Sørg nu for at løse det rette problem

LEDELSE Det er ikke nok at være god til problemløsning. Det er mindst lige så vigtigt at forstå, hvilke problemer du skal fokusere på, skriver Thomas Wedell-Wedellsborg, der sætter opgaven på formel i ny bog.

Af Thomas Wedell-Wedellsborg
Forfatter og international ledelsesrådgiver

For godt 50 år siden delte den amerikanske forsker Jacob Getzels en vigtig indsigt: De problemer, vi løser i skolen, er markant anderledes end dem, vi møder i den virkelige verden.

I skolen får vi problemerne serveret på et sølvfad: Her er en trekant! Hvis den ene side er bla bla bla, hvad er så længden på den tredje side? Opgaven er dejligt klar, og optræder belejligt nok i et kapitel om Pythagoras’ læresætning.

I den virkelige verden er tingene anderledes. Vi starter sjældent med et klart defineret problem; vi starter med et roderi uden lige. I den situation handler det ikke kun om at løse problemet; det handler i lige så høj grad om at forstå, hvilket problem der er det rigtige at fokusere på.

Evnen til at gøre dette kaldes problem reframing, og det er noget, som de færreste er gode til. I en survey, jeg gennemførte med 106 virksomhedsledere fra 17 lande, angav hele 85 procent, at deres firmaer spildte væsentlige ressourcer på at løse de forkerte problemer.

Selv folk, som er gode til at reframe problemer, ved ikke nødvendigvis, hvordan de gør det. Det er implicit viden – og de kan derfor sjældent lære det videre til andre. Det er en mangel, jeg har brugt snart ti år på at udbedre gennem mit internationale arbejde med firmaer såsom Cisco, Microsoft, Citigroup, Time Warner Group og FN.

Erfaringerne fra det arbejde har jeg samlet i bogen ’What’s Your Problem?’.  Her præsenterer jeg en metode, som bevidst er holdt enkel – når tingene bliver for komplekse, får vi dem ikke brugt i hverdagen.

Metoden indeholder tre trin, som du kan bruge på næsten alle problemer, store som små. Her er de:

Trin 1: Adskil problem og løsning

Når du står over for et problem, er din første opgave at beskrive problemet separat fra løsningen. Det er nødvendigt af to årsager. For det første har folk en tendens til at gå direkte i løsningsmode, uden at gøre sig klart, hvad problemet egentlig er. Når man tvinger sig selv til at sætte ord på problemet, skaber det en naturlig tænkepause.

For det andet sker det alt for ofte, at nogen har forelsket sig i en bestemt løsning på forhånd – ”Vi bør bygge en app!” – og derfor definerer problemet, så det passer til deres foretrukne løsning (”Problemet er, at vi endnu ikke har bygget en app”).

Et typisk eksempel fra det virkelige liv er, når en virksomheds nye produkt ikke sælger som forventet. Folk er i den situation ekstremt hurtige til at konkludere, at der bare skal postes flere penge i markedsføringen. Men der kan være mange andre årsager til, at salget går dårligt; måske er der noget ved produktet, som vi skal ændre, eller måske har vi ikke forstået kundens situation godt nok. Det får man ikke opklaret, hvis man blindt kaster flere penge i markedsføringen.

Skriv hurtigt problemet ned – det kan være så enkelt som at smide et par sætninger på et whiteboard – og gå så til trin to: reframingen af problemet.

Trin 2: Udfordr problemet sammen med andre

Det er ofte svært at reframe sine egne problemer. Vi er lidt for tæt på situationen til at se den med klare øjne. Når du har beskrevet problemet, bør du derfor tage fat i en kollega eller to – eller flere – og bede dem om at udfordre din diagnose af problemet.

Et smukt eksempel herpå er kreativitetsforskeren Robert Sternbergs historie om en leder, der elskede sit job, men hadede sin chef, og derfor besluttede sig for at søge et nyt job. Lederen kontaktede en headhunter, som fortalte ham, at der var stor efterspørgsel lige nu; det skulle ikke være et problem at finde noget.

Samme aften vendte lederen dog problemet med sin kone, som var trænet i reframing. Sammen fandt de frem til et bedre problem at løse. Den næste dag gik lederen tilbage til headhunteren og gav ham sin chefs CV. Headhunteren fandt dernæst et nyt job til chefen, som denne accepterede – uden at ane, hvad der foregik – og lederen endte med at overtage sin chefs gamle job.

Kernen er at få andre mennesker involveret, så du kan få øje på dine blinde vinkler. Jo vigtigere problemet er, jo mere energi bør du bruge på at få diversitet i den gruppe, du vender det med; tætte kollegaer kan nogle gange se verden lidt for meget med de samme briller som dig.

Fem strategier til reframing

Når du i trin 2 prøver at se problemer fra en ny vinkel, er det vigtigt at forstå, at ikke alle slags spørgsmål er lige gode. Man hører for eksempel ofte, at man skal spørge ’hvorfor’ fem gange (5 Whys-metoden). Men min erfaring er, at det ikke er en god ide, da ’hvorfor’-spørgsmålet ofte får folk til at grave dybere i den oprindelige framing (”Hvorfor er vores markedsføring dårlig?”).

Start i stedet med at træde et skridt tilbage og ’kigge uden for rammen’. Er det overhovedet markedsføring, det handler om, eller er der andre ting på spil?

Idéen om at tænke bredt, før du dykker ned i detaljerne, er blot én god tommelfingerregel. Via min forskning har jeg identificeret fire andre strategier, der kan hjælpe til at stille bedre spørgsmål:

  • Nytænk målet. Hvordan ser succes ud? Og er der en anden måde at vinde på? Alt for ofte tager vi vores mål for givne og glemmer at sætte spørgsmålstegn ved dem
  • Find lyspunkterne. Selv de værste problemer har positive undtagelser. Tænk over, om du nogensinde har været tæt på at løse problemet, bare én gang. Se også, hvordan andre, der har samme problem, normalt håndterer det
  • Se dig i spejlet. Vi mener ofte, at problemer er skabt af andre mennesker, og at vi selv er helt uskyldige ofre. I virkeligheden er det ofte sådan, at vi selv spiller en rolle i problemernes opståen. Kan du tage et ærligt kig i spejlet og undersøge din (eller jeres) egen adfærd?
  • Indtag deres perspektiv. Som mennesker er vi håbløst forankret i vores egne følelser. Forskningen i empati her vist, at det er helt centralt at stille spørgsmålet: ”Hvordan ser de andre mennesker problemet? Hvad er deres opfattelse af situationen?”

Trin 3: Kom fremad

Det kan være nærliggende at tro, at du skal have analyseret et problem helt til bunds, før du skrider til handling. Men det er forkert. Den største fare ved reframing er, at folk bliver hængende for længe i tænkefasen; på engelsk taler man om ’paralysis by analysis’. God problemløsning kombinerer analyse og handling. Du bør derfor altid afslutte problemdiagnosen med at spørge: Hvordan kommer vi videre?

Dette kan tage flere former. Nogle gange handler det bare om at fortsætte kursen, og så måske vende tilbage til problemdiagnosen senere, når du ved mere. Andre gange handler det om at lave et eksperiment, der bekræfter, at du har fat i det rette problem, før du bygger løsningen. Her kan metoder som ’pretotyping ’og de øvrige Lean Startup-principper være til stor hjælp.

Det eneste, du ikke må gøre, er at tygge drøv på problemet for længe.

Lad os komme i gang

Det er godt 80 år siden, at Albert Einstein påpegede vigtigheden af at ’se gamle problemer fra nye vinkler’ – og over 50 års forskning har efterfølgende dokumenteret, at reframing kan gøre en kæmpe forskel.

Så det er i mine øjne absurd, at vi ikke er blevet bedre til det endnu. Vi har flere problemer end nogensinde før, og mindre tid, vi kan tillade os at spilde på de forkerte løsninger.

Det er på høje tid, at ledere og deres medarbejdere lærer at løse de rette problemer.

 
Thomas Wedell-Wedellsborg er ledelsesrådgiver og internationalt anerkendt ekspert i innovation og problemløsning. Hans forskning er omtalt i The Economist, Financial Times og Wall Street Journal.

Bogen ’What’s Your Problem’ udkom på engelsk i marts og blev anbefalet af blandt andre Eric Schmidt, tidligere CEO for Google. Den udkommer på dansk 30. oktober på Content Publishing.

Forrige artikel Opgøret med sexisme har ulmet længe Opgøret med sexisme har ulmet længe Næste artikel ICDK: Stort land – store femårsplaner ICDK: Stort land – store femårsplaner
Professorer: Store samfundsproblemer kræver totalfodbold

Professorer: Store samfundsproblemer kræver totalfodbold

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen har vist os, hvad der skal til for, at det politiske og administrative system i fremtiden kan løse store kriser og udfordringer. Det kræver, at alle niveauer og aktører spiller med, skriver Eva Sørensen og Jacob Torfing.

Hvor meget frihed må trygheden koste?

Hvor meget frihed må trygheden koste?

Tryghed er et lille hyggeligt ord, der ikke burde kunne gøre nogen fortræd. Men i tryghedens navn er vi i gang med at kriminalisere hinanden for noget så ukonkret som at vække en følelse af utryghed hos andre.

Michael Ørnø anbefaler

Michael Ørnø anbefaler

KULTURANBEFALING Michael Ørnø hører til blandt de få, der stadig lytter til et album fra ende til anden. Og så anbefaler han bogen, der forklarer, hvordan en computer bygges op sådan helt fra bunden.

Hospitaler – fremtidens innovationshubs

Hospitaler – fremtidens innovationshubs

Boston er et vindue ind i fremtiden for life science og sundhedsinnovation. Det er et økosystem i verdensklasse, som vi danskere kan se til for at få indblik i nye trends indenfor sundhedsinnovation. Som det danske innovationscenter i Boston skriver, har hospitalerne en helt central rolle.

Nu er det voksen-baby der bestemmer

Nu er det voksen-baby der bestemmer

DIGITAL OMSTILLING Mobiltelefonerne har lært forbrugere, at de kan få opfyldt deres behov omgående – så hvorfor ikke forlange det samme i alle de situationer, hvor man er bruger? Det kan virke som en forkælet indstilling, men hvis man vil klare sig som virksomhed, er man nødt til at føje de nye ”voksen-babyer”, siger forfatteren til en ny bog om fremtidens virksomheder.

Styr din faglige entusiasme

Styr din faglige entusiasme

LEDELSE Et stærkt fagligt engagement kan skabe problemer i mødet med konkurrerende og politiske hensyn i organisationen. Det er nødvendigt at være fleksibel og manøvredygtig uden at forfalde til kynisme, og det kræver træning, skriver Klaus Majgaard.

Hjemme godt, ude godt

Hjemme godt, ude godt

DIGITAL OMSTILLING Kun ni procent af danskerne ønsker at arbejde permanent hjemmefra efter covid-19.

Erhvervsspidser samler tankerne: Sådan slipper vi innovationen løs i Danmark

Erhvervsspidser samler tankerne: Sådan slipper vi innovationen løs i Danmark

POLITIK OG VELFÆRD Danmark har indtil nu været en af globaliseringens vindernationer. Men en ny verden venter efter corona. 20 fremtrædende erhvervsprofiler opfordrer til radikal nytænkning, hvis Danmark ikke skal køres over. Erhvervslivets kræfter skal slippes løs i frikommuneforsøg, særlige områder skal være Danmarks nye innovationszoner, og der skal oprettes både et sundheds- og et læringspartnerskab.

Hvorfor Danmark?

Hvorfor Danmark?

KOMMENTAR Hvorfor skal verden overhovedet vælge Danmark, danske virksomheder, varer og værdier til i den nye konkurrence, der venter efter coronakrisen? Det er det centrale spørgsmål i Dansk Konkurrenceevneråd, der for nylig trådte sammen for første gang. Her giver to af rådets medlemmer deres bud på, hvilken vej vi skal gå for at finde svar.

Falcks direktør: Sammen kan vi hæve levetiden i en hel bydel

Falcks direktør: Sammen kan vi hæve levetiden i en hel bydel

POLITIK OG VELFÆRD Falcks topchef, Jakob Riis, har en drøm. Han ønsker at gøre områder som Nordvest i København og andre lokalområder til en slags sundhedsfyrtårne i nyt, forpligtende partnerskab med det offentlige. “Fremsynet”, siger professor. Jakob Riis vil også gøre op med uforpligtende pilotprojekter og sikre en bedre udnyttelse af de milliarder af kroner, som det offentlige køber ind for årligt.

Naturen er begyndt at sende regninger tilbage til økonomien

Naturen er begyndt at sende regninger tilbage til økonomien

GRØN OMSTILLING Den grønne omstilling skal være lige så hurtig og gennemgribende, som digitaliseringen af samfundet har været, siger den svenske klimaforsker Johan Rockström. Han mener, det er en misforståelse at se det gode, moderne liv som en modsætning til bæredygtighed – men det er nogle andre mål, vi må stræbe efter.

Planetære grænser

Planetære grænser

GRØN OMSTILLING I 2009 gik en gruppe på 26 af klodens førende miljø- og klimaforskere, ledet er Johan Rockström, sammen om at identificere de faktorer, som er afgørende for, at det globale økosystem fortsat kan trives. Gruppen opstillede en liste på ni hovedområder, blandt andet biodiversitet, forsuring af havene, udtynding af ozonlaget og arealet af jorden, der bruges til landbrug.

Nikolas Lyhne-Knudsen anbefaler

Nikolas Lyhne-Knudsen anbefaler

KULTURANBEFALING Nikolas Lyhne-Knudsen lader sig inspirere af skønlitteraturen både privat og som leder. Og så anbefaler han en spændende podcast, der sætter historien i kontekst og perspektiv.

7 skridt der kan gøre Europa til grøn supermagt

7 skridt der kan gøre Europa til grøn supermagt

KOMMENTAR Klimakrisen kan blive en vindersag for Europa, men det kræver, at man adresserer det lange efterskælv af folkelige bekymringer fra de sidste par årtiers kriser, skriver Bjarke Møller.

Er Skat ved at blive plyndret for anden gang?

Er Skat ved at blive plyndret for anden gang?

Ugens ubehagelige spørgsmål: Spilder vi enorme milliardbeløb i det britiske retssystem uden reel chance for at få de 12,7 udbytteskattemilliarder tilbage, som Skat sendte ud af landet? Britiske medier kalder sagen for den dyreste i nyere britisk retshistorie. Og Danmark har lige tabt første runde.

Kina sidder tungt på råmaterialer til elektronik – for nu

Kina sidder tungt på råmaterialer til elektronik – for nu

GRØN OMSTILLING Kina har over de sidste 25 år etableret sig som den dominerende globale leverandør af sjældne jordarter, der er
uundværlige i produktionen af smartphones, elbiler, våbensystemer og utallige andre teknologier.

Siri-kommissionen går ind i klimakampen

Siri-kommissionen går ind i klimakampen

DIGITAL OMSTILLING Den danske Siri-Kommission af it-eksperter har netop udsendt en ny rapport. Denne gang handler det om den miljø- og klimabelastning, som brugen af digital teknologi fører med sig. Det er ganske overraskende, HVOR meget nogle af vores it-vaner forbruger. 

Grønne byer til verdens største befolkning

Grønne byer til verdens største befolkning

Kina vil inden for de næste par år være blevet verdens største økonomi. Den kraftige industrialisering og urbanisering har imidlertid ført til et påtrængende behov for rette op og undgå miljøforringelser – ikke mindst i de hastigt voksende byer. Det skriver det danske innovationscenter i Shanghai.

Konflikter er bedre end deres rygte

Konflikter er bedre end deres rygte

LEDELSE Konflikter kan være lærende og udviklende, og er ikke noget, vi skal undgå for enhver pris. Men det kræver et miljø med høj psykologisk sikkerhed at udnytte potentialet, skriver Nicolaj Suhr Jensen.

Klimakompetencer er en mangelvare i bestyrelseslokaler

Klimakompetencer er en mangelvare i bestyrelseslokaler

GRØN OMSTILLING Trods øget fokus på klima og bæredygtighed i mange danske virksomheder er der begrænset viden og kompetencer på området i bestyrelseslokalerne. Presset for at få opgraderet bestyrelsens klimakompetencer kommer blandt andet fra investorer og fra kommende EU-lovgivning.

Handel med databaserede serviceydelser er eksploderet

Handel med databaserede serviceydelser er eksploderet

DIGITAL OMSTILLING Siden 1990’erne er handlen i databaserede services vokset drastisk og udgør nu halvdelen af den totale globale handel i serviceydelser, viser en ny rapport fra Verdensbanken.

CO2-fangst: Nu bliver det alvor

CO2-fangst: Nu bliver det alvor

GRØN OMSTILLING Religionskrigen om CO2-fangst er slut. Selv de mest ambitiøse klimaforkæmpere mener nu, at Danmark og resten af verden ikke kommer uden om at indsamle og lagre CO2. Opgaven er enorm. Det samme er de fremtidige forretningsmuligheder.

Mange måder at opsuge og lagre CO2

Mange måder at opsuge og lagre CO2

GRØN OMSTILLING Efter regeringens seneste tiltag – energiøerne, støtte til el-biler, omlægning til varmepumper, stop for kulfyring osv. – mangler stadig løsninger, der kan adressere de sidste 13,7 millioner tons CO2.

Novo Nordisk Fonden: CCS er et dansk Apollo-projekt

Novo Nordisk Fonden: CCS er et dansk Apollo-projekt

GRØN OMSTILLING Forskning indenfor samspillet mellem biologi og kemi kan skabe et gennembrud for fangst og udnyttelse af CO2, mener Claus Felby, der er leder af Novo Nordisk Fondens biotek-aktiviteter. Fonden er klar med meget store beløb, der både skal gå til forskning og til at skalere og samarbejde i stor, industriel skala.

Norge vil gøre CO2-fangst til et nyt industrieventyr

Norge vil gøre CO2-fangst til et nyt industrieventyr

GRØN OMSTILLING Norge satser milliarder på at udvikle den industri, der kan fange CO2, transportere det i skibe og lagre det i undergrunden. Aker Carbon Capture er et privat norsk selskab, der sælger industrielt udstyr til teknologien. CEO Valborg Lundegaard ser store muligheder i Danmark, der med 70 procent-målet for 2030 har lagt tidligere skepsis over for teknologien på hylden og satser stort på at fange, lagre og udnytte CO2.

Skab en langsigtet vision for den offentlige styring

Skab en langsigtet vision for den offentlige styring

KOMMENTAR Hvordan ville vi organisere velfærdssamfundet, hvis vi gav os selv 10 år til at udvikle en ny model? Der er behov for langsigtede pejlemærker for udviklingen af den offentlige styring, som kan frigøre os fra vanetænkningen, skriver Per Nikolaj Bukh og Karina Skovvang Christensen.

Helle Øbo anbefaler

Helle Øbo anbefaler

KULTURANBEFALING Helle Øbo glæder sig til Skandinaviens største fotofestival, og så anbefaler hun en romantrilogi, der giver et indblik i Barcelonas mystik, passion og kultur.

USA blæser til klimakamp – for sin egen skyld

USA blæser til klimakamp – for sin egen skyld

GRØN OMSTILLING Når USA nu igen engagerer sig i kampen mod den globale opvarmning, skyldes det først og fremmest hensynet til egne interesser. Risikoen er, at Biden indleder en kold klimakrig med kineserne. 

Han skal fremtidssikre avisen

Han skal fremtidssikre avisen

NYT JOB Den tidligere general og forsvarschef Peter Bertram overtager posten som bestyrelsesformand for JP/Politikens Hus midt i en brydningstid, der byder på ny teknologi og nye brugerpræferencer.

Rejs hjem, hvor dine forældre kommer fra!

Rejs hjem, hvor dine forældre kommer fra!

Den danske asylpolitik bygger på, at flygtninge skal rejse hjem, når forholdene i hjemlandet tillader det. Opholdet er kun midlertidigt. Med hvad gør vi, når det midlertidige fylder en hel barndom, og syriske flygtningebørns hjemland er blevet Thy, Fyn eller Falster?

Mangel på chips bremser produktionen

Mangel på chips bremser produktionen

DIGITAL OMSTILLING Forsyningerne af computerchips kan ikke holde trit med efterspørgslen, og det er begyndt at gå ud over produktionen, især bilfabrikkerne er hårdt ramt. Problemet har synliggjort verdensøkonomiens store afhængighed af en enkelt komponent, som kun nogle få selskaber kan levere. 

Det kræver grundig forberedelse at finde venturekapital i Silicon Valley

Det kræver grundig forberedelse at finde venturekapital i Silicon Valley

DIGITAL OMSTILLING Silicon Valley er indbegrebet af venturekapital, men skal det lykkes for startups at skaffe investeringer og nyde godt af den støtte, som den rette investor kan tilbyde, kræver det grundig forberedelse. Det fortæller det danske innovationscenter i Silicon Valley.

Leder du med sproget, eller leder sproget dig?

Leder du med sproget, eller leder sproget dig?

LEDELSE Kommunikation er det måske vigtigste ledelsesredskab, men mange ledere bliver forført af deres begejstring for nye termer og ønsket om at fremstå på forkant med udviklingen. Man kan hurtigt miste autoritet på den konto, skriver Mads Thimmer.

Astrid Krag klar til radikalt forsøg med velfærd for ældre

Astrid Krag klar til radikalt forsøg med velfærd for ældre

POLITIK OG VELFÆRD Social- og ældreminister Astrid Krag lægger op til omfattende nytænkning af velfærden med forslag til lov om velfærdsaftaler, der på ældreområdet indebærer et opgør med ældres velerhvervede rettigheder. ”Nu starter vi med et blankt stykke papir,” siger hun til Mandag Morgen. 

Professor: Pendulet svinger mellem skøn og rettigheder

Professor: Pendulet svinger mellem skøn og rettigheder

POLITIK OG VELFÆRD Regeringen vil med nyt lovforslag slække på borgernes rettigheder for at give kommunerne mulighed for at udvikle velfærd til ældre lokalt. Tanken er langtfra ny. I mere end 100 år har socialpolitikken svinget mellem rettigheder og skøn, påpeger SDU-professor Jørn Henrik Petersen, der kalder det ”et uløseligt dilemma”.  

Socialpolitikken mellem skøn og rettighed

Socialpolitikken mellem skøn og rettighed

POLITIK OG VELFÆRD Frem og tilbage. I mere end 100 år er socialpolitikken i Danmark svinget mellem en skønsbaseret og en rettighedsbaseret tilgang. Regeringens frikommuneforsøg gør op med rettigheder og bevæger sig – igen – mod skønnet som det bærende princip.