4 modeller for fremtidens sundhedsvæsen

Sundhedseksperter opfordrer regeringen til at lade regionerne fortsætte med at styre sygehusene. Mandag Morgen analyserer fordele og ulemper ved de fire forskellige sundhedsmodeller, der reelt er i spil. Professor forudser, at kommuner skal slås sammen eller tvinges til at lave fælleskommunale selskaber.

Det kan godt være, at regionerne ikke er verdens mest folkelige myndighed, og at kun de færreste vælgere ved, hvad formanden for det lokale regionsråd hedder. Men selv om regionerne aldrig er blevet vælgernes store darling, opfordrer tre af landets førende sundhedseksperter regeringen til at lade regionerne fortsætte med at styre sygehusene og dermed droppe tanken om at lægge sygehusene over til staten.

Jakob Kjellberg, professor og programleder ved VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, er en af de eksperter, som hælder mest til at bevare regionerne.

”De har i det store hele løst opgaverne meget godt. Jeg siger ikke, at regionsmodellen er fantastisk, og at tingene ikke kan blive bedre. Men det er dyrt at lave om. Og kæden hopper lidt af for mig, når man tror, at der ikke længere er uligheder på tværs af landet, eller at problemerne med at rekruttere praktiserende læger og speciallæger i Nord- og Vestjylland forsvinder, hvis bare man lægger ansvaret over til staten,” siger Jakob Kjellberg.

Login