Verdens største pengetank bliver grønnere

Norges enorme oliefond øger nu sine klimainvesteringer med 60 pct. Samtidig skal en ekspertgruppe undersøge mulighederne for helt at droppe investeringer i fossile brændsler. Det kan få stor effekt på andre kæmpefondes investeringer. Oliefonden, der har en kapital på 5 billioner norske kroner, har for længst afviklet sine investeringer i tobaks- og våbenindustrien, men har stadig 261 milliarder investeret i olie- og gasindustrien. Den netop udkomne rapport fra FN’s klimapanel øger presset for en radikal omlægning af de globale energiinvesteringer.

To hundrede år efter at Danmark måtte afstå Norge efter Napoleonskrigene, har de olieproducerende nordmænd vendt godt og grundigt rundt på det tidligere afhængighedsforhold.

Oliefundene i Nordsøen har gjort den norske befolkning til en af verdens rigeste, og der ligger i dag værdier for over 5 billioner norske kroner i Statens pensjonsfond utland – eller Oljefonden, som den slet og ret kaldes i daglig tale. Det gør den til verdens største statslige investeringsfond, med ejerposter i mere end 8.000 selskaber verden over.

Den ejer 1,3 pct. af samtlige børsnoterede aktier i verden, og 2,5 pct. i Europa. I Danmark har den investeret ca. 26,5 milliarder kr. i aktier og knap 12 milliarder kr. i obligationer. Se figur 1 og figur 2.

Login