Stol ikke på, at klimamålene vil redde verden

Medlem af Klimarådet, professor Katherine Richardson, mener, vi burde have sat én grads temperaturstigning som maksimalt mål. Hun frygter, at vi med den nuværende udvikling er på vej ind i en alvorlig klimafælde, der gør det umuligt at løse krisen. Internationale forskere bakker hende op.

Placeholder image
Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix

Hun er en fremtrædende international forsker i menneskets indflydelse på Jordens overordnede klima- og miljøtilstand. Hun deltager i adskillige toneangivende råd og projekter, blandt andet i FN-regi, og har igennem årtier været et af de mest markante ansigter i den danske klimadebat. Hun er også medlem af Klimarådet og en aktiv foredragsholder i ind- og udland. Få har som professor Katherine Richardson, leder af Sustainability Science Center ved Københavns Universitet, så dyb, bred og lang indsigt i klimaforandringerne og biodiversitetskrisen.

Med den indsigt som baggrund formulerer hun nu et skarpt opråb om et helt andet og højere tempo i klimakampen, hvis ikke vi skal risikere at løbe ind i en fælde, der helt fastlåser mulighederne for i tide at undgå de største klimakatastrofer. Bekymringen bygger dels på en ny udvikling i klimaforandringerne, dels på vores vilje til at bekæmpe dem. Hendes pointer støttes af en international analyse, som tre internationale forskere netop har modtaget en pris for.

Richardson ser med bekymring på, hvordan målet om at holde klodens temperaturstigninger under to grader har ført til stadig mere fantasifulde regnestykker, hvor fremtidige teknologier indregnes for at få ligningen til at gå op på papiret, mens udledningerne og opvarmningen fortsætter i den virkelige verden.

Vil du have adgang til artiklen?
Så skal du have et abonnement
Med Mandag Morgen bliver du klædt godt på til fremtiden indenfor vores fem fokusområder:
Mandag Morgen giver dig solid viden om de centrale spørgsmål, der forandrer samfundet. Her får du dybde og sammenhæng, så du kan læse mindre og forstå mere.
  • Læs frit alt indhold på mm.dk
  • Søg i arkivet og gem artikler i Mit MM
  • Få det trykte ugebrev leveret til din adresse
  • Bliv inviteret til MM Live og digitale events
  • Få adgang til læsernes digitale samtalerum
  • Få et personligt nyhedsbrev fra Mandag Morgens fagredaktører