Solcelleindgreb kan koste 2.600 job

Klimaminister Martin Lidegaard vil bremse udbygningen af solceller. Det skal spare staten for et trecifret millionbeløb, men kan koste op til 2.600 arbejdspladser. Paradoksalt nok vedtog regeringen i foråret at investere 5-6 milliarder kr. i at skabe knap 5.000 grønne job. Enhedslisten og Venstre efterlyser nu ministerens regnestykke.

Klimaminister Martin Lidegaard vil kaste op mod 2.600 danskere ud i arbejdsløshed, hvis han gennemfører sit bebudede indgreb for at bremse udbygningen af solenergi. Det viser Mandag Morgens analyse på baggrund af tal fra den tyske solcelleindustri og samtaler med danske aktører.

I Tyskland har solcelleindustrien skabt 128.000 job. Renser man tallet for job skabt hos solcelleproducenter, som Danmark stort set ikke har nogen af, har solcellerne i Tyskland skabt 5,3 arbejdspladser pr. installeret MW. Se tekstboks. Overført til danske forhold svarer det til, at de ca. 200 MW, der bliver installeret i 2012, skaber 1.065 job. 

Det er endda et forsigtigt regnestykke. De tyske anlæg er gennemsnitlig over 4 gange så store som de danske, og brancheorganisationen Tekniq vurderer, at montering af solceller i Danmark kræver langt mere arbejdskraft pr. MW end i Tyskland. Niels Jørgen Hansen, direktør i Tekniq, vurderer, at det nuværende udbygningstempo på 200 MW om året trækker ca. 2.360 arbejdspladser med sig. 

Login