Støtten til systemet vakler

VINTERLÆSNING: Støtten til systemet vakler.

Mistroen og frustrationerne bobler frem fra neden.

Vi ser det i form af romerlys og sortklædte demonstranter i danske byer. Eller som et stormløb på Kongressen i Washington. Og som en endeløs strøm af vrede på sociale medier.

Vi har samlet artikler fra Mandag Morgens arkiv, der ser nærmere på den udfordring, vores demokrati står overfor.

Foto: Ritzau / Scanpix
Mikkel Gottlieb

 

Utilfredsheden med demokratiet vokser globalt

Mens demokratiet i det store og hele trives herhjemme, knager det globalt. I midten af 1990’erne var det globale flertal tilfredse med demokratiet, men i de senere år er andelen, der er utilfredse, steget til 57 procent – det højeste niveau siden 1995.

LÆS MERE

***

Hvordan skal vi forstå Viktor Orbán og hans ligesindede?

Polen og Ungarn er EU’s problembørn: De respekterer ikke basale demokratiske rettigheder, og knægter den frie presse og domstolene. Senest har de to lande nedlagt veto mod det samlede EU-budget og coronahjælpepakken. Men hvordan ser konflikten ud set fra Orbáns Ungarn? Er der noget, vi har misforstået i Vesten? 

LÆS MERE

***

Når politik føles som noget opreklameret lort

Danske politikere, medier og vælgere har et fælles ansvar for at lære af de øretæver, som coronakrisen og andre 2020-dramaer har givet vestlige demokratier. Alternativet er, at vi får vores egen Trump, skriver John Wagner.

LÆS MERE

***

”Man kan frygte, at Biden overhører læren af Trump"

USA bliver under Joe Biden EU’s bedste ven i Washington i årtier, forudser USA-eksperten Vibeke Tjalve. Men hun frygter samtidig, at Biden i sin udenrigspolitik vil overse de antiliberale strømninger, der efter Trump fortsat stikker dybt i USA og i Europa. 

LÆS MERE

***

Drop forbløffelsen – Trumps voldelige kupforsøg skete for øjnene af os

Trumps æra vil stå tilbage som historien om et annonceret kupforsøg. Og alle dem, der først sagde fra på den sidste dag, må spørge sig selv, hvorfor de ikke opdagede, hvad der foregik lige for øjnene af dem, skriver Jakob Nielsen.

LÆS MERE


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu