Valgets diktatur

Folketingsvalg er en narresut for et ægte demokrati, mener Søren Mau, filosofistuderende, bogaktuel og manden bag gruppen “Stem ikke til folketingsvalget”. Han opfordrer derfor til, at man bekæmper folketingsvalget. Også den belgiske kulturhistoriker David Van Reybrouck er kritisk over for vores nuværende politiske styreform. I stedet for parlamentsvalg mener han, at vi præcis som de gamle grækere bør trække lod om pladserne. “Hvis vi trækker lod, bliver alle grupper repræsenteret direkte. Når vi stemmer, vælger vi blandt de tilgængelige i den elite, der stiller op,” siger Van Reybrouck. Både forskere og politikere er enige i, at valget fylder for meget i vores demokrati. Men de vil heller ikke undvære det.

Det mest demokratiske, du kan gøre, når Helle Thorning-Schmidt udskriver valg, er ikke at stemme. Bliv hjemme på sofaen i stedet for at støtte vores naragtigt udemokratiske politiske system. Sofavælgerne er demokratiets helte.

Det mener den bogaktuelle demokratiforkæmper Søren Mau og initiativtager til bevægelsen Stem ikke til folketingsvalget, der blev dannet tidligere på måneden af en håndfuld aktivister i Aarhus. De vil overbevise os om at smide valgkortet i skraldespanden.

”Valget er med til at fastholde vrangforestillingen om, at vi lever i et demokrati. Hvis man ønsker et reelt demokratisk samfund, så skal man først og fremmest bekæmpe folketingsvalget, så man fjerner det politiske systems legitimitet,” siger Søren Mau.

Login