Tillid giver bedre ledelse

Jens Reiermann
[graph title="Carsten Haurum" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/9310f-carsten-haurum-275-copy.JPG" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/27d5a-carsten-haurum-275-copy.JPG" text="• Født i 1956"] [/graph]

Da Margrethe Vestager lige før sommer skrev under på en aftale med kommunerne, regionerne og de store fagforbund for offentligt ansatte, kanoniserede hun syv principper for en modernisering af den offentlige sektor. Ifølge det tredje princip skal ledelse og styring ”tage afsæt i tillid og ansvar”.

Forårets reform af folkeskolen er det første store eksempel på ny lovgivning, der helt bevidst opstiller færre mål og rydder ud i detailreguleringen. Skolelederen får større frihed til at tilrettelægge arbejdet på den enkelte skole. Til gengæld skal mindst 80 pct. af eleverne være gode til at læse og regne i de nationale test. 

”Folkeskolen er vores børns fremtid. Derfor skal skolelederne i København have rigtig gode rammer for deres arbejde. Til gengæld skal vi også stille krav. Hvis en leder ikke leverer varen, skal vedkommende skiftes ud,” sagde Københavns overborgmester, Frank Jensen, i sidste uge.

I en anden af Københavns Kommunes 7 forvaltninger, Kultur- og Fritidsforvaltningen, noterer administrerende direktør Carsten Haurum sig udviklingen med tilfredshed: Tillidsbaseret ledelse er rykket fra ønsketænkningens periferi helt ind i centrum af diskussionen af, hvordan den offentlige sektor skal styres.

”Vi har arbejdet med tillidsbaseret ledelse i fire-fem år og har rigtig mange gange fået at vide, at det ikke kan praktiseres andre steder end hos os. Det er virkelig spændende at se udviklingen. Jeg er helt sikker på, at tillidsbaseret ledelse er et godt bud på ny styring af den offentlige sektor,” siger han.

På CBS har ekspert i tillidsbaseret ledelse, lektor Niels Thyge Thygesen, fulgt Carsten Haurums arbejde gennem flere år.

”Nogle gange sætter man lighedstegn mellem tillid og ikke-ledelse og ser på alt det, der er mindre af – f.eks. regeltyranniet. Men Carsten Haurum er også optaget af, hvilken ledelse der skal være mere af. Han tænker hele tiden på, hvilke beslutninger han skal træffe, for at tillid også fungerer som værktøj for en leder,” siger Thygesen.

Tillid som tilvalg

For Carsten Haurum er tillid nøglen til at lede den offentlige sektor på en anden måde.

”Vi skal væk fra en stor og tung offentlig sektor præget af hierarki og regler. Vi skal have mere og bedre ledelse, og vi skal frigøre den energi, der er blandt medarbejderne. Derfor skal vi flytte så mange beslutninger som muligt ud til lederne af vores institutioner,” siger Carsten Haurum.

Han er den øverste chef for godt 1.700 medarbejdere ansat på biblioteker, kulturhuse, idrætsanlæg og i Københavns Ejendomme. Det svarer til en stor virksomhed i den private sektor.

Når ledelsesstilen skal gøres mere tillidsbaseret, kommer toplederen selv uundgåeligt i centrum. 

”Toplederen skal vælge sin måde at lede på og tage stilling til, om man vil styre mere eller mindre hierarkisk, eller om man vil arbejde med tillidsbaseret ledelse. Man kan ikke bare vælge et eller andet, for man kommer virkelig til at stå på mål for sine valg. Valget skal stemme helt overens med ens eget dna,” siger han.

Forandring på dagsordenen

Hvor svært dette personlige valg end kan være, er det kun begyndelsen på den proces, der kan forandre en organisation.

”Jeg synes, det er et paradigmeskifte, når vi går fra det hierarkiske til det tillidsbaserede, og jeg mener, at alle skal være med. Derfor skal det være meget transparent, hvad der sker, og alle skal acceptere, at det er den vej, vognen kører. Man kan ikke beordre ret meget, selv om man har mange stjerner på skuldrene,” siger Carsten Haurum.

Udbredelsen af den tillidsbaserede ledelse er sket trin for trin nedad i ledelseshierarkiet.

”Alle skal trække så meget som muligt. Det er min opgave som topleder at være en drivende kraft, men jeg kan ikke gøre det alene.”

En del af opgaven er at tydeliggøre forskellen mellem den tillidsbaserede ledelse og mere traditionelle ledelsesformer.

”Normalt søger en leder at minimere risikoen, men Carsten Haurum er ikke bange for at løbe en risiko og uddelegere kompetence til at tage beslutninger. Han mestrer ikke sikkerheden, men risikoen,” siger Niels Thyge Thygesen, CBS.

Carsten Haurum har også haft løbende samtaler med kommunens politikere om sin tillidsbaserede ledelse. ”Man overlever ikke i toppen af en kommune, hvis ikke politikerne har forståelse for, hvordan vi arbejder. Der er ikke truffet en formel beslutning, men gennem mange samtaler har jeg sikret mig, at vi var på en vej, der kunne accepteres.”

Nøjagtig som medarbejderne har politikerne også skullet vænne sig til den tillidsbaserede ledelse i kultur- og fritidsforvaltningen.

”Vi har brugt den tillid, vi har haft, bl.a. fordi der har været styr på økonomien. Og så har vi samarbejdet tæt med det politiske system. Men til syvende og sidst er det direktørens opgave at forme organisationen, så vi kan levere varen,” siger Haurum. 

For borgernes skyld

Carsten Haurum har et par regler, der skal gøre en ende på regeltyranniet.

”Vi skal afskaffe alle de regler, der er indført, for at man kan være sikker på et eller andet, og alle regler, der er indført, fordi der har været et samråd på grund af en enkeltsag. Stol på jeres ledere. Der er ingen grund til at tro, at folk laver fejl med vilje,” siger han.

Derfor begynder tillidsbaseret ledelse helt oppe fra toppen – med politikere, der tager tilliden alvorligt og tør diskutere enkeltsager uden at reagere med krav om nye regler. Men den fortsætter ned gennem organisationen og helt ud til borgerne.

”Det hele handler om borgerne. Det næste skridt i fortællingen om tillid er at inddrage borgerne meget mere. Det gør man jo allerede med digitaliseringen, hvor borgerne betjener sig selv.”

Lige nu holder flere og flere af de københavnske biblioteker f.eks. åbent frem til kl. 22, men er ubemandede i nogle af timerne.

”Vi siger til borgerne, at I har betalt for faciliteterne, så brug dem, men pas nu på dem. Her i foråret har vi åbnet biblioteket på Blågårds Plads, og vi har ikke haft problemer.” 

Og det bedste tidspunkt at gå i gang med den tillidsbaserede ledelse? Nu, siger Carsten Haurum. ”Vi behøver ikke mere snak. Man får innovation og engagement, hvis man fjerner sig fra det hierarkiske. Der er ikke så meget at tænke over. Just do it.”

For Niels Thyge Thygesen har det meget stor betydning i diskussionen af den offentlige sektor, at en topleder som Carsten Haurum tør bane nye veje.

”Der er rigtig mange, der kan skrive pæne ord på et stykke papir, men Carsten Haurum kan også gennemføre det.”


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu