Syv projekter der skal få danske startups til at blomstre

Selv om betegnelsen økosystem kan anvendes på stort set alt, der kræver, at flere forhold eller livsbetingelser er til stede for, at noget kan vokse og udvikle sig, er det uden for naturvidenskaberne især blevet populært at beskrive forholdene for iværksættere som et økosystem. Livsbetingelserne for et succesfuldt iværksættermiljø tæller blandt andet universitetsmiljøer, der kan uddanne folk med de rigtige kompetencer, adgang til risikovillig kapital, mulighed for sparring med juridiske rådgivere med indsigt i f.eks. patentlovgivning og samarbejde med etablerede virksomheder, der enten kan dedikere medarbejdere til konkrete iværksætterprojekter eller opkøbe succesfulde startups.

Netop en styrkelse af startupmiljøets generelle livsbetingelser har været det prisme, som Erhvervsstyrelsen har vurderet ansøgningerne til en mindre tilskudspulje rettet mod private initiativer, der styrker forholdene for iværksættere, igennem. I alt modtog styrelsen 121 ansøgninger om en samlet sum på 51 millioner kr., og i sidste uge kunne man sætte navn på de 7 udvalgte projekter, der tilsammen modtager ca. 2,2 millioner kr.

The Danish Startup Council

Projektdeltager: Rainmaking Loft Copenhagen ApS. 

Ambition: at få flere udenlandske investeringsfonde til at investere i danske iværksættervirksomheder. Det skal ske gennem 12 events, hvor investeringsfonde i Europa inviteres til København og bliver præsenteret for 10 af de bedste startups i Danmark. Udvælgelsen vil blive foretaget af repræsentanter fra arbejdsfællesskaber, uddannelsesinstitutioner og sociale netværk på tværs af iværksættermiljøerne. Tilskud: 250.000 kr.

Army and entrepreneurship

Projektdeltager: Happy42 ApS.

Ambition: at skabe et iværksættermiljø med fokus på tværfaglighed, kommercielle samarbejder og talentudvikling i det danske forsvar. Projektet handler om at kickstarte innovationsprocesser og gøre potentielle iværksættere i forsvaret interesseret, engageret og involveret i at forfølge karriereambitioner i erhvervslivet. Tilskud: 179.850 kr.

Acoustic Design Center

Projektdeltagere: Business-StartUp.dk K/S, Printtronic Struer A/S, TM Alu Parts ApS, Schacoustics ApS, Mads Miltersen Design, PointSource Acoustics og SLP Holding ApS.

Ambition: at samle alle kompetencer inden for udvikling af lydkoncepter, lydløsninger og mere specifikke lydmæssige specialopgaver i et kraftfuldt Acoustic Design Center. Centeret vil dermed kunne tilbyde en bredere vifte af løsninger, der dækker alt fra strategi-, forretnings- og produktudvikling over konstruktion og teknisk udvikling til prototyping, prøveproduktion, kvalitetssikring og supply chain setup. Tilskud: 500.000 kr.

Ny kommercialiseringsplatform for bioentrepreneurship

Projektdeltagere: COBIS A/S, Dansk Biotek, Copenhagen Life Science Advisors og REBBLS.

Ambition: at etablere en kommercialiseringsplatform for bioentrepreneurship med det mål at frembringe bioteknologiske projektledere i verdensklasse, der har erfaring i praktisk innovation og kommercialisering af bioteknologisk forskning. Med projektet etableres en platform med base på COBIS, hvorfra den vil bidrage til at styrke det nuværende økosystem for bioteknologi. Tilskud: 300.000 kr.

CPHFTW Townhall: Stærkere forankring i det københavnske iværksættermiljø

Projektdeltager: CPHFTW IVS.

Ambition: at skabe et bæredygtigt og langtidsholdbart fællesskab i det københavnske iværksættermiljø ved at videreudvikle på det fundament, som en række teknologiiværksættervirksomheder og CPHFTW har skabt. Projektet vil afvikle 4 store iværksætterarrangementer – Townhalls – om året med over 800 deltagere hver gang for at fejre succeser, skabe synergi, dele viden og udveksle læring, inspiration og kontakter. Tilskud: 391.000 kr.

Startup Borgen

Projektdeltager: Startup Borgen.

Ambition: at hjælpe unge med at starte virksomheder og projekter. Projektet har to overordnede indsatsområder: Dels skal iværksætteri som mulig karrierevej brandes og gøres mere attraktiv, dels skal det eksisterende iværksætterøkosystem styrkes for at kunne understøtte iværksættere på alle stadier, så flest mulige virksomheder bliver realiseret. Tilskud: 400.000 kr.

TechBBQ 2016

Projektdeltager: Trendsonline ApS.

Ambition: at bygge bro mellem stærke investeringsfonde, udenlandske startups og danske iværksættere, der er på vej frem. TechBBQ er en årlig større event for danske tech-startups, der tiltrækker 1.000-1.500 iværksættere. De sidste tre års TechBBQ har øget den internationale interesse for Danmark som iværksætterland og været med til at positionere Danmark som et attraktivt land for investering. Tilskud: 210.000 kr.

Kilde – Erhvervsstyrelsen 

Forrige artikel Hvis Danmark var et nærområde Næste artikel Obama og Merkel er klimaets vigtigste allierede

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Det danske økologimærke er blevet synonymt med varer, som er gode for os og vores klode. Men økologiske produkter er ikke nødvendigvis bæredygtige i bred forstand – eller det mest klimavenlige valg. Ø-mærkets popularitet er ligefrem blevet en hæmsko for nogle af dem, der går nye veje for at skabe fremtidens klimavenlige fødevareproduktion.

Derfor opgav politikerne klimamærket

Derfor opgav politikerne klimamærket

Den forrige regering forsøgte i foråret at indføre et klimamærke til fødevarer, men det viste sig at være for kompliceret. Nu vil fødevareminister Mogens Jensen forsøge at gøre forbrugerne mere klimabevidste gennem folkeoplysning og informationskampagner.

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Etisk Råd kalder det i en rapport ”etisk problematisk” at afvise GMO som et af værktøjerne til at dyrke tilstrækkeligt med fødevarer uden at ødelægge klimaet. Selv Økologisk Landsforening afviser ikke fuldstændigt mulighederne for at tillade sorter med bedre egenskaber via genteknologi.

Kina savner soft power

Kina savner soft power

Beijing er ivrig for at øve kulturel indflydelse, men kun et frit samfund i åben samtale med sig selv kan skabe global efterspørgsel.

Et Europa i form til den digitale tidsalder

Et Europa i form til den digitale tidsalder

KOMMENTAR: Bag Vestagers nye job ligger en meget stærk ambition i den nye Kommission om at rykke hurtigere og mere effektivt på den digitale dagsorden. Man fristes til at sige: Endelig. Må alle gode ønsker følge Vestager på gigantmissionen.

EU satser på grøn omstilling – med gas

EU satser på grøn omstilling – med gas

Grøn omstilling står centralt i den nye EU-Kommission af klimamæssige, økonomiske og industripolitiske grunde. Samtidig sikrer valget af hollænderen Frans Timmermans som klima- og energichef, at EU-toppen fortsat støtter import af russisk naturgas.

Et godt råd til danske startups: Go east

Et godt råd til danske startups: Go east

I det klassiske iværksættereventyr tager den lille startup til Silicon Valley og finder investorer og et kæmpe marked i USA. Men eventyrlystne iværksættere bør kigge mod Asien, som bugner af muligheder. Danske startups er generelt ikke særlig internationalt orienterede – og Asien er stort set ikke på landkortet.

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

I weekenden fandt en af verdens største computerspilsturneringer sted i Berlin, og endnu en gang blev det klart, at e-sport er meget mere end bare underholdning. Industrien er en sovende kæmpe med et stort uforløst samfundsmæssigt og industrielt potentiale.  

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikerne bag sidste års energiaftale skubber bæredygtig dansk biomasse til side for at bane vejen for klimavenlige varmepumper. Resultatet er bare, at værkerne fastholdes i at fyre fossile brændsler af, når vinterkulden tager fat, og varmepumperne ikke længere slår til.

Biomassen tages op til politisk revision

Biomassen tages op til politisk revision

Biomasse har været under kritik i den seneste tid, og politikerne tager nu træpiller, flis og halm op til revision. Hvordan skal biomassen bruges i fremtidens varmeforsyning? Og er det fornuftigt at basere de små, decentrale værker på naturgas frem for bæredygtig dansk biomasse? Vi har spurgt politikerne bag energiaftalen fra 2018 om deres holdning til biomasse. 

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Socialdemokratiets og Venstres vælgere trækker de to partier fra hinanden på nogle af de mest centrale temaer i dansk politik: lighed, skat og velfærd. Forskellene har være forbløffende stabile i 40 år. Det viser Mandag Morgens omfattende undersøgelse af vælgernes holdninger. Det forsøgte Løkke at løse med sit velfærdsløfte og SV-regering. Ny V-formand står nu med et alvorligt dilemma mellem hensynet til velfærdsvælgerne og ønsket om en klar borgerlig profil.

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Statsminister Mette Frederiksen sidder tungt på ejerskabet til valgets to vigtigste temaer – velfærd og klima. Det bliver svært at rykke ved for Venstres nye formand. Men ikke umuligt. Venstre har også sine styrker, viser valgundersøgelse.

Løkke grundlægger sit exit i 2015

Løkke grundlægger sit exit i 2015

En af de mest oversete politiske historier er Venstres fejllæsning af valgresultatet i 2015, mener valgforsker. Selv om vælgerne havde givet reformpartierne en ordentlig lussing, fortsatte Løkke med at gå reform-amok. Det var en af årsagerne til, at han tabte regeringsmagten, lyder dommen.

Set, læst og hørt: Stine Bosse

Set, læst og hørt: Stine Bosse

I denne uges ’Set, læst og hørt’ anbefaler forretningskvinden Stine Bosse filmen om, hvordan Cambridge Analytica var med til at hacke Trump til sejr. Og så skal vi en tur tilbage til 1970’erne med bandet 10CC.   

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Det fossile brændsel naturgas vinder indpas på de små varmeværker, mens regneregler, der blev vedtaget i forbindelse med energiaftalen sidste år, dømmer bæredygtig, dansk biomasse ude. Reglerne er et forsøg på at fremme varmepumper og dermed en grøn omstilling af værkerne, men varmepumperne rækker ikke til hele vinteren.

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

De decentrale værker kan i højere grad end de store, centrale kraftvarmeværker aftage den danske skovflis. Derfor er det en god idé at lade de små værker benytte sig af den bæredygtige biomasse, der er tilgængelig inden for landets grænser, vurderer flere eksperter.

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaminister Dan Jørgensen (S) giver sig god tid til at bygge en bred alliance bag regeringens mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Efter ministerens udtalelser i Mandag Morgen om nye regler for biomasse kæmper brancheforeningerne Dansk Energi og Dansk Fjernvarme for fortsat politisk accept af afbrænding af træ på kraftværkerne.

Løkkes fatale selvbedrag

Løkkes fatale selvbedrag

Det uhørt dramatiske opgør i Venstre tjener som skrækeksempel på, hvad der kan ske, hvis en leder ikke har en exitstrategi.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

TECHTENDENSER: I fremtidens økonomi skifter fokus fra det masseproducerede og standardiserede til det usædvanlige og personligt tilpassede. Når det forudsigelige kan automatiseres, bliver det det udsøgte og specielle, som driver økonomien.

Brainstormen stilner af

Brainstormen stilner af

Forestillingen om, at man kan finde de gode idéer ved at smide så mange på bordet som muligt, holder ikke længere. Idéerne skal ud af mødelokalet. 

Udvikler du mennesket bag talentet?

Udvikler du mennesket bag talentet?

Talenter, der accelererer hurtigt karrieremæssigt, har også brug for at accelerere det at modnes som menneske. Kan du som leder sætte strøm til læren om livet, så kan du få talenter, der modnes hurtigere end andre. Din opgave er ikke bare at uddanne, men at danne talentet.

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

De blå partier er ude af trit med deres vælgere om et af valgkampens hovedtemaer. Et stort flertal af danskere på tværs af alle partier ønsker et loft over, hvor mange børn der må være per voksen i landets børnehaver og vuggestuer. Kommunerne har længe været modstandere, men har læst skriften på væggen.

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Mikkel Bogh anbefaler en udstilling, der sætter Emil Nolde i helt nyt lys, barokmusik fremført af Les Ombres og dansk poesi.

Rekordmange vælgere besluttede sig først i valgkampen

Rekordmange vælgere besluttede sig først i valgkampen

Næsten halvdelen af alle vælgere besluttede sig først under selve valgkampen for, hvem de ville stemme på ved folketingsvalget i juni, viser stor undersøgelse. Det er det største antal usikre vælgere, der nogensinde er registreret i den slags målinger. Næsten hver tiende besluttede sig først på selve valgdagen.

Det polariserede demokrati

Det polariserede demokrati

KOMMENTAR: Mens vi kan glæde os over, at tilliden til politikerne er steget for første gang i mange år, har vi fortsat brug for at finde veje til indflydelse for de grupper, som føler sig marginaliseret og overhørt.

Johnsons Brexit er revolutionær populisme

Johnsons Brexit er revolutionær populisme

ANALYSE: Storbritannien har under Boris Johnsons kortvarige ledelse opgivet konservatismen og erstattet den med en revolutionær politik som den, Trump fører i USA.