Stilhed før Sundhedsplatformens big bang på Sjælland

Blot fire dage efter regionsrådsvalget bliver Sundhedsplatformen natten til lørdag rullet ud på alle sygehuse i hele Region Sjælland. Her skal 12.000 brugere på én gang tage systemet i brug – den største udrulning af systemet hidtil. Det vil give øgede ventetider og skaber nervøsitet hos personale og politikere for it-kaos, stress og personaleflugt.

Andreas Baumann

Hvis du står over for en indlæggelse på et hospital i Region Sjælland, bør du nok væbne dig med en vis portion tålmodighed og forståelse over for personalet.

Blot fire dage efter regionsrådsvalget bliver det udskældte it-system Sundhedsplatformen natten til lørdag rullet ud i hele regionen.

Lanceringen af systemet på de sjællandske sygehuse er den hidtil største målt på antallet af brugere, der på én gang skal tage systemet i brug. Og det vil føre til ekstra travlhed og en periode med øgede ventetider for tusindvis af patienter.

Det er noget af det planlagte “ombygningsrod”, Region Sjælland forbereder sig på ved implementeringen af det nye it-system, forklarer koncerndirektør Lars Onsberg Henriksen, der til trods for både risici og nervøsitet blandt læger, sygeplejersker og regionsrådspolitikere selv tager udfordringen med ro.

“Jeg har en meget god fornemmelse. Vi er så parate, som man kan blive. Så lad os nu komme i gang,” siger han.

Fredag aften kl. 18 stopper personalet på alle sygehusene med at udfylde patientjournaler i det gamle it-system Opus og begynder så i stedet at notere nye indlæggelser i gammeldags papirjournaler, indtil man kl. 03 om natten efter planen er klar til at registrere i det nye journalsystem på Sundhedsplatformen.

Modsat implementeringen af samme it-system i Region Hovedstaden, der forløb forskudt på i alt fire forskellige datoer for de forskellige hospitaler, så de løbende kunne aflaste hinanden med at håndtere patienter, vil udrulningen af Sundhedsplatformen i Region Sjælland ske på én enkelt såkaldt go-live-dag, hvad der bliver betegnet som et big bang, fordi over 12.000 brugere på én gang skal tage det nye system i brug – markant flere end i nogle af de foregående bølger. Se figur 1.

Knald eller fald for Sundhedsplatformen

Figur 1 | Forstør   Luk

Sidste bølge i udrulningen af Sundhedsplatformen bliver et big bang for alle sygehuse i Region Sjælland og over 12.000 brugere natten til lørdag den 25. november.

Kilde: Sundhedsplatformen.dk

For at undgå kaos er der indsat ekstra bemanding i akutmodtagelserne på de sjællandske sygehuse i weekenden og i dagene lige efter lanceringen, og i mindst fire uger efter vil sygehusene være i et særligt it-beredskab for at sikre, at alle medarbejderne bliver fortrolige med at arbejde i det nye it-system fra den amerikanske virksomhed Epic, der i 2013 vandt udbuddet om at levere Sundhedsplatformen til Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Den store finale

Udrulningen af Sundhedsplatformen i weekenden er den sidste af i alt fem implementeringsbølger i Østdanmark, der allerede har ramt hospitalerne i hovedstaden over det sidste halvandet års tid.

Men derfra trækker it-systemet et langt sneglespor af problemer efter sig i form af lavere produktivitet, medicineringsfejl, tabt data og eksempler på kræftpatienter, der ikke behandles til tiden.

Senest har Rigsrevisionen besluttet at igangsætte en undersøgelse af, om Region Hovedstaden var ordentligt forberedt på den nedgang i hospitalernes aktivitet, der fulgte implementeringen af Sundhedsplatformen.

Epic selv har rådgivet regionerne om, at ambulatorierne på sygehusene må forberede sig på en produktionsnedgang på 30 pct. i 14 dage lige efter, at systemet tages i brug. Men i Region Sjælland er man ekstra forsigtige og forbereder sig på en nedgang på op til 40 pct. i de første dage.

“For de planlagte patienter, der kører vi med nedsat aktivitet i det første stykke tid. Det vil sige, at vi måske er nede på 40 pct. af det normale antal patienter. Vi er forsigtige den første uges tid, men så skruer vi stille og roligt op for aktiviteten de efterfølgende uger,” siger Lars Onsberg Henriksen, der håber på, at der vil indtræffe en form for normaltilstand i begyndelsen af det nye år.

Pres på akutmodtagelsen

Sundhedsplatformens sjællandske big bang skaber stor nervøsitet blandt både politikere og de tusindvis af læger og sygeplejersker, der skal tage it-systemet i brug og arbejde med det efterfølgende.

”Jeg har lidt ondt i maven og holder vejret. Men jeg er af den opfattelse, at vi ikke kan stoppe det nu, og så er der kun én vej. Og det er at sikre, at vi kommer igennem bedst muligt,” siger Susanne Lundvald (S) fra regionsrådet på Sjælland.

Men også lægerne er nervøse. Udrulningen af it-systemet i én bølge gør det nemlig særligt afgørende, at implementeringen sker gnidningsfrit, fordi hospitalerne ikke har mulighed for at sende akutpatienter videre til andre hospitaler i regionen, hvis der skulle opstå uventede problemer.

”Utrygheden breder sig, og der er mange, der er stærkt bekymrede for, hvordan det her skal gå. I forhold til hovedstaden har vi en stor mangel på speciallæger i Region Sjælland, og der kommer stadig masser af akutte patienter ind hvert døgn. Dem kan vi jo ikke bare bede om at blive hjemme og komme igen om 14 dage, når vi har bedre tid,” siger overlæge Lisbeth Lintz, der er formand for Overlægeforeningen.

”Vi har også udtrykt meget stor bekymring for, at vi går over til systemet på én gang, fordi det ikke giver os de samme muligheder som i Region Hovedstaden for at aflaste hinanden på skift. Og til det svarer regionen så, at vi til gengæld har muligheder for at sende nogle akutpatienter til hovedstaden efter behov. Men når vi ser på, hvad systemet stadig giver af udfordringer der, hvor de virkelig knokler for at få det til at fungere, så er det måske ikke lige dem, der har det største overskud til at aflaste os,” siger Lisbeth Lintz.

Ifølge Lars Onsberg Henriksen er der dog ingen grund til utryghed og nervøsitet. Regionen har forberedt sig grundigt og indkaldt ekstra personale til akutafdelingerne.

“Vi planlægger med, at vi kan håndtere de akutte patienter selv. Og det er vi ret fortrøstningsfulde omkring. Vi har indkaldt ekstra personale, så vi stort set er dobbeltbemandet i weekenden og i dagene lige efter på alt det akutte. Og så har vi lavet et system, hvor vi hver tredje time får en indmelding fra de enkelte sygehuse om eventuelle udfordringer i deres akutmodtagelser, og om de har behov for at få nedsat mængden af patienter, så nogle andre sygehuse kan aflaste. Og kun i nødsituationer begynder vi at visitere til andre regioner,” siger koncerndirektøren, der forklarer, at det er indgået aftaler om dette med både Region Syd og Region Hovedstaden.

Lisbeth Lintz medgiver, at det ikke kun er nervøsitet og utryghed, der hersker blandt kollegerne. Der er efterhånden også flere og flere, der fortæller hinanden, at det nok skal gå.

”Vi i sundhedsvæsenet er jo vant til store omvæltninger hele tiden. Og under alle omstændigheder kommer patienterne i første række, og så må it-systemet komme bagefter,” siger hun.

Big bang besluttet af embedsfolk

Oprindeligt var planen ellers, at man ligesom i Region Hovedstaden ville gennemføre implementeringen af Sundhedsplatformen i flere etaper på Sjælland. Sygehusene i Nykøbing, Næstved, Slagelse og Ringsted skulle gå først, og en måneds tid efter skulle Roskilde, Køge og Holbæk så følge efter.

Men sidste år blev planen om de to bølger skrottet af den administrative programstyregruppe, primært med argumenter om, at det rent teknisk ville være lettere, fordi alle sygehusene i regionen har samme sygehusnummer, en fælles patientjournal og ofte samarbejder om patienterne.

Det ville derfor betyde større og længerevarende arbejdspres og en øget risiko for utilsigtede hændelser, fordi sundhedspersonalet skulle registrere patienter i både det nye og gamle it-system i en overgangsfase.

Men notaterne bag beslutningen, som Mandag Morgen har fået aktindsigt i, viser også, at der er betydelige risici forbundet ved at lancere it-systemet i én enkelt omgang. Hvis det går galt, går det nemlig rigtig galt for alle sygehusene på én gang.

”Hvis der skulle vise sig at være fejl i Sundhedsplatformen, når denne er implementeret, rammer konsekvenserne flere brugere og flere patienter, når alle sygehusene implementerer samtidigt,” lyder det nøgternt i indstillingen til beslutningen om at samle implementeringen af Sundhedsplatformen i én bølge for hele Region Sjælland.

Regionsrådsmedlem Susanne Lundvald (S) siger, at hun siden da har deltaget i politiske diskussioner om, hvorvidt lanceringen af it-systemet alligevel ikke var bedre at dele op i flere bidder ligesom i hovedstaden. Men den administrative ledelse har vedholdende argumenteret imod.

”Det er vi hele tiden blevet frarådet, og da jeg ikke selv kender noget til, hvordan man indfører et it-system i regionen, så bliver jeg jo nødt til at stole på de mennesker, der arbejder med det,” siger Susanne Lundvald.

Det kan hun og alle andre roligt gøre, forsikrer koncerndirektør Lars Onsberg Henriksen, der også sidder med i programstyregruppen for Sundhedsplatformen.

“Da vi oprindeligt tænkte, at vi skulle have to bølger, så var det fordi, at antallet af brugere i Region Sjælland var så stort, at Epic sagde, at de aldrig havde prøvet en så stor implementering før. Men for et år siden analyserede vi planen og kom frem til, at det simpelthen blev for risikofyldt og besværligt at gøre i to bølger i Region Sjælland,” siger han og uddyber:

“Her i regionen har vi kun et sygehusnummer og et patientjournalsystem for alle sygehusene. Og hvis vi skulle gøre det i flere bølger, så skulle vi oprette to journalsystemer, der skulle køre parallelt mellem de to udrulningsbølger, og det tror jeg ikke helt, vi havde gjort os klart, da vi til at begynde med sagde, at det skulle være to bølger,” siger Lars Onsberg Henriksen.

For sent at stoppe

At implementeringen af Sundhedsplatformen kommer bare få dage efter et regionsrådsvalg, har vekslet nervøsiteten til politiske spændinger.

SF’s spidskandidat Tina Boel krævede således så sent som i sidste uge, at Sundhedsplatformen skulle stoppes og udskydes, hvis den kommende regionsrådsformand skulle forvente støtte fra SF.

Sådan en håndbremsemanøvre er der ikke opbakning til hos nogen andre partier i regionsrådet. Ikke engang fra Enhedslisten, der ellers tidligere var med på SF’s idé om at udskyde lanceringen, og som hele vejen igennem har kritiseret implementeringsplanerne med argumenter om, at det er dårlig timing at indføre systemet i november, hvor influenzaindlæggelserne er hyppigere, og at det er unødigt risikabelt at gøre det hele i én bølge.

Men at ændre på planerne nu er for sent, siger Ursula Dieterich-Pedersen (EL).

”Det er ikke sådan, at jeg tænker, at to uger mere ville kunne gøre en forskel. Det er for sent at ændre på nu,” siger hun og forklarer, at hun ikke selv er så bekymret for selve go-live her i weekenden.

”For selv hvis det værste skulle ske og serverne bryder fuldstændigt sammen, så er jeg sikker på, at personalet heldigvis er dygtige nok til at kunne arbejde videre. De er hårdtarbejdende og meget pligtopfyldende,” siger regionspolitikeren, der selv er sygeplejerske.

Stress og overarbejde

Hun er til gengæld bekymret for, hvad det øgede arbejdspres og overarbejde som følge af udrulningen af Sundhedsplatformen vil føre til.

”Det, jeg er mest bekymret for, er, at vi mister endnu flere gode læger og sygeplejersker. Der er allerede massivt overarbejde, folk har ikke holdt efterårsferie og nu kommer julen så, hvor de heller ikke kan holde juleferie med familien. Så hvornår får vi opsigelserne og sygemeldingerne, fordi at nogen er ved at gå ned med stress?” spørger Ursula Dieterich-Pedersen.

Samme bekymringer hersker hos sundhedspersonalet, bekræfter overlæge Lisbeth Lintz.

”Der er en ganske massiv bekymring for det høje arbejdspres. Og vi kan se, at der allerede nu er et rigtigt presset personale både hos lægerne og hos andre faggrupper på hospitalerne,” siger hun og understreger, at hun trods alt er fortrøstningsfuld.

“En af de ting, der trods alt er fornuftige her i regionen, er, at vi i modsætning til i Region H. beholder lægesekretærerne. Og det er rigtigt vigtigt,” siger Lisbeth Lintz, der kalder det “vanvittigt” at tro, at det vil være billigere at sætte læger til at lave sekretærarbejde.

Også Socialdemokratiet er bekymret for en øget personaleafgang fra sygehusene i Region Sjælland, der generelt har sværere ved at tiltrække eksempelvis speciallæger.

”Jeg er da bekymret for, at læger eller sygeplejersker begynder at sige op på grund af det øgede arbejdspres, som det giver at implementere det her system. Men jeg ser også Sundhedsplatformen – når nu vi har lært den at kende – som en mulighed for at komme videre, fordi der jo gerne skulle være en effektiviseringsgevinst ved at udskifte mange it-systemer med et. Men det kommer selvfølgelig ikke fra dag et,” siger Susanne Lundvald.

Usikre gevinster fra effektivisering

Hvornår disse gevinster kommer, og ikke mindst hvor store de bliver, er endnu uklart. Da Sundhedsplatformen blev indkøbt var der nærmest ikke grænser for, hvilket økonomisk potentiale, det nye it-system kunne give.

For Region Sjællands vedkommende har man regnet med mellem 195 og 335 mio. kr. årligt. Og i Region Hovedstaden vurderes gevinsterne på sigt at ligge på mellem 680 og 1.040 mio. kr. årligt.

Men siden de optimistiske beregninger er begge regioner begyndt at være mere forsigtige med at melde ud, hvornår og hvor meget, der præcist skal effektiviseres for.

Seneste melding fra Region Hovedstaden er, at det “ikke er besluttet i hvilket omfang gevinsterne skal indhentes” og at “gevinstrealiseringen konkret vil blive vurderet i forhold de erfaringer, som er gjort med Sundhedsplatformen på hospitalerne, og hvor langt man er nået med optimering af systemet.” Noget lignende er meldingen i Region Sjælland.

“De gevinster, der er ved sundhedsplatformen, kan være mange forskellige. Det kan være øget patientsikkerhed, øget kvalitet, inddragelse af patienten. Og så kan det være, at nogle arbejdsgange kan blive smartere. Der er ikke forudsat gevinster i 2018, men på sigt – når systemet er optimeret – skulle det gerne kunne udnyttes til enten at se flere patienter, bedre kvalitet eller mere patientsikkerhed. Vi tror på, at der er et potentiale i det – også i form af frigørelse af tid. Men vi har ikke sagt, at vi vil have et bestemt kronebeløb ud af det,” siger Lars Onsberg Henriksen.

Dyrere end planlagt

Der bliver dog brug for et kronebeløb på et eller andet tidspunkt. For systemet er allerede blevet dyrere end planlagt: Cirka 200 mio. kr. ekstra. En aktindsigt i økonomien for Sundhedsplatformen viser, at budgettet for it-systemet er udvidet flere gange.

Senest i juni, hvor budgettet for 2017 blev udvidet med 18 mio. kr. fra de to regioners budgetter og med 32 mio. kr. fra en særlig reserve.

215 mio. kr. mere for Sundhedsplatformen

Figur 2 | Forstør   Luk

Sundhedsplatformen er blevet 215 millioner kr. dyrere end planlagt.

Kilde: Note1: Overførsel af midler fra 2017 til 2018 er på 98,6 mio. kr.
Kilde: Orientering til Programstyregruppen for Sundhedsplatformen, Bilag 12a, 20. september 2017.

 

Og det er ikke første gang. Bevillingen til Sundhedsplatformen er således ændret fra oprindeligt at udgøre i alt 1,148 mia. kroner for perioden 2014-2018 til nu at udgøre i alt 1,363 mia. kroner. Se figur 2.

Og det er ikke engang den samlede pris. Oven i de udgifter kommer også omkostninger til udlån af medarbejdere og leverancer til de enkelte regioner, så totalprisen for Sundhedsplatformen for Region Sjællands vedkommende kommer op på i alt 692 mio. kr. og på ca. 2,1 mia. kr. for Region Hovedstaden – eller samlet set ca. 2,8 mia. kr.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu