

Frivillige hjælper udsatte unge ud på karrieresporet

POLITIK OG VELFÆRD Over 600 drenge fra udsatte boligområder har etableret knap 70 mikrovirksomheder i samarbejde med erhvervsfolk og andre frivillige i løbet af ti år. Skoledirektør opfordrer til at skrue ned for skoler og i stedet flytte undervisning ud, hvor borgerne er, for at få flere til at tage en uddannelse. Halvdelen af hans 3.000 kursister bliver undervist andre steder end på skolen. Men incitamenterne halter.

Netværk erstatter isolation

Netværk erstatter isolation

POLITIK OG VELFÆRD Mange års en-til-en-møder mellem jobcentre og kvinder med en ikkevestlig baggrund har ikke fået kvinderne i job eller uddannelse. Nu samler jobcentret i Svendborg kvinder i ti-personersgrupper, hvor de kan støtte hinanden. De har fejret den første mønsterbryder, der har fået et arbejde.

Regeringens nye nødvendighedens politik giver bagslag

Regeringens nye nødvendighedens politik giver bagslag

POLITIK OG VELFÆRD Minksagen har givet en gedigen forskrækkelse til en regering, der har været fristet til at lede enerådigt. Når presset øges på borgerens rettigheder, skal den demokratiske legitimitet styrkes. Den balance er tippet for regeringen, mener eksperter.