To veje til shared value

En førsteklasses intelligens er, som F. Scott Fitzgerald formulerede det, kendetegnet ved evnen til at fastholde to modsatrettede ideer på samme tid og bevare evnen til at fungere. Så prøv denne her:

Udsagn nummer 1 er, at kapitalismen fører os mod Den Sjette Store Masseudryddelse af arter og økosystemer – og underminerer hele vores klima i samme omgang. Hold det op mod udsagn nummer 2, der fastslår, at kapitalismen vil sikre verden for fremtidige generationer.

Hvordan klarer hjernen sig?

Den manglende mellemregning er naturligvis, at kapitalismen – ligesom livet selv – er næsten uendelig fleksibel og har gennemgået mange markante transformationer. Dermed er udsagn 2 aldeles muligt, men kun hvis vi opnår et paradigmeskifte, hvor vi flytter os væk fra tankesæt, teknologier og forretningsmodeller, der bygger på vækst for enhver pris.

Men hvordan kan man afgøre, om en virksomhed, branche eller økonomi er på rette spor? Det spørgsmål meldte sig for nylig, da to virksomheder fortalte om deres bæredygtighedsinitiativer.

Bæredygtig dræberindustri?

Den første var British American Tobacco (BAT), der offentliggjorde sin rapport "Value Shared: A tobacco company for the 21st century". Den sætter fokus på nedbringelse af skadevirkninger, bæredygtigt landbrug og ansvarlig virksomhedsadfærd.

Nicandro Durante, BAT’s topdirektør, omfavner begrebet shared value, der i sin tid blev lanceret af Nestlé og har redet på en bølge, siden Michael Porter og Mark Kramer tog det op i en artikel i Harvard Business Review i 2011.

Erhvervslivets udfordring er ifølge Durante “at sikre, at det, vi gør som virksomhed, ikke kun gavner vores aktionærer, men også har en meget bredere positiv påvirkning af samfundet.”

Fint nok, men for nu at skære igennem: BAT er ledende i en industri, hvis hovedprodukt (selv når det bruges i overensstemmelse med producentens anvisninger) dræber en betragtelig andel af brugerne – og dræber mere effektivt, jo længere folk ryger.

Jovist, man kunne argumentere for at befolkningstallet er et problem, og at cigaretter hjælper med at holde det nede, men det ligger ikke umiddelbart i kortene, at tobaksindustrien vil trække på den form for logik.

Begrænsning af skadevirkningerne er til gengæld et nøgleområde i BAT-rapporten. Rapporten diskuterer fremskridtene inden for tobaks- og nikotinprodukter, der er sikrere end konventionelle cigaretter. BAT anser dette for et fremtidigt vækstområde, der også kan få en stor positiv indflydelse på folkesundheden, og lancerede sin første e-cigaret, Vype, i Storbritannien sidste år.

“At lægge vægt på nedbringelse af skadevirkningerne er naturligvis det ansvarlige at gøre,” siger Durante. "Og hvis det bidrager til at imødekomme ægte forbrugerbehov, giver det også god kommerciel meningen. Det er, hvad enhver bæredygtig virksomhed ville gøre."

På et andet område kalder shared value kalder på en bredere, mere systemisk forandring:

Fordi tobaksdyrkning er en afgørende del af BAT’s forsyningskæde, er mere bæredygtige former for landbrug et vigtigt fokus i rapporten.

Virksomheden understreger, at den ved at samarbejde direkte med mere end 100.000 landmænd om bæredygtige metoder kan “beskytte den langsigtede forsyningssikkerhed og samtidig hjælpe til at forbedre den sociale og miljømæssige påvirkning, tobaksdyrkningen kan have.”

BAT har f.eks. plantet over 170 millioner træer gennem de seneste seks år og investeret mere end 25 millioner pund i lokale projekter fokuseret på bæredygtigt landbrug.

Novo vil bremse kundevæksten

Der skabes og deles ægte værdi på mange punkter i BAT’s forsyningskæde, men brugen af begrebet shared value ligner lidt et – røgslør.

Få dage efter BAT’s erklæring offentliggjorde den danske medicinalvirksomhed Novo Nordisk til sammenligning langt mere slagkraftige planer for, hvordan den vil håndtere både shared value-dagsordenen og den bredere bæredygtighedsudfordring.

Som Financial Times beskrev, er Novo Nordisk “ved at gå sammen med nogle af verdens største byer om at finde måder at bekæmpe diabetes på, under indtryk af advarsler om, at sygdommen truer med at skabe en global ’undtagelsestilstand’ bland de voksende bybefolkninger. Tiltaget viser, hvordan den danske insulinproducent forsøger at samarbejde med de politiske beslutningstagere om at bekæmpe diabetes, selv om dens forretning profiterer af sygdommens stigende udbredelse.”

Lars Rebien Sørensen, Novo Nordisks administrerende direktør, advarede om, at “den globale diabetes-epidemi er en katastrofe i slowmotion.” Han forklarede, at den globale urbanisering accelerer diabetes-epidemien. Der er nu anslået 382 millioner diabetikere verden over – mere end USA’s befolkning – og to ud af tre bor i byerne. Det tal forudses at vokse til mere end en halv milliard i 2035, med en stor del af væksten i udviklingslande som Kina og Indien.

Bæredygtig tobak

Både BAT’s og Novos åbenhed ville have været utænkelig for et årti eller to siden.

Men BAT’s historie slår mig stadig som en del af den virkelighed, der knytter sig til udsagn nummer 1. Her skaber og deler man værdi ad en vej, der er brolagt med tusindvis af unødvendige dødsfald.

Novo Nordisks tilgang forekommer derimod mindre drevet af direkte egeninteresse og mere dedikeret til langsigtede sundhedsforbedringer.

Min egen opskrift på et bæredygtigt tobaksselskab ville i øvrigt indebære, at BAT, eller en konkurrent, gik sammen med et medicinalselskab om at gøre to ting:

For det første at skære radikalt ned på brugen af tobak i cigaretten – denne ældgamle forgiftningsmaskine. Det ville ramme fattige bønder hårdt, så et parallelt tiltag kunne for det andet være at udvikle nye genetisk modificerede typer tobaksplanter, der kunne levere ingredienser til nye livsforbedrende farmaceutiske produkter.

I yderste instans kunne det måske ligefrem omfatte nye typer euforiserende stoffer, der bidrog til at imødekomme den uafvendelige efterspørgsel på den slags ting. I processen kunne man sikre større kvalitet og sikkerhed, end pusheren på gadehjørnet kan tilbyde, og i samme omgang slå endnu et søm i den illegale narkohandels ligkiste.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu