Valgets oversete drama

Der er dømt gyservalg i flere regioner. Valget er et af de mest uforudsigelige i mange år. For første gang nogensinde ser det ud til, at en kvinde vil stå i spidsen for Danske Regioner.

Hvem skal stå i spidsen for at styre sundhedsvæsenet og dermed opgaver for over 100 milliarder kr. om året?

Det spørgsmål har stået meget i skyggen af valget til de 98 kommuner. Det kan virke overraskende, for sundhed hører traditionelt til blandt danskernes favorittemaer. Og netop i år ser valget i regionerne ud til at være et af de mest uforudsigelige i mange år.

To af de mest magtfulde sundhedspolitikere gennem en årrække, Bent Hansen (S) og Carl Holst (V) stiller ikke op. Det gør valgene i Region Midtjylland og Syddanmark meget mere åbne end for fire år siden. Det samme er valget i Region Sjælland, som skal have ny formand, da Jens Stenbæk (V) heller ikke genopstiller.

De to nuværende socialdemokratiske regionsrådsformænd, Sophie Hæstorp Andersen i Hovedstaden og Ulla Astman i Nordjylland, er heller ikke på nogen måde sikre på at vinde valget denne gang.

De to kvindelige toppolitikere er dog sammen med Venstres Stephanie Lose i Region Syddanmark favoritter til at overtage formandsposten i Danske Regioner. Hvem det bliver, afhænger af, om de blå eller røde partier har flertal efter valget. Det vil i så fald være første gang, at en kvinde står i spidsen for Danske Regioner. Men først skal de altså lige genvælges. Og det kan blive svært.

Mandag Morgen giver i denne analyse sit bud på, hvem der bliver regionsrådsformand i de fem regioner.

 

Region Nordjylland: To kvinder kæmper om det nordjyske

Region Nordjylland bliver en kamp mellem to kvinder. Valget står reelt mellem den nuværende formand for regionen, socialdemokraten Ulla Astman, og Venstres nye spidskandidat Lone Sondrup. Det bliver et tæt opgør, som Ulla Astman er favorit til at vinde.

Hun blev nummer 1 på regionspolitikernes rangliste over flest personlige stemmer ved sidste valg foran andre populære folk som Bent Hansen og Carl Holst målt på andel af vælgere. Men valget blev en nervepirrende gyser. Socialdemokratiet havde kun lige akkurat et 21-20-flertal sammen med SF, Enhedslisten og de radikale.

Venstres nye spidskandidat Lone Sondrup får dog svært ved at vippe Ulla Astman af tronen. Venstre har i dag 12 mandater. Men de landspolitiske tendenser går imod Venstre. Det bliver formentlig heller ikke lettere af, at de konservatives spidskandidat Per Larsen også går rundt med en formand i maven, så der kan blive ballade i den borgerlige lejr, hvis valget ender med blåt flertal.

En meningsmåling, som Jysk Analyse har lavet for Nordjyske, viser, at Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og de radikale står til at få 52,6 pct. af stemmerne. Målingen viser også, at mange vælgere endnu ikke har taget stilling til, hvem de vil stemme på. Men det lugter af fire år mere til Ulla Astman.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Ulla Astman (S)

  

Region Midtjylland: Hvem skal løfte arven efter Kong Bent?

Otte gange er Bent Hansen endt på førstepladsen på Dagens Medicins årlige ranking over sundhedsvæsenets 100 mest magtfulde personer. Men nu trækker han sig efter valget. Og dermed er valgkampen i det midtjyske pludselig blevet en langt mere åben affære, som kan ende med at tippe fra rød til blå.

Kampen synes at stå mellem den socialdemokratiske kronprins Anders Kühnau og Venstres populære bykonge fra Ikast-Brande Carsten Kissmeyer. Det er første gang, at de to er spidskandidater til regionsrådsvalget. Det bliver ungdommen mod erfaringen. Og det bliver østjyder mod midt- og vestjyder.

Ved sidste valg sad de radikale med de afgørende to mandater. De pegede på Bent Hansen, så han havde et flertal på 22-19. Det kan heller ikke helt udelukkes, at de konservative denne gang vil spille mere med musklerne i håb om, at partiets spidskandidat Nicolaj Bang kan ende med at løbe med palmerne. De fem største stemmeslugere fra sidste valg genopstiller ikke denne gang. Det kan også flytte rundt på stemmerne. Men det ligner et valg, hvor Socialdemokratiets Anders Kühnau er favorit til at vinde.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Anders Kühnau (S)

 

Region Syddanmark: Kan Lose holde skansen?

Venstre har siddet solidt på magten i det sydlige Danmark. Indtil nu. Men der er kommet grus i maskineriet. Derfor ser valget i Region Syddanmark ud til at blive et af de mest tætte i mange år og give et overraskende politisk comeback til den tidligere SF-formand og udenrigsminister Villy Søvndal.

Regionen har brugt mange kræfter på at få ryddet op i sagen om den tidligere ellers så populære regionsrådsformand Carl Holst og det katastrofale ambulanceudbud, hvor Bios endte med at gå konkurs.

Valget bliver først og fremmest en duel mellem Venstres nuværende regionsrådsformand, Stephanie Lose, og Socialdemokratiets nuværende næstformand i regionen, Poul-Erik Svendsen. Stephanie Lose har brugt meget af sin tid som formand på at få ryddet op i skandalesagerne og bilagene efter Carl Holst. Hun har fortsat traditionen med brede politiske forlig. Men sagerne klæber tilsyneladende til partiet, som står til at en svidende lussing ved valget.

Venstre vil gå tilbage fra 35,4 pct. ved det seneste valg til nu 30,0 pct. Det viser en måling foretaget af Jysk Analyse for Jysk Fynske Medier. Det borgerlige flertal – Venstre, Dansk Folkeparti, de konservative og Liberal Alliance – vil gå fra 55,6 pct. af stemmerne ved valget i 2013 til nu ’kun’ at få 49,2. De radikale kan derfor komme til at sidde med de afgørende mandater. Og partiet vil formentlig pege på Stephanie Lose.

Det bliver tæt. Villy-effekten vil formentlig få sin renæssance ved dette valg. Men Stephanie Lose er favoritten.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Stephanie Lose (V)

 

Region Sjælland: Tredje formand på 10 år

En ting er sikkert: Region Sjælland skal have ny formand. Venstres nuværende regionsrådsformand, Jens Stenbæk, genopstiller ikke. Men det er også noget af det mest sikre, vi kan sige på forhånd om regionsvalget.

Valget har denne gang tre hovedpersoner. Den ene er Venstres nye spidskandidat Jacob Jensen. Han er mest kendt fra Folketinget som partiets finansordfører, hvor han har forsvaret regeringens stramme økonomiske kurs over for sygehusene.

Hans direkte modstander er Socialdemokratiets nye spidskandidat Heino Knudsen. Han har heller ikke den store erfaring med sundhedsvæsenet. Hans politiske erfaring har han fået fra de fire år, han har siddet i byrådet i Lolland Kommune, hvor han er formand for Fritids- og Kulturudvalget.

Den tredje hovedrolle indtager Dansk Folkepartis Peter Jacobsen. Han fik et rigtig godt valg for fire år siden. Nu har han fået appetit på at gå hele vejen i konkurrencen mod de to debutanter fra Venstre og Socialdemokratiet. Men det er tvivlsomt, om han kan samle tilstrækkelig opbakning til at blive kalif. DF er i valgforbund med Venstre. Det er dog ikke en garanti for, at DF så også vil pege på Jacob Jensen frem for Heino Knudsen. Men det lugter af en sejr til Jacob Jensen.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Jacob Jensen (V)

 

Region Hovedstaden: Vakler stolen under S?

Kun få danske virksomheder kan prale af at have et budget på 36 milliarder kr. og næsten 40.000 medarbejdere på lønningslisten.

Region Hovedstaden er da også en kæmpe mastodont, som Socialdemokratiet hidtil har siddet tungt på. Socialdemokratiets nuværende regionsrådsformand, Sophie Hæstorp Andersen, ligner ganske vist en favorit i den direkte duel mod Venstres Martin Geertsen. Men en stribe møgsager kan gøre hendes politiske fremtid usikker. Sundhedsplatformen, akuttelefonen 1813, Eurovision-skandalen, meningitis-dødsfald og mangel på hænder på bl.a. Rigshospitalets fødeafdeling har præget dagsordenen.

Trods de mange sager står Sophie Hæstorp Andersen på et stærkt politisk fundament. Efter sidste valg lavede hun en bred konstituering sammen med de konservative, Dansk Folkeparti, de radikale og SF. Det kunststykke kan hun gentage. Hun kan også håbe på, at den nationale politiske medvind giver hende flere stemmer end ved sidste valg.

Martin Geertsen kan derfor få svært ved at samle stemmer nok til at få flertallet til at tippe over til blå. Det virker heller ikke så sandsynligt, at de radikales Karin Friis Bach kunne lade sig friste af borgerlige partiers frieri om at blive dronning for at vælte Socialdemokratiet af tronen.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Sophie Hæstorp Andersen (S)

 

Se også Mandag Morgens bud på de kommende 98 borgmestre - eller se, hvordan din kommune klarer sig på 24 udvalgte områder på Kommuneportalen.

 

Forrige artikel En tur med S-toget lægger otte år til levetiden En tur med S-toget lægger otte år til levetiden Næste artikel Velfærd, sundhed og styring: Kunstig intelligens rykker ind overalt Velfærd, sundhed og styring: Kunstig intelligens rykker ind overalt
Nye generationer kan koste S og V magten

Nye generationer kan koste S og V magten

Den kommende valgperiode bliver en af de sidste, hvor Socialdemokratiet og Venstre er de toneangivende partier i dansk politik. Danmarks yngste vælgere vil halvere de to store partier. Deres foretrukne partier er Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet. Danmark er i gang med et markant generationsopgør, en revolution, der vender op og ned på de politiske partiers styrkeforhold.

Her foregår den digitale jobjagt

Her foregår den digitale jobjagt

KOMMENTAR: For 20 år siden revolutionerede internettets digitale løsninger jobsøgning og rekruttering. Nu er næste bølge på vej. Sociale medier og Google kan blive måden, du finder din næste kernemedarbejder – eller selv får et nyt job. Rekrutteringsekspert Frederik Lysgaard giver dig en guide til fremtidens jobmarked.

Danske whistleblowere er retsløse

Danske whistleblowere er retsløse

655 danske virksomheder har en whistleblowerordning, men hvem beskytter de egentlig? Ordningerne kan ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem.

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Efter afsløringerne af hvidvaskskandalen i Danske Bank og den danske og internationale finanssektors omfattende skattespekulation er det blevet en tand sværere at besætte de øverste poster i dansk erhvervsliv. Her kommer et bud på de kandidater, hvis personlige hæderlighed skal igennem en historisk hård test, før de kan lande i en af de tre tunge topposter, der står ledige lige nu.

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Mandag Morgen har bedt Kvinfo-direktør Henriette Laursen om tre kulturanbefalinger. Hun fremhæver både tv-serien Babylon Berlin og forfatter Aydin Soei, og så har hun overhørt et citat til en demonstration for seksuelt samtykke.

Guide til den gode whistleblowerordning

Guide til den gode whistleblowerordning

Overvejer du, om der er brug for en whistleblowerordning i din virksomhed eller på din arbejdsplads? Her er 7 af de vigtigste spørgsmål, du skal tage stilling til, før du går i gang.

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Halvdelen af de store bankers topchefer ville efter alt at dømme være dumpet på Finanstilsynets nye skærpede praksis for egnethedsvurderinger. Det viser en gennemgang af bankdirektørernes cv’er. Der er brug for mere transparens i tilsynets vurderingsgrundlag, lyder det fra eksperter.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Flere pensionskasser bekender nu åbenlyst politisk kulør og arbejder for at presse nøje udvalgte politiske agendaer igennem over for de virksomheder, de investerer i. Vi ser nærmere på tre af de absolut mest aggressive pensionsspillere, der kæmper for hver deres agenda.

Et gult wake-up call til den grønne elite

Et gult wake-up call til den grønne elite

ANALYSE: Den grønne omstilling er ikke bæredygtig, hvis den tager fra de fattige og giver til de rige. Det har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, måttet indse. Det samme skal resten af EU forholde sig til, hvis man vil af med kulindustrien, der beskæftiger 480.000 mennesker i Europa.

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

ANALYSE: Det danske erhvervsfremmesystem trængte til en overhaling – så langt har de fleste været enige. Men det system, der træder i kraft den 1. januar, betragtes af mange som et misfoster, hvor alt for mange af de ting, der rent faktisk fungerede i det gamle system, risikerer at gå tabt.

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Teknologi har disruptet demokratiet. Specialiserede digitale platforme med teknikker fra moderne corporate marketing gør det let at starte et nyt parti eller en borgerbevægelse. Amerikanske NationBuilder har bidraget både til Donald Trumps valgsejr og til at skaffe gadebelysning ved den utrygge Nørrebro Station.

Europas nationale demokratier skælver

Europas nationale demokratier skælver

Politikere i de europæiske lande får stadigt sværere ved at danne regeringer og føre politik, for når de politiske yderfløje vokser, reduceres evnen til at finde kompromisser. Splittelsen hjælpes på vej af russisk støtte til fløjene.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Tyskland er et af de få lande, der har valgt at indføre lovgivning som led i kampen mod desinformation. ”Facebook-loven” som den populært kaldes er imidlertid blot ét af flere initiativer, som tyskerne har indført for at bekæmpe indflydelsesoperationer, desinformation og propaganda.

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

INTERVIEW: Kapitalismen mangler at tage hensyn til den kompleksitet, der er kommet i vores samfund. Nationalstaten og internationale organisationer kan ikke alene løse nogle af de store udfordringer, vi står overfor. Virksomhederne er nødt til at tage et ansvar, mener den tidligere topchef i Novo Nordisk.

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

I sine mange år i ATP stod nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen for talrige aktieudlån, hvor landets største pensionskasse ikke havde nogen kontrol med, hvad deres aktier blev brugt til. En stor del af de mange udlån foregik via en konstruktion i Luxembourg, som ATP selv betegner som kreativ.

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Fire kommuner tester lige nu, om det kan betale sig at investere i et bedre liv for langtidsledige og socialt udsatte med 50.000 kr., som de selv råder over. Erfaringerne fra et lignende projekt i Aarhus er gode, men lovgivning kan stoppe yderligere udbredelse af de gode erfaringer.

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Aldrig før har meningsmålinger vist så få vælgere vandre over midten som nu. Men blandt partierne internt i både blå og rød blok er der gang i vælgerstrømmen. Hele 37 pct. af vælgerne vil stemme på et andet parti. Det er ikke vælgerne, som har flyttet sig. Det er partierne, siger valgekspert.

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

KOMMENTAR: Som ung er man bange for at vælge den forkerte uddannelse, men vejen til læring og opkvalificering vil være langt bredere fremover. Udfordringen bliver ikke, om man vælger rigtigt, men i langt højere grad om man kan begrænse sig.

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

KOMMENTAR: Vi har alle mødt en dårlig leder, der kun er leder for magtens og pengenes skyld. Men er det et retvisende billede af den danske lederstab? Og hvis ja, skaber vi så bedre ledelse ved at fremhæve de dårlige eksempler?

Sådan organiserer du den digitale innovation

Sådan organiserer du den digitale innovation

KOMMENTAR: For at få succes i den digitale æra er organisationer nødt til at skabe både inkrementel og radikal innovation – med brugeren i centrum. Ved at bruge to forskellige typer innovationsenheder kan organisationer parallelt optimere kerneforretningen og udforske radikale innovationer, der kan sikre fremtidens succes.

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

KOMMENTAR: Ikke kun jordens klima bliver varmere og tvinger virksomhederne til at omstille sig til et markant anderledes erhvervssamfund. Forretningsklimaet bliver også varmere og kræver et nyt ledelsesparadigme. Her er portrættet af en 'hot' leder.

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Udflytninger af statslige arbejdspladser har ikke hentet vælgerne "hjem" til Venstre. Ved det kommende valg står Venstre til at gentage det historisk dårlige resultat fra valget i 2015.

To borgerlige statsministre, to personligheder, to ledere

To borgerlige statsministre, to personligheder, to ledere

Udgivelsen af to nye bøger om hhv. Poul Schlüter og Lars Løkke Rasmussen er en god anledning til at sammenligne de ledelsesstile, som er og har været de to borgerlige statsministres personlige fingeraftryk på hver deres epoke.

Sådan ser et politisk opbrud ud på dansk

Sådan ser et politisk opbrud ud på dansk

KOMMENTAR: Partiernes størrelse er næsten uændret – men alligevel vil den logik, der har opdelt dansk politik i en blå og en rød blok, være kraftigt udfordret efter valget.

Nu er det de røde der vinder på udlændingepolitikken

Nu er det de røde der vinder på udlændingepolitikken

Siden folketingsvalget i 2001 har udlændingepolitikken flyttet titusinder af stemmer fra rød til blå blok. I denne valgperiode er det lige omvendt. Nu flytter udlændingepolitikken stemmer fra blå til rød blok. Socialdemokratiet og Radikale trækker læsset. Det kan afgøre det kommende valg.

DF-profiler står til at ryge ud af Folketinget

DF-profiler står til at ryge ud af Folketinget

Næsten hver femte vælger har forladt Dansk Folkeparti, og store profiler som udlændinge-ordfører Martin Henriksen og EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth er i fare for at ryge ud af Folketinget ved næste valg. Store valgdramaer venter partiet i Nordsjælland og Sydjylland. 

Supermillionærskat skal betale socialdemokratiske valgløfter

Supermillionærskat skal betale socialdemokratiske valgløfter

En ny supermillionærskat og fire andre forslag fra Socialdemokratiet skal skaffe 3 mia. kroner ekstra til velfærdsforbedringer. Men selv med de ekstra penge er der ikke plads til de store forbedringer af velfærden, lyder vurderingen fra eksperter.