Vejen til toppen er blevet længere

Hver tid har sine egne ledelsesfilosofier og ledertyper. Og den nuværende post-krisetid er ingen undtagelse. Det viser en ny rapport fra en forskergruppe, der har optrevlet karriereforløbet for de ti øverste ledere i hver af de såkaldte Fortune 100-virksomheder – de 100 største amerikanske virksomheder målt på omsætning.

Den langvarige recession har bremset karrieretempoet og gjort virksomhederne tilbøjelige til at rekruttere fra egne rækker. De folk, der sidder i chefstolen i dag, har i gennemsnit brugt ét år længere på hvert karrieretrin sammenlignet med lederne i 2001. Det varierer dog betragtelig fra virksomhed til virksomhed. Hos Google tager det gennemsnitligt 14 års ansættelse at nå en af topposterne. I den modsatte ende af spektret ligger Hewlett-Packard, hvor det har taget de nuværende ledere 32 år at kravle op ad stigen.

Uddannelsesniveauet på chefgangene er det højeste til dato. 65 pct. af 2011-lederne havde en MBA eller en anden kandidatgrad i bagagen, mod 62 pct. i 2001 og 46 pct. i 1980. 40 pct. af samtlige ledere har en MBA fra et amerikansk top-20-universitet. Blandt ledere på højeste niveau (CEO’er og bestyrelsesformænd) har fem gange så mange har gået på et af de såkaldte Ivy League-universiteter som blandt de øvrige ledere.  

Den kønsmæssige diversitet er også steget. Kvinderne bliver endda forfremmet hurtigere end deres mandlige kollegaer, og de får i gennemsnit en lederstilling 3 år tidligere i deres karriere. Alligevel udgør de stadig et mindretal af dem, der når helt til tops – med store forskelle fra virksomhed til virksomhed. I Target og PepsiCo er der nu lige så mange kvinder som mænd blandt de ti øverste ledere, mens 17 af virksomhederne på Fortune 100-listen slet ikke har nogen kvinder på toppen. 


Kilde: Peter Capelli, Monika Hamori, Rocio Bonet: “Who’s Got Those Top Jobs?” Harvard Business Review, marts 2014. 

[graph title="Længere vej til toppen" caption="Figur 1  " align="center" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/58596-kj_figx_laengere-vej-til-toppe.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/611dd-kj_figx_laengere-vej-til-toppe.png" text=""] [/graph]

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu