Uddannelse i tillid

Efter snart tre års dvale på det statslige område begynder principperne fra tillidsreformen at få liv. Kriminalforsorgen har netop som den første statslige styrelse oversat principperne til praksis.
Jens Reiermann

”Varm luft”. Sådan karakteriserede formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo, den aftale om nye måder at samarbejde og modernisere den offentlige sektor på, som daværende økonomiminister Margrethe Vestager, KL og Danske Regioner indgik med tre hovedorganisationer på lønmodtagersiden tilbage i juni 2013.

Syv principper, der skal modernisere den offentlige sektor

  1. Styring i den offentlige sektor skal fokusere på mål og resultater.

  2. Dialog, åbenhed og klare mål skal være udgangspunkt for opgaveløsningen.

  3. Ledelse og styring skal tage afsæt i tillid og ansvar.

  4. Udvikling og fagligt handlerum skal bygge på velbegrundet dokumentation.

  5. Opgaveløsningen skal baseres på viden om, hvad der virker.

  6. Ledelse og engagement skal fremme innovation.

  7. Offentlig service skal inddrage borgernes ressourcer.


Aftalen er indgået mellem regeringen, Akademikerne, Danske Regioner, FTF, KL og OAO i juni 2013.

Heller ikke hans kollega i FOA, Dennis Kristensen, forstod, hvordan lønmodtagernes repræsentanter dengang kunne skrive under på en aftale, der både handlede om tillid – og om moderniseringer, som i sidste ende kunne føre til besparelser.

I modsætning til kollegerne fra Akademikerne, FTF og OAO skrev hverken Bondo eller Kristensen under på de i alt syv principper.

Tilbage i 2013 var det tanken, at aftalen skulle sætte ord på tillidsreformen, som skulle bryde med årtiers fokus på detailstyring og regelstyring i den offentlige sektor. Det blev først og fremmest kommunerne, der tog principperne til sig og brugte dem som katalysator i forløb, de allerede på det tidspunkt havde gang i.

Efter snart tre års dvale på det statslige område, begynder principperne fra juni 2013 at få liv også i den statslige sektor, når Kriminalforsorgen som den første statslige styrelse oversætter principperne til praksis. I takt med at kommuner og nu også en statslig styrelse arbejder med tillidsbaseret ledelse, bliver der mindre af den varme luft, som Anders Bondo ellers så for sig.

Til gengæld har Dennis Kristensen ret: Det er ikke her, i samarbejdet på de indre linjer, at tillidsrepræsentanter kan rykke ved de besparelser, Folketinget og regeringen vedtager i forbindelse med en finanslov. Men de kan rykke ved den måde, besparelserne udføres på.

”Tillidsreformen handler om at ændre inden for de rammer, man har. I Kriminalforsorgen kan de ikke ændre på besparelserne eller på en bekendtgørelse fra Justitsministeriet, men de kan ændre på deres egne regler, og de kan udvikle nye måder at arbejde sammen på,” siger Christina Borris, der er konsulent i OAO, en af de organisationer på lønmodtagersiden, der skrev under på aftalen med Margrethe Vestager.

Tillid på skemaet

Figur 1 | Forstør   Luk

Kriminalforsorgen sender ledere og tillidsrepræsentanter på mini-kursus med fokus på udvikling af et tillidsbaseret samarbejde. Mellem modulerne skal de to parter samarbejde om at udpege og løse problemer på arbejdspladsen. Kurset er udviklet af Offentligt Ansattes Organisationer, OAO, hvor bl.a. Fængselsforbundet er medlem.

Kilde: OAO.

OAO har brugt noget af tiden siden juni 2013 på at udvikle et undervisningsforløb, der skal give både ledere og medarbejdere redskaber til at føre principperne ud i livet på netop deres arbejdsplads.

Undervisningsforløbet veksler mellem endagsmoduler med undervisning og læring og så længerevarende forløb hjemme på arbejdspladsen, hvor en leder og en tillidsrepræsentant har givet sig selv lektier for i form af løsning af et eller andet konkret problem på arbejdspladsen. Se figur 1.

”Hele uddannelsen drejer sig om at arbejde med problemer i hverdagen på de enkelte arbejdspladser. Det er de problemer, deltagerne skal lære at løse sammen,” siger hun.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu