Toplederens personlighed kan aflæses i årsregnskabet

Lederens personlighed kan aflæses på bundlinjen, konkluderer amerikanske forskere, der har studeret ledelsesberetningerne i 11.500 årsrapporter.

Lige nu arbejder forskere ihærdigt på at forklare en flig mere af de økonomiske resultater, som børsnoterede selskaber leverer, og som ikke kan forklares fuldt ud med kendte nøgletal, modeller eller begivenheder.

“Mange økonomiske fænomener lader sig kun delvist forklare. Det skyldes, at bl.a. toplederens egne karakteristika har noget at sige,” fortæller professor Shane Dikolli fra det amerikanske universitet Duke University’s Fuqua School of Business.

Dikolli har netop færdiggjort studier af 11.500 ledelsesberetninger fra virksomheders årsrapporter i perioden 1995-1999. På den baggrund konkluderer han, at en del af en topleders integritet lader sig måle og sætte på formel. Dikollis forskning viser nemlig, at topledere, der erkender fejl uden de store undskyldninger, men med fokus på at komme videre, leverer en bedre bundlinje end dem, der bruger masser af spalteplads på at forklare og undskylde, hvorfor noget er gået galt i det forgangne år.

Login