Supersygehuse med vokseværk

Medierne skriver ofte om sygehuse, der bliver skåret ned. Men faktisk bliver der bygget mere sygehus – svarende til 16 fodboldbaner – end forventet.
Jens ReiermannTorben K. Andersen

Når man læser historierne i medierne om de danske sygehusbyggerier, kan man få det indtryk, at der bliver skåret kraftigt ned, og at sygehusene er udsat for en ren massakre. Men det er ikke tilfældet.

Faktisk bliver der bygget 8 pct. mere sygehus, end man forventede, da de enkelte sygehuse fik tilsagn fra staten om at gå i gang med byggeriet. Det svarer til et areal som 16 fodboldbaner. Se figur 1.

Sygehusvæsenets nye danmarkskort

Figur 1 | Forstør   Luk

9 af de 16 sygehusbyggerier er forsinket, og to er fremrykket.

Kilde: Regionerne og Sundhedsministeriet.

Regionerne anslår selv, at det samlede areal på de nybyggede supersygehuse i bl.a. Aarhus, Odense og Aalborg bliver på 1.448.000 kvadratmeter. Det er 113.000 kvadratmeter mere end forventet – eller næsten lige så meget som det nye supersygehus i Gødstrup.

LÆS OGSÅ: Supersygehusene udvider åbningstiden

Der bliver også ombygget lidt mere end forventet på de eksisterende sygehuse i f.eks. Hvidovre, Viborg og på Bispebjerg i København. De aktuelle byggeplaner betyder, at der ombygges 144.000 mod forventede 139.000 kvadratmeter.

Det nye supersygehus i Gødstrup er et eksempel på denne tendens. Det er et af de mest udskældte byggerier, og der er skåret en etage væk. Men selv uden denne etage, bliver sygehuset 10.000 kvadratmeter større end planlagt, da staten gav grønt lys til byggeriet.

Det nye universitetshospital i Aalborg er et andet eksempel. Siden det fik grønt lys af staten, er det vokset med 28.000 kvadratmeter – svarende til en stigning på 21 pct. Det er der forskellige årsager til.

De ekstra kvadratmeter skyldes bl.a. en helikopterlandingsplads på et sengetårn og en udvidelse af teknik- og logistikområder efter påbud fra Arbejdstilsynet. Det er bl.a. sket for at få mere plads til små, selvkørende vogne.

På andre sygehuse skyldes de ekstra kvadratmeter f.eks. nye energiløsninger, som kræver tykkere mure, udvidelse af gangarealer eller andre forhold. Men uanset hvad forklaringen er, bliver der bygget flere kvadratmeter sygehus end forudset, da regeringen gav grønt lys for de store byggerier.

Pengene til de ekstra kvadratmeter skal regionerne finde inden for de eksisterende budgetter til sygehusbyggerierne.

LÆS OGSÅ: Foghs og Løkkes løftebrud blev til økonomisk genistreg


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu