Stjernearkitekter vil skabe sunde byer

Mennesket valfarter til byerne og i år 2050 forventer FN, at syv ud af ti af klodens beboere har hjemme i et byområde. Og med bylivet følger forurening, let adgang til fastfood og mangel på motion - og medfølgende livsstilssygdomme som diabetes og KOL. Levevisen i byerne er et af de største og dyreste sundhedsproblemer i dag, fastslår sundhedsforskere. Både Novo Nordisk og en række af de danske stjernearkitekter har da også fået øjnene op for potentialerne i sund arkitektur og arbejder nu med at skabe sunde byer. Og nu tager Mandag Morgens grønne innovationstank, Sustainia også udfordringen op. ”Trafikkaotiske, smoggrå byer fyldt med triste betonklodser og uindbydende pladser udgør den største sundhedsrisiko i dag,” siger Alessandro Demaio, der forsker i global sundhed på Harvard Universitet. Sammen med en række andre internationale eksperter har han bidraget til ”Sustainia Guide to Co-Creating Health”, som udkommer i dag. Guiden giver en række bud på bæredygtige løsninger, der fremmer sundheden i byerne.

Folk valfarter forventningsfulde til storbyerne, men storbyerne gør ikke nødvendigvis noget godt for dem. Mange steder ender byboere med at sidde alene i deres indelukkede lejligheder, spise for mange friturestegte pommes frites og røre sig alt for lidt.

Med de dårlige vaner følger et dårligt helbred. Stadig flere bliver ramt af ikke-smitsomme sygdomme som f.eks. kræft, diabetes og hjertekarsygdomme. Mange af dem kender vi som livsstilssygdomme, og mange af dem er mere udbredt i byerne end udenfor. Derfor forventer man også, at problemerne vil vokse betydeligt fremover. I 2011 boede flere end halvdelen af verdens befolkning i et byområde. I 2050 forventer FN, at andelen er steget til syv ud af ti, eller i alt 6,3 mia. mennesker.

Flere forskere peger nu på, at de største og dyreste sundhedsproblemer i dag er direkte forbundet med den måde, vi bor på i byerne. En af dem er Alessandro Demaio, der forsker i livsstilssygdomme og global sundhed på Harvard Universitet og gæsteforelæser på Københavns Universitet:

Login