Udbud rydder op i køen af langtidsledige

Ikast-Brande Kommune sendte træning af langtidsledige i udbud sammen med rengøringsopgave. "Vi har været nødt til at gøre noget ekstraordinært,” siger kommunaldirektør Henning Hansen.
Jens Reiermann

Rengøringsvirksomheden Elite Miljø samarbejder med jobcenteret i Ikast-Brande Kommune, som visiterer langtidsledige borgere med sammensatte problemer til det servicecenter, som Elite Miljø har etableret sammen med Ramsdal Gruppen. Centeret blev åbnet i midten af oktober sidste år og råder over 15 årspladser.

Kommunen har delt sine arbejdsløse borgere op i tre grupper, grøn, gul og rød. Borgerne i den grønne gruppe er ledige, men kommer relativt hurtigt i job. Borgere i gul gruppe befinder sig lidt længere væk fra arbejdsmarkedet, mens dem i rød gruppe er meget langt fra arbejdsmarkedet.

Nogle af borgerne har sammensatte problemer, så de ud over ledighed også kan have psykiske problemer eller måske et misbrug af alkohol eller stoffer oveni. Nogle har stået uden for arbejdsmarkedet i mere end 10 år. Det er borgere fra rød gruppe, som Ikast-Brande Kommune visiterer til servicecenteret.

”Selv om mange kommer i arbejde, er der er også mange, der fortsat er uden for arbejdsmarkedet. Det skyldes blandt andet, at der ikke findes job, der passer til deres kompetencer. Derfor har vi været nødt til at gøre noget ekstraordinært,” siger kommunaldirektør Henning Hansen, Ikast-Brande Kommune.

Fastlåst arbejdsmarked

Dermed tager han fat på noget, der ellers ligner et uløseligt dilemma. Hvert eneste år forsvinder der tusindvis af ikkefaglærte job i Danmark. Nogle af dem flytter til lande, hvor lønnen er lavere.

I årtier har svaret på den udvikling været en opkvalificering af den danske arbejdskraft, så medarbejderne får kompetencer på et niveau, der retfærdiggør den højere danske løn. Problemet er bare, at nogle borgere ikke kan følge med. Det gælder særligt, hvis de også slås med fysiske og/eller psykiske problemer eller har et misbrug.

Henning Hansen vil gerne være med til at åbne arbejdsmarkedet for de borgere.

”Man kan ikke regne med, at alle kan bidrage til et samfund, der er så højeffektivt som vores. Derfor skal vi på en eller anden måde finde på noget, så der er plads til alle. Vi skal ikke opfinde et nyt arbejdsmarked men måske acceptere, at nogle medarbejdere på en arbejdsplads er knap så produktive som andre. Men de skal stadig ansættes på ordentlige vilkår,” siger han.

Det indebærer, at medarbejderne aflønnes efter effektivitet og produktivitet, og det er præcis, hvad aftalen mellem Elite Miljø og 3F giver mulighed for. På den måde har kommunen været med til at dirke arbejdsmarkedets ellers meget låste strukturer op, men projektet rykker også ved kommunen selv.

LÆS OGSÅ: Nybrud på arbejdsmarkedet: Lønrabat giver langtidsledige jobgaranti

Nytænkning af udbud

Samarbejdet med Elite Miljø begyndte med de rengøringsopgaver, som rengøringsvirksomheden udfører for kommunen. Normalt sender en kommune som Ikast-Brande sine opgaver i udbud for at spare penge, men i denne omgang tænkte kommunen rengøringsopgaven og opgaven med at hjælpe langtidsledige i rød gruppe til et job ind i det samme udbud.

”Vi vidste, at vi skulle udbyde rengøringen, men vi har jo også en opgave med at hjælpe de langtidsledige borgere i job. Den opgave udbød vi så samtidig med rengøringen,” siger Henning Hansen.

Dermed udnyttede Ikast-Brande Kommune den nye udbudslov, som giver mulighed for, at en udbyder kan gå i dialog med en leverandør og nytænke en løsning forud for et udbud.

Annette Vindstrup Jensen, regionsdirektør i Elite Miljø, hilser denne type udbud velkommen.

”Vi har ofte set, at kommunerne fokuserer mest på prisen, så den billigste leverandør vinder. Det betyder, at virksomheder typisk vil ansætte medarbejdere med en høj effektivitet. Denne gang har Ikast-Brande tænkt anderledes. Det skal være til en ordentlig pris, men besparelsen ved at flytte 15 mennesker fra passiv forsørgelse til almindelige job kan jo være mere værd end besparelsen ved at tage det billigste tilbud,” siger hun.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu