Valgets diktatur

Folketingsvalg er en narresut for et ægte demokrati, mener Søren Mau, filosofistuderende, bogaktuel og manden bag gruppen “Stem ikke til folketingsvalget”. Han opfordrer derfor til, at man bekæmper folketingsvalget. Også den belgiske kulturhistoriker David Van Reybrouck er kritisk over for vores nuværende politiske styreform. I stedet for parlamentsvalg mener han, at vi præcis som de gamle grækere bør trække lod om pladserne. “Hvis vi trækker lod, bliver alle grupper repræsenteret direkte. Når vi stemmer, vælger vi blandt de tilgængelige i den elite, der stiller op,” siger Van Reybrouck. Både forskere og politikere er enige i, at valget fylder for meget i vores demokrati. Men de vil heller ikke undvære det.

Andreas Baumann

Det mest demokratiske, du kan gøre, når Helle Thorning-Schmidt udskriver valg, er ikke at stemme. Bliv hjemme på sofaen i stedet for at støtte vores naragtigt udemokratiske politiske system. Sofavælgerne er demokratiets helte.

Hvis skyld er demokratiets krise?" caption=" 

Figur 1  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/aabde-aba_fig01_faa-sofavaelgerne-i-danmark.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/9d73a-aba_fig01_faa-sofavaelgerne-i-danmark.png | Forstør   Luk

Danmark har nogle af de højeste stemmeprocenter i verden. Men der er langt flere sofavælgere ved både kommunalvalg og europaparlamentsvalg end ved folketingsvalg.

Kilde: “Imod valg – til forsvar for demokratiet”, 2015. [/graph]

Det mener den bogaktuelle demokratiforkæmper Søren Mau og initiativtager til bevægelsen Stem ikke til folketingsvalget, der blev dannet tidligere på måneden af en håndfuld aktivister i Aarhus. De vil overbevise os om at smide valgkortet i skraldespanden.

”Valget er med til at fastholde vrangforestillingen om, at vi lever i et demokrati. Hvis man ønsker et reelt demokratisk samfund, så skal man først og fremmest bekæmpe folketingsvalget, så man fjerner det politiske systems legitimitet,” siger Søren Mau.

Den belgiske kulturhistoriker og forfatter David Van Reybrouck kan godt forstå, at Mau og co. opfordrer til en vælgerstrejke. Tidligere på året udkom hans bog ”Imod valg – til forsvar for demokratiet” på dansk. Van Reybrouck argumenterer for, at demokratierne er kastet ud i en krise, fordi de lider af et udmattelsessyndrom: Selvom langt de fleste støtter op om demokratiet som styreform, udtrykker stadig flere mistillid til politikere, parlamenter og partier. Vi tror på ideen, men ikke på måden, den bliver praktiseret på.

Kulturhistorikeren har analyseret sig frem til fire forskellige diagnoser. Se tekstboks. Selv mener han, at krisen bunder i en valgfundamentalisme.  Vi kan ikke finde ud af at adskille valg og demokrati, men valghandlingen er i gang med at undergrave folkestyret, fordi politikerne er blevet slaver af valgene:

”Ved valget giver du din stemme væk. Du lader andre tale for dig. Men når de folk, der taler for dig, mest taler for at blive genvalgt, føler du, at din stemme bliver misbrugt. Med god grund. Politikerne træffer ikke de nødvendige beslutninger, hvis de er upopulære, og de går ikke på kompromis, hvis der er hurtige stemmer i at lade være,” siger David Van Reybrouck.

Alle venter på næste valg

Politikere og valgforskere genkender problemerne. Tidens massive valgspekulationer betyder, at dansk politik er ved at gå i stå. I forrige uge brød forhandlingerne om en kommende gymnasiereform eksempelvis sammen, fordi ingen af parterne ville gå på kompromis, og intet tyder på, de kan komme i gang igen, før næste folketingsvalg er afgjort.

Et lignende dødvande har også ramt forhandlingerne om at reformere partistøtten, ligesom den længe efterspurgte dagpengereform med garanti ikke bliver til noget før efter et valg – ligegyldigt hvor meget postyr det skaber.

Det politiske system venter handlingslammet på, at statsministeren trykker på den berømte valgknap, så landet kan komme videre på den anden side af et folketingsvalg. Af samme grund har folketingsmedlemmer fra begge regeringspartier – Lotte Rod (R) og Pernille Rosenkrantz-Theil (S) – efterlyst faste valgdatoer, så de kan få ro til at koncentrere sig om det parlamentariske arbejde i stedet for at gætte på valgdatoer.

Venstre-veteranen Bertel Haarder, der har siddet i Folketinget i mere end 30 år, mener også, at valgspekulationerne fylder for meget. Han vil ikke have en fast valgdato, men ville ønske, at det blev god skik at sidde perioden ud.

”Hvis man ikke brugte valgudskrivelsen strategisk, men i stedet kun udskrev valg før tid, hvis Folketinget gik i hårdknude, ville spekulationerne ikke fylde så meget,” forklarer han.

Valgforskere peger på, at det store fokus på valget har nogle skadelige virkninger. Valgforsker og ph.d. i statskundskab Frederik Hjort mener, at der eksisterer et overdrevet fokus på valg i den politiske debat i Danmark, som om det var VM-finalen i fodbold.

”I virkeligheden minder politik mere om Superligaen, hvor hver eneste kamp siden sæsonstart har betydning for udfaldet af valget. Det bliver ikke afgjort i en tre uger lang valgkamp,” siger Frederik Hjort.

Det er professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen enig i. Langt de fleste af os har allerede besluttet os for, hvem vi vil stemme på, lang tid før valget overhovedet er blevet udskrevet, og mediernes fokus på nogle få svingvælgere og på taktikken i valgkampen skubber derfor den politiske debat helt ud af proportioner.

”Valgspekulationerne bliver drevet af sådan nogle som dig. Journalister og politiske kommentatorer, der synes, et valg er sjovt og spændende,” siger Kasper Møller Hansen.

Træk lod om pladserne i Folketinget

Valgkritikken hos Søren Mau og David Van Reybrouck er dog langt mere vidtgående, end politikernes og forskernes.

Modsat Søren Mau vil David Van Reybrouck ikke holde op med at stemme, så længe der er valg. Men det mener han til gengæld heller ikke, der bør være. I stedet foreslår han, at vi trækker lod, som de gamle grækere gjorde det. På den måde får vi et parlament, som afspejler befolkningens sammensætning, i stedet for et, der består af dets repræsentanter. Og der er stor forskel, forklarer den belgiske forfatter:

”Hvis vi trækker lod, bliver alle grupper repræsenteret direkte. Når vi stemmer, vælger vi blandt de tilgængelige i den elite, der stiller op,” forklarer han.

Der er flere fordele ved en lodtrækning: Hvis repræsentanterne ikke skal genvælges, behøver de ikke slås om vælgerne. Hvis de ikke er medlemmer af partierne, kan de stemme efter egen overbevisning i stedet for efter partilinjen. Ud over parlamentet skal borgergrupper involveres mere direkte i forskellige beslutninger. Også her skal man trække lod for at sikre sig en så bred repræsentation som muligt. Hvis vi ikke udvikler vores demokrati nu, frygter belgieren, at demokratierne kollapser inden for de næste årtier.

”Du ser populistiske partier på yderfløjene vinde frem overalt. Du ser organisationer, som vil boykotte valgene. Folk føler ikke, at parlamenterne er hverken legitime eller effektive nok, og derfor gør de oprør. Hvis vi ikke udvikler demokratiet, så borgerne bliver inddraget i stedet for at stemme, bryder systemet sammen,” siger David Van Reybrouck

Sofavælgere er demokratiets helte

Omend det næppe er lige så svært som at indføre lodtrækning i stedet for valg, så bliver det også svært at overbevise danskerne om at blive væk fra stemmeboksen, som Søren Mau prøver på i sin debatbog Hæv stemmen!, der udkom i fredags.

[graph title="Sofavælgerne i Danmark" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: “Gensyn med sofavælgerne”, Aarhus Universitetsforlag, 2005. 

Selvom der er relativt mange danske sofavælgere ved både kommunalvalgene og valgene til Europa-Parlamentet, er der ikke mange, der bliver hjemme på sofaen, når der er folketingsvalg. Der har Danmark en af verdens højeste stemmeprocenter. Se figur 1.

Ifølge Søren Mau er den høje stemmeprocent dog ikke et udtryk for en folkelig opbakning til det repræsentative demokrati. Det er en passiv reaktion på det politiske systems evindelige propaganda om, at det er vigtigt at stemme.

”Fra barnsben bliver vi pumpet fulde af ideologien om, at man er et dårligt, dovent og udemokratisk menneske, hvis man ikke stemmer. Ingen sætter nogensinde spørgsmål ved det,” siger Søren Mau.

Den negative klang i ordet sofavælgere beskriver meget godt denne fasttømrede valgideologi. Og det giver valgforskerne ham faktisk ret i.

Betegnelsen sofavælger dukkede første gang op i dansk sprogbrug i forbindelse med folkeafstemningen om en ny grundlov i 1939, hvor ordet betegnede ”en medborger, der ikke kunne overvinde sin ugidelighed, men forblev hjemme på sofaen i stedet for at opfylde sin borgerpligt og afgive sin stemme”, som politologerne Jens Jeppesen og Poul Meyer har beskrevet det i den første videnskabelige undersøgelse af sofavælgere i dansk politik.

”Sofavælger er et skældsord. Det bliver brugt om alle os, der ikke stemmer, til at rubricere os som dovne og lade mennesker. Men vi forsøger at gøre opmærksom på, at grunden til, at vi ikke stemmer, faktisk er, fordi vi ønsker at gøre samfundet mere demokratisk,” siger Søren Mau.

Samtidig med at bevægelsen mod folketingsvalgene opfordrer folk til at blive hjemme på sofaen, opfordrer den folk til at kæmpe for demokratiet andre steder i samfundet.

”Kæmp for demokrati på din arbejdsplads, i din skole, i dit parforhold og alle mulige andre steder, hvor det er relevant. Det er det bare ikke på Christiansborg,” siger Søren Mau.

Valgene vakler overalt i Europa

Den tidligere kulturminister Uffe Elbæk, der nu er formand for det nystiftede parti Alternativet, er enig med valgskeptikerne i, at der er noget ruskravende galt med opbakningen til det repræsentative demokrati i dag.

”Det er især det store antal unge, der ikke længere har lyst til at stemme, som bekymrer mig. Det skaber en risiko for, at legitimiteten i det demokratiske system bliver undermineret. Og så ved vi ikke, hvad der kommer i stedet. Hvis man kigger ud i Europa, kan man være bekymret for, at det vil medføre meget mere populisme og meget mere nationalisme,” siger Uffe Elbæk.

Vælgerapati vokser" caption="Figur 2  

Figur 3  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/51f44-aba_fig03_vaelgerapati-vokser.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/20d4a-aba_fig03_vaelgerapati-vokser.png | Forstør   Luk

Andelen af sofavælgere ved parlamentsvalgene i flere af Danmarks nabolande er stor. I Storbritannien er det næsten 40 pct. af de stemmeberettigede, der ikke stemmer. I Tyskland er det næsten 35 pct. Selv vores nordiske naboer har flere sofavælgere end os.

Kilde: The International Institute for Democracy and Electoral Assistance. [/graph]

Han har forståelse for de mange protester mod det politiske system, men han mener ikke, at det er en løsning at blive sofavælger.

”Jeg kan forstå, hvorfor de siger det. Men i stedet for at lade stemmer gå til spilde, kan man jo stemme på sådan nogle som os, der vil gøre systemet mere demokratisk indefra,” siger Uffe Elbæk.

Alternativet går bl.a. til valg på at bygge en ”ny demokratisk bro mellem befolkning og folkevalgte”. Formålet er på sigt at afløse det repræsentative demokrati med et mere involverende demokrati, forklarer han og fremhæver et af partiets nyeste forslag, der går på at give borgere mulighed for selv at sætte lovforslag til behandling direkte i Folketinget.

Idéen er taget fra Finland, der arbejder med et såkaldt Åbent Ministerium, hvor forslag, der støttes af flere end 50.000 borgere, kan komme til behandling i parlamentet. Det skal opveje den dalende opbakning til demokratiet, som den pauvre valgdeltagelse er udtryk for.

Efter gårsdagens rigsdagsvalg i Finland venter landet netop nu igen med spænding på at høre stemmeprocenten, som siden 1990’erne dårlig nok har været over 70 pct., og hvor andelen af sofavælgere dermed udgør næsten hver tredje finne.

I Storbritannien, som er indhyllet i valgkamp lige nu, er der heller ikke store forventninger til stemmeprocenten. Her blev andelen af sofavælgere ved valget i 2010 kun akkurat banket ned under 40 pct. I både 2005 og 2001 udgjorde sofavælgerne ikke langtfra hver anden britiske vælger. Se figur 2.

Sofavælgerne fylder ikke kun mere ved valgene i Storbritannien og Finland. F.eks. har stemmeprocenten til valgene til Europa-Parlamentet været konsekvent dalende. Sidste år ramte den et historisk lavpunkt på kun 42,6 pct. Siden valget i 1999 har der været et flertal af sofavælgere til europaparlamentsvalgene. Se figur 3 nedenfor.

Stemmeprocent på nul

Valgforskeren Yosef Bhatti, der er ph.d. i statskundskab og seniorforsker i lokaldemokrati ved KORA, mener, at det er vigtigt at diskutere valgets rolle i vores demokrati. Men han er selv en stærk tilhænger af valg.

[graph title="Sofavælgere i EU stormer frem" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Europa-Parlamentet. 

”Jeg kan godt se pointen i, at valg ikke skal stå alene i vores demokrati. Men jeg synes også, at valg er ekstremt vigtige. Jeg plejer at sige, at det at stemme til valget ligesom er bunden af lagkagen i demokratiet, men så skal der selvfølgelig være noget mere oven på,” siger han.

Han påpeger, at folketingsvalgene i Danmark er centrale for demokratiet, fordi det er den form for demokratisk deltagelse, som rammer bredest i befolkningen, og som derfor er mest lige for alle.

”Valgdeltagelsen ved folketingsvalg i Danmark er jo 86-87 pct. Ved andre former for politisk engagement er det tit kun de mest ressourcestærke, der bliver inddraget. Derfor skal man passe på med at underspille betydningen af valg for demokratiet,” siger Yosef Bhatti.

Han anerkender, at der eksisterer en form for tillidskrise mellem politikere og befolkningen lige nu. Men alligevel stemmer vi.

”Selvom folk er kritiske over for politikerne, så kan de godt se, at det er det mindste onde at stemme. Der er en grundlæggende opbakning til demokratiet, selvom der ikke er en opbakning til politikerne,” siger han.

Til gengæld er han enig med valgkritikerne i, at man ikke per definition er udemokratisk, bare fordi man undlader at stemme.

”Man kan sagtens have taget aktiv stilling og så besluttet ikke at stemme som f.eks. en politisk protest. Men problemet er, at sofavælgerne kan være udtryk for mange forskellige ting. Man ved ikke, om folk undlader at stemme på grund af dovenskab, fordi de er tilfredse, eller fordi de vil protestere,” siger Yosef Bhatti.

Valgfornægter Søren Mau ser da heller ikke sit foretagende som en fiasko, hvis nogle af os skulle forvilde os ned i stemmeboksen.

”Jeg synes allerede, at bevægelsen er en succes. Der er mange mennesker, som har henvendt sig og sagt, hvor enormt glade de er for, at der endelig er nogen, der forsvarer de såkaldte sofavælgere. Politikerlede og sofavalg er den eneste logiske reaktion på det politiske system, som vi har nu,” siger han.

Har I så opfyldt jeres eget succeskriterium?

”Nej, det er klart, at den ultimative succes ville være, hvis alle lod være med at stemme. Det er det, vi går efter: at få stemmeprocenten ned på nul.”

Hvad sker der så?

”Det bliver spændende at se.”


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu