Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Partierne i både rød og blå blok prioriterer sundhed højt. Og det kan ses på udgifterne. Hver eneste dansker betaler nu i snit 19.300 kr. om året for at finansiere landets sundhedsvæsen. Det er over 1.500 kr. mere end for bare 10 år siden. Men vi får også mere sundhed for pengene.

Jens ReiermannTorben K. Andersen

MM Special: Velfærdsfesten er forbi
  • Siden 2010 har skiftende regeringer foretaget en historisk hård opbremsning af væksten i det offentlige forbrug.
  • De offentlige kasser mangler mindst 16 mia. kr. i 2025, hvis velfærden skal følge den generelle samfundsudvikling.
  • Målt pr. borger har sundhedssektoren fået tilført ressourcer på bekostning af områder som uddannelse og hjælp til ældre.
  • Vi risikerer at opdele borgerne i dem, der selv kan betale for at holde velfærdsniveauet, og dem, der ikke kan, påpeger KL-formand.

Danmark i historisk opbremsning af velfærden

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Skoleelever og studerende betaler velfærdsregningen

Der er kamp om vælgerne på sundhedsfronten.

Politikerne fra både røde og blå partier lokker med gyldne løfter og nye pengegaver til sundhedsområdet. De ved godt, at sundhed står øverst på vælgernes prioriterede liste over de vigtigste temaer forud for det kommende valg.

Danmarks udgifter til sundhed stiger da også år for år målt pr. indbygger. Alle danskere – lige fra Alberte på 1 år til Albert på 95 år – betaler nu i snit 19.300 kr. hvert eneste år for at finansiere sygehusene, praktiserende læger, psykiatrien, speciallæger og sygehusmedicin.

Det er over 1.500 kr. mere end for bare 10 år siden. Dengang kostede sundhedsvæsenet ”kun” 17.800 kr. kr. pr. indbygger. Se figur 1.

Det viser beregninger, som Danske Regioner har udarbejdet for Ugebrevet Mandag Morgen. Selv om sundhed koster hver eneste dansker mere år efter år, får vi også meget for pengene. Det fastslår en af landets førende sundhedseksperter, professor i sundhedsøkonomi og -politik Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet.

”Vi har fået mere behandling. En række områder som kræft og hjerter er også blevet bedre. Det samme er rehabilitering. Men sundhed handler også om kvaliteten af den tid, vi lever, og vores funktionsevne. Det er også på en lang række områder blevet bedre,” siger Kjeld Møller Pedersen.

74 mio. henvendelser om året

Med et budget på 110 milliarder kr. er sundhedsvæsenet et af de områder, som skiftende regeringer har prioriteret højt gennem årene.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fremhæver stolt, at der siden 2001 er ansat en læge og en sygeplejerske hver eneste dag – bortset fra om søndagen. Nu vil Socialdemokratiet sætte ekstra trumf på. Partiets formand Mette Frederiksen lover 1.000 ekstra sygeplejersker og nye nærhospitaler.

År efter år har sygehusene øget produktiviteten med nogle vækstrater, som mange private virksomheder kun kan drømme om. Over 6 ud af 10 patienter, som får konstateret kræft, er i live, fem år efter diagnosen blev stillet. Det er det højeste antal nogensinde.

Ud af 100.000 mennesker dør kun 126 på et år af en hjertesygdom. Det er det laveste nogensinde. Og ventetiderne er raslet ned år efter år til et rekordlavt niveau.

Vi hører ganske vist ofte om folk, som bliver fejlbehandlet i det danske sundhedsvæsen. Men det skal sammenholdes med, at der sidste år var hele 74 millioner henvendelser fra almindelige danskere til det danske sundhedsvæsen – svarende til 7 millioner mere end i 2009. Og vi hører kun sjældent om alle de gode historier.

Så når Lars Løkke Rasmussen og andre politikere med stolthed fortæller, at der er afsat flere penge til sundhedsvæsenet, er det korrekt – både når man måler det samlede beløb, og når man måler sundhedsudgifterne pr. indbygger. Og alt tyder også på, at vi har fået et markant bedre sundhedsvæsen for pengene. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu