Væksten drives af byer og virksomheder – ikke af stater

Claus Kragh

I mange år har vækstdebatten handlet om, hvad regeringen og dermed staten skulle gøre i forhold til den overordnede økonomiske politik såvel som i forhold til konkrete erhvervspolitiske tiltag. I dag står det klart, at nationalstatens magt over vækst og udvikling er i frit fald, mens det i stigende grad er byer, virksomheder, regioner og erhvervsklynger, der skaber udviklingen.

Europa og andre verdensregioner er på vej ind i en ny periode, hvor nationalstaternes styring og opdeling af økonomien er vigende, og hvor både overnationale og regionale aktører derfor får stigende betydning.

Denne slags tanker om lange historiske perspektiver og geografiske grundvilkår cirkulerer i øjeblikket kraftigt blandt dygtige fremtidsforskere og mulighedsanalytikere. Den danske forfatter, finansmand og serieiværksætter Lars Tvede har fået megen omtale i forbindelse med sin bog ”Det kreative samfund”, hvor han blandt meget andet beskriver den ”uhørt kreative ekspansion”, som tog fart i Europa i middelalderen.

En anden fremtrædende fremtidsforsker, der taler i samme spor, er Parag Khanna, der er indisk født, men uddannet i bl.a. Tyskland. 37-årige Khanna arbejder bl.a. for den amerikanske tænketank New America Foundation i Washington, World Economic Forum og som gæsteforelæser på universiteter i USA, Europa og Asien.

I sin bog med den ubeskedne titel ”How to run the World” argumenterer han for, at vi er på vej ind i en ny middelalder, hvor staterne mister indflydelse på bekostning af andre aktører.

”I det meste af det 20. århundrede var nationalstaten the only show in town. Men i dag står staten i de enkelte lande over for konkurrence fra tre andre aktører: Byerne, virksomhederne og fællesskaberne. Systemiske faktorer som kapital og teknologi er blevet de vigtigste værktøjer for disse nøglespillere. Og mange virksomheder og byer har større finansiel kapacitet end staterne,” skriver Khanna i artiklen The New Middle Ages.

Sammen kan lokale myndigheder, virksomheder og vidensinstitutioner udnytte geografiske og historiske styrkepositioner som kreativt afsæt for fremtidig vækst. ”Den nye magtbalance står ikke skrevet i stjernerne, men i historiebøgerne,” skriver Parag Khanna. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu