USA blæser til klimakamp – for sin egen skyld

GRØN OMSTILLING Når USA nu igen engagerer sig i kampen mod den globale opvarmning, skyldes det først og fremmest hensynet til egne interesser. Risikoen er, at Biden indleder en kold klimakrig med kineserne. 

En lettere pixeleret amerikansk præsident meldte torsdag USA ind i den globale klimakamp vel vidende, at de er bagud på point.
En lettere pixeleret amerikansk præsident meldte torsdag USA ind i den globale klimakamp vel vidende, at de er bagud på point.Foto: Johanna Geron/Ritzau Scanpix
Simon Friis DateClaus Kragh

Det er ikke nogen nyhed, at klimaforandringerne har negative konsekvenser for kloden. Men med magtskiftet i Washington har der bredt sig en erkendelse af, at klimaforandringerne også har negative konsekvenser for USA. Det globale kapløb om at blive grøn stormagt er for længst begyndt, og USA skal ind i klimakampen for ikke at sakke alvorligt bagud.

Den slags tanker har man overskud til at gøre sig, når man som USA har coronasmitten under kontrol og en fremskreden vaccineudrulning. Mindst lige så vigtigt er det dog, at Joe Bidens administration ser den grønne omstilling som et afgørende storpolitisk konkurrenceparameter.  

USA har ganske enkelt indset, at det er i landets nationale egeninteresse at skrue op for den grønne omstilling. Både i geopolitisk og økonomisk forstand vil det svække USA, hvis ikke man kan holde trit med Kina i produktionen af solceller, vindmøller, batterier og elektriske biler. 




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu