Valgets oversete drama

Der er dømt gyservalg i flere regioner. Valget er et af de mest uforudsigelige i mange år. For første gang nogensinde ser det ud til, at en kvinde vil stå i spidsen for Danske Regioner.

Hvem skal stå i spidsen for at styre sundhedsvæsenet og dermed opgaver for over 100 milliarder kr. om året?

Det spørgsmål har stået meget i skyggen af valget til de 98 kommuner. Det kan virke overraskende, for sundhed hører traditionelt til blandt danskernes favorittemaer. Og netop i år ser valget i regionerne ud til at være et af de mest uforudsigelige i mange år.

To af de mest magtfulde sundhedspolitikere gennem en årrække, Bent Hansen (S) og Carl Holst (V) stiller ikke op. Det gør valgene i Region Midtjylland og Syddanmark meget mere åbne end for fire år siden. Det samme er valget i Region Sjælland, som skal have ny formand, da Jens Stenbæk (V) heller ikke genopstiller.

De to nuværende socialdemokratiske regionsrådsformænd, Sophie Hæstorp Andersen i Hovedstaden og Ulla Astman i Nordjylland, er heller ikke på nogen måde sikre på at vinde valget denne gang.

De to kvindelige toppolitikere er dog sammen med Venstres Stephanie Lose i Region Syddanmark favoritter til at overtage formandsposten i Danske Regioner. Hvem det bliver, afhænger af, om de blå eller røde partier har flertal efter valget. Det vil i så fald være første gang, at en kvinde står i spidsen for Danske Regioner. Men først skal de altså lige genvælges. Og det kan blive svært.

Mandag Morgen giver i denne analyse sit bud på, hvem der bliver regionsrådsformand i de fem regioner.

 

Region Nordjylland: To kvinder kæmper om det nordjyske

Region Nordjylland bliver en kamp mellem to kvinder. Valget står reelt mellem den nuværende formand for regionen, socialdemokraten Ulla Astman, og Venstres nye spidskandidat Lone Sondrup. Det bliver et tæt opgør, som Ulla Astman er favorit til at vinde.

Hun blev nummer 1 på regionspolitikernes rangliste over flest personlige stemmer ved sidste valg foran andre populære folk som Bent Hansen og Carl Holst målt på andel af vælgere. Men valget blev en nervepirrende gyser. Socialdemokratiet havde kun lige akkurat et 21-20-flertal sammen med SF, Enhedslisten og de radikale.

Venstres nye spidskandidat Lone Sondrup får dog svært ved at vippe Ulla Astman af tronen. Venstre har i dag 12 mandater. Men de landspolitiske tendenser går imod Venstre. Det bliver formentlig heller ikke lettere af, at de konservatives spidskandidat Per Larsen også går rundt med en formand i maven, så der kan blive ballade i den borgerlige lejr, hvis valget ender med blåt flertal.

En meningsmåling, som Jysk Analyse har lavet for Nordjyske, viser, at Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og de radikale står til at få 52,6 pct. af stemmerne. Målingen viser også, at mange vælgere endnu ikke har taget stilling til, hvem de vil stemme på. Men det lugter af fire år mere til Ulla Astman.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Ulla Astman (S)

  

Region Midtjylland: Hvem skal løfte arven efter Kong Bent?

Otte gange er Bent Hansen endt på førstepladsen på Dagens Medicins årlige ranking over sundhedsvæsenets 100 mest magtfulde personer. Men nu trækker han sig efter valget. Og dermed er valgkampen i det midtjyske pludselig blevet en langt mere åben affære, som kan ende med at tippe fra rød til blå.

Kampen synes at stå mellem den socialdemokratiske kronprins Anders Kühnau og Venstres populære bykonge fra Ikast-Brande Carsten Kissmeyer. Det er første gang, at de to er spidskandidater til regionsrådsvalget. Det bliver ungdommen mod erfaringen. Og det bliver østjyder mod midt- og vestjyder.

Ved sidste valg sad de radikale med de afgørende to mandater. De pegede på Bent Hansen, så han havde et flertal på 22-19. Det kan heller ikke helt udelukkes, at de konservative denne gang vil spille mere med musklerne i håb om, at partiets spidskandidat Nicolaj Bang kan ende med at løbe med palmerne. De fem største stemmeslugere fra sidste valg genopstiller ikke denne gang. Det kan også flytte rundt på stemmerne. Men det ligner et valg, hvor Socialdemokratiets Anders Kühnau er favorit til at vinde.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Anders Kühnau (S)

 

Region Syddanmark: Kan Lose holde skansen?

Venstre har siddet solidt på magten i det sydlige Danmark. Indtil nu. Men der er kommet grus i maskineriet. Derfor ser valget i Region Syddanmark ud til at blive et af de mest tætte i mange år og give et overraskende politisk comeback til den tidligere SF-formand og udenrigsminister Villy Søvndal.

Regionen har brugt mange kræfter på at få ryddet op i sagen om den tidligere ellers så populære regionsrådsformand Carl Holst og det katastrofale ambulanceudbud, hvor Bios endte med at gå konkurs.

Valget bliver først og fremmest en duel mellem Venstres nuværende regionsrådsformand, Stephanie Lose, og Socialdemokratiets nuværende næstformand i regionen, Poul-Erik Svendsen. Stephanie Lose har brugt meget af sin tid som formand på at få ryddet op i skandalesagerne og bilagene efter Carl Holst. Hun har fortsat traditionen med brede politiske forlig. Men sagerne klæber tilsyneladende til partiet, som står til at en svidende lussing ved valget.

Venstre vil gå tilbage fra 35,4 pct. ved det seneste valg til nu 30,0 pct. Det viser en måling foretaget af Jysk Analyse for Jysk Fynske Medier. Det borgerlige flertal – Venstre, Dansk Folkeparti, de konservative og Liberal Alliance – vil gå fra 55,6 pct. af stemmerne ved valget i 2013 til nu ’kun’ at få 49,2. De radikale kan derfor komme til at sidde med de afgørende mandater. Og partiet vil formentlig pege på Stephanie Lose.

Det bliver tæt. Villy-effekten vil formentlig få sin renæssance ved dette valg. Men Stephanie Lose er favoritten.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Stephanie Lose (V)

 

Region Sjælland: Tredje formand på 10 år

En ting er sikkert: Region Sjælland skal have ny formand. Venstres nuværende regionsrådsformand, Jens Stenbæk, genopstiller ikke. Men det er også noget af det mest sikre, vi kan sige på forhånd om regionsvalget.

Valget har denne gang tre hovedpersoner. Den ene er Venstres nye spidskandidat Jacob Jensen. Han er mest kendt fra Folketinget som partiets finansordfører, hvor han har forsvaret regeringens stramme økonomiske kurs over for sygehusene.

Hans direkte modstander er Socialdemokratiets nye spidskandidat Heino Knudsen. Han har heller ikke den store erfaring med sundhedsvæsenet. Hans politiske erfaring har han fået fra de fire år, han har siddet i byrådet i Lolland Kommune, hvor han er formand for Fritids- og Kulturudvalget.

Den tredje hovedrolle indtager Dansk Folkepartis Peter Jacobsen. Han fik et rigtig godt valg for fire år siden. Nu har han fået appetit på at gå hele vejen i konkurrencen mod de to debutanter fra Venstre og Socialdemokratiet. Men det er tvivlsomt, om han kan samle tilstrækkelig opbakning til at blive kalif. DF er i valgforbund med Venstre. Det er dog ikke en garanti for, at DF så også vil pege på Jacob Jensen frem for Heino Knudsen. Men det lugter af en sejr til Jacob Jensen.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Jacob Jensen (V)

 

Region Hovedstaden: Vakler stolen under S?

Kun få danske virksomheder kan prale af at have et budget på 36 milliarder kr. og næsten 40.000 medarbejdere på lønningslisten.

Region Hovedstaden er da også en kæmpe mastodont, som Socialdemokratiet hidtil har siddet tungt på. Socialdemokratiets nuværende regionsrådsformand, Sophie Hæstorp Andersen, ligner ganske vist en favorit i den direkte duel mod Venstres Martin Geertsen. Men en stribe møgsager kan gøre hendes politiske fremtid usikker. Sundhedsplatformen, akuttelefonen 1813, Eurovision-skandalen, meningitis-dødsfald og mangel på hænder på bl.a. Rigshospitalets fødeafdeling har præget dagsordenen.

Trods de mange sager står Sophie Hæstorp Andersen på et stærkt politisk fundament. Efter sidste valg lavede hun en bred konstituering sammen med de konservative, Dansk Folkeparti, de radikale og SF. Det kunststykke kan hun gentage. Hun kan også håbe på, at den nationale politiske medvind giver hende flere stemmer end ved sidste valg.

Martin Geertsen kan derfor få svært ved at samle stemmer nok til at få flertallet til at tippe over til blå. Det virker heller ikke så sandsynligt, at de radikales Karin Friis Bach kunne lade sig friste af borgerlige partiers frieri om at blive dronning for at vælte Socialdemokratiet af tronen.

Mandag Morgens bud på ny regionsrådsformand: Sophie Hæstorp Andersen (S)

 

Se også Mandag Morgens bud på de kommende 98 borgmestre - eller se, hvordan din kommune klarer sig på 24 udvalgte områder på Kommuneportalen.

 

Forrige artikel En tur med S-toget lægger otte år til levetiden En tur med S-toget lægger otte år til levetiden Næste artikel Velfærd, sundhed og styring: Kunstig intelligens rykker ind overalt Velfærd, sundhed og styring: Kunstig intelligens rykker ind overalt

Kun politisk mod i coronaklassen kan forhindre grønvask af investeringer

Kun politisk mod i coronaklassen kan forhindre grønvask af investeringer

ANALYSE: En af de vigtigste lektioner fra coronakrisen er, at politikerne kan utrolig meget, når de virkelig skal. Når den store genopretning begynder, står de europæiske regeringer med en historisk mulighed og et helt nyt værktøj til at stimulere grønne investeringer. Men den bedste vej er den sværeste. 

Med EU's nye grønne stempel kan selv fossil gas kaldes en bæredygtig investering

Med EU's nye grønne stempel kan selv fossil gas kaldes en bæredygtig investering

Gennem to år har EU arbejdet på et nyt redskab, der skal give investorer en større sikkerhed for, at det, der sælges som bæredygtige investeringer, rent faktisk gavner miljø og klima. Men den grønne taksonomi, der skulle modvirke greenwashing, kan ligne grøn elastik i metermål. Det kan få enorme konsekvenser for effekten af kommende grønne investeringer. 

Fra pandadiplomati til mundbinddiplomati

Fra pandadiplomati til mundbinddiplomati

Ikke kun vores hverdag bliver anderledes efter coronakrisen. Det gør også vores tillid til, om EU kan beskytte vores samfund, og hvem der mon kommer og hjælper, når nøden er størst – USA eller Kina?

18 måneders maratonkamp mod corona venter

18 måneders maratonkamp mod corona venter

Nye bølger af smittespredning kan følge, hvis regeringen lemper restriktioner for hurtigt og for meget. Forskergruppe på Statens Serum Institut, DTU og RUC arbejder lige nu på modeller, der kan vise, hvor regeringen kan lempe restriktionerne først. Højt smitteberedskab frem til fremkomst af vaccine kan mindske danskernes tillid til hinanden.

Kina løsner forsigtigt på grebet

Kina løsner forsigtigt på grebet

Efter et par måneders storstilet, konsekvent og til tider hårdhændet indsats for at bremse coronaepidemien er de kinesiske myndigheder nu begyndt at løsne lidt på grebet. Men hvor meget tør man slække på kontrollen? Og bliver hverdagen nogensinde den samme igen? De dilemmaer, man nu ser i Kina, vil vi formentlig også se i Danmark, når epidemien har toppet.

Corona-innovation med speederen i bund

Corona-innovation med speederen i bund

ANALYSE: Siden coronakrisen ramte Danmark, er en lang række digitale initiativer til at finde løsninger dukket op. De mange websites og arbejdsgrupper, der samler eksperter inden for sundhed, læring og it, har det tilfælles, at de arbejder med den tilgang til innovation, vi kender fra startupmiljøet: lynhurtigt, selvorganiserede og i tæt samspil med brugerne.

Smittedetektiver i Singapore dæmper spredning af corona

Smittedetektiver i Singapore dæmper spredning af corona

Smittetallet i Danmark er nu fire gange højere end i Singapore. I den asiatiske bystat sporer detektiver smittekæder og offentliggør resultaterne. Det udfordrer den enkeltes ret til privatliv, men har sikret singaporeanerne større frihed til at leve et mere normalt hverdagsliv

Distanceledelse for begyndere

Distanceledelse for begyndere

At lede på distancen handler om meget mere end at udstikke ordrer på jævnlige videokonferencer. Uden det fysiske nærvær transformeres lederrollen, og der er behov for mindst lige så meget fokus på justering af filosofien som på det tekniske, understreger digital konsulent. 

Coronavirussen rammer luftfartens klimaplaner

Coronavirussen rammer luftfartens klimaplaner

Coronakrisen rammer luftfartens økonomi med voldsom kraft. Klimaplaner er blevet udskudt – men indtil videre ikke smidt i vasken. Branchens klimainitiativer afhænger nu af hjælp fra staten, der i forvejen har spændt et milliarddyrt sikkerhedsnet ud under hele samfundet. 

Det er nu du skal vise lederskab

Det er nu du skal vise lederskab

Coronakrisen har på rekordtid sat Danmark og samtlige virksomheder og organisationer i landet i undtagelsestilstand. Der er akut behov for lederskab på alle niveauer. Mandag Morgen har talt med en række ledelseseksperter om, hvilken type kriseledelse situationen kalder på.

Den politiske kriseledelse nyfortolkes dag for dag

Den politiske kriseledelse nyfortolkes dag for dag

Der bliver skrevet politisk historie i disse uger, hvor statsledere kloden over udvikler nye former for kriseledelse. Tre ting er dog stadig afgørende, når politikere skal lede et land gennem en krise: lederens integritet, beslutningsevne og kommunikative evner. Alle de tre ingredienser indgår i statsledernes vidt forskellige strategier, uanset om det er Mette Frederiksens inkluderende statsmandsskab eller den franske krigsretorik med Macron som ene general bag skrivebordet.

Hvad coronakrisen kan lære os om ledelse – og om demokratiet

Hvad coronakrisen kan lære os om ledelse – og om demokratiet

KOMMENTAR: Kampen mod coronavirus er et studie i demokratiets evne til at tilpasse sig og løse akutte problemer. Spørgsmålet er, om demokratiet også er i stand til at løse problemer, der kommer snigende mere ubemærket end en dræbende virus?

Eksperter:  Drop målet om balance på de offentlige budgetter

Eksperter: Drop målet om balance på de offentlige budgetter

Regeringens nødpakker under coronakrisen påvirker ikke det økonomiske råderum nævneværdigt, hvis krisen er midlertidig. Det viser en beregning, som Cepos har foretaget for Mandag Morgen. Alligevel opfordrer både Cepos og andre økonomiske eksperter regeringen til at budgettere med et minus frem mod 2030. Det vil give regeringen 12 mia. kroner ekstra til omstillingen af velfærden og økonomien.  

Om aggression og omsorg i kriseledelse

Om aggression og omsorg i kriseledelse

Kriser kalder på klare svar. Det kan være skræmmende at være den, der skal give dem. Ikke alene på grund af situationens kaos og angsten i omgivelserne. Men også fordi den aggressivitet, der kaldes på, vækker dit ubehag. Paradoksalt nok kan netop dette ubehag føre til, at den aggressive lederrolle overspilles.

Nyt job: Susanne Mørch skal fortsætte Tivolis store vækst

Nyt job: Susanne Mørch skal fortsætte Tivolis store vækst

Susanne Mørch overtager direktørposten i Tivoli, når den mangeårige direktør Lars Liebst træder tilbage. Mørch overtager landets mest succesfulde attraktion, men udfordringen bliver at vedholde væksten, samtidig med at coronavirussen kan få store konsekvenser for forlystelsesparken den kommende tid.

Coronavirus tester vores immunitet over for falske nyheder

Coronavirus tester vores immunitet over for falske nyheder

I kølvandet på coronavirussens spredning kommer også en syndflod af falske nyheder om, hvor sygdommen kommer fra, og hvordan man kan kureres for den. Pandemien er den hidtil største stresstest af det samarbejde, der langt om længe er kommet op at stå mellem de europæiske lande og de sociale medier.

Coronavirussens dominoeffekter ryster de globale forsyningskæder

Coronavirussens dominoeffekter ryster de globale forsyningskæder

Coronaepidemien viser, hvor dybt afhængige mange virksomheder i dag er af langstrakte, globale forsyningskæder. Allerede nu mærker danske virksomheder konsekvenserne. Hvor dyb og omfattende denne forsyningskrise bliver, er usikkert, men coronaepidemien kommer til at påvirke både virksomhedsstrategier og global handelspolitik, forudser eksperter.

Apple satsede alt på Kina – og så kom corona

Apple satsede alt på Kina – og så kom corona

Corona sætter forsyningskædernes sårbarheder på spidsen. Det mærker en af verdens største virksomheder netop nu: Apple er helt afhængig af Kina i sin produktion af iPhones, men den strategi tryktestes nu af karantæner, told og faldende salgstal.

Set, læst og hørt: Kristian Wendelboe

Set, læst og hørt: Kristian Wendelboe

Kristian Wendelboe har givet sig hen til Det Ny Teaters opsætning af vampyrmusical og anbefaler en fransk roman, hvis indhold han ikke tør citere fra.

Her logger du på generalforsamlingen

Her logger du på generalforsamlingen

De seneste ugers udbrud af covid-19 har tvunget dansk erhvervsliv til at tænke i nye baner, når eksempelvis planlagte generalforsamlinger og møder skal afholdes. Men hvilke udfordringer giver det, at aktionærer og parter ikke kan mødes og se hinanden i øjnene, når kritiske beslutninger skal drøftes? Og hvilke digitale redskaber vil de blive så glade for undervejs, at de slet ikke vil af med dem igen?

Regeringen skal skabe en optimistisk ængstelse

Regeringen skal skabe en optimistisk ængstelse

Mette Frederiksen og regeringen tackler coronavirussen med en kombinaiton af håndfaste indgreb og indtrængende opfordringer til borgerne om at ændre adfærd. Det er nødvendigt at fastholde befolkningens opmærksomhed og tillid i mange uger, siger ekspert.

Frederiksens politiske projekt skal omskrives

Frederiksens politiske projekt skal omskrives

KOMMENTAR: Coronavirussen vælter Mette Frederiksens strategiske plan. Hun ville netop ikke være krisestyrmand og hoppe fra tue til tue. Det er præcis, hvad hun må gøre nu.

Et ubehageligt skub i den rigtige retning

Et ubehageligt skub i den rigtige retning

TECHTENDENSER: Coronaepidemien skubber på mange måder verden i retninger, som alligevel var nødvendige i forhold til helt andre problemer, først og fremmest klimakrisen. Teknologien har gjort det muligt at producere, arbejde, studere og samarbejde uden at sende mennesker og varer rundt i hele verden. Men først nu bliver vi tvunget til at udnytte muligheden for at leve og arbejde anderledes.

Vejen til den store reform af sundhedsvæsenet

Vejen til den store reform af sundhedsvæsenet

Alle vil flytte behandlinger fra sygehuse til kommuner og praktiserende læger, og alle vil sætte patienten i centrum. Men ingen har svarene på, hvordan det skal ske, og hvordan det hænger sammen økonomisk. En stribe aktører opfordrer nu sundhedsminister Magnus Heunicke til at gå målrettet ind i forberedelserne af en ny reform af sundhedsvæsenet.

Ny hovedrolle til familielægen

Ny hovedrolle til familielægen

300.000 danskere vil om få år ikke have deres egen faste læge, hvis udviklingen fortsætter som hidtil. Reformen skal styrke den almene praksis, så den praktiserende læge reelt bliver patienternes tovholder.

Nationale penge skal sikre nærhed i sundhed

Nationale penge skal sikre nærhed i sundhed

Over hele landet aftaler regioner og kommuner nu, hvad det skal koste, når en behandling flytter fra sygehuset og hjem til patienten. Aftalerne er forskellige fra region til region og tilbyder ikke samme kvalitet i behandlingen. Ekspert efterlyser national, økonomisk model.

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Forebyggelse skal give danskerne flere gode leveår

Forebyggelse skal give danskerne flere gode leveår

Danskerne bliver så syge, at sundhedsvæsenet har svært ved at følge med. Vi lever dobbelt så mange år med sygdom som vores naboer i Norge, og de lever længere end os. Nu efterlyser sundhedseksperter initiativer, som skal forebygge vores egne dårlige livsstilsvalg.

Sundhedshuse får nøglerolle

Sundhedshuse får nøglerolle

Flere læger til yderområder, synergi mellem sundhedsfaglige grupper og flere og bedre lokale behandlingstilbud. Det er nogle af de fordele, sundhedshuse kan føre med sig. Hvis det bliver grebet rigtigt an.

Patienter kan mestre livet med nye fælles data

Patienter kan mestre livet med nye fælles data

Borgere samler sundhedsdata ind i millionvis. De deler data med producenter som Apple, Google, Garmin og Samsung, men ikke med deres læge eller andre sundhedsprofessionelle. Ekspert efterlyser ny strategi for brug af patienters egne data til fremme af sundhed.

Set, læst og hørt: Camilla Mordhorst

Set, læst og hørt: Camilla Mordhorst

Camilla Mordhorst, direktør for Dansk Kulturinstitut, har set Oscarnomineret dokumentar om kultursammenstødet på en kinesiskejet fabrik i USA’s hjerteland og læst forrygende russisk litteratur om djævlens visit i Moskva.