Uundgåeligt indgreb sætter regeringen under pres

Regeringens lockout endte som en deadlock, der kun kunne løses med et indgreb. Nu står regeringen med det store ansvar for at vise, at det var det hele værd.

Regeringen så ikke andre muligheder, da den torsdag greb ind og gjorde en ende på den lærerlockout, der har bragt omkring 700.000 skoleelever og 42.000 undervisere på en fire uger lang, men ufrivillig ferie.

Medierne flød efterhånden over med historier om, at smertegrænsen hos de mange involverede forældre og elever er nået, og onsdag offentliggjorde DR en måling, der viste, at opbakningen til KL var støt dalende.

Samme dag mødtes Michael Ziegler og Anders Bondo til et kaffemøde, men begge parter havde på forhånd tilkendegivet, at de ikke ønskede at forhandle. Lockouten var blevet til en deadlock, hvor parterne stod milevidt fra hinanden.

Endelig var onsdag også dagen, hvor Folketingets ombudsmand udtalte kritik af Finansministeriets rolle i forhandlingsforløbet og bekræftede Danmarks Lærerforenings påstand om, at forløbet bunder i et aftalt spil mellem regeringstoppen og KL. En sag, der kan bringe regeringstoppen i en yderst prekær situation.

Selv om statsministeren på sit tirsdagspressemøde havde proklameret, at der ikke kom et indgreb, skulle der gå mindre end to døgn, før et indgreb var en realitet. Og lige som indgrebet endte med at være den eneste løsning, kommer det næppe bag på mange, at det lovforslag, som Folketinget skal stemme om hen over bededagsferien, falder ud til KL’s fordel.

Følg Ida Strand

Godt nok bliver udfasningen af lærernes historiske 60-årsregel dyrere, end KL ellers havde lagt op til, da den ikke kommer til at gælde for de lærere, der fylder 57 inden 1. august i år. Men udfaset bliver den, så lærerne ikke længere har ret til at gå ned i tid for samme løn, når de runder 60 år.

Samtidig får KL ubestridt sin vilje, når det gælder retten til at lede og fordele lærernes arbejdstid. Netop dette punkt, der ifølge KL vil frigive mere tid til undervisning, har været det primære stridspunkt under hele forløbet. Det kommer derfor til at vægte tungt i det kommende efterspil. Lovindgrebet omplacerer ledelsesretten, så det i fremtiden bliver den enkelte skoleleder, der kan styre lærernes arbejdstid, og ikke – som hidtil – lærerne selv.

Sejrens bittersødme

Men indgrebet efterlader ikke lærerne fuldstændig tomhændede. Med lovforslaget følger en lønstigning på mellem 3.300 og 4.100 kr. om året til den enkelte lærer, og regeringen vil afsætte 1 milliard kr. til efteruddannelse.

De ekstra penge i lønposen er dog ikke imponerende sammenlignet med den stigning på 1,1 pct., som gymnasielærerne fik forhandlet hjem tidligere på året. Og den ene milliard til efteruddannelse strækkes ud over flere år, så der årligt bliver tale om et knap så imponerende beløb på 110 mio. kr.

Endelig er der efter alt at dømme tale om ”gamle” penge, der stammer fra den reserve, som den tidligere VK-regering afsatte til en folkeskolereform. Det har altså næppe kostet Finansministeriet blod, sved og tårer at finde en rimelig kompensation til lærerne.

[quote align="right" author=""]Nok har lærerformand Anders Bondo også jokket gevaldigt i spinaten med sin udtalelse om, at ’gu skal skolelederne ikke lede’. Men lærerne har ikke vaklet i deres opbakning til formanden.[/quote]

Regeringen vil de kommende dage gøre alt for at få offentligheden til at se indgrebet som en sejr, for folkeskolens fremtid, men også regeringen selv. Men sejrens sødme er nok nærmere bittersød på Slotsholmen. Tilbage står regeringen med en enorm opgave, når den skal overbevise forældre, elever og ikke mindst lærere om, at det var det hele værd.

Først og fremmest skal der ryddes op efter et katastrofalt forhandlingsforløb, der med ombudsmandens seneste kritik har påvist et uheldigt parløb mellem KL’s Michael Ziegler og finansminister Bjarne Corydon.

Nok har lærerformand Anders Bondo også jokket gevaldigt i spinaten med sin udtalelse om, at ’gu skal skolelederne ikke lede’. Men lærerne har ikke vaklet i deres opbakning til formanden, som under konflikten har nydt godt af en stærk og tydelig opbakning fra egne rækker.

Var det kampen værd?

Tilliden til lærerne og deres indsats er fuldstændig afgørende for, at ambition om at skabe en af verdens bedste folkeskoler kan gå i opfyldelse. Men konflikten har slået store skår i forholdet mellem lærerne, KL og regeringen, og det er nu op til regeringen med undervisningsminister Christine Antorini i spidsen at vinde tilliden tilbage. Ekstra penge i lønningsposen gør det ikke alene, og Bondo og co. vil fortsat forfølge påstanden om aftalt spil mellem regeringen og KL, indtil alle kort er lagt på bordet. Hvordan tilliden kan genoprettes, bliver regeringens store hovedpine den kommende tid.

Derudover skylder regeringen stadig at bevise, at en fire ugers lockout og et kontroversielt lovindgreb, der, ifølge Danmarks Lærerforening ”tromler lærerne over”, har været det hele værd og fører til en bedre skole.

Siden regeringen tiltrådte i 2011, har den luftet tanken om en heldagsskole. Senere kom det til at hedde en helhedsskole, og sidste år kom Christine Antorini med sin lettere luftige vision om Ny Nordisk Skole. Regeringen mangler imidlertid stadig at komme med et mere konkret bud på, hvordan fremtidens folkeskole skal se ud. Og udtalelser om at en længere skoledag giver mere tid til sport, lektiehjælp og undervisning i naturen, kan ikke længere begejstre efter en fire uger lang lockout, der har trukket hårde veksler på elever, forældre og lærere.

Et indgreb var uundgåeligt, men det kan blive katastrofalt, hvis regeringen ikke hurtigt leverer et solidt bud på fremtidens folkeskole.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Skal iværksættere være afhængige af støtte? Næste artikel Virtuel valuta udfordrer bankerne

18 måneders maratonkamp mod corona venter

18 måneders maratonkamp mod corona venter

Nye bølger af smittespredning kan følge, hvis regeringen lemper restriktioner for hurtigt og for meget. Forskergruppe på Statens Serum Institut, DTU og RUC arbejder lige nu på modeller, der kan vise, hvor regeringen kan lempe restriktionerne først. Højt smitteberedskab frem til fremkomst af vaccine kan mindske danskernes tillid til hinanden.

Kina løsner forsigtigt på grebet

Kina løsner forsigtigt på grebet

Efter et par måneders storstilet, konsekvent og til tider hårdhændet indsats for at bremse coronaepidemien er de kinesiske myndigheder nu begyndt at løsne lidt på grebet. Men hvor meget tør man slække på kontrollen? Og bliver hverdagen nogensinde den samme igen? De dilemmaer, man nu ser i Kina, vil vi formentlig også se i Danmark, når epidemien har toppet.

Corona-innovation med speederen i bund

Corona-innovation med speederen i bund

ANALYSE: Siden coronakrisen ramte Danmark, er en lang række digitale initiativer til at finde løsninger dukket op. De mange websites og arbejdsgrupper, der samler eksperter inden for sundhed, læring og it, har det tilfælles, at de arbejder med den tilgang til innovation, vi kender fra startupmiljøet: lynhurtigt, selvorganiserede og i tæt samspil med brugerne.

Smittedetektiver i Singapore dæmper spredning af corona

Smittedetektiver i Singapore dæmper spredning af corona

Smittetallet i Danmark er nu fire gange højere end i Singapore. I den asiatiske bystat sporer detektiver smittekæder og offentliggør resultaterne. Det udfordrer den enkeltes ret til privatliv, men har sikret singaporeanerne større frihed til at leve et mere normalt hverdagsliv

Distanceledelse for begyndere

Distanceledelse for begyndere

At lede på distancen handler om meget mere end at udstikke ordrer på jævnlige videokonferencer. Uden det fysiske nærvær transformeres lederrollen, og der er behov for mindst lige så meget fokus på justering af filosofien som på det tekniske, understreger digital konsulent. 

Coronavirussen rammer luftfartens klimaplaner

Coronavirussen rammer luftfartens klimaplaner

Coronakrisen rammer luftfartens økonomi med voldsom kraft. Klimaplaner er blevet udskudt – men indtil videre ikke smidt i vasken. Branchens klimainitiativer afhænger nu af hjælp fra staten, der i forvejen har spændt et milliarddyrt sikkerhedsnet ud under hele samfundet. 

Det er nu du skal vise lederskab

Det er nu du skal vise lederskab

Coronakrisen har på rekordtid sat Danmark og samtlige virksomheder og organisationer i landet i undtagelsestilstand. Der er akut behov for lederskab på alle niveauer. Mandag Morgen har talt med en række ledelseseksperter om, hvilken type kriseledelse situationen kalder på.

Den politiske kriseledelse nyfortolkes dag for dag

Den politiske kriseledelse nyfortolkes dag for dag

Der bliver skrevet politisk historie i disse uger, hvor statsledere kloden over udvikler nye former for kriseledelse. Tre ting er dog stadig afgørende, når politikere skal lede et land gennem en krise: lederens integritet, beslutningsevne og kommunikative evner. Alle de tre ingredienser indgår i statsledernes vidt forskellige strategier, uanset om det er Mette Frederiksens inkluderende statsmandsskab eller den franske krigsretorik med Macron som ene general bag skrivebordet.

Hvad coronakrisen kan lære os om ledelse – og om demokratiet

Hvad coronakrisen kan lære os om ledelse – og om demokratiet

KOMMENTAR: Kampen mod coronavirus er et studie i demokratiets evne til at tilpasse sig og løse akutte problemer. Spørgsmålet er, om demokratiet også er i stand til at løse problemer, der kommer snigende mere ubemærket end en dræbende virus?

Eksperter:  Drop målet om balance på de offentlige budgetter

Eksperter: Drop målet om balance på de offentlige budgetter

Regeringens nødpakker under coronakrisen påvirker ikke det økonomiske råderum nævneværdigt, hvis krisen er midlertidig. Det viser en beregning, som Cepos har foretaget for Mandag Morgen. Alligevel opfordrer både Cepos og andre økonomiske eksperter regeringen til at budgettere med et minus frem mod 2030. Det vil give regeringen 12 mia. kroner ekstra til omstillingen af velfærden og økonomien.  

Om aggression og omsorg i kriseledelse

Om aggression og omsorg i kriseledelse

Kriser kalder på klare svar. Det kan være skræmmende at være den, der skal give dem. Ikke alene på grund af situationens kaos og angsten i omgivelserne. Men også fordi den aggressivitet, der kaldes på, vækker dit ubehag. Paradoksalt nok kan netop dette ubehag føre til, at den aggressive lederrolle overspilles.

Nyt job: Susanne Mørch skal fortsætte Tivolis store vækst

Nyt job: Susanne Mørch skal fortsætte Tivolis store vækst

Susanne Mørch overtager direktørposten i Tivoli, når den mangeårige direktør Lars Liebst træder tilbage. Mørch overtager landets mest succesfulde attraktion, men udfordringen bliver at vedholde væksten, samtidig med at coronavirussen kan få store konsekvenser for forlystelsesparken den kommende tid.

Coronavirus tester vores immunitet over for falske nyheder

Coronavirus tester vores immunitet over for falske nyheder

I kølvandet på coronavirussens spredning kommer også en syndflod af falske nyheder om, hvor sygdommen kommer fra, og hvordan man kan kureres for den. Pandemien er den hidtil største stresstest af det samarbejde, der langt om længe er kommet op at stå mellem de europæiske lande og de sociale medier.

Coronavirussens dominoeffekter ryster de globale forsyningskæder

Coronavirussens dominoeffekter ryster de globale forsyningskæder

Coronaepidemien viser, hvor dybt afhængige mange virksomheder i dag er af langstrakte, globale forsyningskæder. Allerede nu mærker danske virksomheder konsekvenserne. Hvor dyb og omfattende denne forsyningskrise bliver, er usikkert, men coronaepidemien kommer til at påvirke både virksomhedsstrategier og global handelspolitik, forudser eksperter.

Apple satsede alt på Kina – og så kom corona

Apple satsede alt på Kina – og så kom corona

Corona sætter forsyningskædernes sårbarheder på spidsen. Det mærker en af verdens største virksomheder netop nu: Apple er helt afhængig af Kina i sin produktion af iPhones, men den strategi tryktestes nu af karantæner, told og faldende salgstal.

Set, læst og hørt: Kristian Wendelboe

Set, læst og hørt: Kristian Wendelboe

Kristian Wendelboe har givet sig hen til Det Ny Teaters opsætning af vampyrmusical og anbefaler en fransk roman, hvis indhold han ikke tør citere fra.

Her logger du på generalforsamlingen

Her logger du på generalforsamlingen

De seneste ugers udbrud af covid-19 har tvunget dansk erhvervsliv til at tænke i nye baner, når eksempelvis planlagte generalforsamlinger og møder skal afholdes. Men hvilke udfordringer giver det, at aktionærer og parter ikke kan mødes og se hinanden i øjnene, når kritiske beslutninger skal drøftes? Og hvilke digitale redskaber vil de blive så glade for undervejs, at de slet ikke vil af med dem igen?

Regeringen skal skabe en optimistisk ængstelse

Regeringen skal skabe en optimistisk ængstelse

Mette Frederiksen og regeringen tackler coronavirussen med en kombinaiton af håndfaste indgreb og indtrængende opfordringer til borgerne om at ændre adfærd. Det er nødvendigt at fastholde befolkningens opmærksomhed og tillid i mange uger, siger ekspert.

Frederiksens politiske projekt skal omskrives

Frederiksens politiske projekt skal omskrives

KOMMENTAR: Coronavirussen vælter Mette Frederiksens strategiske plan. Hun ville netop ikke være krisestyrmand og hoppe fra tue til tue. Det er præcis, hvad hun må gøre nu.

Et ubehageligt skub i den rigtige retning

Et ubehageligt skub i den rigtige retning

TECHTENDENSER: Coronaepidemien skubber på mange måder verden i retninger, som alligevel var nødvendige i forhold til helt andre problemer, først og fremmest klimakrisen. Teknologien har gjort det muligt at producere, arbejde, studere og samarbejde uden at sende mennesker og varer rundt i hele verden. Men først nu bliver vi tvunget til at udnytte muligheden for at leve og arbejde anderledes.

Vejen til den store reform af sundhedsvæsenet

Vejen til den store reform af sundhedsvæsenet

Alle vil flytte behandlinger fra sygehuse til kommuner og praktiserende læger, og alle vil sætte patienten i centrum. Men ingen har svarene på, hvordan det skal ske, og hvordan det hænger sammen økonomisk. En stribe aktører opfordrer nu sundhedsminister Magnus Heunicke til at gå målrettet ind i forberedelserne af en ny reform af sundhedsvæsenet.

Ny hovedrolle til familielægen

Ny hovedrolle til familielægen

300.000 danskere vil om få år ikke have deres egen faste læge, hvis udviklingen fortsætter som hidtil. Reformen skal styrke den almene praksis, så den praktiserende læge reelt bliver patienternes tovholder.

Nationale penge skal sikre nærhed i sundhed

Nationale penge skal sikre nærhed i sundhed

Over hele landet aftaler regioner og kommuner nu, hvad det skal koste, når en behandling flytter fra sygehuset og hjem til patienten. Aftalerne er forskellige fra region til region og tilbyder ikke samme kvalitet i behandlingen. Ekspert efterlyser national, økonomisk model.

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Forebyggelse skal give danskerne flere gode leveår

Forebyggelse skal give danskerne flere gode leveår

Danskerne bliver så syge, at sundhedsvæsenet har svært ved at følge med. Vi lever dobbelt så mange år med sygdom som vores naboer i Norge, og de lever længere end os. Nu efterlyser sundhedseksperter initiativer, som skal forebygge vores egne dårlige livsstilsvalg.

Sundhedshuse får nøglerolle

Sundhedshuse får nøglerolle

Flere læger til yderområder, synergi mellem sundhedsfaglige grupper og flere og bedre lokale behandlingstilbud. Det er nogle af de fordele, sundhedshuse kan føre med sig. Hvis det bliver grebet rigtigt an.

Patienter kan mestre livet med nye fælles data

Patienter kan mestre livet med nye fælles data

Borgere samler sundhedsdata ind i millionvis. De deler data med producenter som Apple, Google, Garmin og Samsung, men ikke med deres læge eller andre sundhedsprofessionelle. Ekspert efterlyser ny strategi for brug af patienters egne data til fremme af sundhed.

Set, læst og hørt: Camilla Mordhorst

Set, læst og hørt: Camilla Mordhorst

Camilla Mordhorst, direktør for Dansk Kulturinstitut, har set Oscarnomineret dokumentar om kultursammenstødet på en kinesiskejet fabrik i USA’s hjerteland og læst forrygende russisk litteratur om djævlens visit i Moskva.

Syrien bløder, men hvad skal det nytte?

Syrien bløder, men hvad skal det nytte?

KOMMENTAR: For 20 år siden gjorde Vesten op med tanken om, at lande frit kunne mishandle deres egen befolkning. Men to årtier med kaotiske krige har vendt situationen på hovedet: EU og Nato forsøger ikke længere at standse krigsforbrydelserne med væbnet magt – vi satser bare på, det ikke betyder flere flygtninge til os.

9 veje til bedre arbejdsdage

9 veje til bedre arbejdsdage

Hovedtelefoner og gåture kan give store gevinster på arbejdspladsen, mens e-mails i weekenden er noget skidt. Det er nogle af rådene fra tidligere Twitter-topleder Bruce Daisley, der har skrevet en bog om arbejdsglæde.