Valgets oversete drama

Der er dømt gyservalg i flere regioner. Valget er et af de mest uforudsigelige i mange år. For første gang nogensinde ser det ud til, at en kvinde vil stå i spidsen for Danske Regioner.

Hvem skal stå i spidsen for at styre sundhedsvæsenet og dermed opgaver for over 100 milliarder kr. om året?

Det spørgsmål har stået meget i skyggen af valget til de 98 kommuner. Det kan virke overraskende, for sundhed hører traditionelt til blandt danskernes favorittemaer. Og netop i år ser valget i regionerne ud til at være et af de mest uforudsigelige i mange år.

To af de mest magtfulde sundhedspolitikere gennem en årrække, Bent Hansen (S) og Carl Holst (V) stiller ikke op. Det gør valgene i Region Midtjylland og Syddanmark meget mere åbne end for fire år siden. Det samme er valget i Region Sjælland, som skal have ny formand, da Jens Stenbæk (V) heller ikke genopstiller.

De to nuværende socialdemokratiske regionsrådsformænd, Sophie Hæstorp Andersen i Hovedstaden og Ulla Astman i Nordjylland, er heller ikke på nogen måde sikre på at vinde valget denne gang.

De to kvindelige toppolitikere er dog sammen med Venstres Stephanie Lose i Region Syddanmark favoritter til at overtage formandsposten i Danske Regioner. Hvem det bliver, afhænger af, om de blå eller røde partier har flertal efter valget. Det vil i så fald være første gang, at en kvinde står i spidsen for Danske Regioner. Men først skal de altså lige genvælges. Og det kan blive svært.

Mandag Morgen giver i denne analyse sit bud på, hvem der bliver regionsrådsformand i de fem regioner.

 

Region Nordjylland: To kvinder kæmper om det nordjyske

Region Nordjylland bliver en kamp mellem to kvinder. Valget står reelt mellem den nuværende formand for regionen, socialdemokraten Ulla Astman, og Venstres nye spidskandidat Lone Sondrup. Det bliver et tæt opgør, som Ulla Astman er favorit til at vinde.

Hun blev nummer 1 på regionspolitikernes rangliste over flest personlige stemmer ved sidste valg foran andre populære folk som Bent Hansen og Carl Holst målt på andel af vælgere. Men valget blev en nervepirrende gyser. Socialdemokratiet havde kun lige akkurat et 21-20-flertal sammen med SF, Enhedslisten og de radikale.

Venstres nye spidskandidat Lone Sondrup får dog svært ved at vippe Ulla Astman af tronen. Venstre har i dag 12 mandater. Men de landspolitiske tendenser går imod Venstre. Det bliver formentlig heller ikke lettere af, at de konservatives spidskandidat Per Larsen også går rundt med en formand i maven, så der kan blive ballade i den borgerlige lejr, hvis valget ender med blåt flertal.

En meningsmåling, som Jysk Analyse har lavet for Nordjyske, viser, at Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og de radikale står til at få 52,6 pct. af stemmerne. Målingen viser også, at mange vælgere endnu ikke har taget stilling til, hvem de vil stemme på. Men det lugter af fire år mere til Ulla Astman.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Ulla Astman (S)

  

Region Midtjylland: Hvem skal løfte arven efter Kong Bent?

Otte gange er Bent Hansen endt på førstepladsen på Dagens Medicins årlige ranking over sundhedsvæsenets 100 mest magtfulde personer. Men nu trækker han sig efter valget. Og dermed er valgkampen i det midtjyske pludselig blevet en langt mere åben affære, som kan ende med at tippe fra rød til blå.

Kampen synes at stå mellem den socialdemokratiske kronprins Anders Kühnau og Venstres populære bykonge fra Ikast-Brande Carsten Kissmeyer. Det er første gang, at de to er spidskandidater til regionsrådsvalget. Det bliver ungdommen mod erfaringen. Og det bliver østjyder mod midt- og vestjyder.

Ved sidste valg sad de radikale med de afgørende to mandater. De pegede på Bent Hansen, så han havde et flertal på 22-19. Det kan heller ikke helt udelukkes, at de konservative denne gang vil spille mere med musklerne i håb om, at partiets spidskandidat Nicolaj Bang kan ende med at løbe med palmerne. De fem største stemmeslugere fra sidste valg genopstiller ikke denne gang. Det kan også flytte rundt på stemmerne. Men det ligner et valg, hvor Socialdemokratiets Anders Kühnau er favorit til at vinde.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Anders Kühnau (S)

 

Region Syddanmark: Kan Lose holde skansen?

Venstre har siddet solidt på magten i det sydlige Danmark. Indtil nu. Men der er kommet grus i maskineriet. Derfor ser valget i Region Syddanmark ud til at blive et af de mest tætte i mange år og give et overraskende politisk comeback til den tidligere SF-formand og udenrigsminister Villy Søvndal.

Regionen har brugt mange kræfter på at få ryddet op i sagen om den tidligere ellers så populære regionsrådsformand Carl Holst og det katastrofale ambulanceudbud, hvor Bios endte med at gå konkurs.

Valget bliver først og fremmest en duel mellem Venstres nuværende regionsrådsformand, Stephanie Lose, og Socialdemokratiets nuværende næstformand i regionen, Poul-Erik Svendsen. Stephanie Lose har brugt meget af sin tid som formand på at få ryddet op i skandalesagerne og bilagene efter Carl Holst. Hun har fortsat traditionen med brede politiske forlig. Men sagerne klæber tilsyneladende til partiet, som står til at en svidende lussing ved valget.

Venstre vil gå tilbage fra 35,4 pct. ved det seneste valg til nu 30,0 pct. Det viser en måling foretaget af Jysk Analyse for Jysk Fynske Medier. Det borgerlige flertal – Venstre, Dansk Folkeparti, de konservative og Liberal Alliance – vil gå fra 55,6 pct. af stemmerne ved valget i 2013 til nu ’kun’ at få 49,2. De radikale kan derfor komme til at sidde med de afgørende mandater. Og partiet vil formentlig pege på Stephanie Lose.

Det bliver tæt. Villy-effekten vil formentlig få sin renæssance ved dette valg. Men Stephanie Lose er favoritten.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Stephanie Lose (V)

 

Region Sjælland: Tredje formand på 10 år

En ting er sikkert: Region Sjælland skal have ny formand. Venstres nuværende regionsrådsformand, Jens Stenbæk, genopstiller ikke. Men det er også noget af det mest sikre, vi kan sige på forhånd om regionsvalget.

Valget har denne gang tre hovedpersoner. Den ene er Venstres nye spidskandidat Jacob Jensen. Han er mest kendt fra Folketinget som partiets finansordfører, hvor han har forsvaret regeringens stramme økonomiske kurs over for sygehusene.

Hans direkte modstander er Socialdemokratiets nye spidskandidat Heino Knudsen. Han har heller ikke den store erfaring med sundhedsvæsenet. Hans politiske erfaring har han fået fra de fire år, han har siddet i byrådet i Lolland Kommune, hvor han er formand for Fritids- og Kulturudvalget.

Den tredje hovedrolle indtager Dansk Folkepartis Peter Jacobsen. Han fik et rigtig godt valg for fire år siden. Nu har han fået appetit på at gå hele vejen i konkurrencen mod de to debutanter fra Venstre og Socialdemokratiet. Men det er tvivlsomt, om han kan samle tilstrækkelig opbakning til at blive kalif. DF er i valgforbund med Venstre. Det er dog ikke en garanti for, at DF så også vil pege på Jacob Jensen frem for Heino Knudsen. Men det lugter af en sejr til Jacob Jensen.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Jacob Jensen (V)

 

Region Hovedstaden: Vakler stolen under S?

Kun få danske virksomheder kan prale af at have et budget på 36 milliarder kr. og næsten 40.000 medarbejdere på lønningslisten.

Region Hovedstaden er da også en kæmpe mastodont, som Socialdemokratiet hidtil har siddet tungt på. Socialdemokratiets nuværende regionsrådsformand, Sophie Hæstorp Andersen, ligner ganske vist en favorit i den direkte duel mod Venstres Martin Geertsen. Men en stribe møgsager kan gøre hendes politiske fremtid usikker. Sundhedsplatformen, akuttelefonen 1813, Eurovision-skandalen, meningitis-dødsfald og mangel på hænder på bl.a. Rigshospitalets fødeafdeling har præget dagsordenen.

Trods de mange sager står Sophie Hæstorp Andersen på et stærkt politisk fundament. Efter sidste valg lavede hun en bred konstituering sammen med de konservative, Dansk Folkeparti, de radikale og SF. Det kunststykke kan hun gentage. Hun kan også håbe på, at den nationale politiske medvind giver hende flere stemmer end ved sidste valg.

Martin Geertsen kan derfor få svært ved at samle stemmer nok til at få flertallet til at tippe over til blå. Det virker heller ikke så sandsynligt, at de radikales Karin Friis Bach kunne lade sig friste af borgerlige partiers frieri om at blive dronning for at vælte Socialdemokratiet af tronen.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Sophie Hæstorp Andersen (S)

 

Se også Mandag Morgens bud på de kommende 98 borgmestre - eller se, hvordan din kommune klarer sig på 24 udvalgte områder på Kommuneportalen.

 

Forrige artikel En tur med S-toget lægger otte år til levetiden En tur med S-toget lægger otte år til levetiden Næste artikel Velfærd, sundhed og styring: Kunstig intelligens rykker ind overalt Velfærd, sundhed og styring: Kunstig intelligens rykker ind overalt

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Kun fem ud af tusind asylsøgere, der kommer til Europa, søger asyl i Danmark. Det er tredje år i træk, Danmark holder sig på det historisk lave niveau. Danmark er nu sunket til nummer 75 på FN’s rangliste over lande, der modtager flest flygtninge set i forhold til deres økonomisk velstand.

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

KOMMENTAR: Omstillingen til en fleksibel og forandringsparat organisation er en uendelig rejse mod et evigt bevægeligt mål. Derfor kræver det en høj grad af selvindsigt, når du som leder samtidig har som opgave at få andre til at trives under de konstante forandringer.

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Mandag Morgen har bedt iværksætter Mathias Linnemann om tre kulturanbefalinger. Han fortæller blandt andet om en podcast, der fik Teslas aktiekurs til at falde med ti procent, og så er han blevet dybt rørt over en fotobog af krigsfotograf Jan Grarup.

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Stina Vrang Elias er udpeget som ny formand for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hun tager over fra Kjeld Møller Pedersen, der har siddet på posten siden 2001.

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Nyt studie kortlægger danske ministres popularitet fra de allerførste ministermålinger i 1978 og frem til i dag. Som statsminister var Poul Schlüter mere populær end nogen anden i embedet i den 40-årige periode. Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt indtager fælles bundplacering.

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Det er en af de største danske erhvervssucceser i nyere tid. Siden starten i 2000 har firmaet været på én lang og stejl vækstkurve. I dag er de to stiftere begge blandt de 25 rigeste danskere, og firmaet er verdens førende på deres marked. Men de færreste har hørt om 3Shape.

På kommunal bootcamp for borgerfokus

På kommunal bootcamp for borgerfokus

Borgmesteren, byrådet og kommunaldirektøren i Kolding vil ikke styre alting fra toppen. Med projektet ”Borgerens Centrum” skal medarbejderne tænke med på udviklingen af løsninger, der tager udgangspunkt i borgerens behov og ikke i lovgivningens regler.

Valgpanik skaber hovsaløsninger

Valgpanik skaber hovsaløsninger

ANALYSE: Politikere på Christiansborg vil haste store reformer af sundhedsvæsenet, udlændingepolitikken og pensionssystemet igennem inden valget. Det kan komme til at koste Danmark dyrt. Meget dyrt.

Tjek dit sundhedsfællesskab

Tjek dit sundhedsfællesskab

Mandag Morgen har kortlagt det skæve Sundhedsdanmark. Find din kommune på kortet, og se sundhedsprofilen for det sundhedsfællesskab, du vil tilhøre under regeringens bebudede reform. Du kan også sammenligne sundhedsfællesskaberne på 15 udvalgte parametre.

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Ved at bygge boligkvarterer, kontorbygninger og hele bydele på store, flydende pramme kan man afhjælpe noget af pladsmanglen i verdens storbyer, mener en hollandsk arkitekt. I det statslige norske energiselskab Equinor undersøger man, om flydende byer kan være en stor ny forretningsmulighed.

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

"En krigsmaskine". "Algoritmernes mand". Vicepremierminister Matteo Salvini er stjernen i den italienske koalitionsregering. I kontinuerlig valgkamp på platforme som Facebook og Twitter er han en kommunikator, der matcher Donald Trump. Selvom han ligesom Marine Le Pen i Frankrig har opgivet modstanden mod euroen, bliver Salvini en udfordring for hele EU.

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

De mest belastede sundhedsfællesskaber i Udkantsdanmark får svært ved at tilbyde samme niveau i sundhedsbehandlingen som storbyernes sundhedsfællesskaber, hvor borgerne er raskere, yngre og har en sundere livsstil. Mandag Morgen har kortlagt danskernes skæve sundhedsprofil.

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Halvdelen af danskerne mener, der er for stor forskel på kommunale sundhedstilbud. De efterlyser handling fra alle parter i sundhedsvæsenet, fast kontaktperson og overblik over egen behandling, viser stor undersøgelse blandt 3.000 danskere foretaget af Tænketanken Mandag Morgen.

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreformen kan afgøre, hvem der skal være landets nye statsminister efter næste valg. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby spiller en hovedrolle. Reformens centrale mål om 500.000 færre ambulante besøg og 40.000 indlæggelser bygger på usikre tal, viser notat fra Sundhedsstyrelsen. Der er "ikke meget solid evidens at basere sig på", erkender styrelsen i notatet.

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland. To kommuner med hver sin sundhedsprofil. Dobbelt så mange lollikkere får kræft, tre gange så mange får en blodprop i hjertet, og fem gange så mange er på førtidspension. Sundhedsreformen skal sikre mere ens behandling. Men det tvivler de to borgmestre på vil lykkes.

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

KOMMENTAR: Lighed i behandling har været et centralt mål for dansk sundhedspolitik gennem årtier. Men Rigsrevisionens nye beretning indikerer, at der forekommer ulighed i sundhedsvæsenets behandling, som relaterer sig til bl.a. alder, køn, geografi og socioøkonomisk baggrund.

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Mandag Morgen har bedt Anette Christoffersen om tre kulturanbefalinger. Hun fortæller blandt andet om en juletradition i Trinitatis Kirke og om en bog, der aldrig forlader hendes natbord.

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Da han skrev sin debutroman, var den så perfekt, at den indbragte ham stående ovationer og litteraturpriser. Men så indtraf derouten, da den svære to’er blev for svær. Og nøjagtigt som kunstnermyten foreskriver, gik Knud Romer destruktivt i hundene – ligesom det sker for så mange andre.

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

KOMMENTAR: Arbejdet med FN’s verdensmål kræver, at vi finder ud af, hvad vi skal måle os på, hvad angår deres opnåelse. Med rapporten ’Baseline for verdensmålene. Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund’ har Danmark taget det første vigtige skridt.

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

KOMMENTAR: Når man følger den årlige virak om World Economic Forums årsmøde i den schweiziske bjergby Davos, skal man ikke lade sig blænde af, hvad der kan synes som varm luft i metermål. Danmark kan sagtens bruge WEF i praksis, hvis vi gør det rigtigt. Et godt eksempel findes i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

INVITATION: Kom til læsermøde den 6. februar og deltag i debatten om Danmarks og den teknologiske fremtid med bl.a. Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, formanden for ATV’s tænketank, professor Maja Horst, og Mandag Morgens redaktør for digital omstilling, Peter Hesseldahl.

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

ANALYSE: Tyskland er Europas største klimaproblem. Hvis tyskerne skal klare sig uden kul og atomkraft, kræver det, at de får åbnet for meget mere grøn strøm fra Danmark og resten af Norden.

Politikerne bør få systematisk efterkritik

Politikerne bør få systematisk efterkritik

KOMMENTAR: Det er et hul i vores politiske beslutningsproces, at der ikke foretages flere og mere systematiske analyser af konsekvenserne af ny lovgivning, efter den er indført. Hvis vi ikke lærer af vores fejltagelser, bliver vi jo aldrig klogere.

Industrisamfundet synger på sidste vers

Industrisamfundet synger på sidste vers

Den industrielle økonomi er gået fra 1.0 til 4.0 – fra kulkraft og dampmaskiner til digital koordination af alle aspekter af produktionen. Nu er vi ved at bevæge os så langt fra den oprindelige form for masseproduktion, at det ikke længere giver mening at kalde det industri.

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Vi er knap nået i gang med industri 4.0, men Universal Robots' tekniske direktør og medstifter Esben Østergaard har allerede blikket rettet mod fremtidens produktionsform. Han forventer, at avancerede robotter i fremtiden vil frisætte og støtte mennesker i en form for fremstilling, der er præget af personlighed, håndværk og variation snarere end masseproduktion.

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

3D-print gør det muligt at skabe værdi på tværs af de sædvanlige forretningsområder. Det skal man forstå, hvis man for alvor vil udnytte fordelene ved teknologien, siger Tue Mantoni, tidligere CEO for Triumph Motorcycles og B&O. 

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Livslang læring er afgørende, hvis vi skal drage nytte af nye teknologier. Sådan lyder det fra to topøkonomer, hvis analyse lagde en af grundstenene under Disruptionrådets arbejde. Nu håber de, at politikerne og virksomhederne husker udfordringen: At det kræver massiv omskoling, når 40 procent af arbejdsopgaverne bliver automatiseret.

Set, læst og hørt: Ida Auken

Set, læst og hørt: Ida Auken

Mandag Morgen har spurgt Ida Auken om, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en westernserie med et kvindetwist og en underholdende podcast om klassisk musik.

Unlock! Tid til at komme videre med Brexit

Unlock! Tid til at komme videre med Brexit

KOMMENTAR: Kun med et meget stærkt folkeligt mandat i ryggen kan en britisk regering udskrive en ny folkeafstemning. Og hvis ingen politikere er parate til eller i stand til at opnå det mandat, må briterne gennemføre Brexit så hurtigt som muligt.

Risiko-chef: Styrer vi bevidstløst mod en ny global krise?

Risiko-chef: Styrer vi bevidstløst mod en ny global krise?

KOMMENTAR: Hvis en ny global krise rammer, vil vi så kunne rejse det nødvendige niveau af globalt samarbejde og støtte? Sandsynligvis, men spændingerne mellem den globaliserede verdensøkonomi og den voksende nationalisme i international politik er en voksende trussel.

Datavisualisering skaber ny velfærd i Gladsaxe

Datavisualisering skaber ny velfærd i Gladsaxe

I Gladsaxe Kommune har data forladt regnearkene og indtaget storskærmene i både direktion og jobcenter, så de bliver synlige og brugbare for alle, også de borgere, det hele handler om. Visualiseringerne udvikles af en særlig enhed for Datadrevet Forretningsudvikling.

Topchefers fokus på data hjælper unge i arbejde

Topchefers fokus på data hjælper unge i arbejde

En gang om måneden gennemgår direktion i Gladsaxe Kommune en tsunami af data for at følge udviklingen på 29 vigtige udvalgte områder. De diskuterer og justerer kursen, hvis udviklingen går i den forkerte retning. Mandag Morgen sad med ved bordet på direktionens første møde i år.

Davos er blevet afmagtens topmøde

Davos er blevet afmagtens topmøde

KOMMENTAR: Mens en række af klodens toneangivende ledere mødes i Davos denne uge, accelererer de udfordringer, de er sat i verden for at løse. Der er akut behov for at finde nye svar på de globale risici.