Kulturanbefaling af 
Ole Birk Olesen

The Good Doctor, Cormac McCarthy og Benjamin Hav

Ole Birk Olesen bingewatcher medicinsk tv-drama om ung kirurgisk reservelæge og lytter til dansk rap, når han kører i bil. Derudover anbefaler han skønlitterær trilogi af prisvindende amerikansk forfatter.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Set for nylig

Ole Birk Olesen

Ole Birk Olesen er dansk politiker og medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Han er spidskandidat for Liberal Alliance i Københavns Kommune til kommunalvalget 2021. I perioden 2016-2019 var han transport-, bygnings- og boligminister.

Mit behov for fiktionshistorier og de følelser, dilemmaer og personer, som de præsenterer os for, er stort. Jeg synes, at de gør mig klogere på livet og på mig selv. Da jeg var yngre, slugte jeg den ene bog efter den anden. I de senere år har det især været film og serier. Jeg binger for øjeblikket afsnit på afsnit af ’The Good Doctor’. Det er mere sødsuppe, end jeg er vant til, men det er knaldgodt lavet. Hovedpersonen, en ung autist, som har formået at gennemføre sin uddannelse i medicin og har fået job som kirurgisk reservelæge, er et elskeligt bekendtskab, som giver os akavet ærlighed kombineret med medicinsk genialitet. Hvert eneste afsnit rummer rørende situationer om liv og død, kærlighed og menneskelige relationer, og selvom alle taler om ’Kastanjemanden’, så kan jeg ikke komme i gang med den, før jeg har set de fire afsluttede sæsoner om mit unge lægebekendtskab, Shaun Murphy.

Læst for nylig

Læsning af skønlitteratur er med de senere års lette adgang til fiktion på film og i serier blevet forvist til mine ferier. Jeg nåede i sommerferien efter flere tilløb halvvejs gennem Cormac McCarthys grænselands-trilogi. Jeg fik læst ’Alle de smukke heste’ færdig samt halvvejs i ’Over grænsen’. ’Byerne på sletten’ ligger endnu uåbnet. Jeg er vild med Cormac McCarthys nøgterne beskrivelse af det, der i virkeligheden tæller i livet: at opretholde det, at leve det med samvittighed og sammen med mennesker, man holder af og elsker. Liv, ordentlighed, kærlighed. Hvad er der mere at gå op i? Skønhed, det skal også med. Cormac McCarthy er en no bullshit-forfatter, som lader os se ind i sindet på mennesker, mest mænd, som ikke bruger mange ord, men som til gengæld kun bruger ord, som er sande. Jeg elsker det.

Hørt for nylig

Vi kørte i bil til Norditalien i sommerferien, hvilket gav mig indblik i mine sønners aktuelle musiksmag. Jeg har de seneste par år brugt en del timer i selskab med sorte amerikanske jazzmusikere fra 1950’erne og 1960’erne, og jeg havde vist behov for noget andet input. Rapperen ’Benjamin Hav’ bed sig fast, og hans overlegne og på samme tid både hurtige og tilbagelænede rap afspilles nu ofte på Spotify, når jeg kører i bil. Ud over at jeg var ung i 1990’erne, og derfor har hans dance-/electrolyd med i min egen bagage, så er det hans udstråling og tekster, som fanger mig. Hvis karakteren Benjamin Hav var min ven, så ville han være min mest cool ven. Og han er lidt min ven, synes jeg.

Omtalte personer

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu