En utroværdig valgkamp

Aldrig før er en valgkamp blevet dækket så massivt af så mange mediefolk på så mange platforme. Alligevel har den aktuelle valgkamp indtil nu kun budt på overraskende få nye visioner og politiske forslag for indretningen af fremtidens Danmark.

[quote align="right" author=""]Valgkampen har mere demonstreret, hvordan de to statsministerkandidater skubber ubehagelige diskussioner fra sig, end den har været demokratiets fest.[/quote]

Hovedparten af mediernes valgdækning handler om gamle politiske forslag, der bliver støvet af, suppleret med tal fra seneste meningsmålinger og tilført situationsrapporter om partiledernes kampform. Havde det ikke været for valgkampens store overraskelse, Alternativet, var debatten reelt helt støvsuget for nye politiske visioner.

Til gengæld er der blevet rigelig plads til diskussioner om tilliden til politikerne og deres troværdighed. Det har både Thorning og Løkke bidraget til med gensidige hentydninger til modpartens utroværdighed.

Danskerne står derfor over for det enkleste valg i mange år. De skal reelt til en urafstemning om, hvem de har mest tillid til som Danmarks kommende statsminister.

Det paradoksale ved et valg, der handler om troværdighed, er, at begge statsministerkandidater udover at beskylde hinanden for at være utroværdige også kappes om selv at være mest utroværdig. Det er dybt utroværdigt, når ingen af dem forholder sig til en række af nationens største udfordringer, men blot fejer dem ind under tæppet.

[quote align="left" author=""]De to statsministerkandidater fjerner med stor energi opmærksomheden fra de svære beslutninger, der skal foretages i den kommende valgperiode.[/quote]

Mandag Morgen har udpeget 10 ømtålelige problemstillinger, som politikerne skal tage stilling til i den kommende valgperiode, men som foreløbig er blevet sparket til hjørne i valgkampen. Det er emner, som indeholder svære prioriteringer og kan gøre ondt på mange vælgere.

Et gennemgående træk ved disse problemstillinger er, at de er komplicerede, de accelererer, de hæmmer væksten, og de kræver nye sammenhængende løsninger. Den amputerede debat om de skyhøje medicinpriser topper listen over politisk ansvarsforflygtigelse.

  1. Dyr medicin. Både Thorning og Løkke har lovet, at der skal være råd til den nye, dyre hospitalsmedicin. Men ingen af dem har råd til løftet, og alligevel undgår de at gå ind i en følsom prioritering, der handler om liv eller død.
  2. Hvem skal styre sygehusene? Valgkampen har endnu ikke givet et klart svar på, om staten skal overtage ansvaret for sygehusene og dermed ansvaret for en velfærdsopgave til over 100 milliarder kroner om året. Løkke er parat til at lukke regionerne, hvis de ikke lever op til syv mål. Vi ved stadig ikke, hvordan de store forskelle på sygehusene og de enkelte regioner skal løses. Og de blå partier har endnu ikke fremvist dokumentation for, at staten er bedre til at styre sygehusene end regionerne.
  3. Borgmestre holder på pengene. Hvert eneste år bruger kommunerne færre penge, end de kan. Borgmestrenes tøven koster mere, end Helle Thorning-Schmidts ekstra 0,6 pct. i offentlig vækst. Men ingen partier har påpeget problemet.
  4. Boligboble. Beskatningen af boliger er præget af ideologi og vilkårlighed. I den kommende valgperiode skal Folketinget vedtage ny beskatning af boliger efter år 2020. Mulighederne for forbedringer er store. Men det er et politisk minefelt, som stort set ingen partier ønsker at gå ind i nu.
  5. Forebyggelse. Partierne står i kø for at bruge flere penge på sundhed, når skaden er sket. Men selv om forebyggelse på både social- og sundhedsområdet står øverst på ledernes ønskeseddel ude ved velfærdsamfundets frontlinje og kan spare samfundet for milliarder af kroner, er det ikke et tema, der har fyldt noget i valgkampen indtil nu.
  6. Pensionsalderen. Danskerne lever længere, end politikerne har forudset. Allerede til efteråret skal politikerne tage stilling til, hvor meget pensionsalderen skal hæves og fra hvornår. Det er et ømtåleligt spørgsmål, som partierne ikke har den store lyst til at diskutere i denne valgkamp.
  7. Integration. Politikerne vil gerne tale om asyl og stramninger af udlændingelovgivningen. Men selv om der er milliarder at hente ved at sikre en bedre integration, har dette tema ikke præget valgkampen indtil nu. Uanset om Thorning eller Løkke vinder valget, vil en integrationsreform blive en del af et nyt regeringsgrundlag.
  8. Brugerbetaling. ”Nej til brugerbetaling,” lyder overskriften på sundhedsminister Nick Hækkerups valgpjece. Men danskerne betaler hvert år 45 milliarder kroner i brugerbetaling. Sundhedsvæsenet tegner sig alene for over halvdelen. Og brugerbetaling er blevet et kludetæppe uden logik. Partierne tøver dog med at være konkrete om, hvor og hvordan der kan justeres på brugerbetalingen.
  9. Klima. 2015 tegner til at blive et afgørende år i den globale klimakamp. Men klima og miljø glimrer ved sit fravær i valgkampen. Kun få tør tage fat på den rigtigt varme klimakartoffel: de nødvendige adfærdsændringer for at ændre på danskernes position som et af verdens mest CO2-forurenende folkefærd.
  10. EU. Senest til marts er der folkeafstemning om dansk deltagelse i EU’s retspolitiske samarbejde. Men politikerne fører valgkamp, som om alle problemer kan løses på Christiansborg.


LIGE SIDEN NYTÅR har politikerne skubbet denne række af svære problemstillinger foran sig. Valgkampen har indtil nu mere demonstreret, hvordan de to statsministerkandidater skubber ubehagelige diskussioner fra sig, end den har været demokratiets fest. Til gengæld vokser problemerne støt og bliver tilsvarende mere krævende at håndtere efter valget.

Det efterlader et fordrejet og falsk billede af virkeligheden, og det kunne man til nød leve med, hvis det kun handlede om valgkampens tre uger. Men problemet er, at valgkampen i realiteten begyndte mange måneder, før Helle Thorning-Schmidt udskrev valget i forrige uge.

Socialdemokraterne og Helle Thorning-Schmidt fører kampagne i positive toner om, at vi skal ”tro på et bedre Danmark”. Hendes våben er den beskedne vækst på 0,6 pct. på det offentlige forbrug, som med tvivlsomme beregningsmetoder er pumpet op til 39 milliarder kroner frem til 2020.

Det er selvfølgelig ubehageligt at prioritere. Men når Helle Thorning-Schmidt ikke har penge til den nye, dyre medicin, så skal der prioriteres. Og hvis statsministeren alligevel ikke vil prioritere forbruget af ny medicin, kommer hun til at skære andre steder.

Det er også på kanten af det patetiske, når statsministeren sammen med finansminister Bjarne Corydon (S) afviser ændringer af skatten på boliger, selv om priserne på boligmarkedet igen pumper en boligboble op i dimensioner, der kan sammenlignes med udviklingen før krisen.  Erfaringer viser, at konsekvenserne på hele samfundets økonomi kan blive omfattende, når boblen brister.

Rettidig omhu kræver et indgreb i en eller anden form, og boligskatterne kunne være et oplagt redskab. Men manglende rettidig omhu præger her statsministerens udmeldinger.

Desværre er der ikke meget hjælp at hente hos Lars Løkke Rasmussen. Hvor Socialdemokraterne i det mindste har fremlagt deres politik og deres økonomiske regnestykker, er det ikke tilfældet for Lars løkke Rasmussen og Venstre.

Frygten for at blive ramt af en boomerang med anklager om løftebrud, når han i givet fald skal skrive et nyt blåt regeringsgrundlag, har fået Løkke Rasmussen til at føre en meget defensiv valgkamp. Han har helt bevidst ikke udstedt de store løfter, men alene henvist til en række sigtelinjer, som på et ikke alt for oplyst grundlag vil styre politikken i en eventuel blå regering. 

Dertil kommer, at han og Venstre ikke vil sætte tal på, hvor han vil hente pengene til finansiering af sin politik.

Da Løkke lige som Thorning har forpligtet sig til at betale regningen for den nye dyre sygehusmedicin, kommer han også til at foretage ubehagelige prioriteringer. Og nej, selv om ulandsbistanden skal beskæres under en blå regering, kan de sparede 2,5 milliarder kroner kun bruges én gang.

Lars Løkke Rasmussen har endnu ikke leveret et overbevisende og konkret svar på, hvordan han vil få nedbragt antallet af de hundredtusindvis af danskere i den erhvervsaktive alder på overførselsindkomst. Og hans krav til regionerne om at leve op til syv mål, hvis de skal overleve, betyder blot, at det fortsat er stor usikkerhed om, hvem der skal have ansvaret for at drive sygehusene og dermed en af velfærdssamfundets allervigtigste opgaver til over 100 milliarder kroner om året.

De to statsministerkandidater fjerner med stor energi opmærksomheden fra de prioriteringer og svære beslutninger, der skal foretages i den kommende valgperiode. Og uanset om Løkke eller Thorning vinder valget, vil den nye regering komme til at begå løftebrud for at kunne løse de store og accelererende problemstillinger.

Hvis politikerne ikke kan forstå, hvorfor de ligger i bunden af alle målinger af troværdighed, så skal de blot studere valgkampen.

Vi tror alle sammen på et bedre Danmark. Men vi ved også, at prioriteringer skal foretages, og regninger skal betales. Vi kunne benytte valgkampen til at diskutere løsninger på de problemer, der skal løses, i stedet for at gemme beslutningerne væk til dagen efter valget.

Forrige artikel Europas store olieselskaber ønsker skat på CO2 Næste artikel Eksperter: Ny fondsmodel er en fuser

Fik du læst? 33.000 danske virksomhedsbestyrelser består kun af mænd

Fik du læst? 33.000 danske virksomhedsbestyrelser består kun af mænd

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er en artikel fra vores tema i årets første nummer om kønsdiversiteten i danske bestyrelser. Den viser, at Danmark står over for langt større udfordringer med at sikre flere kvinder i bestyrelserne end hidtil antaget. Over 33.000 bestyrelser – svarende til 56 pct. af samtlige danske virksomhedsbestyrelser – består kun af mænd. Tusindvis af bestyrelser er besat med ægtefæller, søskende og andre familiemedlemmer. Danmark risikerer at gå glip af vækst og job, hvis der ikke satses meget mere målrettet på fødekæden af kvalificerede kvinder.

God læselyst og dejlig sommer,

Torben K. Andersen, politisk redaktør

Fik du læst? Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Fik du læst? Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er en historie fra marts om, at politikere i Danmark, Tyskland og andre europæiske lande bevilger sig selv stadigt flere penge i statsstøtte. Pengene bruges ofte til at skabe mediekanaler, der gør det muligt for politikerne at undgå spørgsmål fra kritiske journalister.

God læselyst og god sommer,

Claus Kragh, europaredaktør

Fik du læst? Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Fik du læst? Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

SOMMERLÆSNING: Glem gaveboden. Mette Frederiksen og Socialdemokratiet er generøse på vegne af velfærdssamfundet. Men de lovede ekstra mia. dækker over en meget lille vækst i det offentlige forbrug målt per indbygger. Velfærdsstaten er gået ind i en ny epoke, hvor det bliver sværere at tilfredsstille borgernes behov, vurderer professor Jørgen Goul Andersen. Det første opgør om velfærden kommer, når Mette Frederiksens nye regering forhandler budgetter for 2020 med kommuner og regioner. De begynder nu.

God læselyst og god sommer

Jens Reiermann, velfærdsredaktør

Fik du læst? Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

SOMMERLÆSNING: Det er faktisk en fantastisk historie. "Halvdelen af den CO2-reduktion, som Danmark som land har realiseret over de sidste 10 år, er kommet som følge af beslutninger, der er truffet i den her virksomhed,” fortalte Jacob Askou Bøss, der er strategichef i Ørsted, i et interview med Mandag Morgen i maj. Han har været med hele vejen, mens DONG, der hentede olie og gas og fyrede med kul, forvandlede sig til Ørsted, der snart producerer fossilfri energi. 

God læselyst og god sommer

Peter Hesseldahl, redaktør for digital omstilling

Fik du læst? Volvos nye liv som succesrig kineser

Fik du læst? Volvos nye liv som succesrig kineser

SOMMERLÆSNING. Der er et forståeligt fokus på, hvad kineserne vil med sine mange investeringer i europæiske virksomheder. Men de kinesiske penge kan skabe job og sikre virksomheder. Det er svenske Volvo et eksempel på. Efter ti år med kinesiske ejere er produktionen fordoblet. Den historie fortæller det danske medlem af Volvos bestyrelse Lone Fønss Schrøder til min kollega Peter Hesseldahl.

God læselyst og god sommer

Jens Reiermann, velfærdsredaktør

Fik du læst? Europas grønne omstilling har social slagside

Fik du læst? Europas grønne omstilling har social slagside

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er en analyse fra januar, som viser, at EU-landenes klimapolitikker er ikke socialt bæredygtige, fordi de gavner industrier og kapitalejere, mens forbrugere straffes. Her advarede Margrethe Vestager også om, at hvis vi fortsætter klimapolitikken i samme spor, vokser uligheden.

God læselyst og god sommer,

Claus Kragh, europaredaktør

Fik du læst? Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Fik du læst? Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling handler om et overset tema i den danske velfærdsdebat. Danmark oplever i disse år en glidende privatisering af velfærden. Hver syvende nye plejebolig drives af private. Antallet af fri- og privatskoler er højere end nogensinde. På få år er antallet af børn i privatinstitutioner tredoblet. Det kan betyde en banebrydende forandring af velfærdsstaten af den slags, vi kun ser 1-2 gange pr. århundrede. Fortsætter udviklingen, vil opbakningen til velfærdsstaten i sin nuværende form formentlig smuldre.

God læselyst og dejlig sommer,

Torben K. Andersen, politisk redaktør

Fik du læst? Nikolaj Hübbe: I balletten stræber vi ikke efter det perfekte, vi stræber efter det guddommelige

Fik du læst? Nikolaj Hübbe: I balletten stræber vi ikke efter det perfekte, vi stræber efter det guddommelige

SOMMERLÆSNING: Dansk ballets guldfugl, Nikolaj Hübbe, er flasket op med perfektion og lever i naturlig symbiose med det. Men hvor der er højt at flyve, er der dybt at falde. Ja, ja. Det er en kliché, men den slags har det med at have en antydning af sandhed i sig. Det gælder også i tilfældet Nikolaj Hübbe. Læs interviewet med ham, der var det fjerde i min serie af 'Uperfekte Interview', hvor jeg satte fokus på den præstations- og perfekthedskultur, der gennemsyrer vores samfund. 

God læselyst og god sommer,

Laura Ellemann-Jensen, journalist

Ministerdebutanter får nøgleroller

Ministerdebutanter får nøgleroller

ANALYSE: De er relativt unge, de er visionære, og de er alle forfattere til en stribe opsigtsvækkende debatbøger, der har været med til at definere Socialdemokratiets nye profil. Mandag Morgen sætter spot på fem ministerdebutanter i Mette Frederiksens nye regering, som vil være med til at afgøre, om regeringen bliver en succes eller fiasko hos vælgerne.

Mette Frederiksens store tillidsreform

Mette Frederiksens store tillidsreform

ANALYSE: Der er slået skår i samfundskontrakten, mener den nye S-regering og dens støttepartier. En stor reform skal derfor blandt andet styrke tilliden til politikere og medier, genopbygge tilliden til Skat og mindske de økonomiske forskelle i Danmark. Men tilliden til den nye regering selv kan blive påvirket af anklager om løftebrud i forhold til udlændinge og nedslidte.

Her er rammerne for den nye S-regering

Her er rammerne for den nye S-regering

Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten er blevet enige om et fælles aftalepapir, der baner vejen for en socialdemokratisk mindretalsregering. Læs aftalen her.

Kvinder skal ikke ”fikses” for at blive ledere

Kvinder skal ikke ”fikses” for at blive ledere

ANMELDELSE: Vi skal se ledere som mennesker, før vi ser dem som enten mænd eller kvinder. Ny bog afdækker, at vi sidder uhjælpeligt fast i gamle adfærdsmønstre og normer og udfører en daglig kønslinedans for at leve op til dem.

Stor kortlægning: 84 kommuner har egne klimaplaner

Stor kortlægning: 84 kommuner har egne klimaplaner

Danmarks 98 kommuner er klimakampens frontkæmpere. Men koordineringen af indsatsen er så dårlig, at det spænder ben for de klimaresultater, som befolkningen og virksomhederne forventer. Hvis staten stiller krav om fælles mål, skal der også følge penge med, siger kommunerne.  

Klimakampen er glokal

Klimakampen er glokal

KOMMENTAR: Det er afgørende valg, der i disse år bliver truffet på både lokalt, nationalt og globalt niveau i forhold til klimaudfordringerne. Derfor er det afgørende at skabe bedre netværk og samarbejde mellem de forskellige niveauer.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Mette Frederiksen vil samle magten i Statsministeriet

Mette Frederiksen vil samle magten i Statsministeriet

Dansk politiks nye superduo hedder Mette og Martin. Mette Frederiksen og Martin Rossen. De samler en meget stor del af magten i Statsministeriet. Det får især konsekvenser for Finansministeriet. De aktuelle regeringsforhandlinger har givet en forsmag på, hvad der venter.

Mette Frederiksens rød-grønne vision for Finansministeriet

Mette Frederiksens rød-grønne vision for Finansministeriet

Finansministeriet får et helt sæt af nye opgaver, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister. Fokus i reformer flytter fra arbejdsudbud til kompetencer. Budgetloven i sin nuværende form kan stå for fald. Nye grønne regnemetoder skal holde øje med både klima og ulighed. Og så venter en 2030-plan.

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Danskernes moral: Betal din skat, og ryg din hash

Danskernes moral: Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.