Valgets oversete drama

Der er dømt gyservalg i flere regioner. Valget er et af de mest uforudsigelige i mange år. For første gang nogensinde ser det ud til, at en kvinde vil stå i spidsen for Danske Regioner.

Torben K. Andersen

Hvem skal stå i spidsen for at styre sundhedsvæsenet og dermed opgaver for over 100 milliarder kr. om året?

Det spørgsmål har stået meget i skyggen af valget til de 98 kommuner. Det kan virke overraskende, for sundhed hører traditionelt til blandt danskernes favorittemaer. Og netop i år ser valget i regionerne ud til at være et af de mest uforudsigelige i mange år.

To af de mest magtfulde sundhedspolitikere gennem en årrække, Bent Hansen (S) og Carl Holst (V) stiller ikke op. Det gør valgene i Region Midtjylland og Syddanmark meget mere åbne end for fire år siden. Det samme er valget i Region Sjælland, som skal have ny formand, da Jens Stenbæk (V) heller ikke genopstiller.

De to nuværende socialdemokratiske regionsrådsformænd, Sophie Hæstorp Andersen i Hovedstaden og Ulla Astman i Nordjylland, er heller ikke på nogen måde sikre på at vinde valget denne gang.

De to kvindelige toppolitikere er dog sammen med Venstres Stephanie Lose i Region Syddanmark favoritter til at overtage formandsposten i Danske Regioner. Hvem det bliver, afhænger af, om de blå eller røde partier har flertal efter valget. Det vil i så fald være første gang, at en kvinde står i spidsen for Danske Regioner. Men først skal de altså lige genvælges. Og det kan blive svært.

Mandag Morgen giver i denne analyse sit bud på, hvem der bliver regionsrådsformand i de fem regioner.

 

Region Nordjylland: To kvinder kæmper om det nordjyske

Region Nordjylland bliver en kamp mellem to kvinder. Valget står reelt mellem den nuværende formand for regionen, socialdemokraten Ulla Astman, og Venstres nye spidskandidat Lone Sondrup. Det bliver et tæt opgør, som Ulla Astman er favorit til at vinde.

Hun blev nummer 1 på regionspolitikernes rangliste over flest personlige stemmer ved sidste valg foran andre populære folk som Bent Hansen og Carl Holst målt på andel af vælgere. Men valget blev en nervepirrende gyser. Socialdemokratiet havde kun lige akkurat et 21-20-flertal sammen med SF, Enhedslisten og de radikale.

Venstres nye spidskandidat Lone Sondrup får dog svært ved at vippe Ulla Astman af tronen. Venstre har i dag 12 mandater. Men de landspolitiske tendenser går imod Venstre. Det bliver formentlig heller ikke lettere af, at de konservatives spidskandidat Per Larsen også går rundt med en formand i maven, så der kan blive ballade i den borgerlige lejr, hvis valget ender med blåt flertal.

En meningsmåling, som Jysk Analyse har lavet for Nordjyske, viser, at Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og de radikale står til at få 52,6 pct. af stemmerne. Målingen viser også, at mange vælgere endnu ikke har taget stilling til, hvem de vil stemme på. Men det lugter af fire år mere til Ulla Astman.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Ulla Astman (S)

  

Region Midtjylland: Hvem skal løfte arven efter Kong Bent?

Otte gange er Bent Hansen endt på førstepladsen på Dagens Medicins årlige ranking over sundhedsvæsenets 100 mest magtfulde personer. Men nu trækker han sig efter valget. Og dermed er valgkampen i det midtjyske pludselig blevet en langt mere åben affære, som kan ende med at tippe fra rød til blå.

Kampen synes at stå mellem den socialdemokratiske kronprins Anders Kühnau og Venstres populære bykonge fra Ikast-Brande Carsten Kissmeyer. Det er første gang, at de to er spidskandidater til regionsrådsvalget. Det bliver ungdommen mod erfaringen. Og det bliver østjyder mod midt- og vestjyder.

Ved sidste valg sad de radikale med de afgørende to mandater. De pegede på Bent Hansen, så han havde et flertal på 22-19. Det kan heller ikke helt udelukkes, at de konservative denne gang vil spille mere med musklerne i håb om, at partiets spidskandidat Nicolaj Bang kan ende med at løbe med palmerne. De fem største stemmeslugere fra sidste valg genopstiller ikke denne gang. Det kan også flytte rundt på stemmerne. Men det ligner et valg, hvor Socialdemokratiets Anders Kühnau er favorit til at vinde.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Anders Kühnau (S)

 

Region Syddanmark: Kan Lose holde skansen?

Venstre har siddet solidt på magten i det sydlige Danmark. Indtil nu. Men der er kommet grus i maskineriet. Derfor ser valget i Region Syddanmark ud til at blive et af de mest tætte i mange år og give et overraskende politisk comeback til den tidligere SF-formand og udenrigsminister Villy Søvndal.

Regionen har brugt mange kræfter på at få ryddet op i sagen om den tidligere ellers så populære regionsrådsformand Carl Holst og det katastrofale ambulanceudbud, hvor Bios endte med at gå konkurs.

Valget bliver først og fremmest en duel mellem Venstres nuværende regionsrådsformand, Stephanie Lose, og Socialdemokratiets nuværende næstformand i regionen, Poul-Erik Svendsen. Stephanie Lose har brugt meget af sin tid som formand på at få ryddet op i skandalesagerne og bilagene efter Carl Holst. Hun har fortsat traditionen med brede politiske forlig. Men sagerne klæber tilsyneladende til partiet, som står til at en svidende lussing ved valget.

Venstre vil gå tilbage fra 35,4 pct. ved det seneste valg til nu 30,0 pct. Det viser en måling foretaget af Jysk Analyse for Jysk Fynske Medier. Det borgerlige flertal – Venstre, Dansk Folkeparti, de konservative og Liberal Alliance – vil gå fra 55,6 pct. af stemmerne ved valget i 2013 til nu ’kun’ at få 49,2. De radikale kan derfor komme til at sidde med de afgørende mandater. Og partiet vil formentlig pege på Stephanie Lose.

Det bliver tæt. Villy-effekten vil formentlig få sin renæssance ved dette valg. Men Stephanie Lose er favoritten.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Stephanie Lose (V)

 

Region Sjælland: Tredje formand på 10 år

En ting er sikkert: Region Sjælland skal have ny formand. Venstres nuværende regionsrådsformand, Jens Stenbæk, genopstiller ikke. Men det er også noget af det mest sikre, vi kan sige på forhånd om regionsvalget.

Valget har denne gang tre hovedpersoner. Den ene er Venstres nye spidskandidat Jacob Jensen. Han er mest kendt fra Folketinget som partiets finansordfører, hvor han har forsvaret regeringens stramme økonomiske kurs over for sygehusene.

Hans direkte modstander er Socialdemokratiets nye spidskandidat Heino Knudsen. Han har heller ikke den store erfaring med sundhedsvæsenet. Hans politiske erfaring har han fået fra de fire år, han har siddet i byrådet i Lolland Kommune, hvor han er formand for Fritids- og Kulturudvalget.

Den tredje hovedrolle indtager Dansk Folkepartis Peter Jacobsen. Han fik et rigtig godt valg for fire år siden. Nu har han fået appetit på at gå hele vejen i konkurrencen mod de to debutanter fra Venstre og Socialdemokratiet. Men det er tvivlsomt, om han kan samle tilstrækkelig opbakning til at blive kalif. DF er i valgforbund med Venstre. Det er dog ikke en garanti for, at DF så også vil pege på Jacob Jensen frem for Heino Knudsen. Men det lugter af en sejr til Jacob Jensen.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Jacob Jensen (V)

 

Region Hovedstaden: Vakler stolen under S?

Kun få danske virksomheder kan prale af at have et budget på 36 milliarder kr. og næsten 40.000 medarbejdere på lønningslisten.

Region Hovedstaden er da også en kæmpe mastodont, som Socialdemokratiet hidtil har siddet tungt på. Socialdemokratiets nuværende regionsrådsformand, Sophie Hæstorp Andersen, ligner ganske vist en favorit i den direkte duel mod Venstres Martin Geertsen. Men en stribe møgsager kan gøre hendes politiske fremtid usikker. Sundhedsplatformen, akuttelefonen 1813, Eurovision-skandalen, meningitis-dødsfald og mangel på hænder på bl.a. Rigshospitalets fødeafdeling har præget dagsordenen.

Trods de mange sager står Sophie Hæstorp Andersen på et stærkt politisk fundament. Efter sidste valg lavede hun en bred konstituering sammen med de konservative, Dansk Folkeparti, de radikale og SF. Det kunststykke kan hun gentage. Hun kan også håbe på, at den nationale politiske medvind giver hende flere stemmer end ved sidste valg.

Martin Geertsen kan derfor få svært ved at samle stemmer nok til at få flertallet til at tippe over til blå. Det virker heller ikke så sandsynligt, at de radikales Karin Friis Bach kunne lade sig friste af borgerlige partiers frieri om at blive dronning for at vælte Socialdemokratiet af tronen.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Sophie Hæstorp Andersen (S)

 

Se også Mandag Morgens bud på de kommende 98 borgmestre - eller se, hvordan din kommune klarer sig på 24 udvalgte områder på Kommuneportalen.

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu