Tysk valg svækker Merkels europæiske hånd

Tysklands europapolitik bliver mere blå og mindre imødekommende over for Frankrig, når Angela Merkel skal til at regere sammen med de liberale i FDP, der genindtager sin nøglerolle i tysk politik.

Claus Kragh

Angela Merkels muligheder for at indgå et stort kompromis med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, om EU’s fremtid blev markant svækket ved søndagens tyske valg.

Den store tilbagegang for CDU/CSU og den hurtige udmelding fra valgets store taber, socialdemokraten Martin Schulz, om, at partiet nu vil i opposition, stiller Merkel over for en uhyre vanskelig opgave.

Hendes eneste mulighed er nu at skabe en regeringskoalition sammen med det liberale FDP og De Grønne. Det bliver ikke let – og særligt ikke når det drejer sig om det EU-kompromis, som særligt Macron men også Merkel har talt ganske meget om, siden Macron blev valgt i maj.

De Grønne er stærkt pro-europæiske og vil gerne hjælpe Macron i Frankrig med at trække mod venstre, for så vidt angår den økonomisk-politiske kurs i EU. Men det vil FDP ikke. Partiets leder, Christian Lindner, har udtalt sig i kraftige vendinger mod Macrons planer om yderligere integration i eurozonen.

Under alle omstændigheder kommer temaet ’euro-integration’ meget hurtigt på plakaten, eftersom Emmanuel Macron allerede i morgen tirsdag har tænkt sig at redegøre for sine ideer.

Den franske avis Le Monde beskrev før valget en tysk regering med deltagelse af FDP som ’Macrons mareridt’, og det er givet, at dette tema vil blive genstand for stor opmærksomhed i forbindelse med de kommende tyske koalitionsforhandlinger, der først ventes at føre til udpegning af en ny regering omkring jul.

En joker i forhandlingerne om en kommende regering kunne være, at SPD alligevel i sidste ende kunne overtales til en ny regeringsdeltagelse. Men søndag aften var Martin Schulz meget kategorisk i sit udsagn om, at partiet nu går i opposition, og at han ville fortsætte som formand.

Til gengæld var hans forgænger, udenrigsminister Sigmar Gabriel, søndag aften påfaldende tavs. Og Angela Merkel havde under partilederrunden tilsyneladende ikke opgivet håbet om at kunne arbejde sammen med SPD, der ville være kanslerens idealpartner i det samarbejde med den nye franske præsident, som anses for at være en af kanslerens nøgleopgaver i de kommende år.

Uanset om FDP vil være ’strammer’, når det handler om eurozonen, vil partiet sagtens kunne lægge stemmer til at række af de øvrige EU-reformer om styrkede ydre grænser, en mere fælles sikkerheds- og udenrigspolitik og fælles asylpolitik, som Tyskland og Frankrig taler om nu, og som også EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, talte om i sin State of the Union-tale forleden.

Valg med store forandringer

Søndagens resultat til CDU, knap 33 pct. af stemmerne, var Angela Merkel dårligste i hendes tid som kansler. Søsterpartiet CSU i Bayern led et endnu større nederlag, da de gik fra 49 til 39 pct. af stemmerne. I alt gik CDU/CSU 8,6 pct. tilbage. Den anden store taber var SPD, der med blot 20,5 pct. fik det dårligste valg siden 1945.

Vinderne var det liberale FDP, der vil få maksimal indflydelse for sine omkring 10,7 pct. af stemmerne, og Alternative für Deutschland, der gør en historisk entré i Forbundsdagen med ca. 13 pct. af stemmerne. Det nye parti vil få megen taletid og massiv partistøtte til de mange nye parlamentsmedlemmer, og det er givet, at Den Tyske Forbundsdag i de kommende år vil blive præget af voldsomme debatter mellem de nye AfD-parlamentarikere og socialdemokraterne fra SPD i en ny fri rolle. Samtidig er det givet, at CSU’erne i Merkels ledende regeringsparti vil markere sig kraftigt i håb om at kunne vinder stemmer tilbage fra AfD.

Udover europapolitikken bliver følgende temaer centrale i de kommende regeringsforhandlinger:

  • Flere investeringer i Tyskland: Under valgkampen har selv arbejdsgiverorganisationer plæderet for et kraftigt boost i de offentlige investeringer. Dels fordi Tysklands digitale og fysiske infrastruktur slet ikke er tilstrækkelig, og dels fordi både andre EU-lande og USA brokker sig stadig mere højlydt over det monumentale tyske handelsoverskud.
  • Dieselgate, elbiler og grøn omstilling: De Grønne er mere ambitiøse på dette område end socialdemokraterne, og FDP vil gøre alt for at støtte den tyske bilindustri, der med dieselgate blev vækket af mange års selvtilfredshed og nu vil sætte turbo på elbilerne i et håb om, at det igen kan gøre det dem elskede af den almindelige tysker.
  • Skattelettelser: FDP vil stå meget hårdt på, at man skal gennemføre de skattelettelser, som man ikke fik ud af Merkel, da man sad i regering 2009-2013. Og efterfølgende røg under spærregrænsen på fem pct. ved valget i 2013.

LÆS OGSÅ: MM Special: Merkels globale projekt


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu