Velux-fonde satser på "dybt påvirkningsarbejde" af klimadagsordenen

Grønne tænketanke og aktivistiske ngo’er modtager støtte fra Velux-fondene, der forsøger at få mest mulig klimaindflydelse for sine fondspenge. Særligt KR Foundation med Connie Hedegaard som formand støtter skarpe ngo’er, der blandt andet har fået fossile reklamer forbudt i Amsterdam.

Foto: Ritzau Scanpix
Andreas BaumannClaus Kragh

Fondene bag de store, succesrige danske virksomheder bliver stadigt mere magtfulde aktører, når det gælder udviklingen af den politik, der føres i Danmark og i verden.

Novo Nordisk Fondens offensive fondsinvesteringer i diabetes og andre forskningsområder er velbeskrevne, mens der til gengæld har været mindre opmærksomhed omkring de fonde, der finansieres af indtægter fra den succesrige vindueskoncern Velux.

Villum Fonden er, som direktør Lars Hansen formulerer det, “moderskibet” for Velux Fonden og KR Foundation, der alle tre er med på listen over de 25 største fonde i Danmark. Alene i 2021 donerede de tre fonde knap to milliarder kroner til op imod 1.000 projekter i ind- og udland, og heraf gik op imod 300 millioner kroner specifikt til klima- og miljøprojekter.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu