Sophie Løhdes svære svendeprøve

Man må håbe på, at det med ledelseskommissionen lykkes for regeringen at få sat handling bag ord og tanker.

Om bare ni måneder skal den netop nedsatte ledelseskommission aflevere sine anbefalinger til at styrke kvaliteten af offentlig ledelse. Opgaven er stor, og ni måneder er ikke lang tid.

Hvad er det så, regeringen er på jagt efter? Målet er – ifølge kommissoriet for ledelseskommissionen – at skabe plads til bedre ledelse af den offentlige sektor; der skal skabes rum til faglighed, være fokus på kerneopgaven og tænkes og handles helhedsorienteret. Det er meget svært at være uenig i denne beskrivelse af en moderne leders opgave. Spørgsmålet er, om ledelseskommissionen kan få luget ud i de barrierer, der lige nu forhindrer en offentlig leder i at udøve god ledelse, skabe rum til faglighed, have fokus på kerneopgaven og tænke og handle helhedsorienteret.

Ser vi tilbage på de seneste års udvikling af den offentlige sektor, skal der virkelig lægges kræfter i, for at der i praksis skabes mere frirum til god ledelse.

Tag nu bare Anders Fogh Rasmussens kvalitetsreform. Den blev lanceret som ”det 21. århundredes velfærdsmodel”. En bred palet af 180 forslag skulle bl.a. sikre ledere et klart rum og ansvar til at lede, luge ud i bureaukratiet, sætte brugerne i centrum og give de enkelte institutioner større frihed. Gode og smukke tanker. Men det store projekt endte med at fuse ud.

SR-regeringen forsøgte at løse nøjagtig den samme opgave med det, der senere er blevet kaldt tillidsreformen. SR lavede i juni 2013 sammen med KL og Danske Regioner i fællesskab en aftale med de store lønmodtagerorganisationer på det offentlige arbejdsmarked, dvs. FTF, Akademikerne samt OAO. Aftalen hedder ”7 principper for samarbejde mellem parter på det offentlige arbejdsmarked om modernisering”.

Flere af de syv principper handler netop om ledelse og bygger på en beskrivelse af god ledelse, der er nærmest identisk med Sophie Løhdes beskrivelse i kommissoriet for sin ledelseskommission. Trods aftalen dengang lykkedes det ikke at skabe det efterspurgte rum for god ledelse. Hvis det var lykkedes, havde det ikke været nødvendigt at nedsætte en ledelseskommission. Det gode spørgsmål er så, hvorfor det ikke lykkedes for SR-regeringen at give plads til bedre ledelse af den offentlige sektor.

En forklaring er, at jo tættere regering og politikere på Christiansborg styrer den offentlige sektor, des mindre plads er der til, at ledelsen kan skabe rum til de løsninger, der giver de bedste resultater for borgere og virksomheder.

Skal den offentlige sektor så ikke styres? Jo, selvfølgelig. Men jo mere detaljeret, des mindre plads til den gode leder. Hvis ledelseskommissionen skal skabe plads til god ledelse, må den i sin afdækning analysere, hvad der skal til for at styringen understøtter god ledelse og ikke begrænser den gode leders råderum unødigt.

Her kan kommissionen hente inspiration fra en række kommuner, der arbejder med at skabe en ny balance mellem styring og ledelse. Et eksempel er Odense Kommune, der styrer efter mål og effekter for borgerne.

København er et andet eksempel. Kommunen har gjort de syv principper fra tillidsreformen til sin egen praksis. På denne måde kombinerer den med succes et stenhårdt fokus på økonomi med plads til, at lokale ledere og medarbejdere kan udvikle deres service. På sundheds- og omsorgsområdet er de politisk vedtagne mål reduceret fra 60 til 9, antallet af vejledninger er faldet med mere end 75 pct., dvs. fra godt 850 til lidt under 200. Den udvikling giver plads til ledelse og til de nødvendige diskussioner med medarbejderne om, hvordan de bedst muligt kan tilrettelægge deres service over for borgere og virksomheder, så de opnår den ønskede effekt.

Andre kommuner går også egne veje og arbejder med borger- og medarbejderinddragelse, tillidsbaseret ledelse og nye politiske arbejdsforhold for kommunalpolitikerne. Forskere taler ligefrem om en styringskløft mellem Finansministeriets omstridte styringsregime New Public Management og New Public Governance, som er vokset frem forneden i kommuner, der hver eneste dag skal finde løsninger på mange komplekse samfundsudfordringer.

Sophie Løhde og hendes ministerkolleger har selv en opgave med at luge godt ud i de alt for mange mål og de alt for detaljerede bekendtgørelser og vejledninger, der lige nu styrer hverdagen for ledere og medarbejdere i den offentlige sektor. Gør de ikke det, kan selv de bedste anbefalinger ikke rykke ret meget ved virkeligheden, og vi vil om fire år kunne sige, at Løhdes forsøg på at skabe bedre rum til god offentlig ledelse led skibbrud – helt på samme måde som VK-regeringens kvalitetsreform og SR-regeringens tillidsreform har gjort det.

Lederne i den offentlige sektor står over for enorme udfordringer de kommende år. De skal finde løsninger på mange komplekse samfundsudfordringer, såsom flygtningestrømme, at knække den sociale arv, miljøproblemer, ressourceknaphed, et stigende antal folk med livsstilssygdomme og at sikre flere i arbejde og uddannelse.

Det kalder på nye måder at arbejde sammen på. Og det begynder med ledelse. Fokus bør være på kvalitet og tillid i stedet for på kontrol og målstyring. Borgerne skal inddrages langt mere i beslutningerne, have større ansvar og medvirke til at producere egne velfærdsløsninger. Medarbejdernes engagement ude ved velfærdens frontlinje skal plejes og styrkes gennem tillidsbaseret styring og ledelse. De politiske ledere skal have et langt tættere samspil med borgere, virksomheder, foreninger og det øvrige civilsamfund.

Det lyder ambitiøst. Men det foregår allerede i dag. Rundt omkring i Danmark er der allerede fuld gang i forandringerne og masser af eksempler på, at grænser bliver brudt ned. Siloer er ophævet. Borgere, foreninger, virksomheder og kommuner samarbejder på kryds og på tværs. Så der er masser af gode erfaringer at trække på.

Nu har den tidligere koncernchef i Falck Allan Søgaard og resten af kommissionen ni måneder til at komme med ideer. Vi kan håbe på, at det denne gang lykkes for regeringen at få sat handling bag ord og tanker. Erfaringerne taler ikke for det, men vi har jo lov til at håbe.

Forrige artikel Data-mining skal understøtte sociale investeringer Data-mining skal understøtte sociale investeringer Næste artikel Mette Bock: Politikken skal tilbage i kulturpolitikken Mette Bock: Politikken skal tilbage i kulturpolitikken

Internettet er en slagmark mellem Kina og USA

Internettet er en slagmark mellem Kina og USA

Verdens to digitale supermagter står for vidt forskellige tilgange til ny teknologi og 5G. Det kan blive afgørende for vores digitale liv, om det bliver den amerikanske eller den kinesiske tilgang, der vinder.

Danske medier har valgt deres Trump

Danske medier har valgt deres Trump

KOMMENTAR: Den danske presse har givet Klaus Riskær Pedersen en flyvende start på hans politiske karriere. Fortsat kritik mod hans kandidatur kan ovenikøbet styrke hans chancer. Det handler om at vinde kampen om opmærksomheden, og det mestrer han.

Ny udlændingepolitik kan koste virksomheder 8.700 ansatte

Ny udlændingepolitik kan koste virksomheder 8.700 ansatte

Det danske arbejdsmarked risikerer at miste tusindvis af aktive hænder som konsekvens af paradigmeskiftet i udlændingepolitikken. Men Inger Støjberg vil hellere hente ny arbejdskraft i udlandet end at lade flygtningene løse behovet for hænder i danske virksomheder eller kommuner.

Rengøringsgigant: Vi jagter arbejdskraft alle steder

Rengøringsgigant: Vi jagter arbejdskraft alle steder

Facility service-koncernen ISS jagter arbejdskraft alle steder. Dels for at løse manglen på arbejdskraft; dels fordi flere og flere analyser internt hos ISS viser, at mangfoldighed målt på køn, alder og etnisk baggrund i sig selv har en lang række forretningsmæssige fordele.

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

KOMMENTAR: Omstillingen til en fleksibel og forandringsparat organisation er en uendelig rejse mod et evigt bevægeligt mål. Derfor kræver det en høj grad af selvindsigt, når du som leder samtidig har som opgave at få andre til at trives under de konstante forandringer.

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Mandag Morgen har bedt iværksætter Mathias Linnemann om tre kulturanbefalinger. Han fortæller blandt andet om en podcast, der fik Teslas aktiekurs til at falde med ti procent, og så er han blevet dybt rørt over en fotobog af krigsfotograf Jan Grarup.

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Stina Vrang Elias er udpeget som ny formand for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hun tager over fra Kjeld Møller Pedersen, der har siddet på posten siden 2001.

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Kun fem ud af tusind asylsøgere, der kommer til Europa, søger asyl i Danmark. Det er tredje år i træk, Danmark holder sig på det historisk lave niveau. Danmark er nu sunket til nummer 75 på FN’s rangliste over lande, der modtager flest flygtninge set i forhold til deres økonomisk velstand.

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Nyt studie kortlægger danske ministres popularitet fra de allerførste ministermålinger i 1978 og frem til i dag. Som statsminister var Poul Schlüter mere populær end nogen anden i embedet i den 40-årige periode. Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt indtager fælles bundplacering.

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Det er en af de største danske erhvervssucceser i nyere tid. Siden starten i 2000 har firmaet været på én lang og stejl vækstkurve. I dag er de to stiftere begge blandt de 25 rigeste danskere, og firmaet er verdens førende på deres marked. Men de færreste har hørt om 3Shape.

På kommunal bootcamp for borgerfokus

På kommunal bootcamp for borgerfokus

Borgmesteren, byrådet og kommunaldirektøren i Kolding vil ikke styre alting fra toppen. Med projektet ”Borgerens Centrum” skal medarbejderne tænke med på udviklingen af løsninger, der tager udgangspunkt i borgerens behov og ikke i lovgivningens regler.

Valgpanik skaber hovsaløsninger

Valgpanik skaber hovsaløsninger

ANALYSE: Politikere på Christiansborg vil haste store reformer af sundhedsvæsenet, udlændingepolitikken og pensionssystemet igennem inden valget. Det kan komme til at koste Danmark dyrt. Meget dyrt.

Tjek dit sundhedsfællesskab

Tjek dit sundhedsfællesskab

Mandag Morgen har kortlagt det skæve Sundhedsdanmark. Find din kommune på kortet, og se sundhedsprofilen for det sundhedsfællesskab, du vil tilhøre under regeringens bebudede reform. Du kan også sammenligne sundhedsfællesskaberne på 15 udvalgte parametre.

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Ved at bygge boligkvarterer, kontorbygninger og hele bydele på store, flydende pramme kan man afhjælpe noget af pladsmanglen i verdens storbyer, mener en hollandsk arkitekt. I det statslige norske energiselskab Equinor undersøger man, om flydende byer kan være en stor ny forretningsmulighed.

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

"En krigsmaskine". "Algoritmernes mand". Vicepremierminister Matteo Salvini er stjernen i den italienske koalitionsregering. I kontinuerlig valgkamp på platforme som Facebook og Twitter er han en kommunikator, der matcher Donald Trump. Selvom han ligesom Marine Le Pen i Frankrig har opgivet modstanden mod euroen, bliver Salvini en udfordring for hele EU.

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

De mest belastede sundhedsfællesskaber i Udkantsdanmark får svært ved at tilbyde samme niveau i sundhedsbehandlingen som storbyernes sundhedsfællesskaber, hvor borgerne er raskere, yngre og har en sundere livsstil. Mandag Morgen har kortlagt danskernes skæve sundhedsprofil.

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Halvdelen af danskerne mener, der er for stor forskel på kommunale sundhedstilbud. De efterlyser handling fra alle parter i sundhedsvæsenet, fast kontaktperson og overblik over egen behandling, viser stor undersøgelse blandt 3.000 danskere foretaget af Tænketanken Mandag Morgen.

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreformen kan afgøre, hvem der skal være landets nye statsminister efter næste valg. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby spiller en hovedrolle. Reformens centrale mål om 500.000 færre ambulante besøg og 40.000 indlæggelser bygger på usikre tal, viser notat fra Sundhedsstyrelsen. Der er "ikke meget solid evidens at basere sig på", erkender styrelsen i notatet.

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland. To kommuner med hver sin sundhedsprofil. Dobbelt så mange lollikkere får kræft, tre gange så mange får en blodprop i hjertet, og fem gange så mange er på førtidspension. Sundhedsreformen skal sikre mere ens behandling. Men det tvivler de to borgmestre på vil lykkes.

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

KOMMENTAR: Lighed i behandling har været et centralt mål for dansk sundhedspolitik gennem årtier. Men Rigsrevisionens nye beretning indikerer, at der forekommer ulighed i sundhedsvæsenets behandling, som relaterer sig til bl.a. alder, køn, geografi og socioøkonomisk baggrund.

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Mandag Morgen har bedt Anette Christoffersen om tre kulturanbefalinger. Hun fortæller blandt andet om en juletradition i Trinitatis Kirke og om en bog, der aldrig forlader hendes natbord.

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Da han skrev sin debutroman, var den så perfekt, at den indbragte ham stående ovationer og litteraturpriser. Men så indtraf derouten, da den svære to’er blev for svær. Og nøjagtigt som kunstnermyten foreskriver, gik Knud Romer destruktivt i hundene – ligesom det sker for så mange andre.

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

KOMMENTAR: Arbejdet med FN’s verdensmål kræver, at vi finder ud af, hvad vi skal måle os på, hvad angår deres opnåelse. Med rapporten ’Baseline for verdensmålene. Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund’ har Danmark taget det første vigtige skridt.

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

KOMMENTAR: Når man følger den årlige virak om World Economic Forums årsmøde i den schweiziske bjergby Davos, skal man ikke lade sig blænde af, hvad der kan synes som varm luft i metermål. Danmark kan sagtens bruge WEF i praksis, hvis vi gør det rigtigt. Et godt eksempel findes i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

INVITATION: Kom til læsermøde den 6. februar og deltag i debatten om Danmarks og den teknologiske fremtid med bl.a. Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, formanden for ATV’s tænketank, professor Maja Horst, og Mandag Morgens redaktør for digital omstilling, Peter Hesseldahl.

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

ANALYSE: Tyskland er Europas største klimaproblem. Hvis tyskerne skal klare sig uden kul og atomkraft, kræver det, at de får åbnet for meget mere grøn strøm fra Danmark og resten af Norden.

Politikerne bør få systematisk efterkritik

Politikerne bør få systematisk efterkritik

KOMMENTAR: Det er et hul i vores politiske beslutningsproces, at der ikke foretages flere og mere systematiske analyser af konsekvenserne af ny lovgivning, efter den er indført. Hvis vi ikke lærer af vores fejltagelser, bliver vi jo aldrig klogere.

Industrisamfundet synger på sidste vers

Industrisamfundet synger på sidste vers

Den industrielle økonomi er gået fra 1.0 til 4.0 – fra kulkraft og dampmaskiner til digital koordination af alle aspekter af produktionen. Nu er vi ved at bevæge os så langt fra den oprindelige form for masseproduktion, at det ikke længere giver mening at kalde det industri.

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Vi er knap nået i gang med industri 4.0, men Universal Robots' tekniske direktør og medstifter Esben Østergaard har allerede blikket rettet mod fremtidens produktionsform. Han forventer, at avancerede robotter i fremtiden vil frisætte og støtte mennesker i en form for fremstilling, der er præget af personlighed, håndværk og variation snarere end masseproduktion.

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

3D-print gør det muligt at skabe værdi på tværs af de sædvanlige forretningsområder. Det skal man forstå, hvis man for alvor vil udnytte fordelene ved teknologien, siger Tue Mantoni, tidligere CEO for Triumph Motorcycles og B&O. 

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Livslang læring er afgørende, hvis vi skal drage nytte af nye teknologier. Sådan lyder det fra to topøkonomer, hvis analyse lagde en af grundstenene under Disruptionrådets arbejde. Nu håber de, at politikerne og virksomhederne husker udfordringen: At det kræver massiv omskoling, når 40 procent af arbejdsopgaverne bliver automatiseret.

Set, læst og hørt: Ida Auken

Set, læst og hørt: Ida Auken

Mandag Morgen har spurgt Ida Auken om, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en westernserie med et kvindetwist og en underholdende podcast om klassisk musik.