Mobilen er øjenlægens forkontor

Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.

Foto: Rolex Joan Bardeletti
Peter Hesseldahl

MM Special: Højteknologi til lavpris

Brugen af ny digital teknologi er en forudsætning for at nå FNs verdensmål

Teknologi falder så hurtigt i pris, at også de fattigste lande får adgang til nye og avancerede funktioner

Til udviklingslande skal fokus være på need to have, ikke nice to have

En række danske virksomheder har succes med at udvikle digitale løsninger til lave priser

Verden har brug for højteknologi til lavpris

Teknologi er en gamechanger for verdensmålene

Optikere i felten laver synstest for fattige med en smartphone

Dansk app hjælper tusinder af fødende kvinder i udviklingslande

Nokia-spinoff laver billige høreapparater til verdens fattige

Reverse innovation: Når teknologi til ulande sælges i Vesten

I 2011 kørte den engelske øjenlæge Andrew Bastawrous rundt i Kenya og lavede øjenundersøgelser i fjerne landsbyer.

Han var del af et team på 15 mand, som med to varevogne læsset med dyrt måleudstyr kæmpede sig frem til steder, der ofte ikke havde veje, elektricitet eller rindende vand. Men Bastawrous bemærkede, at der stort set altid var god mobiltelefondækning.

Tilbage i London samlede han en gruppe øjenlæger og programmører om at udvikle en app, der gjorde det muligt at foretage grundlæggende øjenundersøgelser med en smartphone.

Dermed var Peek Vision i gang. I dag har Peek Vision screenet en kvart million menneskers øjne, organisationen har kontorer i Kenya, Rwanda, Botswana og Pakistan, og alt tyder på, at brugen af deres teknologi vil vokse meget kraftigt i de kommende år.

Peek Visions synstest ligner den, man får hos en optiker. Men i stedet for at kigge på en tavle på væggen igennem forskellige linser, bliver patienten ført gennem en række billeder på mobiltelefonens skærm. Smartphonen kan også bruges til at undersøge for sygdomme som stær. Ved at bruge en lille, billig forsatslinse kan man fotografere den bagerste del af øjet og tydeligt se nethindens tilstand på skærmen.

Appen sorterer de raske fra

”Et enormt antal mennesker i udviklingslandene lider af øjensygdomme, som de risikerer at blive blinde af, og 5-10 pct. af alle skolebørn burde gå med briller. Men tit er der ingen, der opdager det, og personen forstår ofte heller ikke selv, at det kunne være anderledes,” siger Bastawrous.

Hospitaler og klinikker i udviklingslandene har ikke ressourcer til at undersøge alle, og det er dén flaskehals, Peek Visions app skal afhjælpe. Appen er ikke beregnet til at stille en præcis diagnose; formålet er blot at kunne konstatere, om en persons syn og øjets sundhed er under en vis tærskelværdi.

Peek Vision og deres partnerorganisationer træner lokale frivillige i nogle få dage, så de med en smartphone kan lave den indledende test. Hvis appen viser, at der er problemer, sender de patienten videre til en optiker eller øjenlæge, der kan stille diagnosen mere præcist.

”Dermed kan vi sortere dem, der har normalt syn, fra, så de få øjeneksperter, der er, kan bruge deres tid på at behandle dem, der har brug for det,” siger Bastawrous.

Teknologien sikrer ikke, at patienten bliver behandlet

Andrew Bastawrous føler sig imidlertid ikke fristet til at gå videre og udvikle flere, endnu mere avancerede tekniske funktioner:

”Af vores 30 ansatte er det kun 4, der udvikler software. Vores fokus i dag er først og fremmest på at patienterne i praksis bliver behandlet, og det kan teknologien i sig selv ikke sikre,” forklarer Bastawrous.

”Selv hvis vi indbyggede kunstig intelligens, der kunne foretage en super-præcis diagnosticering på stedet, har det ingen værdi, hvis der ikke er et system, der kan behandle folk. Det afgørende er at forbinde alle led i kæden, fra problemet opdages, til det diagnosticeres, og i sidste ende til personen får briller eller en behandling, der hjælper.”

De fleste screeninger foregår på skoler. Hvis testen viser, at et barn ser dårligt, underretter den lokale klinik om, at der er behov for opfølgende undersøgelser. Øjenklinikkerne er en del af systemet, og derfor kan Peek Vision hele vejen gennem behandlingsforløbet følge med i, hvordan det går for personen:

”Med de data kan vi sætte kræfter ind på at forbedre systemet ved de punkter, der gør, at behandlingen ikke bliver gennemført. Ofte er det meget basale ting, der skal ordnes, f.eks. at sørge for transportmuligheder til klinikken,” fortæller Bastawrous.

Med tiden vil Andrew Bastawrous gerne udvide Peek Visions fokus til andre former for sundhedsundersøgelser, f.eks. for dårlig hørelse, handicap eller psykiske problemer.

”Men igen: Hvis vi skal skabe resultater, er det ikke de teknologiske værktøjer, der er afgørende. Vi kan screene titusinder af mennesker om dagen, men det mest komplekse er at finde nogen, der kan behandle de patienter, vi finder,” fastslår Bastawrous.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu