To grunde til at være en stolt dansker

På trods af de seneste måneders dårlige internationale omtale af Danmark er der stadig mange, der misunder os vores unikke samfundsmodel.

Det er ganske utroligt, at et lille land som Danmark formår at få så meget omtale, god som dårlig, som tilfældet er i øjeblikket. Jeg vil koncentrere mig om det gode, for jeg er netop hjemvendt fra USA, hvor jeg blev præsenteret for to positive syn på Danmark med hver sit udgangspunkt.

Det ene synspunkt kommer fra Bernie Sanders, som i øjeblikket forsøger at blive nomineret som Demokraternes præsidentkandidat side om side med Hillary Clinton. Han elsker den danske velfærdsmodel og ser den som et forbillede for det amerikanske samfund, han gerne vil skabe.
Om amerikanerne deler hans danske begejstring, får vi at se, men jeg gør. Hans omtale af Danmark gør mig glad og stolt, fordi det styrker min tro på, at den danske samfundsmodel faktisk er unik og noget, vi skal værne godt om.

Det bekræftes også af et andet faktum, jeg faldt over under mit besøg i USA. Her læste jeg i magasinet Forbes, der i slutningen af sidste år udgav sin årlige liste over de bedste lande at gøre forretning i. Her ligger Danmark for 6. gang (ud af 10) på førstepladsen. Vi scorer højt på bl.a. gennemsigtighed, lovgivning, lav korruption, teknologi og innovation.

Genkender det i hverdagen

Både Sanders’ politiske og Forbes’ mere kvantitative vurdering af Danmark bliver jævnligt bekræftet af min egen hverdag som leder af en af landets største uddannelsesinstitutioner.

Selv om uddannelsesområdet som andre velfærdsområder presses økonomisk i disse år, er det for mig stadig en helt grundlæggende glæde at være med til at udbyde noget så fundamentalt godt som gratis uddannelse til tusindvis af unge mennesker, der skal drive det danske velfærdssamfund videre. I stort set alle de lande, jeg besøger, er vores gratis uddannelsessystem og gavmilde SU-system noget, der fremhæves som typisk dansk og misundelsesværdigt.

Samtidig oplever jeg dagligt, hvordan den generation, der er døbt generation Y, har en fremtidstro og innovations- og startupgejst, som jeg ikke kan mindes at have oplevet hos tidligere årgange og generationer.

Næsten dagligt får jeg mails fra eller hører om tidligere eller nuværende elever, som er blevet selvstændige og stædigt holder fast, selv om de ikke er blevet millionærer med det første. Det er faktisk ikke altid så meget pengene, men mere friheden og det, at ideer og projekter kan lade sig gøre, hvis man har ambitionerne og viljen, som rykker i dem. De lader sig ikke slå ud af, at f.eks. kreditmulighederne for danske iværksættere ikke nødvendigvis er det, som har bragt Danmark ind på Forbes’ 1. plads.

Senest har jeg oplevet den voksende innovations- og iværksættergejst gennem interessen for vores nye Innovationsgymnasium, som vi åbner til august. Til vores åbent hus-arrangementer i januar mødte vi en overraskende stor opbakning fra unge og deres forældre til, at innovationskompetence og iværksætteri er det, som det danske velfærdssamfund skal overleve på i fremtiden. Også fordi iværksætterkompetencer er globale kompetencer, som også etablerede virksomheder gerne ser hos deres nye medarbejdere.

 Satsning har båret frugt

Den innovations- og startupgejst er ikke kommet ud af det blå. Den er selvfølgelig drevet af, at ny teknologi i dag har gjort det tifold lettere at starte egen virksomhed. Udviklingen er også drevet af en politisk enighed om at prioritere iværksætteri og vækst, og så har det været på dagsordenen i det danske uddannelsessystem med stigende interesse gennem de sidste 10 år, hvor der har været fokus på iværksætterkonkurrencer, nye fag og særlige klasser, der er fokuseret på innovation og iværksætteri.

Endelig er dygtige iværksættere slået igennem og står som strålende ledestjerner for de unge. Kapaciteter som Mads Faurholt, Nicklas Kany, Tommy Ahlers, Jesper Buch, Johan Bülow og Claus Meyer, der ikke bare har succes, men også går forrest i at udvikle og investere i nye talenter. Det virker som om, vi for alvor er begyndt at høste de første frugter af indsatsten.

Det hele kan koges ned til den særligt stabile politiske og forretningsmæssige samfundsmodel, som vi har i Danmark, og som mange – med rette – misunder os. Det er derfor jeg midt i den mindre pæne omtale, som Danmark også får i øjeblikket, alligevel føler en særlig stolthed over at være dansker.

Forrige artikel Gå, hvis du vil tage beslutninger der rykker Næste artikel Verdensborgerskab og empati er en del af den nye dannelse
Danske whistleblowere er retsløse

Danske whistleblowere er retsløse

655 danske virksomheder har en whistleblowerordning, men hvem beskytter de egentlig? Ordningerne kan ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem.

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Efter afsløringerne af hvidvaskskandalen i Danske Bank og den danske og internationale finanssektors omfattende skattespekulation er det blevet en tand sværere at besætte de øverste poster i dansk erhvervsliv. Her kommer et bud på de kandidater, hvis personlige hæderlighed skal igennem en historisk hård test, før de kan lande i en af de tre tunge topposter, der står ledige lige nu.

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Halvdelen af de store bankers topchefer ville efter alt at dømme være dumpet på Finanstilsynets nye skærpede praksis for egnethedsvurderinger. Det viser en gennemgang af bankdirektørernes cv’er. Der er brug for mere transparens i tilsynets vurderingsgrundlag, lyder det fra eksperter.

Her foregår den digitale jobjagt

Her foregår den digitale jobjagt

KOMMENTAR: For 20 år siden revolutionerede internettets digitale løsninger jobsøgning og rekruttering. Nu er næste bølge på vej. Sociale medier og Google kan blive måden, du finder din næste kernemedarbejder – eller selv får et nyt job. Rekrutteringsekspert Frederik Lysgaard giver dig en guide til fremtidens jobmarked.

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Mandag Morgen har bedt Kvinfo-direktør Henriette Laursen om tre kulturanbefalinger. Hun fremhæver både tv-serien Babylon Berlin og forfatter Aydin Soei, og så har hun overhørt et citat til en demonstration for seksuelt samtykke.

Nye generationer kan koste S og V magten

Nye generationer kan koste S og V magten

Den kommende valgperiode bliver en af de sidste, hvor Socialdemokratiet og Venstre er de toneangivende partier i dansk politik. Danmarks yngste vælgere vil halvere de to store partier. Deres foretrukne partier er Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet. Danmark er i gang med et markant generationsopgør, en revolution, der vender op og ned på de politiske partiers styrkeforhold.

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Flere pensionskasser bekender nu åbenlyst politisk kulør og arbejder for at presse nøje udvalgte politiske agendaer igennem over for de virksomheder, de investerer i. Vi ser nærmere på tre af de absolut mest aggressive pensionsspillere, der kæmper for hver deres agenda.

Et gult wake-up call til den grønne elite

Et gult wake-up call til den grønne elite

ANALYSE: Den grønne omstilling er ikke bæredygtig, hvis den tager fra de fattige og giver til de rige. Det har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, måttet indse. Det samme skal resten af EU forholde sig til, hvis man vil af med kulindustrien, der beskæftiger 480.000 mennesker i Europa.

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

ANALYSE: Det danske erhvervsfremmesystem trængte til en overhaling – så langt har de fleste været enige. Men det system, der træder i kraft den 1. januar, betragtes af mange som et misfoster, hvor alt for mange af de ting, der rent faktisk fungerede i det gamle system, risikerer at gå tabt.

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Teknologi har disruptet demokratiet. Specialiserede digitale platforme med teknikker fra moderne corporate marketing gør det let at starte et nyt parti eller en borgerbevægelse. Amerikanske NationBuilder har bidraget både til Donald Trumps valgsejr og til at skaffe gadebelysning ved den utrygge Nørrebro Station.

Europas nationale demokratier skælver

Europas nationale demokratier skælver

Politikere i de europæiske lande får stadigt sværere ved at danne regeringer og føre politik, for når de politiske yderfløje vokser, reduceres evnen til at finde kompromisser. Splittelsen hjælpes på vej af russisk støtte til fløjene.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Tyskland er et af de få lande, der har valgt at indføre lovgivning som led i kampen mod desinformation. ”Facebook-loven” som den populært kaldes er imidlertid blot ét af flere initiativer, som tyskerne har indført for at bekæmpe indflydelsesoperationer, desinformation og propaganda.

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

INTERVIEW: Kapitalismen mangler at tage hensyn til den kompleksitet, der er kommet i vores samfund. Nationalstaten og internationale organisationer kan ikke alene løse nogle af de store udfordringer, vi står overfor. Virksomhederne er nødt til at tage et ansvar, mener den tidligere topchef i Novo Nordisk.

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

I sine mange år i ATP stod nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen for talrige aktieudlån, hvor landets største pensionskasse ikke havde nogen kontrol med, hvad deres aktier blev brugt til. En stor del af de mange udlån foregik via en konstruktion i Luxembourg, som ATP selv betegner som kreativ.

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Fire kommuner tester lige nu, om det kan betale sig at investere i et bedre liv for langtidsledige og socialt udsatte med 50.000 kr., som de selv råder over. Erfaringerne fra et lignende projekt i Aarhus er gode, men lovgivning kan stoppe yderligere udbredelse af de gode erfaringer.

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Aldrig før har meningsmålinger vist så få vælgere vandre over midten som nu. Men blandt partierne internt i både blå og rød blok er der gang i vælgerstrømmen. Hele 37 pct. af vælgerne vil stemme på et andet parti. Det er ikke vælgerne, som har flyttet sig. Det er partierne, siger valgekspert.

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

KOMMENTAR: Som ung er man bange for at vælge den forkerte uddannelse, men vejen til læring og opkvalificering vil være langt bredere fremover. Udfordringen bliver ikke, om man vælger rigtigt, men i langt højere grad om man kan begrænse sig.

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

KOMMENTAR: Vi har alle mødt en dårlig leder, der kun er leder for magtens og pengenes skyld. Men er det et retvisende billede af den danske lederstab? Og hvis ja, skaber vi så bedre ledelse ved at fremhæve de dårlige eksempler?

Sådan organiserer du den digitale innovation

Sådan organiserer du den digitale innovation

KOMMENTAR: For at få succes i den digitale æra er organisationer nødt til at skabe både inkrementel og radikal innovation – med brugeren i centrum. Ved at bruge to forskellige typer innovationsenheder kan organisationer parallelt optimere kerneforretningen og udforske radikale innovationer, der kan sikre fremtidens succes.

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

KOMMENTAR: Ikke kun jordens klima bliver varmere og tvinger virksomhederne til at omstille sig til et markant anderledes erhvervssamfund. Forretningsklimaet bliver også varmere og kræver et nyt ledelsesparadigme. Her er portrættet af en 'hot' leder.

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Udflytninger af statslige arbejdspladser har ikke hentet vælgerne "hjem" til Venstre. Ved det kommende valg står Venstre til at gentage det historisk dårlige resultat fra valget i 2015.

To borgerlige statsministre, to personligheder, to ledere

To borgerlige statsministre, to personligheder, to ledere

Udgivelsen af to nye bøger om hhv. Poul Schlüter og Lars Løkke Rasmussen er en god anledning til at sammenligne de ledelsesstile, som er og har været de to borgerlige statsministres personlige fingeraftryk på hver deres epoke.

Sådan ser et politisk opbrud ud på dansk

Sådan ser et politisk opbrud ud på dansk

KOMMENTAR: Partiernes størrelse er næsten uændret – men alligevel vil den logik, der har opdelt dansk politik i en blå og en rød blok, være kraftigt udfordret efter valget.

Nu er det de røde der vinder på udlændingepolitikken

Nu er det de røde der vinder på udlændingepolitikken

Siden folketingsvalget i 2001 har udlændingepolitikken flyttet titusinder af stemmer fra rød til blå blok. I denne valgperiode er det lige omvendt. Nu flytter udlændingepolitikken stemmer fra blå til rød blok. Socialdemokratiet og Radikale trækker læsset. Det kan afgøre det kommende valg.

DF-profiler står til at ryge ud af Folketinget

DF-profiler står til at ryge ud af Folketinget

Næsten hver femte vælger har forladt Dansk Folkeparti, og store profiler som udlændinge-ordfører Martin Henriksen og EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth er i fare for at ryge ud af Folketinget ved næste valg. Store valgdramaer venter partiet i Nordsjælland og Sydjylland. 

Supermillionærskat skal betale socialdemokratiske valgløfter

Supermillionærskat skal betale socialdemokratiske valgløfter

En ny supermillionærskat og fire andre forslag fra Socialdemokratiet skal skaffe 3 mia. kroner ekstra til velfærdsforbedringer. Men selv med de ekstra penge er der ikke plads til de store forbedringer af velfærden, lyder vurderingen fra eksperter.