Undermålerne

100.000 stemmer undervurderede meningsmålingerne Dansk Folkeparti med i deres 130 målinger op til Folketingsvalget. Fejlskuddene skyldes måske, at de har spurgt for neutralt. Virkeligheden er ikke neutral, og derfor får man ikke rigtige svar i en meningsmåling, hvis man spørger sådan. I stedet skal man sætte vælgerne i samme mentale situation, som når de står i stemmeboksen.

130 målinger tog fejl. Det var den irriterende overskrift, de danske meningsmålingsinstitutter stod op til dagen efter valget. Stik imod de adskillige daglige målinger, som pressen havde brugt som pejlemærker under hele valgkampen, blev Dansk Folkeparti Danmarks næststørste parti med 21,1 pct. af stemmerne. Se figur 1. 100.000 stemmer havde institutterne taget fejl af.

”Har de målt i Jylland?” spurgte politisk kommentator og radiovært på Radio24syv Jarl Cordua på Facebook, da valgresultatet begyndte at forme sig og afslørede en massiv fremgang til Dansk Folkeparti i især Syd- og Sønderjylland, hvor partiet mange steder blev landets største.

Morgenen efter blev direktøren for analyseinstituttet Megafon kaldt ind i radiostudiet af Jarl Corduas kolleger, fordi de efter eget udsagn ville ”hive ham i ørerne” for målefadæsen. Hvordan kunne det gå så galt? Det var ikke noget svært spørgsmål:

Login