Stol ikke på, at klimamålene vil redde verden

Medlem af Klimarådet, professor Katherine Richardson, mener, vi burde have sat én grads temperaturstigning som maksimalt mål. Hun frygter, at vi med den nuværende udvikling er på vej ind i en alvorlig klimafælde, der gør det umuligt at løse krisen. Internationale forskere bakker hende op.

Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Erik Rasmussen

Hun er en fremtrædende international forsker i menneskets indflydelse på Jordens overordnede klima- og miljøtilstand. Hun deltager i adskillige toneangivende råd og projekter, blandt andet i FN-regi, og har igennem årtier været et af de mest markante ansigter i den danske klimadebat. Hun er også medlem af Klimarådet og en aktiv foredragsholder i ind- og udland. Få har som professor Katherine Richardson, leder af Sustainability Science Center ved Københavns Universitet, så dyb, bred og lang indsigt i klimaforandringerne og biodiversitetskrisen.

Med den indsigt som baggrund formulerer hun nu et skarpt opråb om et helt andet og højere tempo i klimakampen, hvis ikke vi skal risikere at løbe ind i en fælde, der helt fastlåser mulighederne for i tide at undgå de største klimakatastrofer. Bekymringen bygger dels på en ny udvikling i klimaforandringerne, dels på vores vilje til at bekæmpe dem. Hendes pointer støttes af en international analyse, som tre internationale forskere netop har modtaget en pris for.

Richardson ser med bekymring på, hvordan målet om at holde klodens temperaturstigninger under to grader har ført til stadig mere fantasifulde regnestykker, hvor fremtidige teknologier indregnes for at få ligningen til at gå op på papiret, mens udledningerne og opvarmningen fortsætter i den virkelige verden.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu