Valgets oversete drama

Der er dømt gyservalg i flere regioner. Valget er et af de mest uforudsigelige i mange år. For første gang nogensinde ser det ud til, at en kvinde vil stå i spidsen for Danske Regioner.

Hvem skal stå i spidsen for at styre sundhedsvæsenet og dermed opgaver for over 100 milliarder kr. om året?

Det spørgsmål har stået meget i skyggen af valget til de 98 kommuner. Det kan virke overraskende, for sundhed hører traditionelt til blandt danskernes favorittemaer. Og netop i år ser valget i regionerne ud til at være et af de mest uforudsigelige i mange år.

To af de mest magtfulde sundhedspolitikere gennem en årrække, Bent Hansen (S) og Carl Holst (V) stiller ikke op. Det gør valgene i Region Midtjylland og Syddanmark meget mere åbne end for fire år siden. Det samme er valget i Region Sjælland, som skal have ny formand, da Jens Stenbæk (V) heller ikke genopstiller.

De to nuværende socialdemokratiske regionsrådsformænd, Sophie Hæstorp Andersen i Hovedstaden og Ulla Astman i Nordjylland, er heller ikke på nogen måde sikre på at vinde valget denne gang.

De to kvindelige toppolitikere er dog sammen med Venstres Stephanie Lose i Region Syddanmark favoritter til at overtage formandsposten i Danske Regioner. Hvem det bliver, afhænger af, om de blå eller røde partier har flertal efter valget. Det vil i så fald være første gang, at en kvinde står i spidsen for Danske Regioner. Men først skal de altså lige genvælges. Og det kan blive svært.

Mandag Morgen giver i denne analyse sit bud på, hvem der bliver regionsrådsformand i de fem regioner.

 

Region Nordjylland: To kvinder kæmper om det nordjyske

Region Nordjylland bliver en kamp mellem to kvinder. Valget står reelt mellem den nuværende formand for regionen, socialdemokraten Ulla Astman, og Venstres nye spidskandidat Lone Sondrup. Det bliver et tæt opgør, som Ulla Astman er favorit til at vinde.

Hun blev nummer 1 på regionspolitikernes rangliste over flest personlige stemmer ved sidste valg foran andre populære folk som Bent Hansen og Carl Holst målt på andel af vælgere. Men valget blev en nervepirrende gyser. Socialdemokratiet havde kun lige akkurat et 21-20-flertal sammen med SF, Enhedslisten og de radikale.

Venstres nye spidskandidat Lone Sondrup får dog svært ved at vippe Ulla Astman af tronen. Venstre har i dag 12 mandater. Men de landspolitiske tendenser går imod Venstre. Det bliver formentlig heller ikke lettere af, at de konservatives spidskandidat Per Larsen også går rundt med en formand i maven, så der kan blive ballade i den borgerlige lejr, hvis valget ender med blåt flertal.

En meningsmåling, som Jysk Analyse har lavet for Nordjyske, viser, at Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og de radikale står til at få 52,6 pct. af stemmerne. Målingen viser også, at mange vælgere endnu ikke har taget stilling til, hvem de vil stemme på. Men det lugter af fire år mere til Ulla Astman.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Ulla Astman (S)

  

Region Midtjylland: Hvem skal løfte arven efter Kong Bent?

Otte gange er Bent Hansen endt på førstepladsen på Dagens Medicins årlige ranking over sundhedsvæsenets 100 mest magtfulde personer. Men nu trækker han sig efter valget. Og dermed er valgkampen i det midtjyske pludselig blevet en langt mere åben affære, som kan ende med at tippe fra rød til blå.

Kampen synes at stå mellem den socialdemokratiske kronprins Anders Kühnau og Venstres populære bykonge fra Ikast-Brande Carsten Kissmeyer. Det er første gang, at de to er spidskandidater til regionsrådsvalget. Det bliver ungdommen mod erfaringen. Og det bliver østjyder mod midt- og vestjyder.

Ved sidste valg sad de radikale med de afgørende to mandater. De pegede på Bent Hansen, så han havde et flertal på 22-19. Det kan heller ikke helt udelukkes, at de konservative denne gang vil spille mere med musklerne i håb om, at partiets spidskandidat Nicolaj Bang kan ende med at løbe med palmerne. De fem største stemmeslugere fra sidste valg genopstiller ikke denne gang. Det kan også flytte rundt på stemmerne. Men det ligner et valg, hvor Socialdemokratiets Anders Kühnau er favorit til at vinde.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Anders Kühnau (S)

 

Region Syddanmark: Kan Lose holde skansen?

Venstre har siddet solidt på magten i det sydlige Danmark. Indtil nu. Men der er kommet grus i maskineriet. Derfor ser valget i Region Syddanmark ud til at blive et af de mest tætte i mange år og give et overraskende politisk comeback til den tidligere SF-formand og udenrigsminister Villy Søvndal.

Regionen har brugt mange kræfter på at få ryddet op i sagen om den tidligere ellers så populære regionsrådsformand Carl Holst og det katastrofale ambulanceudbud, hvor Bios endte med at gå konkurs.

Valget bliver først og fremmest en duel mellem Venstres nuværende regionsrådsformand, Stephanie Lose, og Socialdemokratiets nuværende næstformand i regionen, Poul-Erik Svendsen. Stephanie Lose har brugt meget af sin tid som formand på at få ryddet op i skandalesagerne og bilagene efter Carl Holst. Hun har fortsat traditionen med brede politiske forlig. Men sagerne klæber tilsyneladende til partiet, som står til at en svidende lussing ved valget.

Venstre vil gå tilbage fra 35,4 pct. ved det seneste valg til nu 30,0 pct. Det viser en måling foretaget af Jysk Analyse for Jysk Fynske Medier. Det borgerlige flertal – Venstre, Dansk Folkeparti, de konservative og Liberal Alliance – vil gå fra 55,6 pct. af stemmerne ved valget i 2013 til nu ’kun’ at få 49,2. De radikale kan derfor komme til at sidde med de afgørende mandater. Og partiet vil formentlig pege på Stephanie Lose.

Det bliver tæt. Villy-effekten vil formentlig få sin renæssance ved dette valg. Men Stephanie Lose er favoritten.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Stephanie Lose (V)

 

Region Sjælland: Tredje formand på 10 år

En ting er sikkert: Region Sjælland skal have ny formand. Venstres nuværende regionsrådsformand, Jens Stenbæk, genopstiller ikke. Men det er også noget af det mest sikre, vi kan sige på forhånd om regionsvalget.

Valget har denne gang tre hovedpersoner. Den ene er Venstres nye spidskandidat Jacob Jensen. Han er mest kendt fra Folketinget som partiets finansordfører, hvor han har forsvaret regeringens stramme økonomiske kurs over for sygehusene.

Hans direkte modstander er Socialdemokratiets nye spidskandidat Heino Knudsen. Han har heller ikke den store erfaring med sundhedsvæsenet. Hans politiske erfaring har han fået fra de fire år, han har siddet i byrådet i Lolland Kommune, hvor han er formand for Fritids- og Kulturudvalget.

Den tredje hovedrolle indtager Dansk Folkepartis Peter Jacobsen. Han fik et rigtig godt valg for fire år siden. Nu har han fået appetit på at gå hele vejen i konkurrencen mod de to debutanter fra Venstre og Socialdemokratiet. Men det er tvivlsomt, om han kan samle tilstrækkelig opbakning til at blive kalif. DF er i valgforbund med Venstre. Det er dog ikke en garanti for, at DF så også vil pege på Jacob Jensen frem for Heino Knudsen. Men det lugter af en sejr til Jacob Jensen.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Jacob Jensen (V)

 

Region Hovedstaden: Vakler stolen under S?

Kun få danske virksomheder kan prale af at have et budget på 36 milliarder kr. og næsten 40.000 medarbejdere på lønningslisten.

Region Hovedstaden er da også en kæmpe mastodont, som Socialdemokratiet hidtil har siddet tungt på. Socialdemokratiets nuværende regionsrådsformand, Sophie Hæstorp Andersen, ligner ganske vist en favorit i den direkte duel mod Venstres Martin Geertsen. Men en stribe møgsager kan gøre hendes politiske fremtid usikker. Sundhedsplatformen, akuttelefonen 1813, Eurovision-skandalen, meningitis-dødsfald og mangel på hænder på bl.a. Rigshospitalets fødeafdeling har præget dagsordenen.

Trods de mange sager står Sophie Hæstorp Andersen på et stærkt politisk fundament. Efter sidste valg lavede hun en bred konstituering sammen med de konservative, Dansk Folkeparti, de radikale og SF. Det kunststykke kan hun gentage. Hun kan også håbe på, at den nationale politiske medvind giver hende flere stemmer end ved sidste valg.

Martin Geertsen kan derfor få svært ved at samle stemmer nok til at få flertallet til at tippe over til blå. Det virker heller ikke så sandsynligt, at de radikales Karin Friis Bach kunne lade sig friste af borgerlige partiers frieri om at blive dronning for at vælte Socialdemokratiet af tronen.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Sophie Hæstorp Andersen (S)

 

Se også Mandag Morgens bud på de kommende 98 borgmestre - eller se, hvordan din kommune klarer sig på 24 udvalgte områder på Kommuneportalen.

 

Forrige artikel En tur med S-toget lægger otte år til levetiden En tur med S-toget lægger otte år til levetiden Næste artikel Velfærd, sundhed og styring: Kunstig intelligens rykker ind overalt Velfærd, sundhed og styring: Kunstig intelligens rykker ind overalt

Lars Seier: Når far flytter, skal børnene vide, at de stadig er elsket

Lars Seier: Når far flytter, skal børnene vide, at de stadig er elsket

INTERVIEW: Allerede i 2008 smagte Lars Seier på friheden, da andre kræfter tog over i livsværket Saxo Bank. Men han måtte sammen med kompagnonen Kim Fournais træde ind i den daglige ledelse igen fire år senere, og hans exit blev udskudt. Først i 2018 havde han solgt alle ejerandele. 

1.000 topchefers erkendelse: Vi har svigtet verdensmålene

1.000 topchefers erkendelse: Vi har svigtet verdensmålene

KOMMENTAR: Omfattende undersøgelse fra UN Global Compact beskriver både en realistisk selverkendelse hos verdens førende topchefer og er samtidig et fælles opråb til at sætte ny turbo på en forsinket grøn omstilling.

Systemforståelse – et fag du ikke kan få

Systemforståelse – et fag du ikke kan få

TECHTENDENSER: Vi ville stå bedre rustet i en kompleks og omskiftelig verden, hvis vi lærte at forstå de generelle mekanismer, der præger udviklingen af alle systemer – fra biologi, økonomi og til internettet. Men mærkværdigvis er systemforståelse slet ikke på skemaet.

Krigen mellem Kinas techgiganter stilner af

Krigen mellem Kinas techgiganter stilner af

KOMMENTAR: Kinas internet domineres af Alibaba og Tencent. I begge selskaber har der netop været rokader i topledelsen, muligvis som følge af pres fra den kinesiske stat, der ønsker mere kontrol med de to giganter.

Jo, du bør faktisk bruge emojis på arbejdet

Jo, du bør faktisk bruge emojis på arbejdet

Engang blev det anset som løssluppent, men nu er brugen af emojis essentiel for klar og tydelig kommunikation, for holdånden, og så er de med til at skabe en fælles virksomhedskultur. 

Nød lærer byer at tænke grønt

Nød lærer byer at tænke grønt

Når 94 af verdens mest klimaambitiøse byer mødes til C40 World Mayors Summit i København i denne uge, gør de det ikke kun, fordi de vil gøre kloden grønnere. De gør det, fordi de er nødt til det. De gør det for at kunne trække vejret.

Kommunerne skal gøre klar til at være frontkæmpere i klimakampen

Kommunerne skal gøre klar til at være frontkæmpere i klimakampen

KOMMENTAR: Mange byer er i fuld gang med at implementere klimatiltag med voksende ambitioner. Flere og flere af verdens storbyer har nu som officielt mål at gøre deres for at holde jorden under 1,5 graders temperaturstigning, men flere skal i gang – også i Danmark.

Grønt investeringsboom venter – på en dyster baggrund

Grønt investeringsboom venter – på en dyster baggrund

Gassen er ved at gå af verdensøkonomien. Samtidig skal der investeres store milliardbeløb i at redde klimaet. Kan de to ting forenes? Mandag Morgen har spurgt en dansk minister, en EU-kommissær, en pensionsdirektør og to økonomiske chefanalytikere.

Verdensøkonomien er ved at skifte gear

Verdensøkonomien er ved at skifte gear

Dampen er ved at gå af den globale økonomi, og centralbankerne har snart ikke mere tørt krudt at understøtte økonomien med. Spørgsmålet er, om vi er på vej mod en egentlig nedtur, eller om vi blot oplever omstillingen til et nyt lavvækstparadigme.

Vicedirektør i Nationalbanken: Markedsfejl er medskyldige i klimaforandringerne

Vicedirektør i Nationalbanken: Markedsfejl er medskyldige i klimaforandringerne

De finansielle markeder indregner ikke altid omkostningerne ved at udlede drivhusgasser, og det kan have været med til at styre den private kapital i klimaskadelig retning. Det vurderer chef for afdeling for Økonomi og Pengepolitik i Nationalbanken Signe Krogstrup. Hun mener, det i visse tilfælde kan ligge inden for nationalbankers mandat at handle for at imødegå klimakrisen.  

Centralbanker står foran klimarevolution

Centralbanker står foran klimarevolution

Markedsfejl er medskyldige i klimakrisen. Det udgør − sammen med indgribende klimapolitikker – store risici for samfundsøkonomien og for det finansielle system. Den Europæiske Centralbanks kommende chef vil gribe ind.

Stor opbakning til at hjælpe børnene på Sjælsmark

Stor opbakning til at hjælpe børnene på Sjælsmark

Knap halvdelen af danskerne mener, at de afviste asylbørn på Sjælsmark skal have bedre vilkår. Kun hver femte dansker er imod. Selv Venstre har flere tilhængere end modstandere af at hjælpe børnene. Udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) forudser en løsning for børnefamilierne inden påske. Vælgerne er også klar til at droppe det omstridte udrejsecenter på Lindholm.

Verdens kedeligste udlændingepolitik

Verdens kedeligste udlændingepolitik

KOMMENTAR: Hvis Tesfaye lykkes med sin ambition om at afdramatisere udlændingepolitikken, kan det blive et opgør med den logik, der har defineret dansk politik i 20 år.

Tech-analysen: Hvis ikke du betaler bliver du solgt

Tech-analysen: Hvis ikke du betaler bliver du solgt

250 kroner per person om måneden. Det er – groft sagt - prisen for clickbaits, virale meningsløsheder, kunstigt skabt mobil-afhængighed, et vingeskudt demokrati og et pivåbent privatliv på de centrale tjenester i vores liv.

De ultrarige, super-innovative og succesfuldes hjemmebane

De ultrarige, super-innovative og succesfuldes hjemmebane

Silicon Valley er hjemsted for klodens førende tech-virksomheder, succesrige acceleratorer, enorme mængder venturekapital, og universiteter i den absolutte topklasse. Innovation Centre Denmarks kontor i Silicon Valley præsenterer et par af hovedattraktionerne i et enestående innovationsmiljø.

Risikoen ved at hyre efter kulturelt match

Risikoen ved at hyre efter kulturelt match

Arbejdsgivere går ofte efter at ansætte folk, som de tror vil passe godt ind. Men det kan let ende med, at alle nyansatte ligner hinanden og handler og tænker ens. 

Set, læst og hørt: Nana Bule

Set, læst og hørt: Nana Bule

Nana Bule har set en larmende fotoudstilling om forbrugssamfundet på Louisiana og kommer igennem morgenlogistikken til lyden af den franske komponist Erik Satie.  

Mette Frederiksen har 340 politiske slagvarer på hylderne

Mette Frederiksen har 340 politiske slagvarer på hylderne

Mandag Morgen har samlet alle brikkerne i Mette Frederiksens politiske program. Kortlægningen viser, at regeringen har overraskende mange forslag i pipelinen, og at statsministeren skal levere på utroligt mange fronter, hvis hun skal undgå anklager om løftebrud.

Socialdemokratiets politiske supermarked

Socialdemokratiets politiske supermarked

Her er Mette Frederiksens politiske pipeline. Socialdemokratiet har de sidste to år fremlagt 25 politiske udspil, der tilsammen gemmer på mindst 340 forslag, som nu skal føres ud i livet.

Frederiksens røde kursskifter

Frederiksens røde kursskifter

KOMMENTAR: Statsministerens manual til den nye folketingssamling er fyldt med røde tiltag. Men der skal manøvreres dygtigt for at få resultaterne hentet hjem.

V-politikere borer i ministrenes løfter

V-politikere borer i ministrenes løfter

Venstre bombarderer lige nu S-ministrene med spørgsmål om, hvorvidt regeringen vil gennemføre de forslag, Socialdemokratiet er gået til valg på. Mandag Morgens opgørelse viser, at den flittigste spørgejørgen er Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

Mette Frederiksen har 12 milliarder ekstra

Mette Frederiksen har 12 milliarder ekstra

Nye beregninger viser, at regeringen har mange flere milliarder at fordele, end økonomerne regnede med for blot få måneder siden. Det ændrer fundamentalt på regeringens muligheder for at indfri løfterne om bedre velfærd, mener cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen.

Tech-analysen: Maskiner kan ikke sige pyt

Tech-analysen: Maskiner kan ikke sige pyt

For at kunne samarbejde må vi vise tillid. For at komme videre må vi kunne lægge fortiden bag os. Innovation og kreativitet stivner, hvis vi ikke kan tilgive hinandens fejltagelser. Det kan være svært – men for computere er det decideret unaturligt.

Ledere lever livet farligt

Ledere lever livet farligt

KOMMENTAR: ”Du skal afklare dit mandat og ledelsesrum”, lyder en velkendt anbefaling. Det lyder besnærende at kunne gå i enerum med sin opdragsgiver og få sat rammerne på plads. Én gang for alle. Men det er langtfra en ukompliceret øvelse. Og den kan være farlig.

Set, læst og hørt: Aaja Chemnitz Larsen

Set, læst og hørt: Aaja Chemnitz Larsen

Aaja Chemnitz Larsen har over sommeren læst ’Drømmen om frihed’, der med den tidligere landsstyreformand Kuupik Kleist i centrum belyser en række aktuelle emner i dagens Grønland. Og så har hun set en grønlandsk gyser, som ikke har noget med Trump at gøre.

Borgere skal træffe svære velfærdsvalg

Borgere skal træffe svære velfærdsvalg

Landets borgmestre har svært ved at få enderne til at mødes i budgettet. I Odense har politikerne nu bedt både eksperter og borgere om at komme med ideer til, hvordan kommunen kan sikre velfærden frem mod 2030. Professor forudser en helt ny form for demokratisk samspil, hvor borgerne ikke længere er kunder i butikken, men selv bidrager til at skabe bedre livsvilkår.

Udgifterne stiger eksplosivt: Eksperter rystede over Odenses udfordringer

Udgifterne stiger eksplosivt: Eksperter rystede over Odenses udfordringer

I mere end ti år har reformer af velfærden handlet om, at danskerne skulle arbejde mere. Alligevel kæmper kommunerne med at finde pengene til velfærden i de kommende ti år. Med udgangspunkt i Odense Kommune peger førende eksperter på seks kæmpestore udfordringer for velfærden. De har også en palet af nye og kontroversielle ideer til at løse dem.

Velfærdens seks store udfordringer

Velfærdens seks store udfordringer

Kommunerne fattes penge. Og der er ingen nemme veje ud af det stadigt større velfærdspres, der tegner sig i alle landets kommuner de kommende år. Eksperter har udpeget de seks største udfordringer for Odense frem mod 2030. Udfordringer, som borgmestre i andre kommuner også har tæt inde på livet.

Borgmester og byråd lader borgerne tænke med

Borgmester og byråd lader borgerne tænke med

INTERVIEW: Omkring 1.800 borgere i Odense har stået i kø for at diskutere kommunens udfordringer. Samtidig har et særligt borgerråd på 100 personer fremlagt ni anbefalinger til byrådet som optakt til velfærdens 2030-plan, den første af sin art i Danmark. Borgmesteren mener, at borgerne anbefaler ting, som politikerne ikke selv har haft fokus på.

Danskerne vil have klimaafgifter på flyrejser

Danskerne vil have klimaafgifter på flyrejser

Knap halvdelen af befolkningen er klar til at betale klimaafgifter, når de rejser med fly. De mener, at der skal ske noget på klimaområdet og er klar til selv at bidrage. Skatteministeriets afvisning af en CO2-afgift på brændstof hviler på en misforståelse, lyder det fra forskere.

Ronkedorernes efterår

Ronkedorernes efterår

KOMMENTAR: Det er ikke kun i Venstre, at hanelefanterne gungrer på vej ud ad døren. Lykketoft og Sass beskylder hinanden for at være ”fejlcastede” – men mener samtidig begge to at have trukket Mette Frederiksen i den helt rigtige retning: den ene mod Radikale og den anden mod DF.